“Ne čakajmo na revolucijo – prevzemimo odgovornost!”

Knjigi V elementu in Začni z zakaj ponujata izredno učinkovit preplet strokovnih znanj in osebnih izkušenj znanih in manj znanih avtorjev in osebnosti. Urednik Matej Horzelenberg je vodil pripravo prevoda svetovnih uspešnic, ki sta vsaka s svojo rdečo nitjo zelo zanimivi tudi za slovenske podjetnike.
Knjigi V elementu in Začni z zakaj ponujata izredno učinkovit pre

“Že dolgo me zanima področje šolstva in osvobajanje človekovih notranjih kreativnih moči. Ravno o tem v enem od svojih predavanj za TED prepričljivo govori Ken Robinson. Hitro sem se navdušil nad njegovim razmišljanjem. Ko sem prebral njegovo knjigo The Element, sem bil prepričan, da potrebujemo slovenski prevod, ki bo tudi Slovence navdušil in opogumil za razvijanje naših potencialov,” je glavni motiv za založniški izziv razkril Matej Horzelenberg.

Svetovna uspešnica tudi v slovenskem jeziku

Po neuspešnih pogovorih z nekaterimi založbami in uredniki je sam prevzel pobudo in se skupaj z ekipo lotil prevoda. Kot pravi, je na takih začetkih potrebnega vsaj nekaj ‘naivnega optimizma’, da se zadeve sploh lotiš. “Tudi izkušnje iz stroke niso dovolj, saj šele sproti gradiš svojo lastno novo pot. Je pa vsekakor lažje s pravimi ljudmi ob sebi!”

matej-horzelenberg-v-elementu

“Ko sem prebral knjigo “V elementu”, sem bil prepričan, da potrebujemo slovenski prevod, ki bo tudi Slovence navdušil in opogumil za razvijanje naših potencialov,” je pojasnil Matej Horzelenberg (foto: Simon Maljevac)

Knjiga V elementu, izdana pri založbi Lectour, ima podnaslov Ko odkriješ svojo strast, se vse spremeni: “Nujno je, da vsak človek odkrije vsaj eno močno področje, ki ga strastno navdušuje. Na tistih področjih smo se namreč zmožni razviti še veliko bolj, kot bi si to sploh lahko predstavljali. Zame so eno takih področij jeziki, drugo na primer glasba. In res presenetljivo je, kako daljnosežne so lahko spremembe že na srednji rok, ko se enkrat ‘najdeš’ in se začneš uresničevati,” meni urednik, lektor, glasbenik, predavatelj in pedagoški entuziast, ki je dokaj ‘varno’ službo v eni izmed večjih slovenskih založb zamenjal s precej bolj dinamično potjo samostojnega podjetnika.

Avtor Ken Robinson v uvodu knjige V elementu:

“Knjiga vsebuje celo paleto zgodb o ustvarjalnih popotovanjih zelo različnih ljudi. Mnoge od njih sem intervjujal izključno za potrebe te knjige. Ti ljudje pripovedujejo o tem, kako so se naučili prepoznati svoje edinstvene talente in kako uspešno je lahko življenje, če se ukvarjaš z nečim, kar ti je resnično všeč. Presenetilo me je, da je bila njihova življenjska pot pogosto nenavadna – polna zapletov, stranpoti in presenečenj. Intervjujanci so velikokrat navedli, da so jim ravno pogovori za to knjigo razkrili doživetja in ideje, o katerih dotlej na ta način še niso razmišljali. O trenutkih spoznanja, o razcvetu talentov, o spodbujanju ali nasprotovanju družine, prijateljev in učiteljev ter o tem, kako jim je vsem preprekam navkljub uspelo nadaljevati začrtano pot.”

Kdo je Ken Robinson?

Sir Ken Robinson (1950) je svetovno priznan strokovnjak na področju vzgoje in izobraževanja, kreativnosti ter medosebnih odnosov. Sodeluje z vladnimi organizacijami v Evropi, Aziji in ZDA, z mednarodnimi agencijami in vodilnimi kulturnimi institucijami. Leta 1998 je vodil državno komisijo za kreativnost, izobraževanje in ekonomijo britanske vlade. Dobri dve desetletji je predaval na Univerzi v Warvicku. Za svoje delo in zavzemanja je prejel več nagrad in viteški naziv.

Robinson na svojih predavanjih in v knjigah prevprašuje obstoječe sisteme vzgoje in izobraževanja. Ti po njegovem zatirajo otrokove naravne talente v imenu doseganja standardiziranih ciljev. Zagovarja pristope, ki negujejo kreativnost ter priznavajo različne vrste inteligence in edinstvenost vsakega človeka.

Skupaj z urednikom in pisateljem Loujem Aronico je v knjigi V elementu zbral številne življenjske izkušnje znanih glasbenikov, slikarjev, kiparjev, igralcev, plesalcev, režiserjev, scenaristov, oblikovalcev, fotografov, arhitektov, politikov, športnikov, podjetnikov, obrtnikov in delavcev z najrazličnejših področij, znanstvenikov, mislecev, učiteljev in vzgojiteljev … ljudi vseh poklicev z najrazličnejšimi zanimanji. Vsem je skupno, da so največjo izpolnjenost življenju dosegli, ko so odkrili svojo strast in razvili to, kar nosijo v sebi.

Coworking kot primer preoblikovanja lastne skupnosti

“V knjigi je govora o stvareh, ki nikakor niso nove. Na primer o mnogih pojavnih oblikah inteligentnosti, o različnih stilih učenja, o pomembnosti zgodnjega odkrivanja svojih talentov in kako pomembno je delati stvari s strastjo. Pod drobnogled vzame zastarele industrijske principe javnih šolskih sistemov in opozarja na škodljivost pretiranih testiranj, ki so vse prevečkrat sama sebi namen.”

GIG coworking lahko služi kot dober primer preoblikovanja lastne skupnosti (foto: Simon Maljevac)

“O vsem tem so govorili že številni avtorji. Med drugim tudi znani strokovnjak za marketing, Seth Godin, pa pedagog Jesper Juul. Tudi Robinson pušča ob strani teorijo zarote in polaga veliko zaupanja v vse ljudi. Hkrati nas spodbuja, da prevzamemo svoj del odgovornosti in ne čakamo na neko vrsto revolucije ‘od zgoraj’, pač pa sami preoblikujemo lastne skupnosti. Dober primer tega je tudi GIG coworking v Grosuplju, kjer imam pisarno skupaj z drugimi samostojnimi podjetniki. Pojavljale so se določene možnosti za pomoč s strani občine, a so se na koncu izjalovile. Tako smo morali sami zavihati rokave ter prevzeti določen riziko, da smo ga lahko ustanovili,” pojasnjuje Matej Horzelenberg.

Večji poudarek na obvladovanju veščin in zdravi logiki

Opozarja, da bi morali v šolah učitelji, starši in otroci stopiti skupaj in ne samo čakati na to, kdaj se bo sistem spremenil do neke idealne mere: “O tem problemu čivkajo že vsi ptički, pa nam ga še vedno ne uspe preseči. Prevelik poudarek je na pomnjenju številnih podatkov in njihovem obdelovanju namesto na obvladovanju veščin in zdrave logike. Na srečo smo v naših osnovnih šolah ohranili vzgojni načrt, ki daje vrednotam tudi ’uradni status’. Na srečo še vedno obstaja veliko dobrih učiteljev in mentorjev, ki še niso obupali in se še naprej trudijo, da otroke in mlade usmerjajo in podpirajo pri razvijanju talentov.”

Matej Horzelenberg-lectour

“Na srečo smo v naših osnovnih šolah ohranili vzgojni načrt, ki daje vrednotam tudi ’uradni status’,” pravi Matej Horzelenberg (foto: Simon Maljevac)

S predavanji in delavnicami, ki temeljijo na knjigi V elementu, skuša Matej Horzelenberg stopiti naproti pedagoškim delavcem, ki se omenjene problematike zavedajo, a se pogosto čutijo nemočni. Za povrh pa nanje pritiskajo tudi starši s svojimi ozkoglednimi zahtevami po boljših ocenah. V knjigi ne gre za preprosta navodila, temveč za primere dobre prakse, ki jih lahko vzamemo za zgled. Če delaš nekaj, kar te navdušuje, ti nikoli ne bo zmanjkalo navdiha in boš lažje premagal vse ovire na življenjski poti.

Citat iz knjige “V elementu”:

Michelangelo je nekoč dejal: “Največja nevarnost za večino od nas ni, da ciljamo previsoko in zgrešimo, temveč da ciljamo prenizko in zadenemo.” Za sleherno prihodnost moramo ciljati visoko in biti trdno prepričani v uspeh. Da pa bi nam to uspelo, moramo vsi – kot posamezniki in kot skupnost – odkriti svoj element.

‘Založništvo 3.0’, Smart Com in Sinekov Začni z zakaj

“Na svetovnem knjižnem trgu je ogromno ponudbe. Slovenija se po količini produkcije zelo težko meri z večjimi narodi. Na nek način smo ‘primorani’ v skrbno izbiranje kakovostnih domačih in tujih knjižnih naslovov in iskanje novih poti. Primer spremenjenega trenda v svetovnem merilu je glasbena industrija. Priča smo singularizaciji iz albumov v ‘single’, ki izstopajo. Pri nas vedno bolj deluje sodelovanje več akterjev za posamezen projekt. Vsebine, s katerimi se poistovetijo, podprejo celo podjetja in gospodarske družbe, ki primarno niso založbe,” pravi Matej Horzelenberg.

Pripravo slovenskega prevoda uspešnice Simona Sineka Začni z zakaj, v kateri je govora o tem, kako nas véliki voditelji navdihujejo k delovanju, je vodil kot urednik za podjetje Smart Com.

zacni-z-zakaj-lectour

Uspešnica Simona Sineka “Začni z zakaj”govori o tem, kako nas véliki voditelji navdihujejo k delovanju (foto: Lectour.si)

Kdo je Simon Sinek?

Simon Sinek (1973) je motivator, optimistični spodbujevalec dobrih praks, teoretik in praktik uspešnega managementa. Obenem gre za enega najbolj gledanih predavateljev na prestižnih TED konferencah in prominentnega gosta konferenc in oddaj. S svojim ‘zlatim krogom’ je osnoval svetovno gibanje ljudi, ki želijo navdihovati vse posameznike in organizacije, da delajo tisto, kar jih navdihuje.

“Začeti z zakaj pomeni poiskati in izpostaviti osebne ter poslovne vrednote, za katere si prizadevamo. Šele jasno določen ZAKAJ nam omogoča široko prepoznavnost; disciplina in doslednost pri tem, KAKO in KAJ delamo, pa nam zagotavljata celosten in dolgoročen obstoj.”

Simon Sinek pomembnost t. i. ‘zlatega kroga’ – uravnoteženega zaporedja vprašalnic ‘zakaj’, ‘kako’ in ‘kaj’ – v knjigi prikaže s primeri iz slabe in dobre prakse večjih in manjših podjetij, organizacij in osebnosti.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>


EQUA Smart steklenička zdaj tudi v redni prodaji

EQUA Smart steklenička zdaj tudi v redni prodaji

Pametna steklenička EQUA, za katero je podjetje pred enim letom uspešno zbralo sredstva na Kickstarterju, je zdaj tudi v redni prodaji. Kupite jo lahko prek njihove spletne strani. Preberite več >>

Anita Lozar: “Vlagamo v to, da smo z vsakim dnem boljši.”

Anita Lozar: “Vlagamo v to, da smo z vsakim dnem boljši.”

Slovenska mikropivovarna Pelicon, ki deluje v Ajdovščini, je leta 2017 osvojila naziv Mladi podjetnik leta. Njena soustanovitelja sta Anita Lozar in Matej Pelicon. Zanimalo nas je, kako podjetje posluje v zdajšnjem stanju ter kakšne so novosti in načrti za v prihodnje. Preberite več >>

Nataša Potočnik: »Zakaj bi bili konkurenti, če lahko sodelujemo?«

Nataša Potočnik: »Zakaj bi bili konkurenti, če lahko sodelujemo?«

Slovenija se v svetovnem merilu uvršča na 6. mesto glede na število iger pobega na površinsko enoto. Slovenci tako z odprtimi rokami sprejemamo tovrstni koncept igre. Pripravili smo intervju z vodilnim ponudnikom v »escape room« industriji. Preberite več >>

Valerija Verhovnik: »Podjetništvo je velika odgovornost; do sebe in do drugih.«

Valerija Verhovnik: »Podjetništvo je velika odgovornost; do sebe in do drugih.«

Valerija Verhovnik je pred leti pustila redno službo in se podala na samostojno pot. Prevzela je ekološko kmetijo, ki je bila prej namenjena le vzreji živali, in na njej vzpostavila turizem. Po 5 letih je odprla še svojo slaščičarno. Tako se je podala novim izzivom naproti in si dokazala, da zmore marsikaj. Preberite več >>

Iz prve roke: Kaj bi moral vedeti vsak, preden se poda v podjetništvo?

Iz prve roke: Kaj bi moral vedeti vsak, preden se poda v podjetništvo?

Ker izkušnje iz prve roke največ štejejo, smo povprašali nekatere slovenske podjetnike, kaj bi moral po njihovem mnenju vedeti vsak, preden se poda v podjetništvo. Katere lastnosti odlikujejo uspešnega podjetnika in kakšna mora biti poslovna ideja, da ima potencial za uspeh? Preberite več >>

Odprta kuhna: projekt, ki je prerasel v enega največjih kulinaričnih dogodkov v Sloveniji

Odprta kuhna: projekt, ki je prerasel v enega največjih kulinaričnih dogodkov v Sloveniji

Za to, da je kulinarični projekt Odprta kuhna, ki ga danes pozna že skoraj vsak, prerasel v zgodbo o uspehu, sta zaslužena Alma in Lior Kochavy. Že pred sedmimi leti, ko se je vse skupaj šele dobro začelo, sta imela jasno vizijo: ustvariti največji kulinarični dogodek v državi. Preberite več >>

Oznake: , , ,