V enem letu do znanja petih tujih jezikov

Učenje tujih jezikov je za mnoge strast, ki pa si je ne morejo privoščiti izpolniti. Vzroki so različni, vse od finančnega vidika pa do časovnega. Evgenia Kashaeva dokazuje, da je možno v zgolj 12 mesecih osvojiti pet jezikov.
V enem letu do znanja petih tujih jezikov

Evgenia Kashaeva je spletnim bralcem predstavila svoje zadnje leto. Dvanajst mesecev je namenila učenju petih tujih jezikov (Vir slike: Death to stock).

Ko zapustimo šolske klopi, se le redko znajdemo pred knjigo, zato učenje tujih jezikov predstavlja enega od zanimivih načinov, kako trenirati svoj spomin. Kaj vam bo dober spomin, se sprašujete? Še kako pomemben je zlasti v starejši dobi, v času penzije (dejali boste, saj je tako ali tako ne bomo doživeli). Kakorkoli, učenje je kot hrana za naše možgane.

Ponedeljek nemščina, torek španščina, sreda …

Kashaevova, mati dveletnega malčka, je leto dni nazaj vključila svoj prenosni računalnik in naredila seznam jezikov, ki si jih je vedno želela naučiti. Pripravila si je urnik, ki se je glasil nekako tako: ponedeljek – nemščina, torek – španščina, sreda – francoščina, četrtek – kitajščina, petek pa je ostal prost vse do avgusta, ko je dodala še češčino. Želela si je sicer učiti japonskega jezika, a se odločila, da je morda bolje, da se ga uči v mirnejšem tempu.

Boljši izkoristek prostega časa in izboljšanje spomina

Rezultat po enem letu je sledeč: dosegla je različne stopnje pri jezikih. Pri nemščini je osvojila B2 stopnjo, prav tako pri kitajščini, s francoščino in češčino A2 stopnjo, s španščino pa A1. Kot pravi, je izboljšala spomin in kar se da najbolje izkoristila svoj prosti čas.

Vsem tistim, ki imajo težavo z učenjem, svetuje upravljanje s časom (t.i. časovni managment). Ta vas lahko pripelje do statusa poliglota. Kako se lotiti upravljanja? Ugotovite, kje zapravite večino časa. Če ste starš, kot je Kashaeva, potem še posebej cenite čas. Ni se vam potrebno učiti tri ure zapored, učenje razporedite tako, da vam bo najbolj ustrezalo.

Nimate časa za učenje? Koliko časa preždite na družbenih omrežjih?

Preštejte, koliko časa preždite na družbenih omrežjih. Pomnožite s 7 in nato še z 52. Toliko ur letno »zapravite« (hipotetično, da vam družbena omrežja ne prinašajo kruha), namesto da bi v tistem času uresničevali svoje sanje. Znebite se vseh aplikacij, ki vam olajšajo pot do družbenih omrežij. Sporočila, ki vam jih pošiljajo prijatelji (in ta najverjetneje niso nujna), vas ne bodo več motila.

Optimizirajte svoje opravke. Veste, koliko časa zapravite za pomivanje posode, sesanje in druge gospodinjska opravila? Pri dveletni malčici, ki svet raziskuje tudi prek joka, je najti prosti čas praktično nemogoče. Zato je Kashaeva investirala v nakup pomivalnega stroja in sesalnega robota. Učila se je, ko je otrok spal, ko pa se je prebudil, sta se igrala, tudi pospravljala sta skupaj. Tako je uspela organizirati svoj čas tako, da ji ni bilo potrebno žrtvovati svojega prostega časa.

Odločiti se morate, ali vam je vaš čas resnično pomemben. Če se ne boste odločili, potem vam ne bo uspelo narediti nič pomembnega. Njen čas je na primer nastopil takrat, ko je malčica spala. Včasih je spala več, tudi tri ure, tako da si je lahko privoščila več časa, spet druge dni pa je malčica spala zgolj 40 minut. A ne glede na trajanje spanca, ko je malčica zaspala, je v trenutku nastopil njen čas. Odprla je knjige in začela z osvajanjem novih besed. Ker je vaš zasebni čas je dragocen, svetuje, da ga modro porabite.

Začrtajte si cilje

Brez načrtov in ciljev ne gre. Predstavljajte si, da vaše leto traja 12 tednov namesto 12 mesecev. Naredite si 4 pomembne mejnike v koledarju. Mejniki, pravi, so najboljša stvar, da stvar resnično opravimo, je prepričana. Postavite si štiri mejnike v letu – ko jih dosežete, pa se ne pozabite pohvaliti!

Pripravite 12-tedenski načrt, ki naj vsebuje načrt o osnovni slovnici, izgovorjavi in osnovnem besedišču. Začnite kar se da hitro. Predlaga, da jeziku posvetite vsaj eno uro na dan. Tako boste lahko nivo A1 dosegli v samo 12 tednih. Če že govorite določen jezik, lahko napredujete na višjo stopnjo.

Ohranite jasne cilje!

Sledila je seznamu, na katerega je zapisala pet jezikov in se dan za dnem posvečala drugemu jeziku. Med seboj si niso bili prav nič podobni (preverite še enkrat seznam jezikov, ki je uvodoma predstavljen), je pa zato zagotovljena telovadba za vaše možgane. Imela je številne cilje: s kitajščino in nemščino doseči višji nivo, osvežiti francoščino in španščino ter začeti z novim jezikom. Uspela je doseči tri cilje.

Mlada mamica je spoznala, da je bil projekt morda prevelik zalogaj. Zato svetuje, da ne začnete s petimi jeziki hkrati, tudi trije so morda prevelik zalogaj, še zlasti, če nimate nič predznanja. Je pa zagotovo lažje učenje dveh jezikov hkrati. Dve uri posvetite učenju, pol ure na dan pa izkoristite za pogovor z naravnim govorcem – v živo ali pa prek Skypa.

Priznava, da je za njo precej zanimivo leto, ki je bilo polno izzivov. Brez samodiscipline ne bi uspela, čeprav je morala kdaj pa kdaj tudi odpovedati učenje, saj je potrebovala spanec.

Strnila je še nekaj nasvetov za vse tiste, ki se želite naučiti jezika.

Naredite seznam jezikov, ki si jih želite naučiti. Razvrstite jih glede na kriterije: zakaj se ga želite učiti, kdaj ga boste uporabljali, kako priljubljen je. Ocenite jih z od 0 do 5 (jezik, ocenjen s 5, je vznemirjujoč, obljublja boljšo prihodnost in je zelo priljubljen). Seštejte ocene. Začnite s tistim jezikom, ki je dosegel največ točk.

Bi radi postali bolj produktivni? Prijavite se na obveščanje o MP delavnici: Maksimalna produktivnost!

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

V povprečju se človek v odrasli dobi prebudi v 25 tisoč novih dni in le od njega samega je odvisno, kako jih bo izkoristil. Skrivnost dobro izkoriščenih dni naj bi se skrivala predvsem v dobri jutranji rutini, saj naj bi prav ta določala, kako bo potekal posameznikov dan. Preberite več >>

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Če želite biti bolj produktivni, začnite delati bolj pametno in izkoristite vsak dan. V prispevku predstavljamo, kako se znebiti pogostih slabih navad. Preberite več >>

5 jutranjih navad za izboljšanje produktivnosti

5 jutranjih navad za izboljšanje produktivnosti

Zdi se, da se po jutru res dan pozna. Včasih ste že zjutraj osredotočeni na vsak detajl, drugič pa se želite v pisarno pretihotapiti neprespani. Preberite več >>

Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Sodelavci in nadrejeni nam vsak dan kradejo čas, pravi David Grady. S tem cilja na nekoristne in neproduktivne sestanke, ki so stalnica poslovnega okolja. Preberite več >>

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Redno gibanje je izjemno pomembno za ohranjanje zdravja in vitalnosti. Vendar pri napetem življenjskem slogu pogosto zmanjka volje in energije za šport. Preberite več >>

Video: Kako upravljati z največjim tatom našega časa?

Video: Kako upravljati z največjim tatom našega časa?

Čeprav bi se ravno podjetniki morali zavedati, kako odlašanje negativno vpliva na posel, tudi oni podležejo moči stavka "Ah, saj to lahko opravim jutri." Preberite več >>

Naučite se bolje upravljati s svojim časom

Naučite se bolje upravljati s svojim časom

Pogosta težava podjetnikov je pomanjkanje časa. Mnogi si želijo več opraviti v danem času, a jim to zaradi napačne organizacije ne uspeva. Preberite več >>

Bolje upravljajte s svojim časom

Bolje upravljajte s svojim časom

Pomanjkanje časa je pogosta težava podjetnikov. Marsikdo si želi več opraviti v danem času, a večini to ne uspeva. Upravljanja s časom se je mogoče naučiti. Preberite več >>

Pripravite se na delovni teden – že v nedeljo!

Pripravite se na delovni teden – že v nedeljo!

Produktivnost se začne s pripravo. Če vnaprej veste, kaj morate storiti, se boste hitro vrgli v delo. Zato ne začnite delati nepripravljeni. Preberite več >>

15 navad za izboljšanje produktivnosti

15 navad za izboljšanje produktivnosti

Posamezniki, ki vsak dan opravijo veliko obveznosti, niso superjunaki; njihova prednost so njihove navade. Preizkusite jih, izboljšajte svojo produktivnost! Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje