7 znakov, da imate dobro razvito čustveno inteligenco

Dokazano je, da ima čustvena inteligenca velik vpliv na posameznikovo srečo in na njegov poslovni uspeh. Če se najdete v spodnjih točkah, potem je vaša čustvena inteligenca dobro razvita.
Znaki, da imate razvito čustveno inteligenco (Vir: Pixabay)

Znaki, da imate razvito čustveno inteligenco (Vir: Pixabay)

Dolgo časa je veljalo prepričanje, da je visok inteligenčni kvocient tisti, ki je v največji meri zaslužen za to, koliko bo posameznik uspešen v življenju. Seveda je tudi sposobnost racionalnega razmišljanja pomembna pri uspehu posameznika, vendar pa je bilo v sklopu študij, ki so jih opravili v zadnjih letih, dokazano, da je še bolj kot visok inteligenčni kvocient pomembna čustvena inteligenca (EQ). Gre za sposobnost razumevanja in obvladovanja svojih čustev in čustev drugih ljudi.

Daniel Goleman, psiholog in pisec, ki je raziskoval to področje, je definiral 5 ključnih sestavin čustvene inteligence. To so samozavedanje, samoobvladovanje, motiviranost, socialne veščine in empatija. Raven čustvene inteligence se lahko tekom življenja spreminja. Dobra novica je, da lahko vsak od nas to sposobnost pri sebi sčasoma izboljša, če si za to prizadeva.

Če se najdete v spodnjih trditvah, potem je to znak, da imate čustveno inteligenco dobro razvito.

1. Ljudje, ki imajo težave, se obrnejo na vas

Če se ljudje pogosto obrnejo na vas, ko se znajdejo v težavah, to pomeni, da vam zaupajo. Očitno imate razvito empatijo, ste dober poslušalec, znate se poglobiti v težave drugih in dati koristen nasvet. Vse to pa so tudi lastnosti ljudi z dobro razvito čustveno inteligenco.

2. Zavedate se svojih močnih in šibkih točk

Vsi imamo svoje močne in šibke plati. Posamezniki, ki imajo razvito čustveno inteligenco, imajo dober vpogled v svojo osebnost. Zavedajo se, katere so tiste stvari, v katerih so močni, in se jih trudijo razvijati. Po drugi strani vejo tudi, da obstajajo področja, ki jim ne ležijo preveč. Ni jim težko priznati svojih šibkosti. Se pa trudijo za to, da bi jih v čim večji meri zmanjšali oziroma odpravili.

3. Povratne informacije o sebi sprejmete z odprtimi rokami

Ljudje smo nagnjeni k temu, da kritike na svoj račun ne slišimo radi. Vendar pa čustveno razviti ljudje vedo, kdaj gre za komentarje negativcev in kdaj je kritika upravičena. Ker je ljudjem z razvito čustveno inteligenco pomembno, da delajo na sebi in se stalno izboljšujejo, bodo dobronamerno kritiko sprejeli z odprtimi rokami in se vprašali, kaj se lahko iz nje naučijo.

4. Brez težav pohvalite druge

Ljudje z razvito EQ iščejo priložnosti, ko lahko pohvalijo druge. Vedo, da se vsak počuti dobro, če ga nekdo pohvali in da na tak način tudi utrjujejo vezi z drugimi ljudmi. Poleg tega taki ljudje pohvalo tudi brez težav sprejmejo in se zanjo zahvalijo.

5. Ljudje vam govorijo o svojih idejah

Tudi to, da vam drugi ljudje pogosto razlagajo o svojih idejah, je pokazatelj, da imate dobro razvito EQ. To pomeni, da znate prisluhniti drugim, da se znate vživeti vanje in da znate podati iskreno povratno informacijo, ki lahko pripomore k izboljšanju same ideje.

6. Ne gojite zamer

V življenju se srečamo s takimi in drugačnimi ljudmi. Ne glede na situacijo, zamera ni nikoli dober odziv. Čustveno inteligentni ljudje se znajo postaviti zase, postaviti meje in povedati, kar si mislijo. Vendar se ne zataknejo v negativnih čustvih, ampak se pomikajo naprej v življenju in se distancirajo od ljudi, ki jim ne želijo nič dobrega. Drugim znajo odpustiti njihove napake. Vedo namreč, da vsaka zamera bremeni predvsem njih same.

7. Zlahka se opravičite

Ljudje z razvito čustveno inteligenco se zavedajo, da niso brezhibni in da delajo napake, kot vsi. Svoje napake prepoznajo, jih priznajo in se zanje tudi opravičijo drugim. Se pa zelo trudijo za to, da jih ne bi ponavljali, ampak da bi se iz njih nekaj naučili, da bi bili lahko v prihodnje še boljši.

Vir: Inc

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Subvencioniranje delovnega časa in turistični boni: tretji protikorona paket tik pred sprejetjem

Subvencioniranje delovnega časa in turistični boni: tretji protikorona paket tik pred sprejetjem

Poslanci bodo na izredni seji potrjevali predlog tretjega protikorona zakona namenjenega zagonu gospodarstva po epidemiji, ki je predvidoma vreden milijardo evrov. Najbolj odmevna ukrepa, ki ju prinaša predlog sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in boni, namenjeni za pomoč turizmu. Trenutno veljavni ukrepi se iztekajo z 31. majem, zato se s sprejemom zakona precej mudi. Preberite več >>

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Številke delavcev, ki trenutno ne delajo zaradi posledic epidemije koronavirusa so visoke. Takšnim delavcem morajo delodajalci ob izpolnitvi zakonoskih pogojev izplačevati nadomestila plač,  kar pa lahko predstavlja veliko breme v že tako precej negotovi in neugodni poslovni situaciji. Preberite več >>

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Vlada je na včerajšnji seji sprejela Predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ter Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19. Tako imenovana protikorona paket 1 in protikorona paket 2 bosta predložena v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru, po nujnem postopku. Preberite več >>

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Vlada bo z obravnavo popravkov in dopolnitev trenutno veljavne protikorona zakonodaje pričela 21. aprila, njihovo sprejetje pa lahko pričakujemo do konca prihodnjega tedna. Kateri so torej najpomembnejši sklopi, ki jih drugi sveženj ukrepov obravnava in na kakšen način širi krog upravičencev do pomoči? Preberite več >>

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

V aplikaciji eDavki je že omogočen dostop do izjave, s katero bodo samozaposleni uveljavili pravico do mesečnega temeljnega dohodka. Preberite več >>

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

Novelirani interventni zakon (ZIUZEOP-A) omogoča, da določenim subjektom ob izpolnjevanju zakonskih pogojev prispevke za čas epidemije krije država. Kateri so ti upravičenci, kakšne pogoje morajo izpolnjevati in kako do oprostitve plačila razlagamo v nadaljevanju. Preberite več >>

Oznake:
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje