14 navad milijonarjev, ki so se zgodaj upokojili

Ugotovljeno je bilo, da imajo posamezniki, ki si že v zgodnjih letih naredijo dovolj velik kupček denarja, da se lahko upokojijo, podoben življenjski slog in miselno naravnanost. Kaj se torej lahko naučimo od ljudi, ki zelo dobro obvladujejo svoje osebne finance?
Navade, ki so skupne ljudem, ki so se zgodaj upokojili (Vir: Pixabay)

Navade, ki so skupne ljudem, ki so se zgodaj upokojili (Vir: Pixabay)

Le kdo si ne bi želel biti finančno neodvisen in imeti možnostj, da se že zgodaj upokoji? Gibanje FIRE (financial independence / retire early – prevod: finančna neodvisnost /zgodnja upokojitev) je cilj, ki ga zasleduje čedalje več ljudi. Seveda pa ga le redki dosežejo.

Na ameriškem poslovnem in finančnem portalu Business Insider so se odločili narediti raziskavo, v kateri je sodelovalo večje število milijonarjev, ki jim je uspelo doseči ta cilj. Izprašali so jih o njihovem življenjskem slogu, miselni naravnanosti in načinu upravljanja s financami. Ugotovljeno je bilo, da razmišljajo in delujejo na zelo podoben način;

1. Imajo dober vpogled nad trenutnim finančnim stanjem

Leif Daahleen je bloger, ki se je upokojil že pri svojih 43 letih. Povedal je, da je prvi korak k finančni neodvisnosti ta, da naredi vsak pregled nad trenutnim finančnim stanjem; nad prihodki in odhodki na mesečni in letni ravni. Preden si lahko namreč postavimo dober finančni načrt, ki mu bomo sledili, se moramo zavedati točke, na kateri se trenutno nahajamo.

Težko je doseči katerikol cilj, ki si ga zadamo, če nimamo vpogleda v to, kje se trenutno nahajamo,” pravi Leif Daahleen.

2. Zapisujejo si vse prihodke in stroške

Milijonarjem je skupno to, da stalno nadzorujejo prilive in odlive s svojega računa. Na tak način sproti preverjajo, če so na pravi poti do finančne neodvisnosti.

JP Livingston, milijonar, ki se je upokojil pri svojih 28 letih, pravi, da je nenehno spremljanje finančne situacije dober način, da dobimo ideje, kje so še neizkoriščene priložnosti. Ko posameznik natančno ve, koliko denarja zapravi na določenem podorčju, se mu lahko porodi zamisel, kako bi lahko stroške oklestil. Hkrati išče načine, da bi bil njegov zaslužek večji, kot je trenutno.

3. So varčni

Posamezniki, ki jim je uspelo, da so se upokojili že v zgodnjih letih, so dobro premislili, na katerih področjih vsakodnevnega življenja lahko privarčujejo.

Joe in Ali Olson, ki sta se upokojila pri svojih 30 letih, sta sprejela številne odločitve, ki so jima omogočale, da so bili njuni mesečni stroški čim nižji. Med drugim sta se odločila, da ne bosta kupila novega avta, dokler se le lahko vozita s starim. Prav tako sta ukinila kosila in večerje v restavracijah. Namesto tega sta si obroke raje pripravljala doma in na tak način veliko privarčevala.

4. Za bivanje porabijo malo denarja

Kljub temu, da bi si bogataši lahko privoščili precej udobno bivanje, pa so se številni med njimi odločili, da si skušajo tudi na tem področju znižati stroške. Tako so namesto hiše raje izbrali bivanje v stanovanju. Razliko, ki jim je na ta račun ostala, pa so namenili investiranju.

Tanja Hester je v svoji knjigi “Work Optional: Retire Early the Non-Penny-Pinching Way” razložila, kako je sama prišla do zastavljenega cilja. Z možem sta leta živela v manjšem najemniškem stanovanju, kljub temu da bi se lahko vselila v hišo, če bi si to želela. Na tak način sta prihranila veliko denarja.

5. Iščejo načine, da bi povečali svoje prihodke

Seveda se ne da obogateti zgolj z znižanjem stroškov. Razlog za to, da so nekateri obogateli, je tudi v tem, da so vedno iskali priložnosti, da bi si povečali prihodke. Tako so si številni ob službi omislili dodatno delo. Hkrati so lahko iskali drugo službo, ki bi jim omogočila višje prihodke ali pa so se trudili, da bi v obstoječi službi napredovali na višje, bolje plačano delovno mesto. Številni so se v želji po višjih prihodkih podali na samostojno pot.

S tem, ko so se njihovi prihodki povišali, jim je ostalo več denarja, ki so ga lahko namenili investiranju.

6. Del prihodkov investirajo

Več kot nekdo zasluži in manj kot porabi, več denarja da lahko na stran. Tako pa si poveča možnosti za zgodnjo upokojitev.

Tanja Hester je dejala: “Zaslužiti več in investirati čedalje višje zneske je najboljši način, da si povečate možnosti, da boste čez nekaj let lahko investirali še več.” Povedala je tudi, da si z investiranjem v donosne naložbe preprečite, da bi ta denar zapravili za stvari, ki niso tako pomembne.

7. Ustvarjajo pasiven prihodek

Pri ustvarjanju zajetnega kupčka denarja igra pomembno vlogo pasivni prihodek. Gre za denar, ki priteka na vaš račun tudi takrat, ko ne delate in torej ni neposredno povezan z vašo (delovno) aktivnostjo. Ena od oblik pasivnega prihodka je, kot smo že prej omenili, investiranje. Lahko gre tudi za vzpostavitev lastnega posla, ki posamezniku sčasoma omogoča samodejne denarne prilive.

Grant Sabatier, ki se je upokojil pri svojih 30. letih, pravi: “Enkrat, ko vzpostavite stabilen pasivni prihodek, ki vam omogoča preživetje, postanete finančno neodvisni.”

8. Zapravljajo za doživetja

Večina ljudi, ki so si do določene starosti ustvarili zajeten kupček denarja, le-tega raje zapravlja za doživetja kot za kupovanje stvari. Tako si namreč izboljšajo kakovost življenja in ustvarjajo spomine. Dostikrat so ugotovili tudi to, da jih materialne stvari v prevelikih količinah zgolj bremenijo in da je življenje veliko enostavnejše, če si kupijo le tiste dobrine, ki jih res potrebujejo.

9. Srečo vrednotijo glede na to, v kolikšni meri živijo, kot si želijo

Grant Sabatier je povedal, da videti denar kot edini cilj ni smiselno. Naš čas je omejen in tega se z leti bolj zavedamo. Denar nam sicer olajša in omogoča marsikaj, vendar pa je v končni fazi pomembno, kako kakovostno preživljamo čas, ki nam je na voljo.

Mr. Crazy Kicks, upokojen pri 34. letih, svetuje, da naj ljudje denar vlagajo v tiste dejavnosti in stvari, ki jim prinašajo največ zadovoljstva.

10. Preselijo se na območja, kjer so stroški življenja nižji

Ob upokojitvi se veliko milijonarjev preseli na območja, kjer so stroški življenja nižji.

11. Razvijajo hobije

Posamezniki, ki so se zgodaj upokojili, velik del svojega časa posvetijo različnim hobijem. Tako se ukvarjajo z branjem knjig, sprehodi, igrajo šah, se učijo tujih jezikov in podobno.

12. Pogosto se rekreirajo

Pomemben del svojega časa posvečajo tudi rekreaciji, saj ta dobro vpliva na splošno počutje in zdravje. Ukvarjajo se z jogo, pohodništvom, surfanjem itd.

13. Potujejo

Potovanje je ena prevladujočih dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo ljudje, ki so se zgodaj upokojili.

14. So optimistični

Skupno ljudem, ki jim je uspelo doseči cilj – se upokojiti v zgodnjih letih, je to, da so optimistični glede večine stvari v svojem življenju. Že iz placebo efekta pa vemo, da če pričakujemo, da se nam bodo zgodile dobre stvari, do tega tudi pogosteje pride. Vseeno pa so to ljudje, ki niso le slepi verjeli, da se jim bodo zgodile dobre stvari, ampak so si naredili jasen načrt in dnevno delali za to, da so dosegli cilj, ki so si ga zadali.

Vir: Business Insider

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>


Zakaj prejemniki ne preberejo vaših elektronskih sporočil?

Zakaj prejemniki ne preberejo vaših elektronskih sporočil?

Večina komunikacije, ki jo imamo s svojimi potencialnimi kupci, poslovnimi partnerji in zaposlenimi, gre prek elektronskih sporočil. V svoje nabiralnike prejmemo tudi sporočila, ki po dolžini bolj spominjajo na članke kot pa sporočila z nujnimi informacijami. Preberite več >>

Ustanavljate prvi startup? Ne delajte teh napak!

Ustanavljate prvi startup? Ne delajte teh napak!

Podjetništvo je nepredvidljivo, če pa ste začetnik, se stvari hitro lahko odvijejo v napačno smer. Kako preprečiti, da ne bi delali napak kot začetnik? Rešitev je predvsem v učenju na (tujih) napakah. Preberite več >>

6 trikov, ki jih uporabljajo milijonarji

6 trikov, ki jih uporabljajo milijonarji

Če si želite uspeti, sledite nasvetom tistih, ki so uspeh že doživeli. Predstavljamo šest trikov, ki jih uporabljajo milijonarji, ki so začeli iz nič. Vključite jih v delovanje svojega podjetja in hitro se boste znašli na poti do uspeha. Preberite več >>

V novo leto z učinkovitejšimi sestanki

V novo leto z učinkovitejšimi sestanki

Ne glede na to, kako pomembni so sestanki, so pogosto povsem neučinkoviti. Izgubljanje rdeče niti pogovora, zamišljenost prisotnih in neupoštevanje zastavljenih ciljev lahko hitro privede do zapravljenega časa. Novo leto prinaša priložnost, ko lahko sestanke naredimo bolj učinkovite. Preberite več >>

Kateri so najslabši nasveti, ki so jih prejeli danes uspešni podjetniki?

Kateri so najslabši nasveti, ki so jih prejeli danes uspešni podjetniki?

Nasveti izkušenejših kolegov so nekaj, kar podjetniki vedno radi slišijo. Toda od časa do časa se zgodi, da nasvet, ki ga prejmejo, naredi več škode kot koristi. Tudi nekateri izmed danes zelo uspešnih podjetnikov so prejeli takšen nasvet, se ga na daleč izognili - ter uspeli. Preberite več >>

Zaposlujete? Preberite, kaj pričakujejo vaši bodoči sodelavci!

Zaposlujete? Preberite, kaj pričakujejo vaši bodoči sodelavci!

Konkurenca med mladimi, zlasti med najuspešnejšimi, je vse večja. Najpomembnejši dejavnik pri iskanju primerne zaposlitve, pravijo kandidati, je možnost pridobivanja in razvoja novih spretnosti, sledijo plača, dobro delovno vzdušje, odnosi in uravnoteženost delovnega in zasebnega življenja. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

13.03.2020 od 14:30 do 19:30
Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje