Bolje upravljajte s svojim časom

Pomanjkanje časa je pogosta težava podjetnikov. Marsikdo si želi več opraviti v danem času, a večini to ne uspeva. Upravljanja s časom se je mogoče naučiti.
Bolje upravljajte s svojim časom

Bolje upravljajte s svojim časom (Vir slike: Startupstockphotos.com)

Ljudje si prepogosto dovolijo, da jih pri doseganju resnično pomembnih ciljev motijo nepomembna opravila. A da bi lahko zgradili uspešno podjetje, se je treba osredotočati le na tisto delo, ki vas bo privedlo do rezultatov. To lahko storite s pomočjo različnih tehnik. Pet smo vam jih že predstavili v prejšnjem prispevku, v nadaljevanju pa boste našli še dodatnih pet.

Iščete načine, kako izboljšati produktivnost? Prisluhnite nasvetom Blaža Kosa na 4-urni delavnici Maksimalna produktivnost >>

6. Zlati krog človeške motivacije

Ni nujno, da se slabe organizacije porabe časa zavemo na začetku podjetniškega projekta, v katerega smo se podali. Mnogokrat se to zgodi šele takrat, ko je projekt že močno v zagonu. Tedaj se podjetnik lahko tudi zave, da je skrenil s prvotno zastavljene poti. To v njegovi glavi povzroči precej dvoma o tem, ali naj svojo pot sploh nadaljuje. A prav tedaj je nastopil čas, da si zastavi bistveno vprašanje: Zakaj se je sploh odločil za takšno pot?

Simon Sinek je prav za takšne primere ustvaril tehniko zlatega kroga človeške motivacije (angl. Golden Circle of Human Motivation):

Grafični prikaz zlatega kroga človeške motivacije. (Vir slike: Fizzle.co)

Zlati krog človeške motivacije po Simonu Sineku je sestavljen iz treh krogov, ki so pozicionirani eden znotraj drugega. Vsak krog zajema različen koncept: “kaj”, “kako” in “zakaj”. Sinek meni, da veliko uspešnih podjetnikov ve, kaj in kako želijo storiti. Pri tem pa pozabljajo na bistveno vprašanje: zakaj to sploh počnejo. A sam pravi, da je bistveno, da vsakdo ugotovi, zakaj se je podal v podjetništvo, in pusti, da ga odgovor vodi na pravo pot.

7. Razbitje velikih opravil na več manjših

Včasih je teža pomembnih in obsežnih opravil, ki jih boste morali opraviti, prevelika. Tedaj je najbolje, da si vzamete nekaj minut in jih zapišete na list papirja. Ko to storite, jih lahko enostavneje razbijete na več manjših opravil. Pri tem morate paziti, da jih ne razbijete preveč (v tem primeru se vam opravila morda ne bodo zdela dovolj pomembna in se jih boste težje lotili) ali premalo (v tem primeru bodo še vedno toliko zahtevna, da se jih boste lotili z več odpora).

Na ta način boste lahko hitro videli, da je pred vami zgolj še serija manjših, enostavnih opravil. Tako se boste zavedli, da opravilo v resnici ni tako zahtevno, kot se vam je sprva zdelo.

Poglejmo si primer: Če ste si zadali za cilj vzpostavitev nove spletne strani, lahko pričnete z manjšimi opravili: 1. Uredite osrednji dokument spletišča. 2. Uredite stran z informacijami o podjetju. 3. Uredite blog … Videli boste, da ste z vsakim korakom bližje cilju, ki se je še pred nekaj trenutki zdel nedosegljiv.

8. Določitev roka projektom

Dejstvo je, da večino ljudi še vedno najbolj motivira prav zastavljen rok. Naj bo to čez tri tedne, čez tri mesece ali pa eno leto: zastavljen rok vas bo motiviral k dokončanju projekta.

A zavedati se je treba naslednjega: nikoli vam ne bo uspelo uresničiti prav vseh zastavljenih ciljev. Določitev roka vam bo pomagala pri ugotavljanju, kaj je resnično pomembno in mora biti opravljeno.

9. “Korenčkova palica” produktivnosti

Podobno kot določitev končnih rokov je tudi pregled posledic (tako negativnih, ko delo ni opravljeno, kot tudi pozitivnih, ko je delo opravljeno z odliko) lahko odličen motivator, ki človeka spodbudi k dokončanju opravil in pametnejši porabi časa.

Tim Ferriss je tovrsten način motivacije metaforično povezal z dobro znanim principom korenčka in palice. Korenček nastopi tedaj, ko je delo opravljeno in ko nastopijo pozitivne posledice; palica pa tedaj, ko delo ni opravljeno in nastopijo negativne posledice. Če so posledice znane vnaprej, bo človek precej bolj motiviran in ne bo iskal izgovorov, da bi se delu izognil.

Grafični prikaz principa korenčka in palice. (Vir slike: Fizzle.co)

10. Varčevanje z energijo

In še zadnji, morda celo nekoliko paradoksalen nasvet k temu, kako opraviti več dela: naložite si manj opravil. Kljub temu da vas sodobni način življenja sili v neprestano zasedenost in pomanjkanje časa, pa mora vsak človek od časa do časa napolniti svoje baterije in se spočiti.

Če tega ne storite, boste slej ko prej plačali ceno, ki se bo najverjetneje izrazila v obliki poslabšanega zdravja. Redna telesna aktivnost, meditacija, sproščanje in zdrava prehrana ne pripomorejo le k bolj zdravemu telesu, temveč pomagajo tudi pri zbranosti, ki je potrebna za dobro opravljeno delo.

Vsak dan si lahko privoščite nekaj časa zase: izklopite mobilnik, pospravite računalnik in se odpravite na sprehod v bližnji gozd, na pijačo s prijatelji ali pa si oglejte film z družino. Čas, ki ga preživite izven svojega podjetja, je namreč prav tako pomemben kot čas, ki ga preživite pri delu.

Iščete načine, kako izboljšati produktivnost? Prisluhnite nasvetom Blaža Kosa na 4-urni delavnici Maksimalna produktivnost >>

Vir: Fizzle.co

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

V povprečju se človek v odrasli dobi prebudi v 25 tisoč novih dni in le od njega samega je odvisno, kako jih bo izkoristil. Skrivnost dobro izkoriščenih dni naj bi se skrivala predvsem v dobri jutranji rutini, saj naj bi prav ta določala, kako bo potekal posameznikov dan. Preberite več >>

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Če želite biti bolj produktivni, začnite delati bolj pametno in izkoristite vsak dan. V prispevku predstavljamo, kako se znebiti pogostih slabih navad. Preberite več >>

5 jutranjih navad za izboljšanje produktivnosti

5 jutranjih navad za izboljšanje produktivnosti

Zdi se, da se po jutru res dan pozna. Včasih ste že zjutraj osredotočeni na vsak detajl, drugič pa se želite v pisarno pretihotapiti neprespani. Preberite več >>

Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Sodelavci in nadrejeni nam vsak dan kradejo čas, pravi David Grady. S tem cilja na nekoristne in neproduktivne sestanke, ki so stalnica poslovnega okolja. Preberite več >>

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Redno gibanje je izjemno pomembno za ohranjanje zdravja in vitalnosti. Vendar pri napetem življenjskem slogu pogosto zmanjka volje in energije za šport. Preberite več >>

Video: Kako upravljati z največjim tatom našega časa?

Video: Kako upravljati z največjim tatom našega časa?

Čeprav bi se ravno podjetniki morali zavedati, kako odlašanje negativno vpliva na posel, tudi oni podležejo moči stavka "Ah, saj to lahko opravim jutri." Preberite več >>

Naučite se bolje upravljati s svojim časom

Naučite se bolje upravljati s svojim časom

Pogosta težava podjetnikov je pomanjkanje časa. Mnogi si želijo več opraviti v danem času, a jim to zaradi napačne organizacije ne uspeva. Preberite več >>

Pripravite se na delovni teden – že v nedeljo!

Pripravite se na delovni teden – že v nedeljo!

Produktivnost se začne s pripravo. Če vnaprej veste, kaj morate storiti, se boste hitro vrgli v delo. Zato ne začnite delati nepripravljeni. Preberite več >>

15 navad za izboljšanje produktivnosti

15 navad za izboljšanje produktivnosti

Posamezniki, ki vsak dan opravijo veliko obveznosti, niso superjunaki; njihova prednost so njihove navade. Preizkusite jih, izboljšajte svojo produktivnost! Preberite več >>

Produktivnost v stilu Zuckerberga, Muska in Gatesa

Produktivnost v stilu Zuckerberga, Muska in Gatesa

Vodilni v največjih svetovnih podjetjih stalno razmišljajo o tem, kako porabiti svoj čas. Pri tem so prišli do istega zaključka: delo. Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

01.03.2018 od 16:00 do 10.03.2017 16:00
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje