Prihodnost: več kot 5 milijonov delovnih mest manj

Na trgu dela se v zadnjih letih odvijajo moteče spremembe, ki se dogajajo tudi zaradi vse večje prisotnosti robotov in umetne inteligence. Avtomatizacija prinaša številne spremembe, poleg pozitivnih, tudi negativne, ki se odražajo v izgubi delovnih mest.
Prihodnost: več kot 5 milijonov delovnih mest manj

Katera delovna mesta so po mnenju Svetovnega gospodarskega foruma najbolj varne ob “prihodu” robotov in katere najmanj (Vir slike: Bigstock).

V naslednjih petih letih bo v 15 vodilnih državah, med katere se uvrščajo Kitajska, Francija, Nemčija, Japonska, Mehika, Velika Britanija, ZDA, prišlo do ukinitve 5,1 milijona delovnih mest, ugotavlja Svetovni gospodarski forum, ki bo zaživel v mondenem švicarskem smučarskem središču ravno v teh dneh.

Se približuje kolaps trga dela?

Napoved je, če jo pogledamo še natančneje, še bolj črna, kot se morda že zdi po nekaj prebranih vrsticah. Namreč, teh 15 držav, ki so bile uvodoma omenjene, predstavlja 65 odstotkov celotne svetovne delovne sile oziroma 1,86 milijarde delavcev. To bi lahko pomenil popoln kolaps trga delovne sile in še večji odstotek tistih, ki so pod pragom revščine.

Do izgub naj bi prišlo v energetskem, finančnem in zdravstvenem sektorju

Dve tretjini izgubljenih mest so našteli v pisarniškem oziroma administrativnem sektorju, kjer bodo pametne naprave nadomestile večino rutinskih del. Napovedana prihodnost je izredno temna, za marsikateri sektor pa še malce negotova, saj bo množičen prihod robotov različno vplival na posamezne sektorje. Ena največjih izgub delovnih mest naj bi se zgodila v zdravstvenem sektorju, kjer analitiki pričakujejo vzpon telemedicine, do izgub pa bo prišlo tudi v energetskem in finančnem sektorju. Na udaru bodo tudi turistični vodiči, mesarji, nepremičninski agentje, davčni uradniki in računovodje.

Na udaru predvsem ženske

Največje poraženke obdobja, ki je pred nami, bodo ženske, ugotavlja poročilo, saj so spolno precej bolje zastopane v sektorjih, kot so prodaja, pisarniške in administrativne naloge. Kot navaja poročilo, bodo ženske na vsakih pet izgubljenih mest pridobile eno novo, medtem ko bodo moški na vsako novo pridobljeno mesto izgubili le tri. Bo pa v istem času prišlo do povečanega povpraševanja po nekaterih drugih usposobljenih delavcih, kot na primer podatkovni analitiki in specializirani prodajni predstavniki.

Leta 2020 ogrožena skoraj polovica ameriških delovnih mest

Roboti so v naših delovnih okoljih prisotni že danes, njihova uporaba je trenutno 10-odstotna, do leta 2025 pa naj bi narasla na 45 odstotkov, ugotavlja ameriška banka Bank of America. Rast umetne inteligence pa se bo povečala tudi na račun vse večjega števila povezljivih napravic, število teh naj bi se do leta 2020 povzpelo na 50 milijard. Do leta 2020 naj bi bila skoraj polovica ameriških delovnih mest ogroženih zaradi možnosti nadomestitve s strani računalnikov, so prepričani strokovnjaki iz univerze Oxford.

Kaj je vzrok za vzpon robotov? Zagotovo imajo velik pomen vse bolj ugodne cene robotov in računalnikov, ki s tem postajajo vse bolj privlačne delodajalcem. V zadnjem desetletju so stroški upadli za 27 odstotkov, pričakuje se, da bi se lahko znižali še za dodatnih 20 odstotkov, ocenjujejo pri ameriški Bank of America. Priročna je tudi možnost prepoznave glasu in obraza, kar jih postavlja vse bolj ob bok človeškim sposobnostim.

Japonska in Kitajska vodilni državi

Države, ki bodo sprejele novosti, se bodo soočile z manjšimi stroški za delavce in večjo produktivnostjo, še ugotavljajo. Japonska je v segmentu vodilna. Že danes imajo v njihovih avtomobilskih tovarnah na 10 tisoč delavcev več kot 1.500 robotov, drugod po svetu pa se povprečje giblje okoli številke 60. Izstopa tudi Kitajska, ki je bila v zadnjih dveh letih največja zapravljivka na tem področju.

Katera delovna mesta so bolj varna?

Med službe, ki imajo največji potencial za zamenjavo s strani robotov, spadajo tudi taksisti, ribiči, peki in kuharji v verigah hitre prehrane. Najmanj možnosti za izgubo delovnega mesta zaradi prihoda robotov pa boste imeli, navaja poročilo, če (bo)ste fotograf, duhovnik, gasilec in zdravnik.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial. Preberite več >>

Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani. Uredimo takoj. Prenos sedeža na naši VEM točki v 5 min. Skeniranje, prepošiljanje pošte. Največ zadovoljnih strank. Vse v ceni. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>


Prva kripto država na svetu – Slovenija ali Estonija?

Prva kripto država na svetu – Slovenija ali Estonija?

Estonija je na dobri poti, da postane prva kripto država na svetu. Slovenski premier pa je napovedal, da bo Slovenija postala najbolj prepoznavna blockchain destinacija v Evropski uniji. Preberite več >>

Mudi se s prijavo računov v tujini

Mudi se s prijavo računov v tujini

Z 20. septembrom bo Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) prejela vse podatke o bančnih računih rezidentov RS v tujini. Podatke bo avtomatično prejela iz 95 držav. Preberite več >>

V 2030 le Nemčija med top 10 gospodarstvi na svetu

V 2030 le Nemčija med top 10 gospodarstvi na svetu

Podjetje PricewaterhouseCoopers, ki se ukvarja s finančno-računovodskimi storitvami, je objavilo napoved najpomembnejših svetovnih gospodarstev leta 2030. Preberite več >>

Panorganicovo jesen bodo zaznamovali novi projekti in dodatne zaposlitve

Panorganicovo jesen bodo zaznamovali novi projekti in dodatne zaposlitve

KMG Panorganic je v letošnjem letu močno razširilo svojo pridelavo tako v Sloveniji kot tudi v tujini, hkrati pa ekipa kuje nove načrte za prihodnost. Preberite več >>

Ali lahko zaposlenim ponudite lastništvo prek modela ESOP?

Ali lahko zaposlenim ponudite lastništvo prek modela ESOP?

ESOP oziroma employee stock ownership plan je konstrukt, ki zaposlenim v podjetju omogoča, da pridobijo lastniški delež v kapitalu. Splošno gledano gre za opcijska upravičenja delavcev, ki se na nek način obravnavajo kot del zaslužka. Preberite več >>

Spletni tečaj: Job Success: Get Hired or Promoted in Three Steps

Spletni tečaj: Job Success: Get Hired or Promoted in Three Steps

Ste pred kratkim končali šolanje in vstopate na trg dela? Si želite napredovanja? Ste nezadovoljni s svojo službo in iščete drugo? Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje