ONDU v prvem tednu zbral 50.000 dolarjev!

ONDU je glavna tema slovenske startup scene v zadnjih nekaj dneh. Mlado podjetje iz Velenja je namreč na Kickstarterju za svoje produkte v pičlih sedmih dneh zbralo že preko 50.000 ameriških dolarjev, kar je 5-krat več, kot so želeli. Opravili smo krajši pogovor z Elvisom, vodjo projekta.
ONDU v prvem tednu zbral 50.000 dolarjev!

Bravo ONDU! (Vir slike: ondu.si)

Čestitke – ONDU je postal pravi Kickstater hit. V času sestavljanja teh vprašanj imate že preko 50.000 dolarjev zbranih sredstev, kar je 5-kratnik želenih 10.000 dolarjev. In to le v enem tednu, do konca je še 23 dni! Če špekuliramo, ob trenutnem tempu zbiranja sredstev bi lahko na koncu dosegli preko 210.000 dolarjev. Ali že veste, kako boste tolikšno količino proizvedli? Se nam v Velenju obeta prva startup tovarna v Sloveniji? 🙂

Tako je, trenutno smo že presegli petkratnik zneska, potrebnega za zagon serije naših kamer. Končnega števila naročil zaradi narave Kickstarterja še ne poznamo, prav zato pa smo nastavili dobavni rok artiklov na mesec oktober, da si zagotovimo dovolj časa za zagotavljanje najvišje stopnje kvalitete proizvodnje. Glede tega ne bi smeli imeti večjih težav, saj smo proizvodni proces natančno načrtovali z namenom relativno hitre proizvodnje, kjer pa mora končni izdelek še vedno ustrezati standardom kvalitete, za katerimi stojimo in katere predstavljamo.

O kakršnem koli večjem proizvodnem obratu ne razmišljamo, vse kamere bom izdelal lastnoročno s pomočjo mlajšega brata in družine, ker si želim vsakemu individualnemu produktu nameniti največjo mero pozornosti in si ne morem (ali želim) privoščiti, da bi to delo kar tako prepustil komu drugemu. V preteklem letu smo recimo z isto ekipo na Velenjskem jezeru v okviru EPK Maribor 2012 v pičlih dveh mesecih postavili naš projekt “Plavajoče mesto” (Floating City), zato smo glede svojih sposobnosti upravičeno samozavestni.

Obdelovanje lesa je tvoj hobi, torej si uspel s tistim, kar z veseljem počneš, spremeniti v vir za preživljanje. Kakšni so občutki ob tem? Imaš kakšen nasvet za mlade, ki imajo podobne ideje? Kako jih razviti v vir prihodkov?

Mizarstvo je že nekaj let moj poklic v takšni ali drugačni obliki. Prve produkte sem izdeloval v navezi z lokalnim mizarjem. Vse, kar sem pri projektih zaslužil, je bilo investirano v lastne stroje. Tako se je zgodba počasi nadaljevala. Občutki so super, dejansko se je stvar šele dobro začela in se še ne zavedam implikacij, ki jih bo ta kampanja prinesla s seboj. Izučen sem bil za industrijskega oblikovalca, moja glavna naloga naj bi bila oblikovanje produktov preko računalnika. Po mojem mnenju takšen pristop do oblikovanja ne omogoča popolnega razumevanja materialov in aplikacij, ki jih dodobra spoznamo šele v delavnici, zato mladim, ki se na teh področjih šele izobražujejo priporočam, da se spoznajo z vsemi fazami kreativnih (ali drugih) procesov, katere naj bi nadzorovali, saj bodo le tako lahko zares dobri v tem, kar počnejo.

Ko dobim obiske, so ljudje pogosto navdušeni nad mojo delavnico. Veliko vlogo je tukaj igrala tudi sreča, vendar je konec koncev za vse zasluženo trdo delo, pa tudi odrekanje stvarem, kot so počitnice in nakupovanja – skratka, vsak finančni priliv je že imel določeno namembnost v trgovini s stroji in z orodjem. Vse, kar imam, sem si torej pridobil s trdim delom, kar je tudi način, na katerega nameravam delati tudi v prihodnje.

Danes smo videli objavo o ONDU v Mashable ter tudi nekaterih drugih večjih svetovnih medijih. So vas našli sami ali imate za zbiranje zneska sestavljeno marketinško strategijo?

Veliko vlogo pri medijski prepoznavnosti igra kar Kickstarter sam, saj je ta platforma že toliko poznana, da mediji kar sami pograbijo priložnost za poročanje o zanimivem produktu. Vendar smo veliko večino spletnih strani vseeno obvestili z vnaprej pripravljenim “press release” paketom, ki je vseboval vse potrebno za objavo na spletu. Za marketinško strategijo smo sicer dobili nekaj dobrih nasvetov tudi s strani Coworking Slovenija, kjer že imajo precej izkušenj pri vodenju “crowdfunding” kampanj in to okolje tudi dobro poznajo in razumejo.

Pri pripravi promocijskih materialov mi ogromno pomaga moj prijatelj Andraž Jerič, ki skrbi za pisanje tekstov, komunikacijo z mediji, med drugim pa je posnel tudi promocijski video, ki ga lahko vidite na prvi strani kampanje. Velika zahvala pa gre konec koncev seveda tudi Niku Klanšku, ki je dejansko omogočil, da smo se sploh lahko prijavili na Kickstarter in nam ves čas zvesto stoji ob strani, tako z izčrpnim svetovanjem kot tudi z moralno podporo.

Za konec še vprašanje, namenjeno tistim, ki imajo inovativen produkt in iščejo vir financiranja zanj. Kako se opogumiti ter oceniti, da je produkt primeren? Kam se obrniti po pomoč – kdo je vam pomagal pri marketinškem delu?

Kamere, ki jih ponujam na Kickstarterju, so plod dolgoletnega dela, eksperimentiranja in razvoja. Od začetka izdelovanja fotoaparatov za hobi do končnega produkta danes je preteklo okoli sedem let. Veliko časa sem torej namenil najprej temu, da sem bil s svojim izdelkom zadovoljen in da sem vanj popolnoma verjel. Nato sem za mnenje seveda vprašal tudi prijatelje ter kolege iz sorodnih strok (tako dizajna kot fotografije), ki so praktično brez izjeme izkazali ogromno zaupanje v uspeh mojega izdelka.

Ko sem se odločil, da bi lahko sledečo produkcijo in razvoj financiral s pomočjo crowdfunding kampanje, so mi ogromno pomagali pri Coworking Slovenija – njihova ekipa se vsak četrtek dobiva v Kinu Šiška v Ljubljani in vsakogar sprejme z odprtimi rokami. Tam sem spoznal tudi Nika Klanška, ki je bil nad mojimi kamerami navdušen in mi je z veseljem stopil na pomoč, kakor je že (in še bo) pomagal tudi nekaterim drugim oblikovalcem. Vsem mladim raziskovalcem in kreativcem bi torej predlagal, da so najprej popolnoma prepričani v svoje delo in da ga do potankosti poznajo, nato pa se obrnejo na ljudi, v katerih znanje in sposobnosti zaupajo in verjamejo, da jim bodo znali pomagati. Za kakršen koli nasvet se vedno lahko obrnejo tudi na ONDU.

O projektu

ONDU je podjetje slovenskega umetnika Elvisa Halilovića, ki se med drugim že več let ukvarja tudi z izdelavo preprostih fotoaparatov iz lesa. Poimenoval jih je Pinhole Cameras. Do danes je Halilović izdelal okoli 40 primerkov tovrstnih fotoaparatov, največji izmed njih naredi fotografij, velike 3 x 4 metre, najmanjši pa fotografije, ki so velike le nekaj centimetrov.

Halilović se z izdelki iz lesa sicer ukvarja že dlje časa. Eden izmed bolj prepoznavnih projektov mladega umetnika je t. i. vodno mesto (ang. Floating City), postavljeno na Velenjskem jezeru. Prav med izdelovanjem plavajoče platforme, namenjene bivanju brez izpustov in škodljivih vplivov na okolje, pa se je odločil, da se bo posvetil nekoliko manjšim produktom.

Želite tudi vi predstaviti svoj projekt na Kickstarterju? Preverite pogoje za sodelovanje!

Ugotovil je, da nihče ne izdeluje preprostih za uporabo, lepih na pogled in cenovno povsem dostopnih fotoaparatov. Izkoristil je svoje znanje o razporeditvi svetlobe in ustvaril prve primerke fotoaparatov z lesenim ogrodjem. Da bi zadostil različnim potrebam fotografiranja, jih je izdelal v šestih dimenzijah.

Pinhole Cameras fotoaparati so daleč od klasičnih fotoaparatov. Od njih se razlikujejo v tem, da za proizvajanje fotografij ne potrebujejo leč, posnete fotografije pa se tudi nekoliko razlikujejo od navadnih, saj jih krasijo posebni učinki.

Halilović sedaj želi s pomočjo Kickstarterja zbrati sredstva, s katerimi bo lahko povečal proizvodnjo inovativnih fotoaparatov. Začetni cilj je bil 10 tisoč dolarjev, ki ga je sedaj že presegel. Sredstva bo namenil za nakup opreme in pripomočkov za pospešitev proizvodnje ter za nakup manjših delov, ki sestavljajo notranjost nenavadnih fotoaparatov.

 
Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence. Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>


Evegreen – zmanjšanje količine odpadkov z izdelki iz bioplastike

Evegreen – zmanjšanje količine odpadkov z izdelki iz bioplastike

Evegreen je podjetje, ki si prizadeva za reševanje čedalje bolj perečega okoljskega problema – kopičenje plastične embalaže v okolju. Ukvarja se z izdelavo bioplastike, ki predstavlja alternativo klasični plastiki. Njena prednost je v tem, da je narejena iz naravi prijaznih snovi, ki se v okolju hitro razgradijo. Preberite več >>

Forrest of life – naravna kozmetika s pridihom gozda

Forrest of life – naravna kozmetika s pridihom gozda

Brigita Oblak je samostojna podjetnica, ki se ukvarja z izdelavo naravne kozmetike s pridihom gozda Forrest of life. Na podjetniško pot se je podala pred le nekaj meseci in tako svoj hobi pretvorila v poslovno idejo. Preberite več >>

Be Life: Prva uradna proizvodnja kambuče v Sloveniji je zaživela

Be Life: Prva uradna proizvodnja kambuče v Sloveniji je zaživela

Mirza Ljubijankić dokazuje, da mladost ni ovira za vstop v podjetništvo. Na samostojno pot se je podal že pri rosnih 20 letih. Kambuča ga je navdušila v trenutku, ko jo je prvič poskusil. Kmalu je prišel na idejo, da bi odprl prvo pravo proizvodnjo te pijače v Sloveniji – in uspelo mu je. Preberite več >>

Miha Dolinšek: “Z reševanjem problemov napreduješ kot oseba, s tem se razvija tudi podjetje.”

Miha Dolinšek: “Z reševanjem problemov napreduješ kot oseba, s tem se razvija tudi podjetje.”

Spletna trgovina moje-lece.si na trgu obstaja že 8 let in ima široko bazo strank, ki pa se povečuje iz dneva v dan. Glavni vir prihodkov predstavljajo kontaktne leče. Čedalje večje povpraševanje pa je tudi po sončnih in dioptrijskih očalih, ki so se v ponudbi pojavila kasneje. Preberite več >>

Rok Starič: »Če se pri delu ne zabavam, v njem ne vidim smisla.«

Rok Starič: »Če se pri delu ne zabavam, v njem ne vidim smisla.«

Minilo je devet mesecev, odkar je Rok Starič z blagovno znamko »Rok's nut butter« zmagal na izboru Mladi podjetnik leta 2018. Kaj mu je prinesla zmaga? Katere tuje trge že osvaja maslo iz oreščkov? S kakšnimi pristopi podjetje poskrbi za veselje svojih strank? Preberite več >>

Personalizirane knjige za otroke, ki so osvojile tudi ameriški trg

Personalizirane knjige za otroke, ki so osvojile tudi ameriški trg

Podjetje Mali junaki se ukvarja z izdelavo in spletno prodajo personaliziranih otroških knjig. Glavni junak izbrane knjige dobi ime in videz otroka, ki mu je ta knjiga namenjena. V podjetju je trenutno okoli 100 zaposlenih, delujejo na šestih trgih, nezadovoljnih strank praktično ni. Preberite več >>

Oznake: , , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

17.05.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

Lastniki spletnih trgovin ponavadi najprej poskrbijo za to, da je njihova spletna stran za obiskovalce - potencialne kupce - privlačna, enostavna in uporabna. Da bi se izognili morebitnim kaznim, pa je takoj za tem treba zadostiti tudi vsem pravnim zahtevam!
Preberite več >>

Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

03.06.2019 od 15:00 do 07.06.2019 18:00
Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo!
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

14.06.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.
Preberite več >>

Vse za podjetje