Predložiti bo potrebno podatke o finančnih računih

Avtor — 01.08.2014
Banka Slovenije je za določen krog rezidentov Republike Slovenije predpisala četrtletno zbiranje podatkov o finančnih računih, na podlagi katerih se preučuje denarno politiko, analizira finančno posredništvo ter finančne odločitve gospodarskih družb in države.
Predložiti bo potrebno podatke o finančnih računih

Predložiti bo potrebno podatke o finančnih računih (Vir slike: Freeimages.com)

Banka Slovenije je za določen krog rezidentov Republike Slovenije predpisala četrtletno zbiranje podatkov o stanjih finančnih sredstev in obveznostih na finančnih računih ter o transakcijah in vrednostnih spremembah v finančnih sredstvih in obveznostih, ki jih rezidenti izkazujejo kot terjatev ali obveznost do drugih enot oziroma sektorjev v domačem gospodarstvu oziroma do enot iz tujine.

Na podlagi zbranih podatkov Banka Slovenije, EUROSTAT in Evropska centralna banka preučujejo denarno politiko, analizirajo finančno posredništvo ter finančne odločitve gospodarskih družb in države.

Obvezniki poročanja morajo četrtletna poročila oddati do 10. avgusta 2014 za II. četrtletje tekočega leta (poročevalsko obdobje od 1. aprila do 30. junija).

Kdo so obvezniki poročanja?

Obvezniki poročanja so vse institucionalne enote, ki so uvrščene v sektorje 11, 12 in 13 in izpolnjujejo kriterije za presojo obveznosti poročanja, ki so:
  • za sektor 11 (nefinančne družbe) bilančna vsota pred obdobjem, za katerega se poročajo podatki, 2 milijona evrov in več, 
  • za sektor 12 (finančne družbe) bilančna vsota pred obdobjem, za katerega se poročajo podatki, 1 milijon evrov in več,
  • za sektor 13 (institucionalne enote centralne in lokalne ravni države) bilančna vsota pred obdobjem, za katerega se poročajo podatki, 8 milijonov evrov in več.

Institucionalne enote, ki so ustanovljene med letom, presojajo obveznost poročanja z ocenjevanjem bilančne vsote ob koncu četrtletja, za katerega se poročajo podatki.

Ali ste zavezanec v tekočem poročevalskem obdobju, lahko preverite z vpisom matične številke tukaj >>

Vir: AJPES

Oznake: , ,