Odgovor strokovnjaka: Kdaj ob odprtju novega podjetja prispevki ostanejo enaki

V današnji rubriki Odgovor strokovnjaka bomo odgovorili na vprašanje, koliko časa mora miniti med zaprtjem in odprtjem novega podjetja, da se prispevki začnejo obračunavati "na novo", torej da niso več vezani na prejšnjo zavarovalno osnovo.
Stroški za plače višji

Stroški za plače višji (Vir slike: freeimages.com)

Vprašanje:

1. Koliko časa mora miniti med zaprtjem in odprtjem novega podjetja, da se prispevki za socialno varnost začnejo obračunavati “na novo” oziroma “iz nule”?

2. Ali se lahko višina prispevkov na prošnjo zavarovanca spremeni in za koliko?

Odgovor:

Odgovore na zgoraj postavljena vprašanja najdemo v 145. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Osnovo za plačilo prispevkov imenujemo zavarovalna osnova. Zavarovalna osnova je dobiček zavarovanca, v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno socialno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove, preračunan na mesec.

Formula: ((dobiček + obračunani prispevki) – 28 %) / meseci poslovanja v letu = zavarovalna osnova

Za zavarovance samostojne podjetnike tega zakona se tako ugotovljeni dobiček za določitev zavarovalne osnove iz prejšnjega odstavka zniža za 28 % (v letu 2015, v letu 2016 pa za 25%).

Minimalna zavarovalna osnova za zavarovance – samostojne podjetnike znaša 54 % zadnje znane povprečne plače v Sloveniji (v avgustu 2015 je ta znašala 1.540,25 evrov) za prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za prispevke za starševsko varstvo in za prispevke za primer brezposelnosti ter 60 % zadnje znane povprečne plače za prispevke za zdravstveno zavarovanje.

Tako minimalna zavarovalna osnova za vse prispevke, razen zdravstvenih trenutno zanaša 831,74 evrov, za zdravstvene prispevke pa 924,15.

Minimalni prispevki za zdravstveno zavarovanje se plačujejo v višini 13,45 % od 924,15, kar znaša 124,30 evrov.

Minimalni prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevke za starševsko varstvo in prispevki za primer brezposelnosti pa se plačujejo v višini 24,75 % od 831,74 evrov, kar trenutno znaša 205,85 evrov.

Vabljeni k branju članka Koliko znašajo prispevki za s.p.?

Minimalni prispevki za zavarovance – samostojne podjetnike tako trenutno znašajo skupaj 330,15 evrov. V kolikor gre za odprtje prvega s.p., potem zavarovancu pripada delna oprostitev prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar pomeni, da v prvem letu plačuje 50 % manj prispevkov za PIZ (v primeru minimalnih prispevkov to pomeni 228,9 evrov za prvo leto), v drugem letu pa 30 % manj (269,4 evrov).

Maksimalna zavarovalna osnova za zavarovance – samostojne podjetnike znaša 3,5-kratnik zadnje znane povprečne plače, kar znaša 5.390,88 evrov. Če od te osnove izračunamo prispevke (38,2 % od zavarovalne osnove), dobimo podatek, da so najvišji možni prispevki trenutno 2.059,31 evrov.

Če po formuli, predstavljeni zgoraj znesek zavarovalne osnove znaša več kot 831,74 evrov in manj kot 5.390,88 evrov, potem samostojni podjetnik plačuje prispevke v višini 38,2 % od zavarovalne osnove.

V primeru d.o.o. (velja za osebe, ki so hkrati lastniki oziroma družbeniki in poslovodne osebe v d.o.o.-ju) so minimalni prispevki nekoliko višji, in sicer znašajo trenutno 382,44 evrov. Višji pa so zato, ker je višja minimalna zavarovalno osnova. Ta znaša 65 % zadnje znane povprečne plače, kar pomeni 1.001,16 evrov. Najvišja možna zavarovalna osnova in s tem tudi najvišji možni prispevki so enaki kot pri samostojnem podjetniku.

1. Če zavarovanec zapre podjetje in ga ponovno odpre, pri čemer med zaprtjem in odprtjem novega podjetje preteče manj kot 6 mesecev, zavarovanec plačuje prispevke od zavarovalne osnove, od katere so plačevali prispevke pred izstopom iz zavarovanja (pred zaprtjem podjetja). Če pa od zaprtja podjetja mine več kot pol leta, potem zavarovanec ob odprtju novega podjetja začne obračunavati prispevke “na novo”, torej začne z minimalnimi prispevki, dokler se ne ugotovi višina dobička, na katero so vezani prispevki oziroma višina le-teh v naslednjem koledarskem letu.

2. Če zavarovanec oceni, da zavarovalna osnova ne ustreza pričakovanemu dobičku v tekočem letu, lahko za naprej plačuje prispevke od zavarovalne osnove, zmanjšane za največ 20 %, vendar najmanj minimalne prispevke, kot so opisani zgoraj.

Če v tem primeru zavarovalna osnova, ugotovljena na podlagi dejanskega dobička za to leto, preseže znižano zavarovalno osnovo, od katere so se plačevali prispevki, za več kot 20 %, se v prihodnjem obdobju prispevki plačujejo od zavarovalne osnove, določene na podlagi dejansko ugotovljenega dobička, povečane za 20 %.

Viri:

Ta članek je bil pripravljen na podlagi zakonodaje ter sodne in upravne prakse, veljavne v času priprave besedila. V primeru kasnejših sprememb zakonodaje, sodne ali upravne prakse avtor in Zavod mladi podjetnik ne odgovarjata za ažurnost oziroma uskladitev besedila s kasnejšimi spremembami.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>


Odgovor strokovnjaka: porodniška in s.p.

Odgovor strokovnjaka: porodniška in s.p.

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka se bomo ukvarjali s porodniškim dopustom samostojnih podjetnic. V nadaljevanju bomo razložili podrobnosti v zvezi z materinskim in starševskim nadomestilom in vplivom le-teh na poslovanje samostojnih podjetnic. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: popoldanski s.p. in soglasje delodajalca

Odgovor strokovnjaka: popoldanski s.p. in soglasje delodajalca

V tokratni rubriki obravnavamo vprašanje stranke, ki jo je zanimalo, ali mora o odprtju popoldanskega s.p. obvestiti svojega delodajalca. Raziskali smo, kako je to področje urejeno v Zakonu o delovnih razmerjih.   Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: polovični delovni čas in zdravstveno zavarovanje

Odgovor strokovnjaka: polovični delovni čas in zdravstveno zavarovanje

V tokratni rubriki pojasnjujemo, do kakšnega obsega pravic iz zdravstvenega zavarovanja so upravičene osebe, ki so zaposlene za delovni čas krajši od polnega delovnega časa. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: socialni prispevki pri delu za plovični delovni čas

Odgovor strokovnjaka: socialni prispevki pri delu za plovični delovni čas

Tokrat v rubriki odgovarjamo na vprašanje bralke našega portala, na temo prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: ali je popoldanski s.p. mogoč brez redne zaposlitve?

Odgovor strokovnjaka: ali je popoldanski s.p. mogoč brez redne zaposlitve?

Tokratno rubriko smo posvetili odgovoru na vprašanje, ki nam ga stranke pogosto zastavljajo. Preverili smo ali je mogoče odpreti popoldanski s.p., če oseba še ni zaposlena kje drugje. Preberite več >>

Pogoji za odprtje turistične agencije

Pogoji za odprtje turistične agencije

Turizem je v zadnjem času v polnem razmahu. Ker gre za zelo dobičkonosno panogo, je tudi interes za odpiranje turističnih agencij vse večji, zato smo pregledali kakšni so pogoji za odprtje turistične agencije. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Sprememba s.p. v popoldanski s.p.

Odgovor strokovnjaka: Sprememba s.p. v popoldanski s.p.

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka bomo predstavili postopek prehoda z "navadnega" ali drugače rečeno "polnega" s.p. na "popoldanski" s.p. (opravljanje dejavnosti kot postranski poklic). Pomembno je vedeti, da imajo lahko popoldanski s.p. le tisti, ki so zaposleni za polni delovni čas. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje