6 učinkovitih tehnik učenja

Da bi bilo vaše podjetje konkurenčno na zasičenem in hitro spreminjajočem trgu, se morate stalno učiti in pridobivati nove informacije. To vam bo pomagalo pri izboljšanju poslovanja in uvajanju novosti.
Učinkoviti pristopi k učenju (Vir: Pixabay)

Učinkoviti pristopi k učenju (Vir: Pixabay)

Nenehno učenje je nujno za uspešno poslovno delovanje v današnjem času hitrih sprememb. Sploh kot podjetnik se ne smete nikoli nehati učiti, sicer je to lahko usodno za uspeh vašega podjetja. Podajamo vam nekaj napotkov, kako lahko učenje vnesete v svoj vsakdan.

1. Vzemite si čas za branje

Harry S. Truman, nekdanji ameriški poslovnež in politik je dejal: “Vsi bralci niso voditelji, so pa vsi voditelji bralci.” S tem je hotel povedati, kako pomembno za uspeh posameznika je, da branje vpelje v dnevno rutino.

Branje omogoča pridobivanje novih informacij, bogati besedni zaklad in nam pomaga, da se seznanimo z želeno temo. Veliko ljudi se izgovarja, da nimajo časa za branje. Dejstvo je, da imamo vsi veliko opravkov. Vendar pa smo mi tisti, ki si moramo določiti prioritete in si vzeti čas za stvari, ki so resnično pomembne. Celo Bill Gates, eden najuspešnejših poslovnežev, si vzame čas, da vsak teden prebere eno knjigo.

Ni treba, da berete več ur na dan. Pomislite, kolikokrat čez dan se pojavijo nekaj-minutne priložnosti, ki bi jih lahko izkoristili za branje. Namesto, da brskate po pametnem telefonu, te pavze izkoristite na bolj produktiven način.

2. Načrtno izbirajte tematike, o katerih se boste učili

Učimo se lahko na več načinov. Eden je, da do informacij pridemo naključno, ko nekje nekaj slišimo ali vidimo. Druga možnost je, da je naš namen sicer pridobiti nove informacije, vendar ne izbiramo vsebine. To se dogaja, ko spremljamo dnevne novice. Tretja opcija pa je, da se sami odločimo, o kateri tematiki se želimo izobraziti in poiščemo izbrane vsebine – to je načrtno učenje.

Pri delovanju v podjetništvu se srečujete z določenimi vprašanji in težavami. Smiselno je, da preučite te primere in ugotovite, na katerih področjih niste tako močni, potem pa se lotite pridobivanja znanja. Pozanimajte se, kje bi lahko osvojili določene vsebine; se lahko udeležite kakšnega seminarja, tečaja na to temo, lahko preberete kakšno knjigo ali odgovore najdete prek spleta?

3. Učenja se lotite v kratkih, a rednih intervalih

Ni dovolj, da tu in tam dobite preblisk in se takrat lotite učenja. Če želite osvojiti nova znanja in doseči rezultate na dolgi rok, boste morali učenje vpeljati v svojo dnevno rutino. Tudi če imate še tako zaseden urnik, si morate vzeti uro, pol ure ali vsaj 15 minut časa na dan, ki ga boste namenili pridobivanju znanja z želenega področja. Pomembno je, da določite fiksni del dneva, ki ga boste temu namenili.

Učenje v intervalih se izkaže kot zelo učinkovito. Tudi, če se vam zdi na dnevni bazi čas, ki ste ga namenili učenju, kratek, pa bodo rezultati na dolgi rok zagotovo vidni. Tudi če boste učenju posvetili le 30 minut na dan, bo to v enem tednu zneslo 3,5 ure, v enem mesecu 14 ur in v enem letu 168 ur.

4. Učite se iz izkušenj drugih

Učenje teorije je eno, praksa pa je pogosto nekaj povsem drugega. Če hočete določena znanja pridobiti hitreje, je vsekakor ena boljših možnosti, da se obrnete direktno na osebo, ki je ta znanja že osvojila. Ker je šla sama skozi ta proces, vas bo lahko opozorila na morebitne napake in nevarnosti, ki jih je sama zaznala. Tako se boste učili tudi iz izkušenj, ki jih je ona dobila v tem procesu.

Če torej želite osvojiti določeno področje in poznate strokovnjaka, ki bi vam lahko pri tem pomagal, se je smiselno obrniti nanj. Poleg tega je učenje, pri čemer imate neposredno interakcijo z drugo osebo, veliko bolj zanimivo, kot sedenje pred računalnikom ali knjigo.

5. Povezujte znanja z različnih področij

Nekoč je veljalo, da je uspešen tisti človek, ki se specializira v neko ozko tematiko in jo popolnoma obvlada. Danes živimo v časih, ki so precej drugačni. Gre za čas hitrih in nenadnih sprememb, ki od nas zahteva prilagodljivost, videnje širše slike in povezovanje različnih znanj.

Še vedno je ključno, da ste dobri v področju, na katerem delujete. Vseeno pa je za uspešno delo in reševanje izzivov pomembno, da se spoznate tudi z drugimi tematikami, ki so v povezavi s temami, s katerimi se poklicno ukvarjate. Tako boste znali hitreje odreagirati ob nenadnih spremembah in najti ustrezno pot.

6. Vaja dela mojstra

Tako kot se morate nekaj časa poglabljati v določeno področje, da bi ga osvojili, je tudi z učenjem samim. Da bi se zverzirali v procesu učenja, morate pri novih vzorcih vztrajati dan za dnem. Tako vam bo šlo pridobivanje novega znanja vedno boljše od rok.

Vir: entrepreneur.com

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Številke delavcev, ki trenutno ne delajo zaradi posledic epidemije koronavirusa so visoke. Takšnim delavcem morajo delodajalci ob izpolnitvi zakonoskih pogojev izplačevati nadomestila plač,  kar pa lahko predstavlja veliko breme v že tako precej negotovi in neugodni poslovni situaciji. Preberite več >>

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Vlada je na včerajšnji seji sprejela Predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ter Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19. Tako imenovana protikorona paket 1 in protikorona paket 2 bosta predložena v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru, po nujnem postopku. Preberite več >>

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Vlada bo z obravnavo popravkov in dopolnitev trenutno veljavne protikorona zakonodaje pričela 21. aprila, njihovo sprejetje pa lahko pričakujemo do konca prihodnjega tedna. Kateri so torej najpomembnejši sklopi, ki jih drugi sveženj ukrepov obravnava in na kakšen način širi krog upravičencev do pomoči? Preberite več >>

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

V aplikaciji eDavki je že omogočen dostop do izjave, s katero bodo samozaposleni uveljavili pravico do mesečnega temeljnega dohodka. Preberite več >>

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

Novelirani interventni zakon (ZIUZEOP-A) omogoča, da določenim subjektom ob izpolnjevanju zakonskih pogojev prispevke za čas epidemije krije država. Kateri so ti upravičenci, kakšne pogoje morajo izpolnjevati in kako do oprostitve plačila razlagamo v nadaljevanju. Preberite več >>

FURS razjasnjuje dileme v zvezi z novimi davčnimi ukrepi proti koronavirusu

FURS razjasnjuje dileme v zvezi z novimi davčnimi ukrepi proti koronavirusu

V tokratnem prispevku povzemamo odgovore FURSa, podane na najpogosteje zastavljena vprašanja v zvezi s prvim paketom davčnih ukrepov, ki jih za pomoč gospodarstvu in prebivalcem uvaja nov interventni zakon.   Preberite več >>

Oznake:
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje