Večjo likvidnost podjetja si lahko zagotovite z odkupom terjatev

Avtor — 18.03.2016
Vas skrbi likvidnost v primeru neplačevanja strank? Veliko podjetij, ki se znajde v takšni situaciji, se odloči za odkup terjatev. Ta jim omogoča hitrejše obračanje denarja, višjo likvidnost, pa tudi lažje načrtovanje in sprejemanje odločitev, ki so pomembne za prihodnost njihovega podjetja.
Večjo likvidnost podjetja si lahko zagotovite z odkupom terjatev

Odkup terjatev je kratkoročna oblika financiranja (Vir slike: Pixabay.com)

Odkup terjatev je kratkoročna oblika financiranja, pri kateri ponudnik, to je kupec terjatev, odkupi vrednost terjatve. Odkup terjatev se izvede po določeni ceni, ki je za nekaj odstotkov nižja od celotne vrednosti računa. Po navadi znaša med 80 in 90 odstotki cene.

Vrednost terjatve je predvsem odvisna od možnosti uspeha izterjave

Na uspeh imajo največji vpliv čas zapadlosti terjatve, njena višina in bonitetna ocena dolžnika. Slednja je najpomembnejša. V kolikor je bonitetna ocena slaba, potem po vsej verjetnosti banka ali faktor družba ne bo želela odkupiti terjatev. To je povsem razumljivo, saj je v tem primeru tveganje zelo veliko. 

Odkup terjatev ima kar nekaj prednosti

Največja prednost se skriva predvsem v tem, da se lahko podjetje nemoteno osredotoča na poslovanje, saj denar praktično dobi takoj (v treh do petih dnevih), ko je račun izdan, in ne troši dragocene energije ter časa za izterjavo dolga, do katerega bi drugače morda lahko prišlo čez nekaj mesecev. 

S katerim podjetjem boste sklenili dogovor je seveda pomembno

Predvsem z vidika pogojev in odstotka provizije, ki si jih podjetja zaračunajo. Nekatera podjetja odkupujejo zgolj terjatve, ki še niso zapadle, terjatve z rokom plačila do 6 mesecev, terjatve v domači ali tuji valuti in podobno. A provizija ni edina, ki vas lahko udari po žepu: treba se je zavedati, da je odkup terjatev po Zakonu o davku na dodano vrednost opredeljen kot finančna storitev in je zato obdavčen po 22 odstotni davčni stopnji. V kolikor ste davčni zavezanec pa imate seveda pravico do odbitka davka pri obračunu DDV za davčno obdobje.

Kako poteka odkup terjatve?

Pri postopku odkupa terjatev nastopajo tri stranke, in sicer ponudnik odkupa (banka ali faktor), prodajalec terjatev in dolžnik. Ključno je, da se dolžnik strinja, da se pravice do terjatev prenesejo na ponudnika odkupa. Včasih lahko pri tem koraku naletite na težave. Ni ravno nujno, da se bo dolžnik strinjal s prenosom terjatev na drugo stranko, banko in podobno.

Oznake:
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>