Kako vzpostaviti spletno trgovino?

Nakupovanje prek spletnih trgovin je čedalje bolj aktualno. V prispevku vam podajamo nekaj izhodiščnih točk, o katerih je dobro premisliti, če želite postaviti svojo spletno trgovino.
Kako vzpostaviti spletno trgovino? (Vir: Pixabay)

Kako vzpostaviti spletno trgovino? (Vir: Pixabay)

Glavna prednost spletnih trgovin so nižji stroški poslovanja, kot v primeru, da bi šlo za fizično trgovino. To je tudi razlog, zakaj se vse več podjetnikov namesto za klasično odloči za spletno trgovino.

Pravne zahteve za spletne trgovce bomo obdelali na naši delavnici, v nadaljevanju pa si preberite več o tem, kaj še morate imeti v mislih, preden postavite svojo spletno trgovino.

Pozanimajte se glede splošnih zakonitosti spletnega trgovanja

Pridobite čim več informacij v zvezi s pogoji, ki jih morajo izpolnjevati spletne trgovine. Preverite, če gre za poslovni model, ki vam ustreza.

Skladiščenje produktov

Razmislite o tem, kje boste skladiščili izdelke za prodajo in v kolikšni količini jih boste imeli na zalogi.

Kategorija izdelkov

Za začetek se vprašajte, kakšne vrste izdelkov boste ponujali. Izberite kategorijo, znotraj katere boste delovali. Pomembno je, da obstaja neka skupna nit produktov, ki jih boste imeli v ponudbi. Tako boste hitreje postali prepoznavni, ljudje pa bodo točno vedeli, kaj lahko pričakujejo od vas.

Priporočljivo je, da v ponudbo vključite izdelke, po katerih je največ povpraševanja. Ozrite se po podjetjih, ki delujejo v enaki panogi in odkrijte, kaj je tisto, kar trg najbolj potrebuje. Smiselno se je odločiti za kategorijo izdelkov, kjer obstaja konkurenca. Če konkurence ni, dostikrat to pomeni, da po določenih produktih enostavno ni dovolj povpraševanja. Po drugi strani pa ne izberite kategorije izdelkov, kjer je stopnja konkurence že visoka in kjer dominirajo večja podjetja, saj boste na tako zasičen trg težko prodrli.

Izbira izdelkov

Zdaj, ko ste določili kategorijo izdelkov, ki jo boste ljudem ponudili, se morate odločiti za konkretne izdelke, ki jih boste dali v ponudbo. Pri tem izhajajte iz tega, kdo je vaša ciljna publika in kaj je ključnega pomena zanjo. Kakšne so njene vrednote in po katerih produktih bo najbolj povpraševala?

Priporočamo vam, da se na začetku ne prenaglite. V ponudbo dajte zgolj enega oziroma manjše število izdelkov. Tako si v začetku ne boste naredili prevelikih stroškov. Hkrati vam bo to dovolj kot izhodiščna točka za testiranje trga. Ko bo prodaja zaživela, je smiselno dodajati nove produkte.

Izdelki, ki jih boste umestili v vašo spletno trgovino (Vir: Pixabay)

Izdelki, ki jih boste umestili v vašo spletno trgovino (Vir: Pixabay)

Izbira ustreznega dobavitelja

V sklopu izbire izdelkov se morate odločiti tudi za dobavitelja surovin oziroma končni produktov, ki jih boste prodajali. Da boste s svojo ponudbo čim bolj konkurenčni, izberite tistega ponudnika, ki vam bo po najnižji ceni zagotavljal čim večjo mero kakovosti izdelkov.

Ime spletne trgovine

Priporočljivo je, da določite tako ime podjetja, da bo iz njega razvidno, kakšne izdelke ponujate oziroma da bo pritegnilo vašo ciljno publiko. Ime naj bo po drugi strani preprosto, da si ga bodo ljudje lažje zapomnili. Ni treba, da je ime vašega podjetja in vaše spletne trgovine enako, vseeno pa vam to prinaša določene prednosti.

Tehnična postavitev spletne trgovine

Da bi lahko postavili spletno trgovino, morate najprej pridobiti domeno. Določiti morate URL naslov spletne strani. Zasnovati morate postavitev rubrik in razmestiti izdelke v posamezne kategorije. Pri tem naj vam bo cilj, da bo uporaba spletne trgovine za obiskovalca kar najbolj preprosta in da bo lahko z minimalnim številom klikov dostopal do vsebin, ki ga zanimajo.

Stran naj bo čim hitreje delujoča. Naj bo kompatibilna z vašim poslovnim modelom in SEO prijazna. Izbrati morate možne načine plačila in dostave, med katerimi bodo lahko izbirale stranke.

Design spletne trgovine

Poleg funkcionalnosti je seveda pomemben tudi design spletne strani. Pri tem imejte spet v mislih vaše ciljne stranke. Če so vaša ciljna publika najstniki, boste verjetno zasnovali bolj igrivo in barvito spletno trgovino. Če gre za prodajo podjetnikom, boste izbrali bolj uglajen slog. Izberite barve, pisavo in slike, ki bodo odražale vašo dejavnost in poslanstvo spletne trgovine.

Vir: ecommerceceo.com

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Ogrevanje pred jutrišnjo SEO delavnico: Že danes izboljšajte optimizacijo vaše strani!

Ogrevanje pred jutrišnjo SEO delavnico: Že danes izboljšajte optimizacijo vaše strani!

V predhodnih člankih ste že spoznali pomembnost optimizacije spletne strani pri nastopanju na spletnem trgu. Večino od vas je verjetno »zmotilo« dejstvo, da optimizacija strani ni kratkotrajen proces in da so za vidne rezultate oz. premike v iskalnikih potrebni meseci čakanja. Preberite več >>

Pri SEO si pomagajte z Google Analytics!

Pri SEO si pomagajte z Google Analytics!

Mnogi menijo, da je spremljanje prometa na njihovi spletni strani bistvena in najpomembnejša lastnost orodja Google Analytics. A to brezplačno orodje vsebuje še precej drugih pomembnih funkcij, ki so pogoj za dobro optimizirano spletno stran. Preberite več >>

SEO optimizacija: kako pomembne so zunanje povezave?

SEO optimizacija: kako pomembne so zunanje povezave?

Ko govorimo o optimizaciji spletnih strani, moramo upoštevati veliko različnih faktorjev. Nikakor pa ne smemo pozabiti na zunanje povezave, ki k nam vodijo iz drugih spletnih strani. Preberite več >>

Google svetuje lastnikom strani: oblikujte daljše meta opise

Google svetuje lastnikom strani: oblikujte daljše meta opise

Google v svoj iskalnik umešča daljše povzetke spletnih strani. Kaj to pomeni in kaj morate storiti, da bo vaša strategija optimiziranja spletne strani najbolj optimalna? Preberite več >>

SEO optimizacija za prodajne spletne strani

SEO optimizacija za prodajne spletne strani

Prodajne spletne strani se od klasičnih bistveno razlikujejo in temu primerno mora biti prilagojen tudi sam postopek SEO optimizacije le-teh. Prodajna spletna stran namreč ne sme biti privlačna zgolj za potencialne kupce, temveč tudi za Googlove iskalne pajke. Preberite več >>

8 SEO smernic, ki jih morate začeti upoštevati takoj

8 SEO smernic, ki jih morate začeti upoštevati takoj

Način komuniciranja uporabnikov spleta z spletnimi iskalniki se v zadnjih letih bistveno hitreje spreminja kot nekoč. Ljudje se tako namesto tipkanja ključnih besed v spletni iskalnik danes raje poslužujejo glasovnega iskanja, namesto branja besedila pa si raje ogledajo videoposnetek, ki predstavi vsebino. Preberite več >>

Kako v 5 korakih postaviti spletno stran za vaše podjetje?

Kako v 5 korakih postaviti spletno stran za vaše podjetje?

Spletna stran vašega podjetja je pomemben prvi stik med potencialnimi strankami in podjetjem. V prispevku vam podajamo napotke, kako jo lahko postavite v petih enostavnih korakih. Preberite več >>

Napake, ki odganjajo kupce z vaše spletne strani

Napake, ki odganjajo kupce z vaše spletne strani

Spletna stran vašega podjetja je izjemno pomemben element pridobivanja strank in povečevanja prodaje. Če vaša spletna stran ni prijetno oblikovana, ustrezno organizirana ali uporabna za brskanje, jo bodo potencialne stranke nehale uporabljati. Izogibajte se naslednjim napakam! Preberite več >>

Oznake: