Zvišali so se prispevki za socialno varnost samozaposlenih

S predavanjem Nika Slavniča se je zaključil prvi program ICOrelator

V sredo, 20. junija 2018, se je s predavanjem Nika Slavniča zaključil večmesečni brezplačni mentorski program ICOrelator v organizaciji Tehnološkega parka Ljubljana, IRP (Tovarna podjemov) in Zavoda mladi podjetnik, z vsebinsko podporo Blockchain Think Tanka, Bitcoin društva Slovenije in podjetja Bitnik. Rezultati programa so vzpodbudni, odzivi udeležencev, tako mentorjev kot podjetniških ekip, pa pozitivni.
icorelator cover

S predavanjem Nika Slavniča se je zaključil prvi program ICOrelator (foto: Mateja Prinčič, Tehnološki park Ljubljana).

S predavanjem podjetnika, predavatelja, vlagatelja in poslovnega angela Nika Slavniča se je zaključil prvi mentorski program oziroma pospeševalnik ICOrelator, ki je izbranim projektom in ekipam s predavanji in individualnimi mentorstvi pomagal pri začetnih ovirah pred zagonom t. i. ICO kampanje.

Intenzivni bootcamp in individualni mentorski program

Program pospeševalnika se je izvajal kot dvodnevni intenzivni bootcamp, v okviru katerega so udeleženci spoznali osnove ICO paradigme, ozadje tehnologije veriženja blokov (angl. blockchain), informacijsko varnost, pravne vidike ICO kampanje, strategijo marketinga in druge relevantne tematike.

Drugi del programa je vključeval mentorski program ena na ena. V okviru tega dela so imele izbrane ekipe na voljo 10-urni paket svetovanj s strani strokovnjakov in poznavalcev ICO kampanj.

Zaključek s poslovnim angelom Nikom Slavničem

V sredo, 20. junija 2018, se je prva izvedba programa ICOrelator v Tehnološkem parku Ljubljana zaključila s predavanjem uspešnega slovenskega poslovneža Nika Slavniča, člana upravnega odbora Kluba Poslovnih angelov Slovenije.

Predavatelj se je v okviru neformalnega srečanja dotaknil številnih tem, povezanih s poslovnim svetom, investicijami in potencialom tehnologije veriženja blokov.

Že na začetku je Slavnič poudaril, da gre pri tehnologiji blockchain za izjemen izum. »Zame je to na nivoju izuma interneta,« je dejal, vendar je hkrati opozoril, da trenutno opazujemo začetno stopnjo v razvoju tehnologije. Trenutno stanje na področju ICO kampanj, kriptosveta oziroma veriženja blokov je primerjal z začetkom razvoja svetovnega spleta. Ob tem je dodal: »Potencial še ni izkoriščen.«

icorelator predavanje

Tako mentorji kot udeleženci so z zanimanjem prisluhnili Niku Slavniču (foto: Mateja Prinčič, Tehnološki park Ljubljana).

Kako pritegniti poslovne angele in druge vlagatelje?

Nato se je osredotočil na vprašanja, povezana z angelskimi in drugimi investicijami. Zbranim udeležencem je zaupal, da si, preden vloži sredstva v kateri koli projekt oziroma podjetje, najprej zastavi naslednje vprašanje: »Ali lahko dodam vrednost temu podjetju?« Pri tem se ne omejuje na določeno industrijo ali področje, pač pa je njegov portfolio izjemno razgiban in zanimiv.

In na kakšen način lahko poslovni angeli in drugi investitorji dodajo vrednost nekemu podjetju ali projektu? Zagotovo ne samo s finančnim vložkom. Poskrbijo lahko za večjo kredibilnost, strateško in poslovno svetujejo, vzpostavijo stike na področju prodaje. Poleg tega lahko podjetniški ekipi pomagajo pri sklepanju partnerstev in iskanju dodatnega financiranja ter t. i. exitu, končni prodaji oziroma prevzemu podjetja.

Ob tem je Niko Slavnič poudaril, da je t. i. smart money oziroma bližina poslovnega angela »v začetnih fazah vredna več kot sam denar«.

In kaj pri podjetjih oziroma projektih, ki se jim predstavljajo, iščejo poslovni angeli in drugi investitorji? Po predavateljevih besedah so poleg inovativne ideje pomembni tudi drugi dejavniki. Med njimi je verjetno najpomembnejši poslovni model, ki mora »piti vodo«. Seveda vlagatelje zanimajo tudi velikost trga, profitna marža in druge poslovne metrike, ob tem pa ne smemo pozabiti na močno, izkušeno in kompetentno podjetniško ekipo, ki z navdušenjem opravlja svoje delo.

Navdušeni udeleženci …

Po uradnem delu zaključnega srečanja smo druženje nadaljevali na bolj sproščen, neformalen način. Udeleženci mentorskega programa in njihovi mentorji ter predavatelji so si izmenjali še zadnje izkušnje, nasvete in kontakte. Ob tem pa smo jih povprašali tudi o njihovih vtisih o samem programu ICOrelator.

Ekipa CodeBrainer analizira možnosti izvedbe ICO za namen nadgradnje obstoječe platforme, namenjene učenju programiranja. Nadgradnja platforme bi po principu Kickstarterja omogočala ponudnikom vsebin (spletnih tečajev), da lahko zberejo sredstva za pripravo kvalitetnih tečajev, ki jih na platformi potem tudi prodajajo. Uporabnikom platforme bi tako omogočili dostop do širšega nabora kvalitetnih in v danem trenutku relevantnih vsebin s področja programiranja.

Tomaž Cirman, član ekipe, nam je zaupal, da so imeli kot udeleženci ICOrelatorja možnost stopiti v stik z mentorji, ki imajo bogate izkušnje pri organiziranju ICO kampanj in realizaciji blockchain projektov. Po njegovih besedah so skupaj z mentorji pregledali »različne možne scenarije, ki bi bili zanimivi za potencialne investitorje ter bi omogočali nadaljnji razvoj platforme in zagotavljanje kvalitetne izobraževalne vsebine«. Ob tem se je zahvalil ekipi projekta ICOrelator, da jim je omogočila dostop do pomembnih informacij, ki jim bodo pomagale pri nadaljnjih odločitvah.

V podjetju Achilles, ki se ukvarja s faktoringom, odkupom in izterjavo terjatev ter drugimi finančnimi storitvami, aktivno razmišljajo predvsem o uporabi tehnologije blockchain, ki jim bo po besedah Nejca Apšnerja »omogočila popolno avtomatizacijo hkrati z odlično varnostjo«.

Tudi Apšner je pohvalil program ICOrelator, saj so v njegovem okviru pridobili boljše razumevanje kriptosveta. »Poleg tega smo dobili dostop do ljudi, ki dejansko so neka znamka v tem okolju, ki ti lahko pomagajo ali s svojimi kontakti ali pa s svojim znanjem,« je dodal. Poudaril je tudi, da je program pomenil »preskok iz faze, ko bi se moral vse sam naučiti, v fazo, ko vidiš, kaj so drugi naredili narobe«. Prav takšno učenje iz napak drugih zmanjša riziko napak pri lastnem projektu. Poleg tega je pohvalil fleksibilnost organizatorjev in možnost individualnega srečevanja z mentorji.

icorelator druženje

Po predavanju smo druženje nadaljevali na bolj neformalen način (foto: Mateja Prinčič, Tehnološki park Ljubljana).

… in zadovoljni mentorji

Seveda nas je zanimalo tudi, kako so program ICOrelator doživeli mentorji, strokovnjaki za različna področja, povezana s tehnologijo veriženja blokov, kriptosvetom in ICO kampanjami.

»Sam program je bil zastavljen zelo dobro, prijavili pa so se zelo zanimivi start-upi,« je najprej poudaril Jure Pirc, predsednik Bitcoin društva Slovenije. V okviru mentoriranja je sam kot največja problema prijavljenih ekip prepoznal nerazumevanje ekonomije žetona in predstavitev dodane vrednosti projekta potencialnim vlagateljem.

Dodal je, da je bil zelo zadovoljen, da je večina udeleženih zagonskih podjetij predstavila vsaj osnovni prototip ali celo funkcionalen produkt, šele nato pa so se odločili za zbiranje sredstev »za nadaljnje korake, za prodiranje na trg«. Tako se je tudi sam od udeležencev naučil marsičesa novega, navdušen pa je bil tudi nad dejstvom, da podjetja niso dajala praznih obljub, temveč so »pokazala, da lahko tehnologijo blockchain uporabijo za reševanje določenih problemov«.

Peter Trček iz podjetja Bitnik in predsednik Blockchain Think Tanka je vesel in počaščen, da je lahko mentoriral motivirane, mlade in iznajdljive ekipe. »Prepričan sem, da bo izpod njihovih prstov prišel še kak revolucionaren produkt,« je pohvalil udeležence. Po njegovem mnenju so mlada slovenska podjetja idealno pozicionirana, »da izkoristijo koncentracijo znanja, povezanega z blockchain tehnologijami, ki jih Slovenija nedvomno ima«. ICO projektom na trgu sicer kaže nekoliko slabše kot v preteklosti: »Denar je vse težje zbrati, ICO projekti morajo biti zgrajeni na trdnejših temeljih. Prav zato pa v Blockchain Think Tank Slovenija verjamemo v širjenje znanja in pri tem aktivno sodelujemo.«

Ekipo mentorjev so sestavljali:

  • Peter Trček (Bitnik in predsednik Blockchain Think Tanka)
  • Vanja Čas (Pippa Consulting)
  • Peter Merc (Lemur Legal in Blockchain Think Tank)
  • Matej Ramuta (SmartNinja, BitHelper)
  • Jure Pirc (predsednik Bitcoin društva Slovenije)
  • Tilen Šarlah (TradersHub)
  • Egon Ravbar (Zavod mladi podjetnik)

Stik z aktualnimi informacijami v turbulentni industriji je ključen

»Pilotni projekt ICOrelator nam je dokazal, da imamo v Sloveniji še dovolj sape za izpeljavo dobrih kripto start-upov, ki pa morajo pozabiti na romantične čase ad hoc izpeljanih kampanj množičnega financiranja. Investicijska moč se je od množice premaknila k klasičnim investitorjem, to pa tudi narekuje drugačno obnašanje start-up ekip. Slednjim smo omogočili stik z izkušenimi posamezniki iz industrije, s tem pa dostop do najbolj aktualnih informacij, ki so ključnega pomena v tako turbulentni industriji, ko se učinkoviti načini dela iz preteklosti danes morda ne obnesejo več. Tekom programa smo konstruktivno rušili predpostavke ekip, vse v duhu ne delaj napak, ki so jih že storili drugi. Veseli me, da so se mentorji odzvali na naše povabilo k sodelovanju in da smo izpolnili pričakovanja ekip,« je dogajanje v okviru ICOrelatorja komentiral Egon Ravbar, vodja programa in soustanovitelj Zavoda mladi podjetnik.

Mojca Cvirn iz Tehnološkega parka Ljubljana že gleda v prihodnost: »Program ICOrelator smo pripravljali z mešanimi občutki, smo pa ob zaključku programa vsi partnerji soglasni, da čez poletje pripravimo še naprednejšo različico programa z več poglobljene vsebine in še intenzivnejšim mentoriranjem. Razmišljamo tudi, da bi uvodni del delavnic odprli za javnost ter tako vključenim ekipam omogočili večjo prepoznavnost.« Jure Verhovnik iz Tovarne podjemov dodaja: »Podjetja že sedaj pozivamo, da nas spremljajo ter se prijavijo v jesenski program ICOrelator. Ekipe bodo imele možnost, da sooblikujejo del programa.«

Vas zanima sodelovanje v programu ICOrelator? Pišite na egon afna mp pika si!

Pilotni program pospeševalnika se izvaja v okviru projekta ACCELERATOR, ki je sofinanciran v okviru transnacionalnega programa Interreg Podonavje 2014 – 2020. Nosilec programa je Tehnološki park Ljubljana d.o.o. s partnerji IRP (Tovarna podjemov) in Zavodom mladi podjetnik v okviru projekta Accelerator, programa Inetrreg Danube.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Z blockchainom do lastne sončne elektrarne?

Z blockchainom do lastne sončne elektrarne?

Pred slabim letom dni je zaživela prva energetska tržnica SunContract, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov ali blockchaina. Danes ima slovensko podjetje sklenjenih že za milijon evrov pogodb na področju nakupa in prodaje električne energije ter realiziranih za več sto tisoč evrov naročil za izdelavo sončnih elektrarn in toplotnih črpalk. Preberite več >>

Zakaj uveljavljena podjetja ne posegajo po množičnem financiranju?

Zakaj uveljavljena podjetja ne posegajo po množičnem financiranju?

Lahko pretresi na področju kriptovalut in kriptožetonov ponovno prebudijo zanimanje za množično financiranje na platformah, kot sta Kickstarter in Indiegogo? Preberite več >>

Je TAIA prevajalska rešitev za 21. stoletje?

Je TAIA prevajalska rešitev za 21. stoletje?

Konec oktobra je skupina prevajalskih strokovnjakov, uspešnih podjetnikov in blockchain svetovalcev predstavila prevajalsko platformo TAIA. Z uporabo umetne inteligence bo trajanje prevajanja prepolovljeno. Preberite več >>

Slovenija kot aktivna članica European Blockchain HUB

Slovenija kot aktivna članica European Blockchain HUB

Z organizacijo konzorcija European Blockchain HUB je Slovenija naznanila vodilno vlogo pri globalnem povezovanju vlad, stroke, podjetij, tehnologij, poslovnih eko-sistemov, raziskovalcev in ustvarjalcev na področju blockchain tehnologije. Preberite več >>

Bitnik – od bitcoin bankomatov do lokalne menjave kriptovalut

Bitnik – od bitcoin bankomatov do lokalne menjave kriptovalut

Podjetje Bitnik že od leta 2014 deluje na področju kriptovalut in tehnologije veriženja blokov. Njihova osnovna dejavnost je povezana z menjavo in nakupovanjem kriptovalut, obenem pa želijo širši javnosti čim bolje predstaviti svet kriptovalut in povezanih tehnologij. Preberite več >>

0xcert prepričal vlagatelje širom sveta

0xcert prepričal vlagatelje širom sveta

Slovensko podjetje Oxcert, ki je razvilo prvi protokol za upravljanje nedenarnih sredstev na blockchainu, je s prodajo kriptožetonov zbralo 10 milijonov dolarjev. Preberite več >>

Lahko SunContract sproži energetsko revolucijo?

Lahko SunContract sproži energetsko revolucijo?

Z uporabo platforme SunContract lahko uporabniki dostopajo do električne energije po nižji ceni. Gre za produkt slovenskega znanja, ki temelji na blockchain tehnologiji. Preberite več >>

Bo Slovenija ostala privlačno okolje za blockchain projekte?

Bo Slovenija ostala privlačno okolje za blockchain projekte?

Vlada Republike Slovenije je konec maja sprejela Akcijski načrt glede blockchain tehnologije. "Med državami EU že poteka tekma, katera bo svoje okolje naredila najbolj privlačno za blockchain projekte," pojasnjuje slovenski strokovnjak za blockchain tehnologijo, dr. Peter Merc. Preberite več >>

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Po podatkih Coindeska je bilo v prvih treh mesecih letošnjega leta s primarnimi izdajami kripto žetonov (ICO) zbranih za 6,3 mrd USD sredstev. Ta znesek presega vsoto vseh zbranih sredstev v letu 2017. Samo v januarju so slovenski ICO projekti (CargoX, X8Currency, InsurePal, Origin Trail in ostali) zbrali za več kot 50 mio EUR sredstev. Ponudba na kripto trgu v obliki ICO projektov torej obstaja, prav tako obstaja povpraševanje (investitorji). Površen opazovalec ICO industrije bi lahko na osnovi prej navedenih dejstev hitro sklepal, da je svoj ICO vedno lažje izpeljati. Ali je res tako? Preberite več >>

Slovenski kriptosvet kmalu na velikem platnu

Slovenski kriptosvet kmalu na velikem platnu

Pestro dogajanje v povezavi s kriptovalutami in blockchain tehnologijo v Sloveniji bo kmalu predstavljeno z dokumentarnim filmom v angleškem jeziku Crypto Nation Slovenia. Preberite več >>

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje