Nasvet Roka Stariča za uspeh: “Vztrajnost, nasmeh in dober marketing”

Pogovarjali smo se z Rokom Staričem, prejemnikom laskavega naziva Mladi podjetnik leta 2018. Govorili smo o njegovi zmagi, napredku v zadnjih petih letih in njegovih trenutnih aktualnih podjetniških podvigih.
Rok Starič, zmagovalec izbora Mladi podjetnik 2018 (Vir: osebni arhiv)

Rok Starič, zmagovalec izbora Mladi podjetnik 2018 (Vir: osebni arhiv)

Rok Starič je ustanovitelj podjetja Rok’s Nut Butter in prvi, ki je na slovensko tržišče pripeljal arašidov in mandljev namaz. Marsikaterega Slovenca, ki pred tem še pravzaprav ni dobro vedel, kaj tovrstni namazi sploh so, je uspel prepričati, da poskusi nekaj novega. Danes so izdelki Rok’s Nut Butter, ki so izdelani iz 100 % naravnih sestavin in brez dodatnega sladkorja, soli ali umetnih snovi, vključeni v redni jedilnik mnogih, ki prisegajo na zdrav življenjski slog in kvalitetno hrano.

Rokova podjetniška pot je bila polna vzponov in padcev. A kot sam rad pove, ne bi na njej spreminjal prav ničesar. Od tedaj, ko je pred osmimi leti svoj produkt prvič (uspešno!) predstavil na Kickstarterju in ko je pred petimi leti prejel laskavi naziv Mladi podjetnik leta 2018, pa do danes, je kot podjetnik zelo napredoval. Pridobil je ogromno novega znanja in stkal mnoga nova poznanstva. A Rok pravi, da mu brez dobre ekipe zvestih sodelavcev ne bi nikoli uspelo.

Rok, od tvoje zmage je minilo že 5 let. Povej nam, kaj ti je prinesel naziv Mladi podjetnik leta 2018. Je nagrada vplivala na tvojo nadaljnjo podjetniško pot?

Z Nazivom Mladi podjetnik leta 2018 sem prejel številne nagrade, najbolj pa sem bil vesel glavne nagrade, ko smo se skupaj z ekipo MP, drugimi zmagovalci izbora Mladi podjetnik leta in dr. Juretom Knezom odpravili na vikend izlet v Amsterdam.

Naziv je absolutno vplival na mojo nadaljnjo podjetniško pot. Predvsem v smislu povezave s prepoznavnimi slovenskimi podjetniki, novimi poslovnimi idejami ter tudi članstvom v SBC klubu.

Ob zmagi je bilo tvoje podjetje poznano predvsem po ponudbi arašidovega in mandljevega namaza. Ste v podjetju v tem času ponudbo še kaj dodatno razširili?

Ja, ponudbo smo od takrat še precej razširili. Danes pod blagovno znamko Rok’s Nut Butter najdete tudi namaze iz lešnikov, belih mandljev in indijskih oreščkov, pa sladoled, prigrizke, olja in celo kavo.

Širili ste se tudi že v tujino. Kje vse po svetu lahko danes kupimo produkte Rok’s Nut Butter?

Res je, danes je naše produkte mogoče kupiti v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem in drugod po Evropski Uniji. Pošiljali smo jih tudi že v Združene arabske emirate, Združene države Amerike ipd.

Preden si na slovenski trg ponudil svoje produkte, povprečni slovenski potrošnik še ni dobro vedel, kaj arašidov in mandljev namaz sploh je. Danes so tovrstni namazi pri nas zelo priljubljeni in ljudje jih zaradi dobrega okusa in njihovih naravnih lastnosti čedalje pogosteje vključujejo v svojo prehrano. Kako ti je uspelo prepričati toliko ljudi, da poskusijo nekaj novega?

Vztrajnost, nasmeh in dober marketing. Velika zahvala tukaj gre Manci Šalehar – pod njenim budnim očesom smo obdržali spletno trgovino, naredili lepo PR zgodbo in izpilili svoje javno nastopanje. Vsem mladim podjetnikom močno priporočam obisk njenih delavnic!

Zdi se, da so prehranski produkti področje, ki ti je zares pisano na kožo. Skupaj z Urošem Požganom (Pokice), Tomažem Krajncem (Pohorske dobrote) in Maticom Vizjakom (Kmetija Vizjak, finalist izbora Mladi podjetnik leta 2018), ste se združili in ustanovili zadrugo Kooperativo 103. Prosim razloži našim bralcem, kaj ste s tem hoteli doseči in kako lahko Kooperativa 103 pomaga tudi našim bralcem, nadobudnim mladim podjetnikom, ki želijo vstopiti v prehransko industrijo.

Podjetnikom, ki imajo idejo, a še nimajo potrebne opreme za izvedbo, smo želeli ponuditi možnost, da v okviru tehnologije, ki jo podpiramo, izdelajo manjše količine svojih produktov ter se tako z njimi preizkusijo na trgu.

Poleg izposoje strojev pa podjetnikom pomagamo tudi z nasveti in mentorstvom. Pri nas lahko podjetniki na enem mestu prejmejo vse informacije, da lahko začnejo poslovati na živilskem trgu v Sloveniji.

Za konec te prosimo še za kratek nasvet za vse naše bralce, ki razmišljajo o vstopu v podjetništvo, a še oklevajo.

Na vstop v podjetništvo se dobro pripravite, predvsem v smislu, da dodobra spoznate svoj produkt. Še preden se lotite podjetništva, morate biti prepričani vanj, saj boste le tako imeli zadostno mero motivacije tudi takrat, ko vam ne bo šlo vse po planu. Naj vas kakšen »ne« ne odbije od tega, da se preizkusite v podjetništvu, ker nikoli ne veste, kje lahko pristanete!

Rok Starič bo 24.11.2023, na zaključnem dogodku Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!, svoj naziv predal novemu zmagovalcu, Mlademu podjetniku leta 2023. Vse mlade podjetnike, ki ustrezate pogojem za prijavo, je lepo vabi k oddaji prijave na izbor: »Zame je bila celotna izkušnja zelo zabavna in poučna, izkoristite priložnost in ne čakajte na zadnji trenutek na prijavo!« Prijavite se lahko tukaj >>

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje