Odgovor strokovnjaka: Kdaj ob odprtju novega podjetja prispevki ostanejo enaki

V današnji rubriki Odgovor strokovnjaka bomo odgovorili na vprašanje, koliko časa mora miniti med zaprtjem in odprtjem novega podjetja, da se prispevki začnejo obračunavati "na novo", torej da niso več vezani na prejšnjo zavarovalno osnovo.
Stroški za plače višji

Stroški za plače višji (Vir slike: freeimages.com)

Vprašanje:

1. Koliko časa mora miniti med zaprtjem in odprtjem novega podjetja, da se prispevki za socialno varnost začnejo obračunavati “na novo” oziroma “iz nule”?

2. Ali se lahko višina prispevkov na prošnjo zavarovanca spremeni in za koliko?

Odgovor:

Odgovore na zgoraj postavljena vprašanja najdemo v 145. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Osnovo za plačilo prispevkov imenujemo zavarovalna osnova. Zavarovalna osnova je dobiček zavarovanca, v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno socialno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove, preračunan na mesec.

Formula: ((dobiček + obračunani prispevki) – 28 %) / meseci poslovanja v letu = zavarovalna osnova

Za zavarovance samostojne podjetnike tega zakona se tako ugotovljeni dobiček za določitev zavarovalne osnove iz prejšnjega odstavka zniža za 28 % (v letu 2015, v letu 2016 pa za 25%).

Minimalna zavarovalna osnova za zavarovance – samostojne podjetnike znaša 54 % zadnje znane povprečne plače v Sloveniji (v avgustu 2015 je ta znašala 1.540,25 evrov) za prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za prispevke za starševsko varstvo in za prispevke za primer brezposelnosti ter 60 % zadnje znane povprečne plače za prispevke za zdravstveno zavarovanje.

Tako minimalna zavarovalna osnova za vse prispevke, razen zdravstvenih trenutno zanaša 831,74 evrov, za zdravstvene prispevke pa 924,15.

Minimalni prispevki za zdravstveno zavarovanje se plačujejo v višini 13,45 % od 924,15, kar znaša 124,30 evrov.

Minimalni prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevke za starševsko varstvo in prispevki za primer brezposelnosti pa se plačujejo v višini 24,75 % od 831,74 evrov, kar trenutno znaša 205,85 evrov.

Vabljeni k branju članka Koliko znašajo prispevki za s.p.?

Minimalni prispevki za zavarovance – samostojne podjetnike tako trenutno znašajo skupaj 330,15 evrov. V kolikor gre za odprtje prvega s.p., potem zavarovancu pripada delna oprostitev prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar pomeni, da v prvem letu plačuje 50 % manj prispevkov za PIZ (v primeru minimalnih prispevkov to pomeni 228,9 evrov za prvo leto), v drugem letu pa 30 % manj (269,4 evrov).

Maksimalna zavarovalna osnova za zavarovance – samostojne podjetnike znaša 3,5-kratnik zadnje znane povprečne plače, kar znaša 5.390,88 evrov. Če od te osnove izračunamo prispevke (38,2 % od zavarovalne osnove), dobimo podatek, da so najvišji možni prispevki trenutno 2.059,31 evrov.

Če po formuli, predstavljeni zgoraj znesek zavarovalne osnove znaša več kot 831,74 evrov in manj kot 5.390,88 evrov, potem samostojni podjetnik plačuje prispevke v višini 38,2 % od zavarovalne osnove.

V primeru d.o.o. (velja za osebe, ki so hkrati lastniki oziroma družbeniki in poslovodne osebe v d.o.o.-ju) so minimalni prispevki nekoliko višji, in sicer znašajo trenutno 382,44 evrov. Višji pa so zato, ker je višja minimalna zavarovalno osnova. Ta znaša 65 % zadnje znane povprečne plače, kar pomeni 1.001,16 evrov. Najvišja možna zavarovalna osnova in s tem tudi najvišji možni prispevki so enaki kot pri samostojnem podjetniku.

1. Če zavarovanec zapre podjetje in ga ponovno odpre, pri čemer med zaprtjem in odprtjem novega podjetje preteče manj kot 6 mesecev, zavarovanec plačuje prispevke od zavarovalne osnove, od katere so plačevali prispevke pred izstopom iz zavarovanja (pred zaprtjem podjetja). Če pa od zaprtja podjetja mine več kot pol leta, potem zavarovanec ob odprtju novega podjetja začne obračunavati prispevke “na novo”, torej začne z minimalnimi prispevki, dokler se ne ugotovi višina dobička, na katero so vezani prispevki oziroma višina le-teh v naslednjem koledarskem letu.

2. Če zavarovanec oceni, da zavarovalna osnova ne ustreza pričakovanemu dobičku v tekočem letu, lahko za naprej plačuje prispevke od zavarovalne osnove, zmanjšane za največ 20 %, vendar najmanj minimalne prispevke, kot so opisani zgoraj.

Če v tem primeru zavarovalna osnova, ugotovljena na podlagi dejanskega dobička za to leto, preseže znižano zavarovalno osnovo, od katere so se plačevali prispevki, za več kot 20 %, se v prihodnjem obdobju prispevki plačujejo od zavarovalne osnove, določene na podlagi dejansko ugotovljenega dobička, povečane za 20 %.

Viri:

Ta članek je bil pripravljen na podlagi zakonodaje ter sodne in upravne prakse, veljavne v času priprave besedila. V primeru kasnejših sprememb zakonodaje, sodne ali upravne prakse avtor in Zavod mladi podjetnik ne odgovarjata za ažurnost oziroma uskladitev besedila s kasnejšimi spremembami.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>


Odgovor strokovnjaka: Je popoldanski s.p. mogoč brez redne zaposlitve?

Odgovor strokovnjaka: Je popoldanski s.p. mogoč brez redne zaposlitve?

Tokratno rubriko smo posvetili odgovoru na vprašanje, ki nam ga stranke pogosto zastavljajo. Preverili smo, ali je mogoče odpreti popoldanski s.p., če oseba še ni zaposlena kje drugje. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Kakšne so zakonite in pogodbene zamudne obresti?

Odgovor strokovnjaka: Kakšne so zakonite in pogodbene zamudne obresti?

Odgovor: Zakonite zamudne obresti so zakonsko predpisana posledica zamude izpolnitve obveznosti. Pogodbene zamudne obresti pa so tiste, za katere se dogovorita stranki v pogodbi, ločeno od zakonskega predpisa. Stranki lahko tudi izključita veljavo zakonitih obresti. Preberite več >>

Delodajalci: Odmero letnega dopusta morate poslati do 31.3.

Delodajalci: Odmero letnega dopusta morate poslati do 31.3.

Letni dopust je pravica, ki po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) pripada vsakemu delavcu, pridobi pa jo s sklenitvijo delovnega razmerja. Koliko dni dopusta bo delavec prejel, pa je odvisno tudi od njegovih osebnih okoliščin. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Kdo odgovarja za prekršek v podjetju?

Odgovor strokovnjaka: Kdo odgovarja za prekršek v podjetju?

V današnji rubriki Odgovor strokovnjaka se bomo ukvarjali z vprašanji odgovornosti v zvezi s storitvijo prekrška pri poslovanju podjetja. Kdo v primeru prekrška nosi odgovornost in komu grozi plačilo globe, si preberite v nadaljevanju. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Kaj je pogodbena kazen?

Odgovor strokovnjaka: Kaj je pogodbena kazen?

V današnji rubriki Odgovor strokovnjaka bo govora o pogodbeni kazni. Odgovore na vprašanja, kaj pogodbena kazen sploh je, kdaj se lahko zapiše v pogodbo, v kakšni višini se lahko določi in v kakšnem razmerju je z odškodnino, si lahko preberete v nadaljevanju. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Odprtje s.p. kljub blokiranemu TRR?

Odgovor strokovnjaka: Odprtje s.p. kljub blokiranemu TRR?

V današnji rubriki Odgovor strokovnjaka se bomo posvetili vprašanju, ali lahko oseba registrira dejavnost kot samostojni podjetnik kljub temu, da ima blokado na osebnem transakcijskem računu. Odgovor preberite v nadaljevanju. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

13.03.2020 od 14:30 do 19:30
Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje