V poslu sta pomembni fleksibilnost in pripravljenost prilagajanja

Digitalna agencija Numo podjetjem pomaga pri oblikovanju blagovne znamke, njeni predstavitvi v javnosti, gradnji komunikacijskih strategij in nudi znanja na področju zakonitosti spletnega pojavljanja.
digitalna agencija Numo (Vir: numo.si)

digitalna agencija Numo (Vir: numo.si)

Mlada podjetja imajo na poti do uspeha veliko skrbi in nalog. Teh se morajo lotiti potrpežljivo in premišljeno. Preučiti morajo zakonodajo na nekem področju, urediti potrebne formalnosti ter pridobiti potrebna sredstva. Poleg tega se podjetniki na začetku svoje poti posvečajo določitvi cen produktov, pridobivanju prvih strank in še mnogim ključnim korakom, ki jim bodo zagotovili prepoznavno mesto na trgu. V navalu vseh obveznosti zato pogosto zmanjka časa za ukvarjanje s podobo in načinom komunikacije z javnostmi.

Skrbno dodelana blagovna znamka, načrt pojavljanja le–te ter premišljena vizualna podoba v digitalnem svetu pa so v današnjem času pogosto odločilnega pomena. Osvojitev tega področja pa seveda zahteva poglobitev vanj, pridobivanje potrebnih znanj in čas. Slednji je pogosto razlog za to, da digitalna podoba podjetja in načrt komuniciranja z javnostmi ostajata na stranskem tiru.

Oblikovanje blagovne znamke, predstavitev le–te v javnosti, gradnja komunikacijske strategije in preučevanje zakonitosti spletnega pojavljanja so za mlade podjetnike pogosto koraki, ki se jih lotijo (pre)pozno. Z namenom, da bi se mladim podjetjem pri tem pomagalo, so nastale agencije, ki se celovito lotevajo tega področja. Ena takšnih je digitalna agencija Numo, ki podjetjem nudi nasvete in digitalne rešitve.

Kako se je vse skupaj začelo?

Digitalno agencijo Numo so zasnovali lastniki Veronika Dežman, Denis Lončar in Katja Lipičnik. Začetke direktorica Veronika Dežman opisuje kot aktivne, delovne in z veliko odrekanja. »Na začetku je bil Numo le podaljšek drugih oglaševalskih agencij, predvsem za digitalne rešitve, kar je tudi naš “core business” (osnovna dejavnost). Prišli smo do ugotovitve, da je treba poslovno strategijo spremeniti in sebe postaviti v ospredje. Osredotočili smo se na končne naročnike brez vmesnega posrednika. V zelo kratkem času smo prišli do velikih blagovnih znamk na slovenskem tržišču, ki pa funkcionirajo tudi na globalnem trgu.«

Ključ je v uspešnem komuniciranju z javnostjo

Njihovi naročniki so majhna in velika podjetja iz lokalnega in globalnega okolja. Kot pravi Veronika Dežman, so določena pravila pri vseh podjetjih enaka. »Ključnega pomena so vizija, zgodba blagovne znamke in predvsem zavedanje lastne identitete. Ugotovili smo, da se pri velikih in malih podjetjih pojavljajo določene sinergije. Treba je znati komunicirati z javnostjo. Velika podjetja imajo veliko razpoložljivih sredstev, majhna malo. Ne glede na to, je treba znati uspešno komunicirati. Sredstva tu niso tako pomembna. Včasih so celo sekundarna. Če imaš inovativno in kreativno idejo ter poznaš svojo ciljno publiko, lahko zelo usmerjeno in uspešno komuniciraš s svojo ciljno skupino.«

Na podlagi izkušenj je agencija Numo spoznala tako močne kot tudi šibke strani naročnikov. »Blagovna znamka je osebna izkaznica podjetja, ki se v današnjem času iz tiska prestavlja na digitalne medije. To zavedanje se mora zaznati na celotni poti pojavljanja blagovne znamke; na spletni strani, Facebooku, Instagramu, Twitterju in ostalih digitalnih komunikacijskih kanalih. Zavedati se moramo, da se dandanes tehnologija zelo hitro razvija. Iz dneva v dan so na voljo nove možnosti. To zahteva poglobljenost in strokovni pristop.« pojasni Veronika Dežman.

Google Analytics kot uporabno orodje za analizo spletne strani

Postavitev spletne strani ni dovolj. Ključnega pomena je poznavanje obiskovalcev spletne strani in najbolj gledanih vsebin, za kar pa je potrebna analiza. Digitalna agencija Numo naročnikom svetuje uporabo orodja Google Analytics. Gre za brezplačno Googlovo orodje, s pomočjo katerega lahko uporabniki spoznajo delovanje svoje spletne strani. Na tak način pridejo tudi do zanimivih in natančnih statističnih podatkov o njihovih obiskovalcih. Prednost orodja Google Analytics pa naj bi bila tudi njegova enostavna uporaba.

Med orodji, ki omogočajo spoznavanje navad in interesov uporabnikov, je tudi HotJar. Ta omogoča video spremljanje uporabnika na strani. Tovrstna orodja so v veliko pomoč pri optimizaciji uporabniške izkušnje ter postavitvi arhitekture spletne strani. V kolikor jih znamo interpretirati, spremljati in voditi analize, so zelo priročna. Pomagajo nam pri oblikovanju vsebine strani, pri prodajni strategiji in določanju profila uporabnika.

 

ključnega pomena je komunikacija z javnostjo (Vir: numo.si)

Ključnega pomena je dobra komunikacija z javnostjo (Vir: numo.si)

WEB up platforma

Agencija Numo se ukvarja tudi s tem, kako spletno stran zasnovati in kako že obstoječo nadgraditi. »V Sloveniji imamo veliko dobrih pa tudi slabih spletnih strani. Slabe spletne strani se ne ukvarjajo z odzivom, ne skrbijo za uporabniško izkušnjo, design pa je tudi pogosto vprašljiv. Spletna stran je dandanes prvi stik uporabnika s podjetjem in zato ustvarja prvi vtis. Klasičnih vizitk skorajda ni več. Spletna stran prevzema njeno vlogo. Dobro postavljena spletna stran je zelo pomembna. Uporabnika mora čim prej pripeljati do ključnih informacij. Lansko leto smo se ukvarjali z oblikovalskimi trendi, trendi uporabniške izkušnje in vključevanjem novih tehnologij. Zdaj so v ospredju animacije, velika tipografija in ilustracije. Te stranem dajejo pridih modernosti in uporabnosti. “Responsive”, torej prilagojenost strani na različne dimenzije zaslonov, pa je postala že osnova, ki je sama po sebi umevna.«

Na podlagi raziskav spletnih strani in potreb podjetij ter start up-ov so zasnovali novo platformo WebUp, katere prednost sta širina in prilagodljivost. Nova Numova platforma skozi tri različne pakete ponuja postavitev spletnih strani z možnostjo prilagajanja modulov. Te se da prilagoditi glede na želje naročnikov.

Spletna stran zasnovana glede na vizijo podjetja in ciljno skupino

»Ta platforma v osnovi ponuja izbrane module, ki predstavljajo skupek najbolj potrebnih osnov. Nadgrajujejo se glede na paket. Najprej se je treba pozanimati, kakšni sta vizija in ciljna skupina podjetja ter kakšen je njihov namen. Na podlagi teh informacij skupaj oblikujemo arhitekturo spletne strani. Design spletne strani prilagodimo celotni grafični podobi naročnika. Pomagamo jim lahko tudi pri pisanju vsebine in poskrbimo za optimizacijo. Poleg tega ponujamo tudi možnost nadgradenj.« novo platformo predstavi Veronika Dežman.

Spletna stran je postavljena glede na želje naročnikov in potrebe njihovih strank. Tudi možnosti, ki jih nudi urejevalnik spletnih strani, niso prepuščene naključju. Ta je postavljen tako, da ima uporabnik menije vedno na vidnem mestu. Gumbi, ki jih naročnik za osnovno urejanje ne bo potreboval, pa so v izogib nepotrebnim zapletom njegovim očem skriti.

Varnost je na prvem mestu

Tako za naročnika kot za obiskovalce spletnih strani sta pomembni premišljena zasnova in enostavna uporaba. Kaj pa varnost? Kot pojasni direktorica Numa, je ta pri postavitvi spletne strani ključnega pomena.

»Spletne strani postavljamo na Drupal platformi, ki je odprtokodni sistem za upravljanje vsebin (CMS – Content  Managment System). Drupal je eden varnejših sistemov. Na tem sistemu so postavljene spletne strani Bele hiše, Unesca itd.

Dandanes je vdorov v spletne strani vedno več. Ljudem se pogosto to ne zdi tako problematično, saj si mislijo, da jih ne bodo našli. Vendar pred virusi ni varen nihče. Tudi če na sami strani ni toliko pomembnih informacij, se lahko virus preko strani prenese na ostale računalnike v podjetju. Preko njih pa se lahko dostopa do zelo pomembnih podatkov.  Drupal platforma je sicer za programerje bolj zahtevna, je pa zato varna. Poskrbimo za to, da je uporabnikova izkušnja urejanja, dopolnjevanja in odstranjevanja vsebin s spletne strani čim lažja. To je mogoče z individualnim izobraževanjem uporabe urejevalnika vsebine in podkrepljeno s pisnimi navodili.«

Pomen premišljenega pojavljanja blagovne znamke

Skozi izkušnje pri delu s podjetji so pri digitalni agenciji Numo prepoznali še eno pogosto pomanjkljivost. Gre za odsotnost priročnika uporabe blagovne znamke, kjer sta definirani blagovna znamka in pojavljanje le–te. 

»Zavedamo se, da so podjetja pri ukvarjanju s svojo dejavnostjo zelo okupirana. Zato jim je ubadanje s tem, kako optimizirati spletno stran in kakšna vsebina mora biti na spletni strani, odveč. Pogosto za to nimajo časa. Najprej se morajo namreč ukvarjati z razvojem in trgom ter s pridobivanjem ključnih strank. Ostalo jim je sekundarnega pomena.«  pove Veronika Dežman in dodaja: »Naročnikom poskušamo vcepiti dejstvo, da je upoštevanje pravil pomembno. Treba je upoštevati postavljene zakonitosti, saj blagovna znamka tako deluje bolj celostno.«

Atraktivnost in zanimiva uporabniška izkušnja

postavitev spletne strani (Vir: numo.si)

Postavitev spletne strani (Vir: numo.si)

Poleg osnovnih spletnih strani in svetovanj pa digitalna agencija Numo naročnikom priskrbi tudi produktne animacije ter 2D ali 3D igrice. Produktne animacije so v porastu, saj se obiskovalci spletnih strani neradi posvečajo dolgim besedilom.

Animacija jim nudi hitro in atraktivno predstavitev produkta. Za zelo uporabne se produktne animacije izkažejo predvsem v primeru tehnoloških start upov in podjetij, katerih produkti in postopki so pogosto zapleteni. Njihovi opisi so dolgočasni in zato bralcem neprivlačni. Za dodatno popestritev pa poskrbijo 2D in 3D igrice.

»Večinoma gre za igre, katerih glavna nota je družbena odgovornost. Proces izdelave je zelo kompleksen, saj mora biti vse zelo premišljeno postavljeno. Tu se vključuje pedagoški in psihološki vidik. S pomočjo kreativne zgodbe in izbire tehnologij pridemo do odličnega končnega izdelka.« pove Veronika Dežman.

Organizacija dogodkov in vpeljava digitalnih rešitev

Agencija Numo se ukvarja tudi z organizacijo dogodkov. Prireja tako manjše promocije, tiskovne konference in izobraževanja, kot tudi korporativne dogodke in obletnice. Veronika Dežman pojasni: »Naročnik nam da iztočnice, mi podamo idejni koncept in nato celotno realizacijo. Pri dogodkih želimo vpeljati tudi digitalne rešitve, na primer wall mapping, VR (“virtual reality” – virtualna resničnost) predstavitve, AI (Artificial Intelligence) itd.

Tehnologija nam daje različne možnosti komunikacije in vizualnih učinkov. Ena od teh je “green screen”, ki omogoča prestavljanje v drugo realnost. Na tak način dogodek dobi dodano vrednost. Živimo v tehnološko naprednem času. Zakaj ne bi tega izkoristili za dogodke? Zakaj ne bi naredili več?« Agencija dogodke razume kot enega pomembnih načinov predstavitve podjetja in priložnost, da podjetje poda želeno sporočilo tudi s pomočjo digitalne tehnologije.

Rojstvo start up-a GOTOKY

Znotraj agencije Numo je nastal tudi samostojni start up Gotoky. Gre za idejo lastnikov digitalne agencije Numo, Denisa Lončarja in Katje Lipičnik. Gotoky je “hardware”, ki ga preko bluetootha povežemo z našim mobilnim telefonom in nam omogoča brezplačno komuniciranje tam, kjer ni mobilnega omrežja.

»Gre za zelo perspektiven start up, ki je požel zelo dober globalni odziv. Med drugim se je uvrstil tudi med sto najbolj perspektivnih evropskih startupov v okviru projekta New Europe 100.« pojasni Veronika Dežman. Svoj prvi produkt Gotoky pa so imeli priložnost predstaviti tudi na mednarodni konferenci Web Summit v Dublinu.

Nasvet mladim podjetnikom

Vabilo na konferenco v Dublinu Veronika Dežman opisuje kot pomembno izkušnjo. Z njo želi spodbuditi in opogumiti vse mlade podjetnike, naj strah pustijo ob strani in naj si upajo. »Pomembno je, da verjamemo v svoje ideje in jih pošiljamo naprej. Svet start up kulture je namreč odprt in dovzeten ter čaka na prave ideje. Zavedati se moramo, da vprašati ni greh. V najslabšem primeru si lahko zavrnjen.

Pomembna sta delo in pogum ter hkrati pripravljenost, da zadeve ne bodo potekale hitro. Treba je biti odprt in delati premišljeno z začrtanimi kratkoročnimi in dolgoročnimi cilji. Pri dolgoročnih ciljih velja vzeti v zakup tudi to, da se lahko podrejo. Treba se je zavedati izdelka in njegovih prednosti. Prednosti je treba vedno izpostaviti. Narediti je treba komunikacijski, strateški ter poslovni načrt in potem iti v akcijo. Ob tem se moramo zavedati, da je trg, sploh na digitalnem področju, zelo dinamičen. Zato moramo biti pripravljeni strategijo delno tudi spremeniti. Pomembni sta tudi poslovna fleksibilnost in pripravljenost prilagoditi se zahtevam trga.«

Vizija agencije Numo

Ekipa digitalne agencija Numo kljub uspehu ohranja začetno zagnanost in delovne navade. Veronika Dežman poudarja: »Tudi ko je nekaj že ustanovljeno, je še vedno treba delati. V naši ekipi se zavedamo pomena izobraževanja, zvedavosti in usmerjenosti k iskanju novih rešitev.«

Ekipa Numa ima jasno vizijo: »Sedaj imamo velik fokus na WebUp platformi. To želimo predstaviti tako slovenski javnosti kot v tujini. Platformo želimo tudi nadgraditi in uporabniku ponuditi še več možnosti izbire. Svojo prisotnost na globalnem trgu želimo v bodoče še okrepiti in se bolj intenzivno ter širše povezovati z tujimi naročniki. Predvsem pa si želimo delati še naprej kvalitetne, kreativne in inovativne projekte

»Za Numo pa se mi zdi, da je digital naša osnovna dejavnost, v kateri smo res dobri. Imamo tudi dober kreativni oddelek, tako da se želimo usmeriti bolj na globalni trg.« za konec pojasni Veronika Dežman. S premišljenimi koraki, zagnanostjo, nenehnim izobraževanjem in odločno voljo je tako digitalna agencija Numo usmerjena v razvoj in preseganje meja.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren. Preberite več >>


Kako lahko Google Adwords oglase prilagodite lokaciji vašega podjetja?

Kako lahko Google Adwords oglase prilagodite lokaciji vašega podjetja?

Tudi v Sloveniji lahko spletne oglase na Googlu ciljamo na določeno lokacijo. Predvsem boste imeli koristi tisti slovenski podjetniki, ki svoje storitve nudite znotraj nekega območja. Preberite več >>

Vsako resno spletno podjetje potrebuje Google Analytics

Vsako resno spletno podjetje potrebuje Google Analytics

Dandanes le redkokatero podjetje nima ustvarjene predstavitvene spletne strani, še posebej za spletna podjetja pa je pomembno, da svojo spletno stran opremijo tudi z orodji za merjenje uspešnosti, kot je na primer Google Analytics. Preberite več >>

Poživite vsebinsko trženje z nasveti strokovnjakov

Poživite vsebinsko trženje z nasveti strokovnjakov

Se ukvarjate z vsebinskim trženjem? Vlagate veliko energije v ustvarjanje kvalitetnih in optimiziranih objav, pa ne opazite rezultatov? Se nikakor ne morete prebiti na prvo stran iskalnih zadetkov? Preverite naslednje nasvete, ki vam lahko pomagajo pri vsebinskem trženju. Preberite več >>

Zakaj obiskovalci hitro zapuščajo vašo spletno stran?

Zakaj obiskovalci hitro zapuščajo vašo spletno stran?

Visoka zapustna stopnja (angl. bounce rate) je nočna mora spletnih tržnikov. Kje lahko najdete podatke o njej in kaj pomeni visoka zapustna stopnja? Zakaj posamezniki hitro zapuščajo vašo spletno stran? Kako lahko popravite situacijo? Vse to in še več razkrivamo v nadaljevanju. Preberite več >>

Podrobno o seznamih za ponovno trženje

Podrobno o seznamih za ponovno trženje

Do sedaj smo spoznali koristi ponovnega trženja, njegove oblike in Googlove strategije za oglasne kampanje remarketing. V tokratnem prispevku, ki je tudi zadnji v seriji ponovnega trženja, bom v ospredje postavila sezname za ponovno trženje in pogoje za njihovo delovanje. Preberite več >>

Z Google Analytics spremljajte promet na svoji spletni strani

Z Google Analytics spremljajte promet na svoji spletni strani

Google Analytics je najbolj priljubljeno spletno orodje za analizo. Predstavljamo šest nasvetov za spremljanje prometa s pomočjo Google Analytics. Preberite več >>

Si želite povečati stopnjo konverzije? Tu je nekaj nasvetov!

Si želite povečati stopnjo konverzije? Tu je nekaj nasvetov!

Zastavili ste si cilj povečati svojo spletno prodajo za 50 odstotkov. Kako se lotiti tega podviga? Vlagati več v oglaševanje? Prispevati za 50 odstotkov več vsebine? Povečati finančne izdatke? Okrepiti ekipo? Preberite več >>

Kako pomemben je dober naslov?

Kako pomemben je dober naslov?

Ključ do dobro obiskane spletne strani je redno dodajanje kvalitetnih vsebin. Te pa morajo seveda biti označene s primernim naslovom. Preberite več >>

Katere 4 dejavnike moramo spremljati v Google Analytics?

Katere 4 dejavnike moramo spremljati v Google Analytics?

Vsi se zavedamo, kako pomembno je spremljati analitiko spletne strani, a vendar si premalokrat vzamemo dovolj časa zanjo. Enkrat na mesec se prijavimo v Google Analytics in preberemo, kakšen je obisk strani v zadnjih 30 dneh. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje