Potrebujete prevoz do Kitajske?

Avtor — 30.05.2015
Če imate podjetje, ki posluje z različnimi evropskimi pa tudi azijskimi državami, ste verjetno že naleteli na težavo s prevozom blaga. Mariborčan Aleš Borko je morda odgovor na vašo težavo. Njegovo podjetje namreč ponuja logistične storitve v številne države sveta.
Potrebujete prevoz do Kitajske?

Na sliki Aleš Borko, direktor podjetja ALBO-LS (Vir slike: osebni arhiv).

Kot pravi 31-letni Borko, direktor podjetja ALBO-LS, njegovo podjetje ponuja kompletne logistične storitve, torej od začetnega svetovanja strankam pa vse do končne izvedbe logističnega procesa. Storitve ponuja že vse od leta 2010, v tem času pa je organiziral prevoze že v skoraj vse evropske države, Kitajsko, Indijo, Rusijo, Brazilijo, ZDA in druge kotičke sveta.

Dnevno poskrbijo tudi za do 30 prevozov

Za svoje naročnike organizirajo prevoze po vsem svetu, do dvakrat letno organizirajo tudi prevoz njihove robe do Avstralije, kar običajno naredijo prek svojih partnerjev iz dunajskega ali muenchenskega letališča. Podjetje ponuja izključno prevoz oziroma organizacijo pri prevozu tovora, ne pa tudi prevoz ljudi. »Imamo približno 15 rednih naročnikov, predvsem gre za podjetja iz Avstrije in podjetja iz Slovenije,« pravi Borko. Dnevno poskrbijo tudi za do 30 prevozov.

Aleš Borko je kandidat za naziv Mladi podjetnik leta. Prijavite se tudi vi!

Delo skozi vse leto

V lasti imajo pet kombi vozil, ki jih uporabljajo za prevoz nujnega blaga, predvsem gre za dele za avtoindustrijo, po potrebi pa kombije kot tudi tovorna vozila tudi najamejo. »Naše delo je enakomerno razporejeno skozi vse leto, nekaj manj ga je le ob koncu leta, od božiča pa do začetka januarja, ko ima veliko večjih podjetij iz tujine kolektivne dopuste, ki trajajo od dva do tri tedne,« pojasnjujejo Borko. Za prevoze imajo zaposlenega voznika, s tremi pa sodelujejo prek lastnih podjetij. »Ostale prevoze pa za nas opravijo pogodbeni podizvajalci ali pa prevozniki, ki jih najamemo po potrebi,« dodaja.

Drugi dan nove službe je moj mentor, ki naj bi me postopoma uvedel v posel, odšel na bolniško, kjer je ostal dva meseca. Tako sem dobesedno padel notri in se vsak dan sproti učil vse procese, ki jih je bilo takrat ogromno, pravi mladi podjetnik (Vir slike: osebni arhiv).

Padel v vodo in splaval

To je Borkovo prvo podjetje, sicer pa je imel še kot študent dopolnilni s.p. in bil že od malih nog bolj podjetne narave, zato si težko predstavlja, da ne bi delal zase. Z logistiko se je prvič spoznal leta 2006, ko je začel z delom v mednarodnem podjetju Brenntag Slovenija, takrat še kot študent. »Drugi dan nove službe je moj mentor, ki naj bi me postopoma uvedel v posel, odšel na bolniško, kjer je ostal dva meseca. Tako sem dobesedno padel notri in se vsak dan sproti učil vse procese, ki jih je bilo takrat ogromno, a sem dokaj hitro dojel, da je zadeva preprosta, dosti je organizacije, katero sem v tistem času študiral.«

Na obzorju nova selitev, trenutni prostori že pretesni

»Stranke ponavadi v stik z nami stopijo prek priporočil ali pa podjetja, ki so nam zanimiva, kontaktiramo sami in se pri njih dogovorimo za sestanek,« pojasnjuje, kako priti v kontakt z njimi. Podjetje najdete v Mariboru, od novega leta so v večjih prostorih na novem mariborskem letališču, kjer imajo pisarne in skladišče v velikosti okoli 500 kvadratnih metrov. Borko pravi, da tudi novi prostori počasi postajajo pretesni, zato so že v iskanju primernejše lokacije za nakup lastnih prostorov. Želi si, da bo do nove selitve prišlo najpozneje do začetka prihodnjega leta.

Uvaja tudi nečaka, ki ga vidi kot pomočnika

V pisarni mu družbo dela še Dani, ki je organizator prevozov in skrbi še za operativno naravo dela, kontaktira naročnike in prevoznike, ter Tea, zadolžena za finančno poslovanje družbe, zaradi povečanega obsega dela pa je začel uvajati še svojega nečaka, ki ravno zdaj končuje gimnazijo. Pozneje ga vidi kot svojega pomočnika.


Oznake: , ,