Usposabljamo lokalno

08.05.2018 - 28.06.2019 — ZRSZ
Zavod RS za zaposlovanje je objavil javno povabilo Usposabljamo lokalno, ki bo okrog 390 brezposelnim omogočil usposabljanje na delovnem mestu za zaposlitev v poklicih, ki so med najbolj iskanimi pri delodajalcih v posameznih delih Slovenije.
Usposabljamo lokalno

Usposabljamo lokalno.

Razpisna organizacija ZRSZ
Trajanje 08.05.2018 - 28.06.2019
Več informacij

Javno povabilo Usposabljamo lokalno vključuje usposabljanje na delovnem mestu za deficitarne poklice v lokalnem okolju in povračilo upravičenih stroškov usposabljanja. Vključijo se lahko brezposelni, prijavljeni v evidenci brezposelnih najmanj 3 mesece. Za leti 2018 in 2019 je na voljo 882.000 EUR.

Pri deficitarnih poklicih povpraševanje delodajalcev na trgu dela presega ponudbo iskalcev zaposlitve, ki lahko opravljajo takšne poklice. V javnem povabilu so deficitarni poklici opredeljeni lokalno po posameznih območnih službah. Tako bo program Usposabljamo lokalno, ki se izvaja na podlagi istoimenskega javnega povabila, prispeval k zmanjšanju strukturnih neskladij na trgu dela v lokalnem okolju.

Predvidena je vključitev okrog 390 brezposelnih v usposabljanje na delovnem mestu za deficitarne poklice pri delodajalcih iz vse Slovenije.

Za iskalce zaposlitve

Kaj pridobite z vključitvijo v program?

 • Spoznate konkretne delovne postopke, naloge in opravila v najbolj iskanih poklicih, kjer primanjkuje ustreznih kandidatov za zaposlitev.
 • Pridobite dodatna znanja, spretnosti in praktične izkušnje, ki razširijo vaše zaposlitvene možnosti.
 • Vključite se v delovno okolje in spoznate nove ljudi.

Kdo se lahko vključi v usposabljanje?

Vključite se lahko, če ste najmanj 3 mesece prijavljeni med brezposelnimi, pri čemer vaša znanja in delovne izkušnje ne omogočajo neposredne zaposlitve v najbolj iskanih poklicih, kjer primanjkuje ustreznih kandidatov (t. i. deficitarni poklici).

Ob upoštevanju vašega poklica, izobrazbe, delovnih izkušenj in veščin imate pri vključevanju prednost:

 • tisti v starostni skupini od 30. do 49. leta,
 • tisti, ki v zadnjih 2 letih še niste bili vključeni v noben program,
 • tisti z večjimi možnostmi za uspešen zaključek programa in za zaposlitev po zaključku programa,
 • tisti s socialnimi in zdravstvenimi ovirami ter
 • tisti, ki ste dlje časa prijavljeni med brezposelnimi.

Seznam deficitarnih poklicev po območnih službah je na voljo na povezavi.

Kaj vam ZRSZ povrne za usposabljanje?

Povrne vam lahko naslednje stroške, in sicer mesečno za pretekli mesec:

 • Dodatek za prevoz – za vsak dan vaše dejanske udeležbe na usposabljanju znaša 0,13 EUR za vsak kilometer od kraja vašega bivanja do kraja usposabljanja in nazaj (kadar je med obema krajema najmanj 1 kilometer v eno smer).
 • Dodatek za aktivnost – znaša 3,00 EUR za vsako uro vaše dejanske udeležbe na usposabljanju. Če prejemate nadomestilo za brezposelnost, vaš dodatek za aktivnost v tem času znaša 1,50 EUR za vsako uro vaše dejanske udeležbe na usposabljanju.

Za delodajalce

Kdo se lahko prijavi?

Ponudbo za izvedbo usposabljanja lahko predložite delodajalci, ki ste pravne ali fizične osebe, vpisane v Poslovni register Slovenije, in izpolnjujete še vse druge pogoje za prijavo, opredeljene v javnem povabilu.

Na javnem povabilu ne morete kandidirati delodajalci, ki sodite v naslednje dejavnosti SKIS (Standardne klasifikacije institucionalnih sektorjev):

 • S.11001 Javne nefinančne družbe,
 • S.12201 Javne družbe, ki sprejemajo vloge,
 • S.12301 Javni skladi denarnega trga,
 • S.12401 Javni investicijski skladi,
 • S.12501 Javni drugi finančni posredniki in
 • S.13 Država.

Kako se prijavite?

Ponudbo oddate na predpisanem obrazcu po pošti ali osebno v glavno pisarno območne službe, ki je pristojna glede na sedež vašega podjetja.

Ponudbo lahko oddate le za deficitarne poklice, ki so navedeni v javnem povabilu za tisto območno službo, kjer je sedež vašega podjetja. V eni ponudbi lahko predlagate usposabljanje več deficitarnih poklicev.

Predložite lahko več zaporednih ponudb, vendar morajo biti ob oddaji nove ponudbe usposabljanja iz predhodne ponudbe že zaključena.

Ponudbe obravnavajo strokovne komisije praviloma enkrat na teden na naših območnih službah. Sprejete so pravočasne in formalno popolne ponudbe, ki izpolnjujejo pogoje in določila javnega povabila ter pri merilih za izbor dosežejo dovolj točk. Merila so opredeljena v javnem povabilu (8. poglavje).

Uveljavljanje stroškov in poročilo o uspešnosti

Povračilo upravičenih stroškov uveljavljate v skladu s sklenjeno pogodbo o izvedbi programa. Upravičeni strošek izvedbe usposabljanja znaša 493 EUR za udeleženca.

Potek programa

Na delovnem mestu poteka usposabljanje za deficitarne poklice, opredeljene lokalno po območnih službah.

Usposabljanje traja 3 mesece, pod strokovnim vodstvom mentorja, ki ga zagotovi delodajalec. Mentorstvo mora biti opravljeno kakovostno in v potrebnem obsegu (najmanj 90 ur) za doseganje namena usposabljanja. En mentor pri posameznem delodajalcu lahko hkrati usposablja največ 5 udeležencev.

Usposabljanje na delovnem mestu se izvaja brez sklenjenega delovnega razmerja. Usposabljanje poteka praviloma 8 ur na dan (polni delovni čas delodajalca) in največ 5 dni na teden. Ne sme potekati ob nedeljah in praznikih.

Kandidati morajo pred začetkom usposabljanja uspešno opraviti zdravniški pregled, delodajalec pa mora poskrbeti za vsa obvezna zavarovanja v skladu z veljavno zakonodajo.

Rok in dodatne informacije

Javno povabilo je odprto do objave obvestila o razdelitvi razpoložljivih sredstev, najdlje do 28. junija 2019 do 12.00, ko se izteče končni rok za oddajo ponudb. Zaradi razdelitve razpoložljivih sredstev lahko ZRSZ povabilo predčasno zapre.

Vsa usposabljanja morajo biti zaključena do 30. oktobra 2019.

Iskalci zaposlitve lahko več informacij o vključitvi dobijo pri osebnem svetovalcu pri uradu za delo, kjer so prijavljeni kot brezposelni. Predstavitev povabila za iskalce zaposlitve je na voljo na povezavi.

Delodajalci lahko več informacij o javnem povabilu dobijo na kontaktnem centru (brezplačni telefon 080 20 55, elektronski naslov: kontaktni.center@ess.gov.si) ali pri skrbnici programa Dragomili Šeško (elektronski naslov: dragomila.sesko@ess.gov.si). Predstavitev povabila za delodajalce je na voljo na povezavi, kjer je objavljeno tudi celotno besedilo povabila.

Drugi razpisi ZRSZ

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

Lastniki spletnih trgovin ponavadi najprej poskrbijo za to, da je njihova spletna stran za obiskovalce - potencialne kupce - privlačna, enostavna in uporabna. Da bi se izognili morebitnim kaznim, pa je takoj za tem treba zadostiti tudi vsem pravnim zahtevam! Preberite več >>

Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo! Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence. Preberite več >>

Umetna inteligenca bo preoblikovala industrijo

Umetna inteligenca bo preoblikovala industrijo

Vpliv umetne inteligence na družbo je čedalje bolj opazen. Trenutno je največji poudarek na aplikacijah, vendar se vpliv hitro širi tudi na številna druga področja, kot so logistika, marketing, zdravstvo in druga. O teh temah boste lahko več izvedeli na brezplačni konferenci, ki bo potekala 26. septembra. Preberite več >>

70% višine stroškov izobraževanja vam lahko povrne država

70% višine stroškov izobraževanja vam lahko povrne država

Na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje neformalnih izobraževanj in usposabljanj zaposlenih (255. JR) so (samo)zaposleni posamezniki, ki se v obdobju od 1.9.2017 do 31.8.2018 udeležijo neformalnih izobraževanj in usposabljanj ter stroške zanje poravnajo iz lastnih sredstev, upravičeni do delnega povračila teh stroškov. Prijavitelj je upravičen do sofinanciranja stroška izobraževanja v višini 70% dejansko nastalega stroška, najvišja vrednost, ki jo lahko za posamezno vlogo ali več vlog skupaj pridobi, pa znaša 813,33 evrov (z upoštevano akontacijo dohodnine – plača jo Sklad). Preberite več >>

Mladi podjetnik leta 2018 je Rok Starič!

Mladi podjetnik leta 2018 je Rok Starič!

Vrhunec letošnje konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! je bil zaključek izbora Mladi podjetnik leta 2018. Prestižni naziv je pripadel Domžalčanu Rok Stariču - Rok´s nut butter d.o.o.. Preberite več >>

S trdim delom do mednarodno prepoznavne blagovne znamke športne opreme

S trdim delom do mednarodno prepoznavne blagovne znamke športne opreme

Mlada podjetnika Luka Železnik in Dejan Kobal sta med študijem ustanovila podjetje Tng oprema, ki se ukvarja s prodajo opreme za funkcionalno vadbo. Kako jima je uspelo? Preberite več >>

Prihaja Blockchain Roadshow! Se nam boste pridružili?

Prihaja Blockchain Roadshow! Se nam boste pridružili?

Blockchain Think Tank Slovenija in Zavod mladi podjetnik pripravljamo projekt Blockchain Roadshow. Program še snujemo. Kraje, ki jih bomo obiskali še izbiramo. Ali bi bili radi o programu takoj obveščeni? Berite dalje. Preberite več >>

Dobra teta septembra s prvo enoto v Ljubljani

Dobra teta septembra s prvo enoto v Ljubljani

Jana Fleišer, vodja vrtca Dobra teta, lanskoletna prejemnica naziva Mlada podjetnica leta, skromno pove, da je bila ob zmagi presenečena, saj je ni pričakovala. »V čast mi je bilo biti že med nominiranci in sama uvrstitev v finale se mi je v tistem hipu zdela popolnoma neverjetna,« pravi. Preberite več >>

Vabljeni na MP dogodek: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – Kranj

Vabljeni na MP dogodek: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – Kranj

Dogodek bo otvorila Jana Fleišer, iz podjetja Dobra teta in prejemnica naziva Mlada podjetnica leta 2014. Sledil bo pogovor z dvema startup podjetnikoma, Matejem Gaserjem iz nizkocenovci.si in Rokom Vrbico iz CODEMONKEE. Dogodek bo zaključila Lea Bevčič s konkretnimi koraki ustanovitve podjetja. Preberite več >>

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

03.06.2019 od 15:00 do 07.06.2019 18:00
Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo!
Preberite več >>

MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

14.06.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

Lastniki spletnih trgovin ponavadi najprej poskrbijo za to, da je njihova spletna stran za obiskovalce - potencialne kupce - privlačna, enostavna in uporabna. Da bi se izognili morebitnim kaznim, pa je takoj za tem treba zadostiti tudi vsem pravnim zahtevam!
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

14.06.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.
Preberite več >>

Vse za podjetje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP