Anita Lozar: “Vlagamo v to, da smo z vsakim dnem boljši.”

Anita Lozar in Matej Pelicon (Foto: Miha Bratina)
Mikropivovarna Pelicon je svoja vrata odprla leta 2013. Leta 2014 je prejela naziv za najboljšo slovensko pivovarno leta, leta 2015 je bilo njihovo pivo na Ljubljanskem festivalu piva razglašeno za najboljše na festivalu. Njihova piva so znana kot nefiltrirana, nepasterizirana piva polnega okusa. Poudarek je na kakovosti.
Podjetje si lasti vrhunsko opremo za varjenje, dodelan nadzor kakovosti in lastno distirbucijo s popolnim servisom in montažo točilnih sistemov. Pogovarjali smo se s soustanoviteljico pivovarne, Anito Lozar.
Leta 2017 ste pridobili naziv Mladi podjetnik leta, sicer pa je Pelicon prejemnik številnih nagrad tako v Sloveniji kot v tujini. Med drugim ste prejeli tudi srebrno priznanje na svetovnem češkem tekmovanju piv. Koliko vam pomenijo tovrstna priznanja in v kolikšni meri so pripomogla k prepoznavnosti / uspehu pivovarne?
Anita: Tovrstne nagrade vsakemu malemu proizvajalcu veliko pomenijo. Ne samo zato, ker je dober občutek, ko si pohvaljen, ampak tudi zato, ker je to pozitivno za celotno kraft pivovarstvo. To je dobra metoda promocije za vse pivovarje in način, da o nas izve veliko ljudi. Nazadnje smo s strani velikih akterjev na področju kraft pivovarstva za pivo Black Aurora prejeli tudi pokal »Central european Craft Beer Cup, Best of Show«.
Kakšna je vizija podjetja? Na katerih temeljih sloni poslovanje?
Anita: Vizijo lahko strnemo v dveh besedah: “gremo naprej”. V zadnjih letih se je namreč pojavilo ogromno situacij, ki bi nam lahko vzele voljo. V takih razmerah težko inoviraš in napreduješ. Gremo torej naprej izdelovati dobro pivo in po novem tudi dobro sodavico, saj smo se pred kratkim podali tudi na področje brezalkoholnih pijač.

Pivo Summer Ale (Foto: Miha Bratina)
V čem je posebnost vaših piv?
Anita: Piva Pelicon so edinstvena v tem, da jih izdeluje naša ekipa. Ta dejavnik je unikaten in značilen samo za Pivovarno Pelicon (smeh). Sicer pa smo zapriseženi kakovosti. Vse vlagamo v to, da smo z vsakim dnem boljši. Vedno se trudimo dodati še kaj in dati še več od sebe. Dobro pivo ostaja kralj v naši hiši.
Katerih znanj ste se morali priučiti v začetku delovanja podjetja? Katere so sicer specifike delovanja v svetu pivovarstva?
Anita: Vsega se je bilo treba priučiti. Z Matejem sva o podjetništvu vedela zelo malo, sva se pa bila pripravljena učiti. Največ znanja sva imela o pivu, kar pa ne pomeni, da sva do podrobnosti poznala tudi tovrstno industrijo. Ker sva začela zelo mlada, sva k stvarem pristopila brez strahu in to je bilo tudi ključno pri tem, da naju nič ni ustavilo. Čeprav so bili začetki zelo trdi, bi lahko rekli, da je bila najina trma še bolj.

Pivo Out of China (Foto: Miha Bratina)
Kaj smatrate kot največjo napako, ki ste jo naredili v sklopu poslovnih odločitev? Kaj ste se naučili iz nje?
Anita: Največja napaka je bila, da smo se vselili v premajhen prostor. Na začetku je bil prostor še prevelik, a kmalu je prišlo do preobrata. Zaradi tega moramo najemati dodatne prostore, kar nam predstavlja finančno obremenitev. Pri takšnih zadevah nikoli ne veš, kako se bodo odvile, zato je dobro, če si iznajdljiv in agilen, da lahko hitro ukrepaš.
Poslovanje poteka tako na način B2B kot B2C. Kje se pojavljajo večji izzivi in kateri?
Anita: Med B2B in B2C niti ni bistvene razlike, saj gre v obeh primerih za delo z ljudmi, pri čemer moraš biti profesionalen.
Šele lani smo začeli sodelovati z večjimi sistemi kot so trgovinske verige, pred tem smo sodelovali neposredno s HORECA segmentom. To v praksi pomeni, da si dnevno na vezi s številnimi posamezniki, ki imajo želje, vprašanja in naročila, ki jih moraš kar se da hitro in profesionalno obdelati. Enako velja, ko pivo prodajaš neposredno končnim porabnikom.
Želimo si, da bi ljudje, ki pijejo naše pivo, z veseljem poklicali za naročilo ali poslali e-mail. To je del izkušnje sodelovanja z nami. V zgodnjih letih delovanja pivovarne tovrstne izkušnje zaradi pomanjkanja časa nisva mogla nuditi, saj sva bila sama, brez ekipe, ki bi lahko poskrbela za vse to.

Hoppy Tonic in Bratinov gin (Foto: Miha Bratina)
Kakšne so novosti v zadnjem času; nove vrste piva, novi trgi?
Anita: Letošnji največji hit je pivo Pelicon Relax, ki smo ga predstavili marca. Je zelo dobrega okusa, vsebuje izdatno količino hmelja in le 2,8 % alkohola. Ljudem je res všeč. V zadnjem času smo se preizkusili tudi v izdelavi brezalkoholnih pijač s tonikom. Skupaj z destilarno gina Bratinov smo zasnovali Hoppy Tonic. To je edinstven slovenski izdelek, saj pri nas tonikov z naravnim kininom praktično ni. Tonik se da po novem kupiti v Mercatorju.
Kakšna je po tvojem mnenju definicija uspeha?
Anita: Osebno zadovoljstvo.
Kaj pa načrti za v prihodnje?
Anita: Zadnjo soboto v avgustu, 31. 8. 2019, bomo ponovno organizirali Pivomanijo, naš letni festival piva v Ajdovščini, na katerega ste vsi vljudno vabljeni.
Začeli smo sodelovati tudi z nekaterimi drugimi pivovarji; v Beogradu smo pivo varili s pivovarno Dogma, v Zagrebu s pivovarno Garden in v Berlinu s pivovarno Motel. Kmalu bomo lansirali tudi novo pivo z največjo vsebnostjo alkohola do sedaj; Pelicon Time 2018 z 11.5 % alkohola.