Miha Dolinšek: “Z reševanjem problemov napreduješ kot oseba, s tem se razvija tudi podjetje.”

Spletna trgovina moje-lece.si na trgu obstaja že 8 let in ima široko bazo strank, ki pa se povečuje iz dneva v dan. Glavni vir prihodkov predstavljajo kontaktne leče. Čedalje večje povpraševanje pa je tudi po sončnih in dioptrijskih očalih, ki so se v ponudbi pojavila kasneje.
Novost v ponudbi spletne trgovine moje-lece.si je blagovna znamka Crulle (Vir: osebni arhiv)

Novost v ponudbi spletne trgovine moje-lece.si je blagovna znamka Crulle (Vir: osebni arhiv)

»Naša prednost je v tem, da za produkte, ki se jih sicer da kupiti v optikah, naše stranke plačajo veliko manj. Ker imamo možnost, da od proizvajalcev pridobimo večje količine izdelkov, lahko izdelke odkupujemo po nižjih cenah. Ne žene nas zgolj želja po dobičku, zato marže na naših produktih ne dvigamo v nebo, kot to počnejo konkurenčna podjetja.«

Gre tudi za prvo spletno trgovino v Sloveniji z lastnim virtualnim ogledalom. To strankam omogoča, da očala pred nakupom preizkusijo kar prek računalnika. Podjetje se lahko pohvali tudi s pogovornim robotom, kar je službo za pomoč strankam dvignilo še na višji nivo.

Miha Dolinšek, direktor podjetja Vallis MG d.o.o., nam je odgovoril na vprašanja v zvezi s poslovanjem podjetja.

Kdaj je bilo ustanovljeno podjetje Vallis MG d.o.o.? Kako se je porodila poslovna ideja?

Miha: Do ideje sem prišel povsem spontano. Po zaključku šolanja sem bil, tako kot večina mladih, v razcepu. Nisem točno vedel, s čim bi začel. Nato sem na spletu videl oglas za spletno trgovino, ki se je ukvarjala s prodajo kontaktnih leč. To me je spodbudilo, da sem leta 2009 zakupil domeno za spletno trgovino, leta 2012 pa je prišlo do ustanovitve podjetja.

Direktor podjetja, Miha Dolinšek (Vir: osebni arhiv)

Direktor podjetja, Miha Dolinšek (Vir: osebni arhiv)

Kakšno je poslanstvo podjetja?

Miha: Naše geslo se glasi: »Od vseh čutov je vid najlepši.«

Naša osnovna naloga je, da vsem ljudem, ne glede na finančno stanje, omogočimo jasen in kvaliteten vid ter jim s tem pomagamo do boljše kvalitete življenja. Poslanstvo uresničujemo z bogato paleto izdelkov in storitev; s kontaktnimi lečami, dioptrijskimi ter sončnimi očali.

Kakšni so bili največji izzivi na začetku poslovanja? S katerimi izzivi se srečujete v zadnjem času? Kako jih rešujete?

Miha: V začetku je bilo največ težav s tem, da nismo imeli dovolj finančnih sredstev za obratna sredstva in marketing. Tako kot večina podjetnikov smo imeli v začetku tudi nekaj težav s pomanjkanjem znanja. Nismo vedeli, kako bi trg opozorili nase. Pri nekaterih stvareh smo izgubili več časa, kot bi bilo to potrebno.

Se pa z izzivi srečuje vsak podjetnik, zato na to nismo gledali kot na nekaj negativnega. Izzivi so nekaj pozitivnega, saj le z reševanjem problemov lahko napreduješ kot oseba, s tem pa se razvija tudi podjetje.

Danes nam največ problemov povzročajo lastniki blagovnih znamk sončnih očal. Očitajo nam namreč, da očala prodajamo po prenizkih cenah. Vemo, da je razlog za njihove kritike v tem, da so pod pritiskom različnih slovenskih optik, zato do njih ne gojimo nobenih zamer. Verjamemo, da so problemi začasni, saj bodo tudi oni spoznali, da je prodaja prek spleta neizpodbitno dejstvo sedanjosti in prihodnosti. Podobno se je dogajalo tudi v začetku prodaje kontaktnih leč. Potreben je čas, da se ljudje navadijo na spremembe.

Novost v ponudbi je blagovna znamka Crulle

Znamka Crulle je nova znamka sončnih in dioptrijskih očal ter hkrati novost na slovenskem trgu. Z njo podjetje uresničuje svoje poslanstvo, saj lahko kupci dioptrijska očala dobijo kar za približno 70 % nižjo ceno kot v drugih spletnih trgovinah po Sloveniji. Vgrajene leče vsebujejo pet zaščitnih nanosov (proti bleščanju, proti zadrževanju vode, proti praskam, UV filter ter nanos za lažje čiščenje). Te nanose je sicer treba v večini optikah posebej doplačati.

Stranke so dostikrat skeptične, kako je možno kvalitetna očala dobiti po tako ugodni ceni. Vendar so odzivi po izvedenih nakupih pozitivni.

Miha: »Želimo, da se ljudje ne sprašujejo, zakaj so naša očala tako poceni, temveč zakaj so drugje tako draga.«

Kako se lotevate marketinga? Katere metode so se izkazale kot najbolj učinkovite?

Miha: V samem začetku smo se zanašali na marketing od ust do ust. Ko smo si finančno lahko privoščili, smo začeli z Google, e-mail in Facebook oglaševanjem. Sedaj se poslužujemo tudi oglaševanja na radijskih postajah, mestnih avtobusih, sodelujemo tudi z različnimi influencerji itd. Prizadevamo si, da bi dosegli čim večje število ljudi.

Ogromno prometa dobimo preko Facebooka. Še vedno pa se je v našem primeru kot najučinkovitejša metoda izkazal e-mail marketing. Prednost je tudi v tem, da z njim nimamo nobenih stroškov.

Postopek brušenja očal (Vir: osebni arhiv)

Postopek brušenja očal (Vir: osebni arhiv)

Katere so po vašem mnenju glavne prednosti in slabosti prodaje prek spletnih trgovin v primerjavi s prodajo v fizičnih trgovinah?

Miha: Ko smo začenjali s to zgodbo, so imeli ljudje še predsodke pred nakupovanjem prek spleta. Danes slabosti pravzaprav ne vidimo. Problem se pojavi le pri nakupu očal, saj jih stranke ne morejo preizkusiti pred nakupom. Ta problem rešujemo z virtualnim ogledalom. Če kupec naknadno ugotovi, da mu kupljena sončna očala ne ustrezajo, jih lahko v roku 14 dni pošlje nazaj in povrnemo mu celotno kupnino. Lahko pa jih zamenja za katerakoli druga sončna očala v tem znesku.

Prednosti je ogromno. V prvi vrsti gre za prihranek na času. Naročilo je lahko oddano v le nekaj sekundah. Obisk optike ni več potreben.

Ker smo spletna trgovina, imamo lahko precej večjo izbiro leč, dioptrijskih in sončnih očal kot katerakoli fizična trgovina v Sloveniji. V ponudbi imamo več kot 2900 različnih modelov sončnih očal, kupci lahko izbirajo med 45 različnimi proizvajalci.

Sodelovanje s svetovno znanimi proizvajalci

Podjetje pri dobavi kontaktnih leč, dioptrijskih ter sončnih očal sodeluje s številnimi svetovno znanimi proizvajalci. Na področju kontaktnih leč so partnerji z Bausch & Lomb, TopVue, Johnson & Johnson, Carl Zeiss, pri očalih pa s Hugo Boss, Gucci, Polaroid, Tommy Hilfiger, Jimmy Choo in drugimi.

Podjetje že od leta 2013 deluje na treh trgih, ki so si različni glede povpraševanja, zato je pomembno, da je na izbiro široka paleta blagovnih znamk. Tako kupci v Sloveniji povprašujejo predvsem po znamkah srednjega in nižjega cenovnega razreda, medtem ko si je bilo za prodor v Italijo treba zagotoviti bolj elitne znamke.

Ponudbo dioptrijskih očal Crulle si lahko ogledate v spletni trgovini Moje-lece.si.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence. Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>


Evegreen – zmanjšanje količine odpadkov z izdelki iz bioplastike

Evegreen – zmanjšanje količine odpadkov z izdelki iz bioplastike

Evegreen je podjetje, ki si prizadeva za reševanje čedalje bolj perečega okoljskega problema – kopičenje plastične embalaže v okolju. Ukvarja se z izdelavo bioplastike, ki predstavlja alternativo klasični plastiki. Njena prednost je v tem, da je narejena iz naravi prijaznih snovi, ki se v okolju hitro razgradijo. Preberite več >>

Forrest of life – naravna kozmetika s pridihom gozda

Forrest of life – naravna kozmetika s pridihom gozda

Brigita Oblak je samostojna podjetnica, ki se ukvarja z izdelavo naravne kozmetike s pridihom gozda Forrest of life. Na podjetniško pot se je podala pred le nekaj meseci in tako svoj hobi pretvorila v poslovno idejo. Preberite več >>

Be Life: Prva uradna proizvodnja kambuče v Sloveniji je zaživela

Be Life: Prva uradna proizvodnja kambuče v Sloveniji je zaživela

Mirza Ljubijankić dokazuje, da mladost ni ovira za vstop v podjetništvo. Na samostojno pot se je podal že pri rosnih 20 letih. Kambuča ga je navdušila v trenutku, ko jo je prvič poskusil. Kmalu je prišel na idejo, da bi odprl prvo pravo proizvodnjo te pijače v Sloveniji – in uspelo mu je. Preberite več >>

Rok Starič: »Če se pri delu ne zabavam, v njem ne vidim smisla.«

Rok Starič: »Če se pri delu ne zabavam, v njem ne vidim smisla.«

Minilo je devet mesecev, odkar je Rok Starič z blagovno znamko »Rok's nut butter« zmagal na izboru Mladi podjetnik leta 2018. Kaj mu je prinesla zmaga? Katere tuje trge že osvaja maslo iz oreščkov? S kakšnimi pristopi podjetje poskrbi za veselje svojih strank? Preberite več >>

Personalizirane knjige za otroke, ki so osvojile tudi ameriški trg

Personalizirane knjige za otroke, ki so osvojile tudi ameriški trg

Podjetje Mali junaki se ukvarja z izdelavo in spletno prodajo personaliziranih otroških knjig. Glavni junak izbrane knjige dobi ime in videz otroka, ki mu je ta knjiga namenjena. V podjetju je trenutno okoli 100 zaposlenih, delujejo na šestih trgih, nezadovoljnih strank praktično ni. Preberite več >>

Promo Bike – kolesa, ki poskrbijo za edinstveno promocijo

Promo Bike – kolesa, ki poskrbijo za edinstveno promocijo

Tradicionalni načini promocije izdelkov že dolgo niso več tako učinkoviti kot včasih. V tujini že dolgo časa uspešno deluje princip najema promocijskih koles. Po kavo se vam tako ni treba odpraviti v lokal, ker se le-ta kar pripelje pred vaše delovno mesto. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

17.05.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

Lastniki spletnih trgovin ponavadi najprej poskrbijo za to, da je njihova spletna stran za obiskovalce - potencialne kupce - privlačna, enostavna in uporabna. Da bi se izognili morebitnim kaznim, pa je takoj za tem treba zadostiti tudi vsem pravnim zahtevam!
Preberite več >>

Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

03.06.2019 od 15:00 do 07.06.2019 18:00
Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo!
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

14.06.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.
Preberite več >>

Vse za podjetje