14 navad milijonarjev, ki so se zgodaj upokojili

Ugotovljeno je bilo, da imajo posamezniki, ki si že v zgodnjih letih naredijo dovolj velik kupček denarja, da se lahko upokojijo, podoben življenjski slog in miselno naravnanost. Kaj se torej lahko naučimo od ljudi, ki zelo dobro obvladujejo svoje osebne finance?
Navade, ki so skupne ljudem, ki so se zgodaj upokojili (Vir: Pixabay)

Navade, ki so skupne ljudem, ki so se zgodaj upokojili (Vir: Pixabay)

Le kdo si ne bi želel biti finančno neodvisen in imeti možnostj, da se že zgodaj upokoji? Gibanje FIRE (financial independence / retire early – prevod: finančna neodvisnost /zgodnja upokojitev) je cilj, ki ga zasleduje čedalje več ljudi. Seveda pa ga le redki dosežejo.

Na ameriškem poslovnem in finančnem portalu Business Insider so se odločili narediti raziskavo, v kateri je sodelovalo večje število milijonarjev, ki jim je uspelo doseči ta cilj. Izprašali so jih o njihovem življenjskem slogu, miselni naravnanosti in načinu upravljanja s financami. Ugotovljeno je bilo, da razmišljajo in delujejo na zelo podoben način;

1. Imajo dober vpogled nad trenutnim finančnim stanjem

Leif Daahleen je bloger, ki se je upokojil že pri svojih 43 letih. Povedal je, da je prvi korak k finančni neodvisnosti ta, da naredi vsak pregled nad trenutnim finančnim stanjem; nad prihodki in odhodki na mesečni in letni ravni. Preden si lahko namreč postavimo dober finančni načrt, ki mu bomo sledili, se moramo zavedati točke, na kateri se trenutno nahajamo.

Težko je doseči katerikol cilj, ki si ga zadamo, če nimamo vpogleda v to, kje se trenutno nahajamo,” pravi Leif Daahleen.

2. Zapisujejo si vse prihodke in stroške

Milijonarjem je skupno to, da stalno nadzorujejo prilive in odlive s svojega računa. Na tak način sproti preverjajo, če so na pravi poti do finančne neodvisnosti.

JP Livingston, milijonar, ki se je upokojil pri svojih 28 letih, pravi, da je nenehno spremljanje finančne situacije dober način, da dobimo ideje, kje so še neizkoriščene priložnosti. Ko posameznik natančno ve, koliko denarja zapravi na določenem podorčju, se mu lahko porodi zamisel, kako bi lahko stroške oklestil. Hkrati išče načine, da bi bil njegov zaslužek večji, kot je trenutno.

3. So varčni

Posamezniki, ki jim je uspelo, da so se upokojili že v zgodnjih letih, so dobro premislili, na katerih področjih vsakodnevnega življenja lahko privarčujejo.

Joe in Ali Olson, ki sta se upokojila pri svojih 30 letih, sta sprejela številne odločitve, ki so jima omogočale, da so bili njuni mesečni stroški čim nižji. Med drugim sta se odločila, da ne bosta kupila novega avta, dokler se le lahko vozita s starim. Prav tako sta ukinila kosila in večerje v restavracijah. Namesto tega sta si obroke raje pripravljala doma in na tak način veliko privarčevala.

4. Za bivanje porabijo malo denarja

Kljub temu, da bi si bogataši lahko privoščili precej udobno bivanje, pa so se številni med njimi odločili, da si skušajo tudi na tem področju znižati stroške. Tako so namesto hiše raje izbrali bivanje v stanovanju. Razliko, ki jim je na ta račun ostala, pa so namenili investiranju.

Tanja Hester je v svoji knjigi “Work Optional: Retire Early the Non-Penny-Pinching Way” razložila, kako je sama prišla do zastavljenega cilja. Z možem sta leta živela v manjšem najemniškem stanovanju, kljub temu da bi se lahko vselila v hišo, če bi si to želela. Na tak način sta prihranila veliko denarja.

5. Iščejo načine, da bi povečali svoje prihodke

Seveda se ne da obogateti zgolj z znižanjem stroškov. Razlog za to, da so nekateri obogateli, je tudi v tem, da so vedno iskali priložnosti, da bi si povečali prihodke. Tako so si številni ob službi omislili dodatno delo. Hkrati so lahko iskali drugo službo, ki bi jim omogočila višje prihodke ali pa so se trudili, da bi v obstoječi službi napredovali na višje, bolje plačano delovno mesto. Številni so se v želji po višjih prihodkih podali na samostojno pot.

S tem, ko so se njihovi prihodki povišali, jim je ostalo več denarja, ki so ga lahko namenili investiranju.

6. Del prihodkov investirajo

Več kot nekdo zasluži in manj kot porabi, več denarja da lahko na stran. Tako pa si poveča možnosti za zgodnjo upokojitev.

Tanja Hester je dejala: “Zaslužiti več in investirati čedalje višje zneske je najboljši način, da si povečate možnosti, da boste čez nekaj let lahko investirali še več.” Povedala je tudi, da si z investiranjem v donosne naložbe preprečite, da bi ta denar zapravili za stvari, ki niso tako pomembne.

7. Ustvarjajo pasiven prihodek

Pri ustvarjanju zajetnega kupčka denarja igra pomembno vlogo pasivni prihodek. Gre za denar, ki priteka na vaš račun tudi takrat, ko ne delate in torej ni neposredno povezan z vašo (delovno) aktivnostjo. Ena od oblik pasivnega prihodka je, kot smo že prej omenili, investiranje. Lahko gre tudi za vzpostavitev lastnega posla, ki posamezniku sčasoma omogoča samodejne denarne prilive.

Grant Sabatier, ki se je upokojil pri svojih 30. letih, pravi: “Enkrat, ko vzpostavite stabilen pasivni prihodek, ki vam omogoča preživetje, postanete finančno neodvisni.”

8. Zapravljajo za doživetja

Večina ljudi, ki so si do določene starosti ustvarili zajeten kupček denarja, le-tega raje zapravlja za doživetja kot za kupovanje stvari. Tako si namreč izboljšajo kakovost življenja in ustvarjajo spomine. Dostikrat so ugotovili tudi to, da jih materialne stvari v prevelikih količinah zgolj bremenijo in da je življenje veliko enostavnejše, če si kupijo le tiste dobrine, ki jih res potrebujejo.

9. Srečo vrednotijo glede na to, v kolikšni meri živijo, kot si želijo

Grant Sabatier je povedal, da videti denar kot edini cilj ni smiselno. Naš čas je omejen in tega se z leti bolj zavedamo. Denar nam sicer olajša in omogoča marsikaj, vendar pa je v končni fazi pomembno, kako kakovostno preživljamo čas, ki nam je na voljo.

Mr. Crazy Kicks, upokojen pri 34. letih, svetuje, da naj ljudje denar vlagajo v tiste dejavnosti in stvari, ki jim prinašajo največ zadovoljstva.

10. Preselijo se na območja, kjer so stroški življenja nižji

Ob upokojitvi se veliko milijonarjev preseli na območja, kjer so stroški življenja nižji.

11. Razvijajo hobije

Posamezniki, ki so se zgodaj upokojili, velik del svojega časa posvetijo različnim hobijem. Tako se ukvarjajo z branjem knjig, sprehodi, igrajo šah, se učijo tujih jezikov in podobno.

12. Pogosto se rekreirajo

Pomemben del svojega časa posvečajo tudi rekreaciji, saj ta dobro vpliva na splošno počutje in zdravje. Ukvarjajo se z jogo, pohodništvom, surfanjem itd.

13. Potujejo

Potovanje je ena prevladujočih dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo ljudje, ki so se zgodaj upokojili.

14. So optimistični

Skupno ljudem, ki jim je uspelo doseči cilj – se upokojiti v zgodnjih letih, je to, da so optimistični glede večine stvari v svojem življenju. Že iz placebo efekta pa vemo, da če pričakujemo, da se nam bodo zgodile dobre stvari, do tega tudi pogosteje pride. Vseeno pa so to ljudje, ki niso le slepi verjeli, da se jim bodo zgodile dobre stvari, ampak so si naredili jasen načrt in dnevno delali za to, da so dosegli cilj, ki so si ga zadali.

Vir: Business Insider

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Subvencioniranje delovnega časa in turistični boni: tretji protikorona paket tik pred sprejetjem

Subvencioniranje delovnega časa in turistični boni: tretji protikorona paket tik pred sprejetjem

Poslanci bodo na izredni seji potrjevali predlog tretjega protikorona zakona namenjenega zagonu gospodarstva po epidemiji, ki je predvidoma vreden milijardo evrov. Najbolj odmevna ukrepa, ki ju prinaša predlog sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in boni, namenjeni za pomoč turizmu. Trenutno veljavni ukrepi se iztekajo z 31. majem, zato se s sprejemom zakona precej mudi. Preberite več >>

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Številke delavcev, ki trenutno ne delajo zaradi posledic epidemije koronavirusa so visoke. Takšnim delavcem morajo delodajalci ob izpolnitvi zakonoskih pogojev izplačevati nadomestila plač,  kar pa lahko predstavlja veliko breme v že tako precej negotovi in neugodni poslovni situaciji. Preberite več >>

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Vlada je na včerajšnji seji sprejela Predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ter Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19. Tako imenovana protikorona paket 1 in protikorona paket 2 bosta predložena v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru, po nujnem postopku. Preberite več >>

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Vlada bo z obravnavo popravkov in dopolnitev trenutno veljavne protikorona zakonodaje pričela 21. aprila, njihovo sprejetje pa lahko pričakujemo do konca prihodnjega tedna. Kateri so torej najpomembnejši sklopi, ki jih drugi sveženj ukrepov obravnava in na kakšen način širi krog upravičencev do pomoči? Preberite več >>

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

V aplikaciji eDavki je že omogočen dostop do izjave, s katero bodo samozaposleni uveljavili pravico do mesečnega temeljnega dohodka. Preberite več >>

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

Novelirani interventni zakon (ZIUZEOP-A) omogoča, da določenim subjektom ob izpolnjevanju zakonskih pogojev prispevke za čas epidemije krije država. Kateri so ti upravičenci, kakšne pogoje morajo izpolnjevati in kako do oprostitve plačila razlagamo v nadaljevanju. Preberite več >>

Oznake: ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje