Odgovor strokovnjaka: Registracija podjetja in DURS

Avtor — 07.05.2012
Bralca je zanimalo, kakšni so postopki in kateri dokumenti so potrebni ob registraciji podjetnika ali družbe ob pričetku poslovanja za potrebe DURS? Kakšne so razlike, če podjetnik odda davčne obrazce prek točke VEM ali pa e-VEM?

Davčni obrazci, ki jih oddajo samostojni podjetniki na točkah VEM so:

   1. Obrazec DR-03: Prijava za vpis dejavnosti fizične osebe v davčni register,
   2. Davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti,
   3. Obvestilo o načinu vodenja poslovnih knjig.

   V kolikor jih oddajo prek sistema e-VEM, so ti trije obrazci združeni v en obrazec.

   In kakšen je postopek oddaje davčnih obrazcev na točki VEM?

   Če se podjetnik odloči, da bo oddal davčne obrazce na točki VEM, mora obvezno oddati (1) prijavo za vpis dejavnosti v davčni register in (2) davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti.

   (3) Obvestilo o načinu vodenja poslovnih knjig pa podjetnik odda le, če želi, ker ga mora v skladu s predpisi oddati v 8 dneh po pričetku opravljanja dejavnosti, na kar ga mora referent VEM opozoriti.

   Oddaja davčnih obrazcev na točki VEM, ki ni DURS

   V primeru, da podjetnik oddaja davčne obrazce na točki VEM, ki ni DURS, mora referent VEM podjetnika pred začetkom postopka seznaniti, da lahko obdeluje davčne podatke zaradi davčne tajnosti le, če ga podjetnik za to pooblasti.

   Referent VEM mora ob predložitvi prijave za vpis v davčni register preveriti istovetnost osebe, ki prijavlja podatke za vpis v davčni register. Podjetnik mora na podlagi pravilnika predložiti na vpogled ali priložiti: osebno izkaznico ali potni list oziroma drugo listino, s katero lahko dokaže svojo istovetnost, listine, na katerih temeljijo ostali podatki, ki se vpisujejo v davčni register.

   Vir: e-VEM

   Oznake: , , ,
   Iskanje
   MP izobraževanja
   MP svetovanje

   Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

   Preberite več >>
   Pravno svetovanje

   Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

   Preberite več >>
   MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

   Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial.

   Preberite več >>
   Vse za podjetje