Prihodnost: več kot 5 milijonov delovnih mest manj

Avtor — 25.01.2016
Na trgu dela se v zadnjih letih odvijajo moteče spremembe, ki se dogajajo tudi zaradi vse večje prisotnosti robotov in umetne inteligence. Avtomatizacija prinaša številne spremembe, poleg pozitivnih, tudi negativne, ki se odražajo v izgubi delovnih mest.
Prihodnost: več kot 5 milijonov delovnih mest manj

Katera delovna mesta so po mnenju Svetovnega gospodarskega foruma najbolj varne ob “prihodu” robotov in katere najmanj (Vir slike: Bigstock).

V naslednjih petih letih bo v 15 vodilnih državah, med katere se uvrščajo Kitajska, Francija, Nemčija, Japonska, Mehika, Velika Britanija, ZDA, prišlo do ukinitve 5,1 milijona delovnih mest, ugotavlja Svetovni gospodarski forum, ki bo zaživel v mondenem švicarskem smučarskem središču ravno v teh dneh.

Se približuje kolaps trga dela?

Napoved je, če jo pogledamo še natančneje, še bolj črna, kot se morda že zdi po nekaj prebranih vrsticah. Namreč, teh 15 držav, ki so bile uvodoma omenjene, predstavlja 65 odstotkov celotne svetovne delovne sile oziroma 1,86 milijarde delavcev. To bi lahko pomenil popoln kolaps trga delovne sile in še večji odstotek tistih, ki so pod pragom revščine.

Do izgub naj bi prišlo v energetskem, finančnem in zdravstvenem sektorju

Dve tretjini izgubljenih mest so našteli v pisarniškem oziroma administrativnem sektorju, kjer bodo pametne naprave nadomestile večino rutinskih del. Napovedana prihodnost je izredno temna, za marsikateri sektor pa še malce negotova, saj bo množičen prihod robotov različno vplival na posamezne sektorje. Ena največjih izgub delovnih mest naj bi se zgodila v zdravstvenem sektorju, kjer analitiki pričakujejo vzpon telemedicine, do izgub pa bo prišlo tudi v energetskem in finančnem sektorju. Na udaru bodo tudi turistični vodiči, mesarji, nepremičninski agentje, davčni uradniki in računovodje.

Na udaru predvsem ženske

Največje poraženke obdobja, ki je pred nami, bodo ženske, ugotavlja poročilo, saj so spolno precej bolje zastopane v sektorjih, kot so prodaja, pisarniške in administrativne naloge. Kot navaja poročilo, bodo ženske na vsakih pet izgubljenih mest pridobile eno novo, medtem ko bodo moški na vsako novo pridobljeno mesto izgubili le tri. Bo pa v istem času prišlo do povečanega povpraševanja po nekaterih drugih usposobljenih delavcih, kot na primer podatkovni analitiki in specializirani prodajni predstavniki.

Leta 2020 ogrožena skoraj polovica ameriških delovnih mest

Roboti so v naših delovnih okoljih prisotni že danes, njihova uporaba je trenutno 10-odstotna, do leta 2025 pa naj bi narasla na 45 odstotkov, ugotavlja ameriška banka Bank of America. Rast umetne inteligence pa se bo povečala tudi na račun vse večjega števila povezljivih napravic, število teh naj bi se do leta 2020 povzpelo na 50 milijard. Do leta 2020 naj bi bila skoraj polovica ameriških delovnih mest ogroženih zaradi možnosti nadomestitve s strani računalnikov, so prepričani strokovnjaki iz univerze Oxford.

Kaj je vzrok za vzpon robotov? Zagotovo imajo velik pomen vse bolj ugodne cene robotov in računalnikov, ki s tem postajajo vse bolj privlačne delodajalcem. V zadnjem desetletju so stroški upadli za 27 odstotkov, pričakuje se, da bi se lahko znižali še za dodatnih 20 odstotkov, ocenjujejo pri ameriški Bank of America. Priročna je tudi možnost prepoznave glasu in obraza, kar jih postavlja vse bolj ob bok človeškim sposobnostim.

Japonska in Kitajska vodilni državi

Države, ki bodo sprejele novosti, se bodo soočile z manjšimi stroški za delavce in večjo produktivnostjo, še ugotavljajo. Japonska je v segmentu vodilna. Že danes imajo v njihovih avtomobilskih tovarnah na 10 tisoč delavcev več kot 1.500 robotov, drugod po svetu pa se povprečje giblje okoli številke 60. Izstopa tudi Kitajska, ki je bila v zadnjih dveh letih največja zapravljivka na tem področju.

Katera delovna mesta so bolj varna?

Med službe, ki imajo največji potencial za zamenjavo s strani robotov, spadajo tudi taksisti, ribiči, peki in kuharji v verigah hitre prehrane. Najmanj možnosti za izgubo delovnega mesta zaradi prihoda robotov pa boste imeli, navaja poročilo, če (bo)ste fotograf, duhovnik, gasilec in zdravnik.

Oznake:
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>