MARKETINŠKA KONFERENCA

User persona: vživite se v svojega kupca

Bistvo vsakega uspešnega posla je poznavanje strank. To velja ne glede na to, ali gre za startup, freelancerja ali večje podjetje, za stranke doma ali v tujini. Dandanes enostavno moramo natančno poznati svoje stranke. User persona je tipični kupec oziroma uporabnik naše storitve.
User persona: vživite se v svojega kupca

User persona: vživite se v svojega kupca

Kvaliteten opis User persona: Miriam, 45, živi v Cornwallu (UK) in je lastnica pravične trgovine z oblačili v domačem mestu in na spletu. Je energična, vedno aktivna, vendar se zna tudi umiriti in najti čas zase. Njeno življenjsko vodilo je »Lepota prihaja od znotraj«, pri tem pa lepota zanjo pomeni veliko več kot le vizualno privlačnost. Po osebnostnem profilu je ustvarjalna, svobodomiselna, družabna, vendar nekoliko introvertirana, zato potrebuje svoj mir in čas za ustvarjanje.

V prostem času se ukvarja s slikanjem in športnimi aktivnostmi v naravi. V stiku z naravo najde vedno nove ideje in si napolni baterije.

Je poročena; njen mož je uspešen strokovnjak in se v prostem času ukvarja s športom. Ima dva najstniška otroka: sin študira v Londonu, hči je še doma. Rada kuha, vendar le občasno, ker ima v vsakdanjem urniku druge prioritete. Želela bi si ustvarjati na različnih področjih, vendar ima narava prednost, zato čas raje preživlja zunaj.

Občasno si vzame čas za kakšno ustvarjalno delavnico – nazadnje se je udeležila delavnice polstenja volnenih copat, saj ceni rokodelske spretnosti in ročno izdelane produkte. Želela bi si več tovrstnih delavnic, kjer bi lahko sama ustvarila izdelke vrhunske kakovosti – površna in amaterska izvedba je ne zadovolji, rada se poglobi v vse, česar se loti. Zanimajo jo tudi spletni seminarji, kjer bi se lahko poučila o osnovah in tehnikah na različnih področjih ustvarjanja.

Dogodek o digitalnem marketingu Trendi digitalnega marketinga 2019

Znate tako opisati kupca svojega produkta, torej svojo ciljno stranko?

Če veste o njej vsaj toliko, ste na dobri poti. Težje bo, če ste svojo stranko opredelili približno takole: posamezniki, stari od 20 do 40 let, s povprečnimi do malo višjimi dohodki, zaposleni, ki potrebujejo naš izdelek oziroma že sedaj uporabljajo nekaj podobnega. Če ciljne stranke (user persona) ne opredelimo dovolj dobro ali jo opišemo preširoko, je ne bomo znali pravilno nagovoriti. Kako ji bomo povedali, da dobro poznamo prav njene težave? Kako bomo dosegli, da se bo prepoznala v naši zgodbi in naš izdelek razumela kot pravo rešitev zase? In kako ji bomo to povedali drugače, bolje kot konkurenca?

Dobro poznavanje stranke oziroma kupca je ključno za uspeh na trgu

Od tega je odvisno, ali bo produkt preživel ali propadel. Tudi če si lahko privoščimo vstop na trg zgolj z domnevami o pravih strankah, moramo le-te ves čas spoznavati in jih razumeti. Uspešne zgodbe se gradijo predvsem na podlagi odnosov s strankami, preko katerih ustvarjamo odlično izkušnjo in jih ob tem vedno bolje spoznavamo.

Seveda je pomembno, da si ciljno stranko predstavljamo kot osebo, ki jo najlaže opišemo s spolom in starostjo ter običajno še v družbenem kontekstu (družina, zaposlitev, poklic), vendar pa je najbolj ključno poznati njene motive in vrednote.

Pri tem si lahko pomagamo z orodji oziroma modeli za oblikovanje person

Persone opisujejo našega tipičnega kupca skozi konkretno osebo, kot si jo predstavljamo, če bi ta trenutek stopila skozi vrata naše (virtualne) trgovine.

Dobro znan model, objavljen v knjigi Business Model Generation (razvili so ga v podjetju XPLANE), je »Empathy map«, ki nam pomaga, da se temeljito vživimo v osebnost (persono) tipičnega kupca (uporabnika, stranke) in jo podrobno opišemo. Model poudarja »mehke« elemente, ki niso tako očitni kot demografske lastnosti, vendar pa so ključni za to, da bo takšna oseba pripravljena kupiti naš produkt. Model zahteva resno delo in nas spodbuja, da poiščemo odgovore na zelo podrobna vprašanja o lastnostih persone.

Empathy Map

Empathy map. Vir: EventModelGeneration

Dobra opredelitev persone zahteva več ponovitev, testiranje domnev, brskanje po podatkih, iskanje tipičnih uporabnikov in postavljanje vprašanj. Trud se vsekakor poplača, saj so s tem naše nadaljnje aktivnosti (vse od poslovnega modela do vsebinskega marketinga) lažje, bolj jasne in usklajene.

Elementi za opredelitev persone (po modelu Empathy map):

 1. Kako persona razmišlja in kaj čuti (vrednote, zanimanja, motivi, skrbi, ovire).
 2. Kaj govori in dela (vedenje, podoba, odnos do drugih, tj. kako se izraža).
 3. Kaj sliši (o čem govori s prijatelji, sodelavci, družino, kaj sliši od njih in kdo vpliva nanjo).
 4. Kaj vidi (kdo so njeni prijatelji, v kakšnem okolju živi, kakšne težave ima, kateri produkti/ponudbe jo nagovarjajo).
 5. Bolečine (njeni strahovi, tveganja in ovire na poti do ciljev oziroma do izpolnitve želja).
 6. Dosežki (kaj si želi doseči, na kakšen način in kako meri svoj uspeh).

Kako persone v praksi izgledajo pri zipcar.com? Predstavljajo resnične uporabnike!

Persone v praksi

Prav tako pri PayPalu!

Persone v praksi - PayPal

Najpogostejše napake pri določanju ciljne stranke:

 1. Ostanemo zgolj pri demografskem opisu. Ne poglobimo se v vrednote, motive, konkretne potrebe in ovire.
 2. Preveč splošen opis oziroma preširoka ciljna skupina: vsi se lahko prepoznamo v opisu, kar na koncu pomeni, da nihče ne bo kupil izdelka.
 3. Izhajamo iz sebe in svojih prijateljev. Produkt razvijamo in predstavljamo tako, da ustreza nam, ne pa naši ciljni skupini.
 4. Izmislimo si potrebe oziroma težave, ki v resnici sploh ne obstajajo ali pa nihče ni pripravljen plačati za njihovo reševanje.

Tudi če produkt ustvarimo iz lastne potrebe in »bolečin«, pri oceni trga ne smemo izhajati iz sebe. Preverimo, ali imajo tudi drugi motive in težave, kot je naša, predvsem pa, ali so za rešitev pripravljeni plačati.

Iz teh napak so se učili že mnogi, tudi številna zagonska podjetja, ki lahko neuspeh pripišejo ravno tem razlogom. Številni viri in pristopi nam lahko pomagajo, da se tem napakam izognemo. Nekaj modelov za opredelitev ciljne stranke je na voljo na povezavah:

Seveda pa se nič ne bo zgodilo brez lastnega truda, ki ga morate vložiti v tako imenovani »razvoj stranke«. Stranke ne morete spoznati čez noč. Preverite svoje domneve, opazujte, raziskujte, ne spreglejte in si ne zatiskajte oči. Legenda vitkega podjetništva, »serijski« zagonski podjetnik in avtor modela customer development Steve Blank na kratko pravi: »Get out of the building.« To pomeni Pojdi iz stavbe, torej pojdi ven, med ljudi.

Kaj to pomeni v praksi?

 • Spraševanje (pogovori z osebami, ki so blizu naše persone – »prijatelji« prijateljev, znanci, poslovni partnerji ipd.; tržne raziskave …).
 • Opazovanje (etnografske raziskave, analitika).
 • Beleženje (npr. spletna analitika).
 • Dialog, interakcija (družbeni mediji, vsebinski marketing, forumi, spletni asistenti …).
 • Testiranje, preverjanje, popravljanje, ponavljanje.

Ne smemo pozabiti, da je opredelitev ciljne stranke ključni element poslovnega modela, ki nam omogoča, da najdemo dovolj strank, ki kupijo naš produkt. Ampak to je že tema za drugo priložnost.

Dodatne informacije:

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


3 nasveti za uspešno iskanje investitorjev

3 nasveti za uspešno iskanje investitorjev

Zbiranje sredstev je izjemno naporno in dolgotrajno početje – zahtevni sestanki s potencialnimi vlagatelji podnevi, mučno ukvarjanje s številkami ponoči. Čeprav vas lahko proces izčrpa, se ne smete predati. Mladim podjetnikom v iskanju investitorjev ponujamo nekaj nasvetov. Preberite več >>

Vitko podjetništvo je primerno tako za profitno naravnana kot socialna podjetja

Vitko podjetništvo je primerno tako za profitno naravnana kot socialna podjetja

Veliko mladih podjetnikov porabi veliko časa in energije, da bi svojim strankam predstavili popoln izdelek – ko pa ga dejansko lansirajo, ugotovijo, da ga nihče ni pripravljen kupiti. Pravo nasprotje taki situaciji predstavlja metoda vitkega podjetništva katerega metodologije so uporabne za vse vrste podjetij: od profitno naravnanih, do socialnih in invalidskih podjetij. Preberite več >>

Fenomen naročniškega prodajnega modela

Fenomen naročniškega prodajnega modela

Podjetja, ki svojim naročnikom vsak mesec pošljejo škatlo s svojimi izdelki, uspešno izkoriščajo umetno inteligenco in individualizacijo ter spodbujajo trgovski sektor, ki v zadnjih letih stagnira. Naročniški prodajni model se tako lahko pohvali z več kot 1000-odstotno rastjo. Preberite več >>

Zaščita podjetniške ideje

Zaščita podjetniške ideje

Ste se domislili inovativne ideje za vaš bodoči startup? Razmišljate o novih kreativnih izdelkih in storitvah? Preden z idejo pohitite na Kickstarter ali pa o njej poveste prijateljem ob kavi, preberite spodnji članek. Preberite več >>

Video: Manoush Zomorodi: Kako lahko dolgčas vodi k najboljšim idejam

Video: Manoush Zomorodi: Kako lahko dolgčas vodi k najboljšim idejam

Se vam včasih najbolj ustvarjalne ideje porodijo med zlaganjem perila, pomivanjem posode ali lenarjenjem? Zakaj se to dogaja ter kakšna je povezava med dolgčasom in ustvarjalnostjo? Preberite več >>

Kako doseči ujemanje produkta s trgom?

Kako doseči ujemanje produkta s trgom?

Mladi podjetniki se na svoji podjetniški poti zelo hitro srečajo s pojmom ujemanja produkta s trgom, ki ga je menda prvi uporabil Marc Andreessen iz podjetja Andreessen Horowitz. Vas zanima, kaj ta pojem sploh pomeni, kako ga izmeriti in kako lahko izboljša vaše poslovanje? Preberite več >>

Ključni dejavniki ujemanja produkta s trgom

Ključni dejavniki ujemanja produkta s trgom

Še preden se zagonsko podjetje s svojo ponudbo poda na trg, mora doseči ujemanje produkta s trgom (angl. product market fit). Preberite več >>

Oznake: , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

SIO: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – pogovor z Rokom Staričem, Mladim podjetnikom leta 2018

31.03.2020 od 10:00 do 12:00
SIO: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – pogovor z Rokom Staričem, Mladim podjetnikom leta 2018

V zadnjem času govorimo pretežno o koronavirusu in o ukrepih države v smeri preprečitve gospodarskih posledic. Da nekoliko presekamo to prakso in prispevamo malo optimizna, smo se odločili, da za vas pripravimo pogovor z Rokom Staričem, ROK'S NUT BUTTER d.o.o., uspešnim mladim podjetnikom, ki smo mu leta 2018 podelili naziv Mladi podjetnik leta. Pogovor bo potekal prek webinarja, udeležba je brezplačna, so pa potrebne prijave.
Preberite več >>

Webinar: Koronavirus in vpliv na male podjetnike

31.03.2020 od 16:00 do 18:00
Webinar: Koronavirus in vpliv na male podjetnike

Prepoved opravljanja določenih storitev (frizerstvo, gostinstvo...) na eni strani ter zmanjšanje povpraševanja na drugi strani, so v zadnjih tednih mnoge mlade podjetnike privedle do stanja zmanjšanja prihodkov, do celo totalne blokade prihodkov ter celo zapiranja podjetij. O tem kaj bi se lahko zgodilo v prihodnjih tednih ter dnevih, se bomo pogovarjali z našimi gosti.
Preberite več >>

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje