3 najpogostejše napake slovenskih podjetnikov pri rabi angleščine

V tem članku se bomo poglobili v tri najpogostejše napake, ki jih delajo slovenski podjetniki pri pogovoru v angleškem jeziku.
Angleščina, učenje

3 najpogostejše napake slovenskih podjetnikov pri rabi angleščine. (Vir slike: HubSpot)

Poleg kratkega opisa vsake napake si bomo ogledali tudi konkretne primere iz vsakdanjega življenja in rešitve, kako hitro odpraviti te napake. Če torej poslujete na tujih trgih in bi radi izboljšali svoje znanje angleščine, vam ta članek lahko zelo koristi.

Napaka 1: Pravilna uporaba časa »present perfect«

Slovnica je ključna tako pri pisanju besedil kot tudi pri govoru, pa če nam je to všeč ali ne. Vseeno je, ali gre za poslovno, tehnično angleščino ali nestrokovno angleščino, slovnica lahko bistveno spremeni sporočilo tega, kar želimo povedati.

Oglejmo si konkreten primer pri uporabi časov. Če se odločamo med »I have seen« (present perfect) in »I saw« (past simple), gre »I have seen« vedno s trenutki, ki niso končani, kot so: danes, ta mesec, v mojem življenju, z romantičnim partnerjem (če ga trenutno imate) itd. Na drugi strani pa »I saw« spada le k trenutkom, ki so končani, kot so: včeraj, lani ali z mojim prvim romantičnim partnerjem (če ste imeli več kot enega) itd.

Torej: »This month I have seen several basketball games, but last night I saw Slovenia kick the crap out of Serbia in the finals.« Ker ta čas (present perfect) v slovenščini ne obstaja, ga je najprej malo težko razumeti. Ko enkrat dojamete osnovno idejo in pridobite nekaj vaje s pomočjo interaktivnih nalog ali spletnega trenerja angleščine, lahko to napako vsak popravi. Pomembno je tudi, da uporabljate pravo obliko ob pravem času, saj drugače govorite, da je nekaj končano, ko ni, in obratno.

Napaka 2: Razlika med izgovorjavo glasov »v« in »w«

Tako kot pri prejšnji točki tudi osnovna izgovorjava ni le luksuz, temveč je nujna, da se izognete zmedi. Zato moramo izgovorjavo imeti v mislih, ko se učimo angleščine, predvsem pogovorne.

Na primer, ena izmed glavnih problematičnih točk izgovorjave za Slovence je glas »V« v nasprotju z glasom »W«. Oba glasova obstajata v vašem jeziku, vendar ju v angleščini običajno pomotoma zamenjate. Torej, obstaja razlika med angleškima besedama »love« in »lo– fizično morate čutiti, kako se zgornji zobje dotikajo spodnje ustnice, če želite, da bo glas zvenel pravilno – in med besedama »west« in »vest«. Kot lahko vidite, lahko napačna izgovorjava privede do zmede: ne glede na to, ali se počutite ljubeče, ne podlo; ali ste v potovalni agenciji, ne trgovini z oblačili.

Slovenskim podjetnikom težave pogosto povzroča še nekaj drugih glasov, ampak več o tem drugič. Oglejte si spodnji video za podrobne informacije, kako se pravilno izgovori »V« in kako »W«:

Napaka 3: Potrebujete le dovolj poguma, ne popolnega znanja angleščine

Slovenci, kar seveda vključuje tudi podjetnike, ste še posebej dobri v učenju jezikov. Če v Sloveniji nekdo govori štiri ali pet jezikov, to ni nekaj, s čimer bi se hvalil. V večini drugih držav bi bilo to izredno občudovanja vredno. Vendar pa zaradi tega obstaja tudi določen družbeni pritisk in ljudje posledično na žalost predvidevajo, da lahko komunicirajo samo, če jezik obvladajo.

Vendar je ta predpostavka daleč od resnice in hkrati največja ovira pri napredovanju v pogovorni angleščini. Edini način, kako lahko popravite svoje napake na naraven način, je, da sprejmete, da ste tam, kjer ste, in tvegate, da boste imeli zabavne pogovore, ki pač ne bodo popolni. In nič za to. Tako kot se prilagodijo dojenčkovi možgani, se bodo tudi vaši. Predvsem če imate predanega trenerja, ki obvlada angleščino in vam lahko pomaga pri konkretnem napredku.

Bi radi izboljšali svojo poslovno angleščino?

Že več kot 15 let uspešno inštruiram angleščino v Sloveniji in po svetu, tako osebno kot tudi preko spleta. To so tri najpogostejše napake, ki jih opažam predvsem pri treniranju slovenskih podjetnikov. Upam, da ste se iz primerov naučili kaj koristnega in da vas lahko pripeljejo bližje k tekočim in samozavestnim pogovorom v angleščini!

Frank D. Alvarez

Frank D. Alvarez. (Vir slike: Osebni arhiv)

Frank D. Alvarez je večkrat nagrajen trener govora v angleščini s skoraj dvema desetletjema izkušenj na področju jezikoslovja in družbenih dinamik. Za več informacij o osebnih urah z njim, vključno z več coaching vsebinami in brezplačnim začetnim posvetovanjem, obiščite www.TheGoodConversationalist.com.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>


Zakaj prejemniki ne preberejo vaših elektronskih sporočil?

Zakaj prejemniki ne preberejo vaših elektronskih sporočil?

Večina komunikacije, ki jo imamo s svojimi potencialnimi kupci, poslovnimi partnerji in zaposlenimi, gre prek elektronskih sporočil. V svoje nabiralnike prejmemo tudi sporočila, ki po dolžini bolj spominjajo na članke kot pa sporočila z nujnimi informacijami. Preberite več >>

Ustanavljate prvi startup? Ne delajte teh napak!

Ustanavljate prvi startup? Ne delajte teh napak!

Podjetništvo je nepredvidljivo, če pa ste začetnik, se stvari hitro lahko odvijejo v napačno smer. Kako preprečiti, da ne bi delali napak kot začetnik? Rešitev je predvsem v učenju na (tujih) napakah. Preberite več >>

6 trikov, ki jih uporabljajo milijonarji

6 trikov, ki jih uporabljajo milijonarji

Če si želite uspeti, sledite nasvetom tistih, ki so uspeh že doživeli. Predstavljamo šest trikov, ki jih uporabljajo milijonarji, ki so začeli iz nič. Vključite jih v delovanje svojega podjetja in hitro se boste znašli na poti do uspeha. Preberite več >>

V novo leto z učinkovitejšimi sestanki

V novo leto z učinkovitejšimi sestanki

Ne glede na to, kako pomembni so sestanki, so pogosto povsem neučinkoviti. Izgubljanje rdeče niti pogovora, zamišljenost prisotnih in neupoštevanje zastavljenih ciljev lahko hitro privede do zapravljenega časa. Novo leto prinaša priložnost, ko lahko sestanke naredimo bolj učinkovite. Preberite več >>

Kateri so najslabši nasveti, ki so jih prejeli danes uspešni podjetniki?

Kateri so najslabši nasveti, ki so jih prejeli danes uspešni podjetniki?

Nasveti izkušenejših kolegov so nekaj, kar podjetniki vedno radi slišijo. Toda od časa do časa se zgodi, da nasvet, ki ga prejmejo, naredi več škode kot koristi. Tudi nekateri izmed danes zelo uspešnih podjetnikov so prejeli takšen nasvet, se ga na daleč izognili - ter uspeli. Preberite več >>

Zaposlujete? Preberite, kaj pričakujejo vaši bodoči sodelavci!

Zaposlujete? Preberite, kaj pričakujejo vaši bodoči sodelavci!

Konkurenca med mladimi, zlasti med najuspešnejšimi, je vse večja. Najpomembnejši dejavnik pri iskanju primerne zaposlitve, pravijo kandidati, je možnost pridobivanja in razvoja novih spretnosti, sledijo plača, dobro delovno vzdušje, odnosi in uravnoteženost delovnega in zasebnega življenja. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

13.03.2020 od 14:30 do 19:30
Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje