Zvišali so se prispevki za socialno varnost samozaposlenih

Bo Slovenija ostala privlačno okolje za blockchain projekte?

Vlada Republike Slovenije je konec maja sprejela Akcijski načrt glede blockchain tehnologije. "Med državami EU že poteka tekma, katera bo svoje okolje naredila najbolj privlačno za blockchain projekte," pojasnjuje slovenski strokovnjak za blockchain tehnologijo, dr. Peter Merc.
blockchain

Zadnja majska seja Vlade Republike Slovenija je prinesla potrditev Akcijskega načrta glede blockchain tehnologije. Del Akcijskega načrta Vlade RS sta tudi sklepa, ki se neposredno navezujejo na”Smernice za izdajo sredstev s primarno izdajo in prodajo kripto žetonov”, pripravljalca Blockchain Think Tank Slovenija.

Smernice lahko preberete TUKAJ >>

Zagotoviti transparenten pravni okvir izdaj kripto žetonov

Sklepa, ki se navezujeta na”Smernice za izdajo sredstev s primarno izdajo in prodajo kripto žetonov”, sta:

  • Vlada RS se je seznanila s “Smernicami za izdajo sredstev s primarno izdajo in prodajo kripto žetonov”,
  • Vlada RS nalaga Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvu za finance, da v skladu z minimalnimi standardi, vzpostavljenimi v Smernicah, pristopijo k preučitvi področij, da se zagotovi transparenten in predvidljiv pravni okvir za izpeljavo zakonsko skladnih transakcij primarnih izdaj kripto žetonov v Sloveniji.

S tem je bil narejen pomemben korak v smeri iskanja pravega razmerja med regulacijo in samoregulacijo industrije, kjer Blockchain Think Tank igra nosilno vlogo na strani blockchain industrije.

slovenia-bled-blockchain

Vlada RS je sprejela Akcijski načrt glede blockchain tehnologije (vir: Pixabay.com)

V kratkem povzetku vladinega gradiva je navedeno, da akcijski načrt vabi pristojna ministrstva k pospešitvi urejanja področij v zvezi s samoregulacijskim mehanizmom, zapisanim v “Smernicah za izdajo sredstev s primarno izdajo in prodajo kripto žetonov.”

Vzpostaviti stabilno okolje za razvoj

Akcijski načrt predstavlja nabor ukrepov, ki jih mora Republika Slovenija izvesti za uspešno implementacijo blockchain tehnologij in regulacijo primarne izdaje žetonov z namenom vzpostaviti pravno varno in ekonomsko stabilno okolje za ustanavljanje, rast in razvoj podjetniških pobud, projektov in blockchain start up podjetij, ki temeljijo na uporabi blockchain tehnologij.

Vlada RS je dodala, da je potrebna ustrezna institucionalizacija teh aktivnosti, ki narekuje vzpostavitev ustreznega okvira za razvoj blockchaina v Sloveniji in s tem ohranitev dejavnosti teh podjetij v Sloveniji. V nasprotnem primeru bi lahko nastalo tveganje selitve dejavnosti teh podjetij izven Slovenije. To bi lahko pomenilo gospodarsko in finančno izgubo.

Kaj bo prinesel Akcijski načrt?

Pri pripravi Smernic je sodeloval tudi dr. Peter Merc, direktor podjetja Lemur Legal in koordinator Blockchain Think Tanka, ki je za portal Mladi podjetnik podrobneje analiziral, kaj bi lahko prineslo sprejetje Akcijskega načrta.

“Akcijski načrt kaže razumevanje vlade, da je področje kripto valut in tehnologije blockchain potrebno čim prej urediti. Bi bilo pa bolje, da bi vlada namesto sprejema akcijskega načrta dala že bistveno prej v proceduro kakšno konkretno zakonsko spremembo. Na primer spremembo Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, v delu, ki se nanaša na video identifikacijo stranke. Upam, da bomo v prihodnje s strani vlade in zakonodajalca videli več proaktivnosti pri vzpostavljanju predvidljivega pravnega okvirja. Sicer pa je potrebno nekatere posameznike iz aktualne vlade v odhajanju pohvaliti, da so veliko pripomogli k rasti slovenskega blockchain ekosistema. Delno pohvaliti je potrebno tudi regulatorje, ki skrbno proučujejo dogajanje v industriji in sledijo hitremu razvoju,” je dejal Merc.

Peter Merc

“V kakšni meri se bo nova vlada držala sprejetega akcijskega načrta, bomo šele videli,” opozarja dr. Peter Merc, Lemur Legal

Kakšen učinek bi lahko imelo sprejetje Akcijskega načrta?

To je težko oceniti. Akcijski načrt je bil sprejet s strani vlad šele nekaj dni pred volitvami. V kakšni meri se bo nova vlada držala sprejetega akcijskega načrta, bomo šele videli. Blockchain Think Tank je pred volitvami na vse politične stranke naslovil vprašanja glede njihovega pogleda na kripto valute in blockchain tehnologijo. Odgovori, predvsem s strani večjih strank, so bili večinoma pozitivni. Zato je cilj Think Tanka, da se podpora blockchain industriji, predvsem v kontekstu pametne regulacije, zapiše tudi v koalicijsko pogodbo.

Je slovenska vlada dovolj dovzetna za blockchain tehnologijo?

Težko bi to potrdil za vlado v celoti. Definitivno pa so za njo dovzetni nekateri posamezniki iz vlade in ministrstev ter tudi regulatorji. Trenutni občutek o popolni podpori vlade je lahko izkrivljen zaradi volitev. Kakšno bo dejansko razumevanje, bomo hitro videli pri novi vladi. Upam, da ga bo hitro jasno pokazala.

Slovenija počasi izgublja zagon

Kako se s tem spopadajo v ostalih članicah Evropske unije?

Med državami EU že poteka tekma, katera bo svoje okolje naredila najbolj privlačno za blockchain projekte. Malta v tem trenutku že sprejema določeno zakonodajo, Estonija je digitalni transformaciji naklonjena že na splošno. Slovenija počasi izgublja zagon, ki ga je imela še nekaj let nazaj. A nič še ni prepozno.

european-union-blockchain

Med državami EU že poteka tekma, katera bo svoje okolje naredila najbolj privlačno za blockchain projekte (vir: Pixabay.com)

Bi se zadeve zaradi sestave nove vlade ponovno utegnile upočasniti?

Sklepam, da bo imela nova vlada v začetnih mesecih svojega delovanja druge prioritete. Zato se bodo stvari nekoliko upočasnile. Ostajajo pa na ministrstvih in pri regulatorjih zaposleni posamezniki, ki so bili že sedaj vključeni v teme povezane z blockchainom. Od teh posameznikov bo v veliki meri odvisen nadaljnji tempo vzpostavljanja pametne regulacije.

Kakšne bodo nadaljnje poteze društva Blockchain Think Tank?

Blockchain Think Tank bo še naprej konstruktivno sodeloval z regulatorji, vlado in drugimi institucijami javnega prava, s ciljem postopne vzpostavitve primernega okvira pravil za urejanje posameznih področij, relevantnih za blockchain industrijo in širše.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Z blockchainom do lastne sončne elektrarne?

Z blockchainom do lastne sončne elektrarne?

Pred slabim letom dni je zaživela prva energetska tržnica SunContract, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov ali blockchaina. Danes ima slovensko podjetje sklenjenih že za milijon evrov pogodb na področju nakupa in prodaje električne energije ter realiziranih za več sto tisoč evrov naročil za izdelavo sončnih elektrarn in toplotnih črpalk. Preberite več >>

Zakaj uveljavljena podjetja ne posegajo po množičnem financiranju?

Zakaj uveljavljena podjetja ne posegajo po množičnem financiranju?

Lahko pretresi na področju kriptovalut in kriptožetonov ponovno prebudijo zanimanje za množično financiranje na platformah, kot sta Kickstarter in Indiegogo? Preberite več >>

Je TAIA prevajalska rešitev za 21. stoletje?

Je TAIA prevajalska rešitev za 21. stoletje?

Konec oktobra je skupina prevajalskih strokovnjakov, uspešnih podjetnikov in blockchain svetovalcev predstavila prevajalsko platformo TAIA. Z uporabo umetne inteligence bo trajanje prevajanja prepolovljeno. Preberite več >>

Slovenija kot aktivna članica European Blockchain HUB

Slovenija kot aktivna članica European Blockchain HUB

Z organizacijo konzorcija European Blockchain HUB je Slovenija naznanila vodilno vlogo pri globalnem povezovanju vlad, stroke, podjetij, tehnologij, poslovnih eko-sistemov, raziskovalcev in ustvarjalcev na področju blockchain tehnologije. Preberite več >>

Bitnik – od bitcoin bankomatov do lokalne menjave kriptovalut

Bitnik – od bitcoin bankomatov do lokalne menjave kriptovalut

Podjetje Bitnik že od leta 2014 deluje na področju kriptovalut in tehnologije veriženja blokov. Njihova osnovna dejavnost je povezana z menjavo in nakupovanjem kriptovalut, obenem pa želijo širši javnosti čim bolje predstaviti svet kriptovalut in povezanih tehnologij. Preberite več >>

0xcert prepričal vlagatelje širom sveta

0xcert prepričal vlagatelje širom sveta

Slovensko podjetje Oxcert, ki je razvilo prvi protokol za upravljanje nedenarnih sredstev na blockchainu, je s prodajo kriptožetonov zbralo 10 milijonov dolarjev. Preberite več >>

Lahko SunContract sproži energetsko revolucijo?

Lahko SunContract sproži energetsko revolucijo?

Z uporabo platforme SunContract lahko uporabniki dostopajo do električne energije po nižji ceni. Gre za produkt slovenskega znanja, ki temelji na blockchain tehnologiji. Preberite več >>

S predavanjem Nika Slavniča se je zaključil prvi program ICOrelator

S predavanjem Nika Slavniča se je zaključil prvi program ICOrelator

V sredo, 20. junija 2018, se je s predavanjem Nika Slavniča zaključil večmesečni brezplačni mentorski program ICOrelator v organizaciji Tehnološkega parka Ljubljana, IRP (Tovarna podjemov) in Zavoda mladi podjetnik, z vsebinsko podporo Blockchain Think Tanka, Bitcoin društva Slovenije in podjetja Bitnik. Rezultati programa so vzpodbudni, odzivi udeležencev, tako mentorjev kot podjetniških ekip, pa pozitivni. Preberite več >>

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Po podatkih Coindeska je bilo v prvih treh mesecih letošnjega leta s primarnimi izdajami kripto žetonov (ICO) zbranih za 6,3 mrd USD sredstev. Ta znesek presega vsoto vseh zbranih sredstev v letu 2017. Samo v januarju so slovenski ICO projekti (CargoX, X8Currency, InsurePal, Origin Trail in ostali) zbrali za več kot 50 mio EUR sredstev. Ponudba na kripto trgu v obliki ICO projektov torej obstaja, prav tako obstaja povpraševanje (investitorji). Površen opazovalec ICO industrije bi lahko na osnovi prej navedenih dejstev hitro sklepal, da je svoj ICO vedno lažje izpeljati. Ali je res tako? Preberite več >>

Slovenski kriptosvet kmalu na velikem platnu

Slovenski kriptosvet kmalu na velikem platnu

Pestro dogajanje v povezavi s kriptovalutami in blockchain tehnologijo v Sloveniji bo kmalu predstavljeno z dokumentarnim filmom v angleškem jeziku Crypto Nation Slovenia. Preberite več >>

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje