Miha Dolinšek: “Z reševanjem problemov napreduješ kot oseba, s tem se razvija tudi podjetje.”

Spletna trgovina moje-lece.si na trgu obstaja že 8 let in ima široko bazo strank, ki pa se povečuje iz dneva v dan. Glavni vir prihodkov predstavljajo kontaktne leče. Čedalje večje povpraševanje pa je tudi po sončnih in dioptrijskih očalih, ki so se v ponudbi pojavila kasneje.
Novost v ponudbi spletne trgovine moje-lece.si je blagovna znamka Crulle (Vir: osebni arhiv)

Novost v ponudbi spletne trgovine moje-lece.si je blagovna znamka Crulle (Vir: osebni arhiv)

»Naša prednost je v tem, da za produkte, ki se jih sicer da kupiti v optikah, naše stranke plačajo veliko manj. Ker imamo možnost, da od proizvajalcev pridobimo večje količine izdelkov, lahko izdelke odkupujemo po nižjih cenah. Ne žene nas zgolj želja po dobičku, zato marže na naših produktih ne dvigamo v nebo, kot to počnejo konkurenčna podjetja.«

Gre tudi za prvo spletno trgovino v Sloveniji z lastnim virtualnim ogledalom. To strankam omogoča, da očala pred nakupom preizkusijo kar prek računalnika. Podjetje se lahko pohvali tudi s pogovornim robotom, kar je službo za pomoč strankam dvignilo še na višji nivo.

Miha Dolinšek, direktor podjetja Vallis MG d.o.o., nam je odgovoril na vprašanja v zvezi s poslovanjem podjetja.

Kdaj je bilo ustanovljeno podjetje Vallis MG d.o.o.? Kako se je porodila poslovna ideja?

Miha: Do ideje sem prišel povsem spontano. Po zaključku šolanja sem bil, tako kot večina mladih, v razcepu. Nisem točno vedel, s čim bi začel. Nato sem na spletu videl oglas za spletno trgovino, ki se je ukvarjala s prodajo kontaktnih leč. To me je spodbudilo, da sem leta 2009 zakupil domeno za spletno trgovino, leta 2012 pa je prišlo do ustanovitve podjetja.

Direktor podjetja, Miha Dolinšek (Vir: osebni arhiv)

Direktor podjetja, Miha Dolinšek (Vir: osebni arhiv)

Kakšno je poslanstvo podjetja?

Miha: Naše geslo se glasi: »Od vseh čutov je vid najlepši.«

Naša osnovna naloga je, da vsem ljudem, ne glede na finančno stanje, omogočimo jasen in kvaliteten vid ter jim s tem pomagamo do boljše kvalitete življenja. Poslanstvo uresničujemo z bogato paleto izdelkov in storitev; s kontaktnimi lečami, dioptrijskimi ter sončnimi očali.

Kakšni so bili največji izzivi na začetku poslovanja? S katerimi izzivi se srečujete v zadnjem času? Kako jih rešujete?

Miha: V začetku je bilo največ težav s tem, da nismo imeli dovolj finančnih sredstev za obratna sredstva in marketing. Tako kot večina podjetnikov smo imeli v začetku tudi nekaj težav s pomanjkanjem znanja. Nismo vedeli, kako bi trg opozorili nase. Pri nekaterih stvareh smo izgubili več časa, kot bi bilo to potrebno.

Se pa z izzivi srečuje vsak podjetnik, zato na to nismo gledali kot na nekaj negativnega. Izzivi so nekaj pozitivnega, saj le z reševanjem problemov lahko napreduješ kot oseba, s tem pa se razvija tudi podjetje.

Danes nam največ problemov povzročajo lastniki blagovnih znamk sončnih očal. Očitajo nam namreč, da očala prodajamo po prenizkih cenah. Vemo, da je razlog za njihove kritike v tem, da so pod pritiskom različnih slovenskih optik, zato do njih ne gojimo nobenih zamer. Verjamemo, da so problemi začasni, saj bodo tudi oni spoznali, da je prodaja prek spleta neizpodbitno dejstvo sedanjosti in prihodnosti. Podobno se je dogajalo tudi v začetku prodaje kontaktnih leč. Potreben je čas, da se ljudje navadijo na spremembe.

Novost v ponudbi je blagovna znamka Crulle

Znamka Crulle je nova znamka sončnih in dioptrijskih očal ter hkrati novost na slovenskem trgu. Z njo podjetje uresničuje svoje poslanstvo, saj lahko kupci dioptrijska očala dobijo kar za približno 70 % nižjo ceno kot v drugih spletnih trgovinah po Sloveniji. Vgrajene leče vsebujejo pet zaščitnih nanosov (proti bleščanju, proti zadrževanju vode, proti praskam, UV filter ter nanos za lažje čiščenje). Te nanose je sicer treba v večini optikah posebej doplačati.

Stranke so dostikrat skeptične, kako je možno kvalitetna očala dobiti po tako ugodni ceni. Vendar so odzivi po izvedenih nakupih pozitivni.

Miha: »Želimo, da se ljudje ne sprašujejo, zakaj so naša očala tako poceni, temveč zakaj so drugje tako draga.«

Kako se lotevate marketinga? Katere metode so se izkazale kot najbolj učinkovite?

Miha: V samem začetku smo se zanašali na marketing od ust do ust. Ko smo si finančno lahko privoščili, smo začeli z Google, e-mail in Facebook oglaševanjem. Sedaj se poslužujemo tudi oglaševanja na radijskih postajah, mestnih avtobusih, sodelujemo tudi z različnimi influencerji itd. Prizadevamo si, da bi dosegli čim večje število ljudi.

Ogromno prometa dobimo preko Facebooka. Še vedno pa se je v našem primeru kot najučinkovitejša metoda izkazal e-mail marketing. Prednost je tudi v tem, da z njim nimamo nobenih stroškov.

Postopek brušenja očal (Vir: osebni arhiv)

Postopek brušenja očal (Vir: osebni arhiv)

Katere so po vašem mnenju glavne prednosti in slabosti prodaje prek spletnih trgovin v primerjavi s prodajo v fizičnih trgovinah?

Miha: Ko smo začenjali s to zgodbo, so imeli ljudje še predsodke pred nakupovanjem prek spleta. Danes slabosti pravzaprav ne vidimo. Problem se pojavi le pri nakupu očal, saj jih stranke ne morejo preizkusiti pred nakupom. Ta problem rešujemo z virtualnim ogledalom. Če kupec naknadno ugotovi, da mu kupljena sončna očala ne ustrezajo, jih lahko v roku 14 dni pošlje nazaj in povrnemo mu celotno kupnino. Lahko pa jih zamenja za katerakoli druga sončna očala v tem znesku.

Prednosti je ogromno. V prvi vrsti gre za prihranek na času. Naročilo je lahko oddano v le nekaj sekundah. Obisk optike ni več potreben.

Ker smo spletna trgovina, imamo lahko precej večjo izbiro leč, dioptrijskih in sončnih očal kot katerakoli fizična trgovina v Sloveniji. V ponudbi imamo več kot 2900 različnih modelov sončnih očal, kupci lahko izbirajo med 45 različnimi proizvajalci.

Sodelovanje s svetovno znanimi proizvajalci

Podjetje pri dobavi kontaktnih leč, dioptrijskih ter sončnih očal sodeluje s številnimi svetovno znanimi proizvajalci. Na področju kontaktnih leč so partnerji z Bausch & Lomb, TopVue, Johnson & Johnson, Carl Zeiss, pri očalih pa s Hugo Boss, Gucci, Polaroid, Tommy Hilfiger, Jimmy Choo in drugimi.

Podjetje že od leta 2013 deluje na treh trgih, ki so si različni glede povpraševanja, zato je pomembno, da je na izbiro široka paleta blagovnih znamk. Tako kupci v Sloveniji povprašujejo predvsem po znamkah srednjega in nižjega cenovnega razreda, medtem ko si je bilo za prodor v Italijo treba zagotoviti bolj elitne znamke.

Ponudbo dioptrijskih očal Crulle si lahko ogledate v spletni trgovini Moje-lece.si.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

BigD Design & Innovation je podjetje, ki se ukvarja z industrijskim oblikovanjem. Ustanovitelj Adrian Larripa se je po študiju v Milanu vrnil na univerzo Navarra v Pamplono, kjer je začel s svetovanjem na področju industrijskega oblikovanja. Podjetje deluje deset let, v tem času pa so se specializirali za projekte LED svetil za turbine vetrnic. Z njimi sodeluje Anamarija Čuden, sicer “coworkerka” v MP hubu. Preberite več >>

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Pred 13 leti je takoj po zaključenem študiju skočil v podjetniški svet, točneje v finančništvo. V vseh letih so se morali kar nekajkrat preoblikovati v skladu s trendi, ker če bi ostali v istem segmentu financ, jih danes ne bi bilo več, priznava. Nejc Apšner, soustanovitelj podjetja Nekster finance (zdajšnji Achilles op.a.), ki upravlja spletno platformo Nekster, pravi, da je rast podjetja potekala zelo generično. "Začeli smo z ničle, danes pa se lahko pohvalimo, da smo ena večjih slovenskih faktoring družb. Čeprav v resnici nismo več faktoring družba, ampak se pozicioniramo kot neke vrste “airbnb’ za investitorje in na drugi strani podjetja, ki jim na platformi omogočamo, da prihajajo do likvidnostnih sredstev na enostaven način." Preberite več >>

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Reči, da dobra komunikacija na delovnem mestu vpliva na finančni rezultat, je resno podcenjevanje. Raziskave kažejo, da je povprečna ocenjena izguba na podjetje zaradi slabe interne komunikacije zelo velika. Preberite več >>

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

Za startup podjetja, ki razvijajo fizični produkt, je eden ključnih dejavnikov uspešnega razvoja povezovanje s podjetji iz t.i. hardware industrije. Ekipa SparkLPG, ki razvija avtoplinski sistem za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina, se je vključila v pospeševalniški program HardwareSTART, ker bi brez podpore večjih podjetij projekt težko izpeljali, pravi direktor podjetja Simon Štrancar. Preberite več >>

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Podjetje Evegreen razvija 100-odstotno bio-razgradljive, naravi prijazne materiale in izdelke na osnovi organskih odpadkov, ki jih proizvedejo različna industrijska in uvozna podjetja. Tako jih po eni strani razbremenijo stroškov z odpadki, po drugi pa nadomestijo del njihove ponudbe z zelenimi, inovativnimi izdelki. Do zdaj so pri ustvarjanju receptur uporabili že pšenično slamo, riževe in pšenične luščine ter odpad kave, njihov cilj pa je trgu ponuditi čim širšo paleto alternativnih produktov, ki bodo v naravi povsem razgradljivi. Ta misija jih je pripeljala tudi v pospeševalniški program HardwareSTART, ki ga v konzorciju izvajajo Dewesoft, Katapult in Zavod mladi podjetnik. Preberite več >>

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

V podjetju Agitron razvijajo napredne strojne in programske rešitve za podporo digitalizaciji fizičnih trgovin. Razvili so napravo, ki je nameščena na nakupovalni voziček in trgovcem daje podatke o gibanju kupcev po trgovini, na podlagi katerih trgovec določi postavitev artiklov in vrednost posamezne pozicije. Njihov drugi produkt pa je digitalna cenovka, ki trgovcem omogoča spreminjanje cen na daljavo, kupcu pa daje informacije o posameznem izdelku. Preberite več >>

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Microbium je mlado podjetje, dejavno na področju detekcije in eliminacije mikrobov v industriji. Razvilo je avtomatiziran sistem za identifikacijo in štetje bakterij v vzorcih pitne vode, s tem pa omogočilo enostaven nadzor nad kvaliteto vode, brez laboratorijev in znanja mikrobiologije. Preberite več >>

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Pri blagovnih znamkah EQUA in GOAT STORY gre za dve slovenski zgodbi o uspehu, ki sta plod istega podjetja. Dokazujeta, da se lahko inovativnost in težnja po stalnih izboljšavah bogato obrestujeta. Obe zgodbi sta namreč uspešni tudi v svetovnem merilu. Preberite več >>

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic je startup, ki ga sestavlja ekipa študentov. Ukvarja se z izdelavo naravne kozmetike iz čebeljih proizvodov, ki imajo zaradi bogate vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov številne pozitivne učinke na kožo. Preberite več >>

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

V začetku tega leta je Marin Medak z ekipo Gigodesign ustanovil startup Della Spina. Gre za optiko, ki ponuja kakovostna dioptrijska očala po ugodnih cenah. Posebnost je v tem, da lahko stranka tri pare očal en teden brezplačno preizkuša na domu, preden se odloči, če jih bo kupila. Kako optika posluje danes? Preberite več >>

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje