SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

Za startup podjetja, ki razvijajo fizični produkt, je eden ključnih dejavnikov uspešnega razvoja povezovanje s podjetji iz t.i. hardware industrije. Ekipa SparkLPG, ki razvija avtoplinski sistem za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina, se je vključila v pospeševalniški program HardwareSTART, ker bi brez podpore večjih podjetij projekt težko izpeljali, pravi direktor podjetja Simon Štrancar.
Spark-shema-02

Tako pa so prvo serijo proizvodnje izdelkov ravno zaključili in pričeli s prodajo avtoplinskega sistema, ki omogoča doseganje najvišjih izkoristkov motorja, varnost in do 50 odstotkov takojšnjega prihranka pri stroških za avtomobil. Njihov sistem bo prav tako povečal elastičnost motorja in njegovo gladko delovanje, vozniku pa ponudil enake izkušnje kot pri vožnji avtomobila z bencinskim motorjem, pojasnjujejo v podjetju.

Startup SparkLPG je sicer nazoren primer, kako zahteven in pogosto dolgotrajen je razvoj hardware produktov. Prvi prototip so namreč pričeli na terenu testirati že leta 2014, leta 2018 so našli prvega investitorja, lani pa so s svojim avtoplinskim sistemom prepričali enega največjih svetovnih distributerjev avtoplinske opreme, nemško podjetje Energia Alliance.

HardwareSTART je logičen korak za temelje proizvodnje

Zanimivo pri tem je, da imajo vsi člani ekipe že pretekle izkušnje iz avtoplinske industrije in razvoja elektronike, a se jim je vstop v pospeševalniški program HardwareSTART, ki ga v konzorciju izvajajo Dewesoft, Katapult in Zavod mladi podjetnik, zdel povsem logičen korak za tovrstno podjetje.

Razvili smo produkt, ki ga sestavljajo fizične in programske komponente. In fizične komponente je potrebno proizvajati, kar je za startup pojetje, ki nima proizvodnih kapacitet oziroma opreme, velilk zalogaj. Brez podpore večjih podjetij, je takšen projekt težko izvedljiv in tu je ta pospeševalniški program obliž na veliko rano, ki nam omogoča, da smo prvo serijo proizvodnje uspešno končali in pričeli z prodajo. Izzivov pa nam tudi v prihodnje ne manjka,” je o odločitvi za vstop v program HardwareSTART.

Njihov avtoplinski sistem je namreč tehnično zelo zahteven za proizvodnjo, pojasnjuje sogovornik. “Smo v avtomobilski industriji, kjer ni prostora za odstopanja. Pred tem programom smo sodelovali z drugimi podjetji, ki pri proizvodnji komponent niso bila uspešna. Tista, ki bi lahko bila, pa so bila za naš produkt predraga, saj so bile začetne količine premajhne, zagonski stroški proizvodnje pa previsoki. V okviru programa HardwareSTART nam je tako pomagalo podjetje Dewesoft, ki nam je s svojo sofisticirano proizvodnjo omogočilo realizacijo prve serije, da se sedaj lahko dokazujemo na trgu,” je o ključni podpori, ki jo, poleg finančnega vložka, hardware podjetje potrebuje za svoj zagon, povedal Štrancar.

Dewesoft je vzor podjetjem, ki bi še lahko podprla hardware startupe

To, kar nam je omogočil Katapult z Dewesoftom, je lahko vzor ostalim slovenskim podjetjem, ki imajo možnost s svojimi prostimi kapacitetami pomagati visokotehnološkim startup podjetjem brez takojšnjih kalkulacij o dobičkih. Takih podjetij je v Sloveniji še nekaj, vendar premalo in upam da se bo to spremenilo, saj je potenciala med mladimi podjetniki še veliko,” dodaja Simon Štrancar.

Sogovornik bi zato vključitev v program priporočal vsem zagonskim podjetjem, ki se soočajo z izzivi, kako proizvesti svoje komponente. “Ti startupi se morajo vključiti v program, saj bodo iz njega prejeli podporo, ki jo nujno potrebujejo za uspešen zagon,” je prepričan direktor podjetja SparkLPG, ki je poleg konkretne pomoči iz inudstrije v okviru programa Hardware start za svoj zagon prejelo še sredstva na razpisih P2, SK75 in vavčerjih.

Zdaj, ko so pričeli s prodajo inovativnega avtoplinskega sistema, se s strateškim partnerjem že pogovarjajo o novi investiciji, ki jim bo kljub izzivom, ki jih prinašajo posledice covid krize v gospodarstvu, omogočila nadaljnjo rast podjetja. “Pandemija negativno vpliva na naše delovanje. Zaradi nje smo imeli veliko zamud pri dobavi surovin, vendar se borimo in gremo naprej s projektom,” z optimizmom zre v prihodnost Simon Štrancar.

4. novembra uvodno srečanje v novo sezono HardwareSTART

Kot uvod v letošnjo izvedbo pospeševalniškega programa HardwareSTART bomo 4. novembra izvedli prvo neformalno srečanje skupnosti oz. deležnikov hardware industrije v Sloveniji. Na intervju bomo povabili prekaljenega startupovca Petra Brunerja iz startupa Ringo, ki razvija pametno ključavnico. Intervjuju bodo sledila vprašanja udeležencev in čas za diskusijo in mreženje.

Vabljeni na spletni dogodek, udeležba je brezplačna.

O projektu HardwareSTART

Z namenom pomagati zagonskim hardware podjetjem je v konzorciju partnerjev Katapult d.o.o., DEWEsoft d.o.o. in Zavod mladi podjetnik, so.p., nastal pospeševalnik HardwareSTART, v okviru katerega bomo v prihodnjih mesecih izvedli naslednje aktivnosti:

  • celodnevno konferenco na temo hardware;
  • dve srečanji deležnikov s področja hardware;
  • enodnevni izobraževalni program na temo hardware;
  • individualno mentorstvo za hardware startupe.

Program HardwareSTART sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike od 2014 do 2020.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Nasveti za vstop v panogo razvoja strojne opreme

Nasveti za vstop v panogo razvoja strojne opreme

Vstop v podjetništvo je vznemirljiv in zahteven podvig, še posebej pa to velja za vstop v panogo razvoja strojne opreme, ki velja za izredno specifično. A s skrbnim načrtovanjem in izvedbo lahko bistveno povečate možnosti za uspeh vašega hardware podjetja. Preberite si nekaj bistvenih nasvetov, ki vas bodo vodili na poti do uspeha. Preberite več >>

HardwareSTART izkušnje in nasveti “to go”

HardwareSTART izkušnje in nasveti “to go”

Mednarodna konferenca HardwareSTART, ki je potekala 24. maja 2023 v Katapultu, je bila celodnevni dogodek, namenjen vsem, ki se ukvarjajo z razvojem hardware produktov. Konferenca, ki so jo v okviru projekta HardwareSTART organizirali podjetje Dewesoft, podjetniški pospeševalnik Katapult in Zavod mladi podjetnik, je bila razdeljena na dva sklopa: dopoldanski del je bil namenjen razvoju ideje, prototipa in izdelka, popoldanski pa tehnologiji, proizvodnji in poslovnim procesom. Dewesoftovi strokovnjaki iz različnih področij so delili svoje znanje in izkušnje z udeleženci. V tem članku bomo pregledali nekatere ključne točke konference ter izpostavili pomembne informacije za vse, ki se ukvarjajo z razvojem hardware produktov. Preberite več >>

Konferenca HardwareSTART: iz prve roke o izzivih v industriji

Konferenca HardwareSTART: iz prve roke o izzivih v industriji

V Katapultu, unikatnem podpornem okolju za hardware startupe, je v sodelovanju Zavoda mladi podjetnik, podjetja Dewesoft in Katapulta potekala mednarodna konferenca HardwareSTART. Dogodka se je v živo udeležilo približno 40 udeležencev, medtem ko se je online prenosa udeležilo 95 podjetnikov, ki razvijajo hardware produkte. Podjetniki iz hardware startup podjetij so na konferenci lahko prisluhnili izkušnjam in nasvetom strokovnjakov, zaposlenih v Dewesoftu, ki so delili znanje in izkušnje na svojih (specifičnih) področjih. Preberite več >>

3 učinkovite strategije za zmanjševanje stroškov v industriji razvoja strojne opreme

3 učinkovite strategije za zmanjševanje stroškov v industriji razvoja strojne opreme

Hardware podjetništvo je panoga, ki je zaradi visokih vstopnih stroškov med slovenskimi podjetji nekoliko manj priljubljena, predvsem med startupi. V tem članku bomo raziskali tri učinkovite strategije, ki jih lahko podjetja s strojno opremo uporabijo za znižanje stroškov in povečanje splošne donosnosti. Preberite več >>

Vid Selič: “Vrhunska ideja brez ustrezne realizacije ne pomeni uspešnega poslovanja”

Vid Selič: “Vrhunska ideja brez ustrezne realizacije ne pomeni uspešnega poslovanja”

Z Vidom Seličem, ki je v podjetju Dewesoft product manager za software in hardware rešitve na področju meritev hrupa in vibracij, smo se pogovarjali o samem programu HardwareSTART, podjetjih, ki se ga udeležujejo in izzivih, s katerimi se in se bodo v prihodnje soočala podjetja, ki razvijajo fizične produkte.  Preberite več >>

Cilj uvajanja kakovosti in standardov je zmanjševanje tveganj

Cilj uvajanja kakovosti in standardov je zmanjševanje tveganj

Pred nekaj dnevi je v Trbovljah potekalo prvo letošnje srečanje programa HardwareSTART na temo testiranja in certifikacij. Z nami je svoje znanje in nasvete delil Mihael Gornik, vodja kakovosti v podjetju Dewesoft. Preberite več >>

Reportaža s HardwareSTART meetupa z Mihaelom Gornikom

Reportaža s HardwareSTART meetupa z Mihaelom Gornikom

V četrtek, 13. aprila 2023 je v okviru pospeševalniškega programa HardwareSTART potekalo prvo neformalno srečanje skupnosti oz. deležnikov hardware industrije v Sloveniji. Srečanje je potekalo v prostorih Katapulta v Trbovljah, kjer smo intervjujali Mihaela Gornika, vodjo kontrole kakovosti v Dewesoftu. Po intervjuju je sledilo druženje. Preberite več >>

Zagonsko podjetje s strojno opremo: ključne faze razvoja za dosego uspeha

Zagonsko podjetje s strojno opremo: ključne faze razvoja za dosego uspeha

Hiter tehnološki razvoj botruje tudi porastu startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem novih izdelkov in storitev. Razvoja fizičnih izdelkov, kot so naprave, stroji in oprema, se povečini lotevajo posamezniki ali že formirana ekipa, navdušeni nad reševanjem težav ali ustvarjanjem novega izdelka, za katerega verjamejo, da bo spremenil svet na bolje. Preberite več >>

Kako preprečiti pogoste napake v hardware zagonskem podjetju?

Kako preprečiti pogoste napake v hardware zagonskem podjetju?

Pot od začetka razvoja hardware produkta do lansiranja na trg je lahko zelo dolga in zapletena, traja lahko tudi več let in pogosto dlje, kot podjetniki pričakujejo. Zato je razumevanje tveganj in načinov za njihovo zmanjšanje eden ključnih elementov, da bi se v hardware zagonskih podjetjih izognili napakam, ki vodijo v neuspeh. Pri tem so pomembni vsi koraki, od priprave poslovnega načrta do oblikovanja proračuna, izdelave prototipa in testiranja do trženja in prodaje. Preberite več >>

Simon Štrancar: HardwareStart je podpora za uspešen zagon podjetja

Simon Štrancar: HardwareStart je podpora za uspešen zagon podjetja

Podjetje SparkLPG, ki je že pred desetletjem pričelo z razvojem avtoplinskega sistema za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina, se je vključilo v pospeševalniški program HardwareSTART, ker bi brez podpore večjih podjetij projekt težko izpeljali, pravi direktor podjetja Simon Štrancar. Preberite več >>

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje