MP intervju: Sqwiz – s klikom do spletne strani!

Več kot 40 odstotkov malih podjetij, ki imajo Facebook stran, nima svoje spletne strani. Sqwiz le z enim klikom pretvori Facebook stran v pravo spletno stran. Pogovarjali smo se z Luko Pečavarjem, produktnim vodjo.
MP intervju: Sqwiz - s klikom do spletne strani!

MP intervju: Sqwiz – s klikom do spletne strani! (Vir slike: Sqwiz)

Luka, Sqwiz je spletna aplikacija, ki zgolj z enim klikom preoblikuje Facebook stran podjetja v moderno spletno stran, ki je obenem prilagojena tudi za mobilne naprave. Uporabnik si nadalje lahko sam oblikuje izgled strani in tudi vnaša tekst. Natančneje nam opiši, kaj lahko uporabnik od Sqwiza še pričakuje.

Tako je. Sqwiz omogoča, da svojo Facebook stran z enim klikom preoblikujemo v moderno spletno stran. Uporabnik lahko z enim klikom vsebino Facebook strani prenese na novo oblikovano spletno stran, kar pomeni, da je nova spletna stran takoj zapolnjena z relevantnimi podatki, kot so kontakti, novice, fotogalerija…

Svojo novo spletno stran lahko uporabnik v nadaljevanju enostavno oblikuje s sistemom Potegni&Spusti. Izbira lahko med več modernimi dizajni ozadja, tipografijo črk, postavitvijo posameznih elementov spletne strani…

Nikakor ne smem pozabiti tudi na dve aplikaciji znotraj Sqwiza: FB galerija in FB novice, ki ju uporabnik lahko enostavno uporablja pri prenašanju fotogalerij in novic s Facebooka na spletno stran tudi potem, ko je stran že izdelana. Tako je spletna stran redno osvežena z vsebinami, ki jih objavljamo na Facebooku.

Sqwiz trenutno omogoča izdelavo spletne strani na osnovi Facebook strani (Facebook Page). Kmalu pa bomo dodali še možnost izdelave strani na osnovi Dogodkov (Facebook Events) in osebnih profilov. V načrtu pa je tudi aplikacija za spletno trgovino.

Iz izkušenj vem, da se pri izdelavi spletne strani za manjša podjetja največkrat zatakne pri pridobivanju vsebin na spletno stran. Zanimivo pa je, da imajo podjetja precej manjše težave z ustvarjanjem vsebin za svojo Facebook stran. Zato verjamem, da bo Sqwiz mnogim uporabnikom olajšal pot do resne spletne prisotnosti s spletno stranjo.

Sqwiz omogoča, da svojo Facebook stran z enim klikom preoblikujemo v moderno spletno stran (Vir slike: Sqwiz)

Če prav razumem, si lahko uporabniki še dodatno oblikujejo svojo spletno stran in dodajo tudi druge vsebine, ki niso na Facebooku?

Seveda. Facebook ima namreč svojo strukturo in omejitve za vnos podatkov o podjetju. Mi pa želimo, da si stranke svojo spletno stran kar najbolj prilagodijo svojim željam in potrebam. V ta namen smo veliko pozornosti namenili modulom za izgradnjo spletne strani. Tu si lahko uporabnik izbere želeno obliko spletne strani, si prilagodi barvno shemo, za ozadje naloži svojo fotografijo oziroma izbere katero izmed ponujenih fotografij ali vzorcev. Spletno stran pa dodatno začini še z izborom tipografije črk.

Tudi pri vnosu vsebin je, za razliko od Facebooka, uporabnik veliko bolj svoboden. S klikom na + doda enega izmed ponujenih elementov (besedilo, galerija, kontak, kontaktni obrazec, novice, odpiralni čas, fototrak, video, družbena omrežja…). Vsak element si lahko še dodatno prilagodi svojim željam. Posamezne elemente pa nato razvršča po sistemu Potegni&Spusti in jih tako elegantno postavi na ustrezno mesto.

Kako ste prišli do ideje? So vas pri razvoju rešitve vodile moderne, »lean« metode?

Ideja je vzklila ob prebiranju članka na TechCrunchu, ki je govoril o uporabi Facebook strani za poslovne namene. Po podatkih Facebooka več kot 40 odstotkov vseh manjših podjetij (local businesses), ki so prisotna na Facebooku, nima spletne strani. Če vzamemo v obzir, da je na Facebooku več kot 25 milijonov manjših podjetij, imamo kar velik in razmeroma enostavno določljiv trg, ki ga ciljamo.

Preden smo se lotili razvoja, smo naredili MVP in ga pokazali nekaterim obstoječim strankam, katere so dosedaj uporabljale naš CMS 1dva3. Večina se je odločila, da bo z veseljem presedlala na Sqwiz. Poleg lastne raziskave in analize Facebook strani, je bil pozitivni odziv strank odločilen za začetek razvoja.

Kakšen poslovni model je v ozadju spletne aplikacije Sqwiz?

Poslovni model temelji na mesečni naročnini za uporabo aplikacije. Trenutno je aplikacija v Beta fazi in je za vse brezplačna.

Na kratko nam predstavi člane ekipe in njihove naloge. Ali ste v preteklosti na projektih skupaj že sodelovali?

Sqwiz ekipa

Ekipa je sestavljena iz štirih članov, od leve proti desni si sledijo: oblikovalec Janez Smrekar, jaz kot vodja produktnega razvoja, Žare Manojlovič je back-end programer in Jure Smrekar je front-end programer.

Celotna ekipa ima že dolgoletne izkušnje z razvojem sistemov za samostojno izdelavo spletnih strani, CMSjev in naprednih Facebook aplikacij. Skupaj smo razvili CMS 1dva3, Zoodock – komunikacijsko orodje za upravljanje živalskih vrtov in mnogo Facebook aplikacij za večja slovenska podjetja (Petrol, Union, Laško, Si.mobil, Nissan…)

Sqwiz ni omejen na lokalno okolje. Na kakšen način boste osvajali nove trge in ali že imate navezane stike?

Res je. Sqwiz je bil že v začetku zastavljen kot globalni produkt, saj je tesno vezan na Facebook, ki pa je v tujini še močnejši kot pri nas. Stike, ki nam bodo pomagali pri širjenju aplikacije pridobivamo vsakodnevno.

Za pomoč pri osvajanju novih trgov smo razvili inovativno orodje za avtomatsko selekcijo potencialnih strank. Orodje, ki se sproti uči, bo tako samostojno izdelovalo personalizirane ponudbe, ki bodo služile za osnovo pri trženju aplikacije.

V čem se razlikujete od konkurence?

Razlika je predvsem v hitrosti izdelave in takojšnji prilagoditvi spletne strani. Spletna stran, ki se ustvari v manj kot minuti, namreč že vsebuje večino relevantnih podatkov o podjetju, fotografije, objave… Uporabniku tako ni potrebno vnašati podatkov, ki jih je enkrat že vnesel na svojo Facebook stran.

Za nadgradnjo zgoraj omenjenih prednosti pa smo znotraj Sqwiza razvili tudi dve zelo uporabni aplikaciji, in sicer FB galerijo in FB novico. FB galerija z enim klikom prenese izbrano fotogalerijo s Facebooka na spletno stran. FB novica pa enako naredi z objavljeno novico na Facebooku, ki jo prenese kot objavo na blog. Poleg tega je spletna stran, narejena z orodjem Sqwiz, avtomatsko prilagojena tudi za telefone in tablice ter vključuje action gumbe za klic in navigacijo.

Za sabo imaš že nekaj podjetniških projektov, vendar Hood, spletna in fizična trgovina v centru Ljubljane, za sedaj po uspehu najbolj izstopa. Bi z našimi bralci rad delil kakšen nasvet ali izkušnjo, ki si jo »pobral« na svoji dosedanji podjetniški poti in te je največ naučila?

Za Hood lahko rečem, da je bil super “študentski” projekt, ki je dal tako meni, kot ekipi, veliko znanja in izkušenj.

Svetoval bi predvsem naslednje tri stvari:

  • Za uspeh je najpomembnejša harmonija v ekipi in usmerjenost k istim ciljem. V podjetniški ekipi namreč ni prostora za ego oziroma interese posameznika. Kljub temu, da se morda sliši samoumevno, je to pogost razlog za razpad ekipe in posledično podjetja.
  • Prišli bodo časi, ki bodo (veliko) slabši kot pretekli. Takrat je treba gledati samo naprej in iskati načine za izboljšanje trenutne situacije. Obujanja dobrih starih časov in obupovanja nad sedanjimi ne bodo prav nič pomagala, saj nas bodo le potisnila v slabo voljo in nas naredila neproduktivne.
  • Fail fast – če vidiš, da projekt ne pelje nikamor, ga končaj čimprej in se izogni dodatnim izgubam časa, denarja in živcev.

Več si preberite na spletni strani Sqwiz >>

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

BigD Design & Innovation je podjetje, ki se ukvarja z industrijskim oblikovanjem. Ustanovitelj Adrian Larripa se je po študiju v Milanu vrnil na univerzo Navarra v Pamplono, kjer je začel s svetovanjem na področju industrijskega oblikovanja. Podjetje deluje deset let, v tem času pa so se specializirali za projekte LED svetil za turbine vetrnic. Z njimi sodeluje Anamarija Čuden, sicer “coworkerka” v MP hubu. Preberite več >>

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Pred 13 leti je takoj po zaključenem študiju skočil v podjetniški svet, točneje v finančništvo. V vseh letih so se morali kar nekajkrat preoblikovati v skladu s trendi, ker če bi ostali v istem segmentu financ, jih danes ne bi bilo več, priznava. Nejc Apšner, soustanovitelj podjetja Nekster finance (zdajšnji Achilles op.a.), ki upravlja spletno platformo Nekster, pravi, da je rast podjetja potekala zelo generično. "Začeli smo z ničle, danes pa se lahko pohvalimo, da smo ena večjih slovenskih faktoring družb. Čeprav v resnici nismo več faktoring družba, ampak se pozicioniramo kot neke vrste “airbnb’ za investitorje in na drugi strani podjetja, ki jim na platformi omogočamo, da prihajajo do likvidnostnih sredstev na enostaven način." Preberite več >>

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Reči, da dobra komunikacija na delovnem mestu vpliva na finančni rezultat, je resno podcenjevanje. Raziskave kažejo, da je povprečna ocenjena izguba na podjetje zaradi slabe interne komunikacije zelo velika. Preberite več >>

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

Za startup podjetja, ki razvijajo fizični produkt, je eden ključnih dejavnikov uspešnega razvoja povezovanje s podjetji iz t.i. hardware industrije. Ekipa SparkLPG, ki razvija avtoplinski sistem za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina, se je vključila v pospeševalniški program HardwareSTART, ker bi brez podpore večjih podjetij projekt težko izpeljali, pravi direktor podjetja Simon Štrancar. Preberite več >>

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Podjetje Evegreen razvija 100-odstotno bio-razgradljive, naravi prijazne materiale in izdelke na osnovi organskih odpadkov, ki jih proizvedejo različna industrijska in uvozna podjetja. Tako jih po eni strani razbremenijo stroškov z odpadki, po drugi pa nadomestijo del njihove ponudbe z zelenimi, inovativnimi izdelki. Do zdaj so pri ustvarjanju receptur uporabili že pšenično slamo, riževe in pšenične luščine ter odpad kave, njihov cilj pa je trgu ponuditi čim širšo paleto alternativnih produktov, ki bodo v naravi povsem razgradljivi. Ta misija jih je pripeljala tudi v pospeševalniški program HardwareSTART, ki ga v konzorciju izvajajo Dewesoft, Katapult in Zavod mladi podjetnik. Preberite več >>

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

V podjetju Agitron razvijajo napredne strojne in programske rešitve za podporo digitalizaciji fizičnih trgovin. Razvili so napravo, ki je nameščena na nakupovalni voziček in trgovcem daje podatke o gibanju kupcev po trgovini, na podlagi katerih trgovec določi postavitev artiklov in vrednost posamezne pozicije. Njihov drugi produkt pa je digitalna cenovka, ki trgovcem omogoča spreminjanje cen na daljavo, kupcu pa daje informacije o posameznem izdelku. Preberite več >>

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Microbium je mlado podjetje, dejavno na področju detekcije in eliminacije mikrobov v industriji. Razvilo je avtomatiziran sistem za identifikacijo in štetje bakterij v vzorcih pitne vode, s tem pa omogočilo enostaven nadzor nad kvaliteto vode, brez laboratorijev in znanja mikrobiologije. Preberite več >>

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Pri blagovnih znamkah EQUA in GOAT STORY gre za dve slovenski zgodbi o uspehu, ki sta plod istega podjetja. Dokazujeta, da se lahko inovativnost in težnja po stalnih izboljšavah bogato obrestujeta. Obe zgodbi sta namreč uspešni tudi v svetovnem merilu. Preberite več >>

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic je startup, ki ga sestavlja ekipa študentov. Ukvarja se z izdelavo naravne kozmetike iz čebeljih proizvodov, ki imajo zaradi bogate vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov številne pozitivne učinke na kožo. Preberite več >>

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

V začetku tega leta je Marin Medak z ekipo Gigodesign ustanovil startup Della Spina. Gre za optiko, ki ponuja kakovostna dioptrijska očala po ugodnih cenah. Posebnost je v tem, da lahko stranka tri pare očal en teden brezplačno preizkuša na domu, preden se odloči, če jih bo kupila. Kako optika posluje danes? Preberite več >>

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje