Ali se zavedate pomembnosti spletnih ocen?

Mala podjetja so se včasih zanašala na širjenje svojega dosega s pomočjo reklame od ust do ust. Danes so ta način promocije zamenjala družabna omrežja in spletne strani za ocenjevanje storitev. Spletno ocenjevanje vpliva tudi uvrstitev vaše spletne strani v iskalniku Google.
Ali se zavedate pomembnosti spletnih ocen?

Spletne ocene imajo lahko velik vpliv na poslovanje podjetja. (Vir slike: Picjumbo)

Rezultati raziskav kažejo, da spletne ocene in kritike, ki jih bere vedno več posameznikov, vplivajo na odločitve potrošnikov. Ti ocenjujejo spletne kritike kot izjemno zanesljive in zaupanja vredne. Spletno ocenjevanje lahko tako vpliva na poslovanje malih podjetij, zato je pomembno, da razumejo njegovo pomembnost.

Preden se osredotočite na različne vidike vpliva spletnega ocenjevanja, razmislite o značilnostih svojega področja. Ocene strank imajo namreč večji vpliv v določenih industrijah, na primer pri izbiri prijetne restavracije ali kvalitetnega hotela. Po drugi strani se potrošniki pri izbiri nove banke ali novega avtomobila ne zanašamo toliko na mnenje drugih strank, temveč se rajši odločamo na podlagi bolj objektivnih dejavnikov.

Spletne strani za ocenjevanje različnih storitev so izjemno priljubljene

Veliko potrošnikov informacije o podjetjih išče na spletnih straneh za ocenjevanje – stran Tripadvisor se na primer glede tega uvršča na 190. mesto med najbolj obiskanimi spletnimi stranmi na svetu. Takšne spletne strani so se hitro razširile v dobičkonosna podjetja, hkrati pa imajo ogromen vpliv na odločanje potrošnikov.

Ocene vplivajo na razvrstitev spletnih strani

Google trenutno pri vsakem iskanju prikaže tri najbolj relevantna podjetja. Če je v okolici več podjetij, ki ustrezajo iskalnim pogojem, iskalnik pri razvrstitvi upošteva tudi spletne ocene. Strokovnjaki pravijo, da so ocene peti najpomembnejši faktor pri razvrščanju spletnih strani.

Podjetja s pozitivnejšimi ocenami bodo tako lažje dosegla eno od najvišjih treh mest. Boljše ocene pomenijo tudi več klikov zaradi višje uvrstitve. Predstavljajte si, da iščete restavracijo, ki ponuja določeno vrsto hrane. Pred vami so tri možnosti: ena od restavracij ima povprečno oceno okoli 5 zvezdic, drugi dve dosegata le 2 zvezdici. Na katero povezavo boste kliknili?

“Pomembnost spletnih ocen lahko razdelimo v tri skupine,” pravi Maruša Dobrovoljc iz Pomply
1. Pomembnost za nakupno odločitev

Spletne ocene za nakupne odločitve spletnih uporabnikov postajajo vedno bolj odločilen faktor. Vendar pa je pri tem treba upoštevati nekaj dejstev. Za spletne uporabnike sta pri odločanju pomembni količina spletnih ocen in tudi starost oddanih ocen. Rezultati raziskav namreč kažejo, da mora spletni uporabnik pridobiti za odločitev vsaj 6 relevantnih spletnih ocen, ki ne smejo biti starejše od 30 dni. Po tem času za njih ocene niso več relevantne. In na to morajo postati podjetja pozorna! Ne zadošča, da podjetja vsake toliko časa poprosijo svoje prijatelje in nekaj najbližjih strank, da oddajo spletno oceno na Googlu ali Facebooku. Podjetja morajo za svojo kredibilnost in izkoriščanje prednosti spletnih ocen le-te konstantno pridobivati.

2. Pomembnost za spletne brskalnike

Spletni iskalniki imajo radi spletne ocene iz preprostega razloga – ker jih imajo radi spletni uporabniki. Za Google in druge iskalnike so spletne ocene 8,5-odstotni kriterij pri pozicioniranju lokalnih zadetkov. Podjetja s tem, ko aktivno pobirajo spletne ocene, pripomorejo tudi k višjemu rangiranju v iskalnikih. Dobre spletne ocene so v iskalnikih odlične tudi zato, ker izstopajo v naboru zadetkov. Veliko bolj so namreč opaženi zadetki s petimi zvezdicami kot tisti, ki zvezdic sploh nimajo ali pa so zelo nizko ocenjeni.

3. Pomembnost za izboljšanje zadovoljstva strank

Zadnja, vendar verjetno najpomembnejša prednost spletnih ocen za podjetja je možnost izboljšanja zadovoljstva strank. Podjetje, ki konstantno aktivno pobira ocene in mnenja strank, ima vpogled v to, kakšno oceno mu stranke pripisujejo. Še več, podjetje od stranke lahko pridobi mnenje o izboljšavi ali pomanjkljivostih, ki ga lahko učinkovito uporabi v svoj prid in postane še boljše.

Z aktivnim pridobivanjem in upravljanjem z ocenami ter mnenji strank podjetja lahko pridobijo nepredstavljive prednosti, ki vodijo v sklenitev pozitivnega kroga; več zadovoljnih obstoječih strank, več odličnih spletnih ocen in več novo pridobljenih strank.

Različne platforme za ocenjevanje

Google pri razvrščanju upošteva tudi vir spletnih ocen. Spletne ocene z največjih platform, kot sta Yelp in TripAdvisor, so pomembne še posebej po posodobitvi algoritmov iz leta 2014 z imenom Pigeon. Poleg tega Google že v prikaz zadetkov iskanja vključi tudi ocene posameznih podjetij, da uporabnikom sploh ni treba klikniti na posamezne povezave.

Ocene na posameznih platformah tako niso enakovredne, kar je priporočljivo upoštevati tudi pri odzivanju na negativne komentarje. Poleg tega se lahko ocene na priljubljenih platformah prelijejo tudi na manj znane spletne strani – v nasprotno smer tak prenos ponavadi ne poteka.

Vpliv številčnosti ocen

Raziskave kažejo, da podjetja potrebujejo vsaj 10 ocen, da potencialne stranke verjamejo njihovi relevantnosti. Majhna podjetja včasih le s težavo pridobijo toliko ocen na posameznih platformah ali Facebooku.

Potrošniki cenijo izdelke s pozitivnimi ocenami

Spletne ocene vam, kot rečeno, lahko pomagajo pri povečanju prometa in prodaje, hkrati pa imajo še dodano prednost. Tudi najbolj varčni potrošniki bodo rajši plačali višjo ceno za izdelek z odličnimi ocenami, saj se zanašajo na kvaliteto, ki jo zagotavljajo pozitivni komentarji. Višja cena izdelkov pa seveda pomeni več prihodkov za vaše podjetje.

Potrošniki so pripravljeni plačati več za kvalitetnejši izdelek oziroma storitev. (Vir slike: HubSpot)

Zaključek

Jasno je, da spletne ocene močno vplivajo na potrošnike in njihove odločitve. Spletne strani oziroma platforme za ocenjevanje dosežejo ogromno uporabnikov spleta, ki objavljajo, berejo in primerjajo vedno večje število komentarjev. Tudi iskalniki, kot je Google, med svojimi rezultati na najvišja mesta uvrstijo podjetja z najboljšimi ocenami.

Spletne ocene so tako bistveni element nakupovalnega procesa, podjetja s pozitivnimi ocenami pa so lahko veliko bolj uspešna od tistih, o katerih se ne govori, in tistih, ki prejemajo večinoma negativne ocene.

Viri: Entrepreneur, Customer Think

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


7 nasvetov: prehitite konkurenco s pomočjo SEO optimizacije!

7 nasvetov: prehitite konkurenco s pomočjo SEO optimizacije!

Številni SEO strokovnjaki opozarjajo, da lahko le dobro optimizirana spletna stran prinaša resnično zadovoljive rezultate, kljub temu pa še vedno veliko podjetij ne daje dovolj poudarka področju optimizacije spletnih strani. Preberite več >>

8 SEO smernic, ki jih morate začeti upoštevati takoj

8 SEO smernic, ki jih morate začeti upoštevati takoj

Način komuniciranja uporabnikov spleta z spletnimi iskalniki se v zadnjih letih bistveno hitreje spreminja kot nekoč. Ljudje se tako namesto tipkanja ključnih besed v spletni iskalnik danes raje poslužujejo glasovnega iskanja, namesto branja besedila pa si raje ogledajo videoposnetek, ki predstavi vsebino. Preberite več >>

5 korakov do učinkovitega prodajnega lijaka

5 korakov do učinkovitega prodajnega lijaka

Kot podjetnik se najverjetneje še kako zavedate pomembnosti marketinga. Če pa ste podjetnik začetnik in temu področju v vašem mladem podjetju še niste posvetili večje pozornosti, je nastopil čas, da to storite. Na primer z vzpostavitvijo prodajnega lijaka. Preberite več >>

Oblikujte emaile tako, da jih bodo naročniki želeli odpreti!

Oblikujte emaile tako, da jih bodo naročniki želeli odpreti!

Pričakovanje, da lahko tedensko pošljete newsletter celotnemu seznamu in pričakujete dobre (prodajne) rezultate, je nerealno. Oddelek za marketing mora oblikovati emaile, ki jih bodo naročniki želeli odpreti. Kako to storite? Preberite več >>

15 nasvetov za pisanje boljših elektronskih sporočil

15 nasvetov za pisanje boljših elektronskih sporočil

V poslovnem svetu je elektronska pošta ena najpogostejših oblik komunikacije. Pa veste, kako napisati sporočilo, ki ni predolgo, nerazumljivo ali neprofesionalno? Preverite naslednje nasvete. Preberite več >>

5 marketinških strategij, ki si jih lahko privošči vsako podjetje

5 marketinških strategij, ki si jih lahko privošči vsako podjetje

Ob odprtju podjetja si je treba zagotoviti dobre temelje za nadaljnjo rast in razvoj. Predvsem je podjetje treba napraviti vidno, saj bo le prepoznavnost omogočila zadostno število kupcev in postopnjo gradnjo kvalitetne blagovne znamke. Preberite več >>

S kakšnimi emaili boste pritegnili pozornost strank?

S kakšnimi emaili boste pritegnili pozornost strank?

Oglaševanje prek elektronske pošte je brezplačno, enostavno in učinkovito, zato je priporočljivo, da pri trženju uporabite tudi to orodje. Vendar je treba do e-mail marketinga pristopiti premišljeno. Vedeti morate, kaj hočete z njim doseči in kako se ga boste lotili. Preberite več >>

Izboljšajte vidnost vaše blagovne znamke na spletu

Izboljšajte vidnost vaše blagovne znamke na spletu

Optimizacija spletne strani predstavlja temelj za močno prisotnost blagovne znamke na spletu. Podjetjem namreč ne prinaša zgolj novega "organskega" prometa, temveč na njihovo spletno stran privablja tudi tiste interesente, ki so z njihovo blagovno znamko že seznanjeni. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

30.01.2020 od 15:00 do 19:00
SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje