Dnevni prioriteti, ki ju ne smete zanemarjati

Za dobre vodje so značilni vzdržljivost, zagnanost, osredotočenje in disciplina. Življenje podjetnikov je zelo hitro, polno aktivnosti in zadolžitev – zato ste pogosto preveč obremenjeni in popolnoma izčrpani. Ponujamo vam nasvete, kako v tem hektičnem svetu poskrbeti zase.
Dnevni prioriteti, ki ju ne smete zanemarjati

Poskrbite zase in organizirajte svoj čas. (Vir slike: Pixabay)

1. Poskrbite zase

Veliko podjetnikov ob dnevnem soočanju z neprestano novimi in novimi izzivi pozabi na največjo nevarnost za uspeh svojega podjetja: skrb zase. Svet okoli vas se ne bo kar ustavil, zato se morate potruditi in sami poskrbeti zase.

Vodenje podjetja je težavno opravilo. Če želite vsak dan dati vse od sebe za svoje zaposlene in stranke, ne smete pozabiti na skrb zase. Prav vsak dan si morate vzeti čas zase – pa če se vam še tako mudi.

Če ponavadi zjutraj telovadbi posvetite eno uro, vendar se občasno znajdete pred odločitvijo, ali bi telovadili manj časa ali pa sploh ne, se odločite za krajši trening. Tako boste ohranili čas zase v polnem urniku, poskrbeli za ohranjanje navade in zaščitili svoje zdravje.

Tudi če enkrat samkrat preskočite trening, to negativno vpliva na vas, saj prekinete svojo navado. Če boste jutranjo telovadbo preskočili enkrat, jo boste verjetno še kdaj. Vsaka odločitev je pri tem ključnega pomena – ne sklepajte kompromisov, ko gre za vaše dobro počutje in zdravje.

Če nimate časa za obisk fitnesa, lahko telovadite tudi doma. Na voljo vam je ogromno aplikacij za vadbo z navodili za različne vaje, za katere ne potrebujete posebnih pripomočkov, in neskončno število aplikacij za tek in hojo. Tako res nimate izgovora, da bi preskočili dnevni trening.

Tudi če sta vaši priljubljeni metodi za blaženje stresa meditacija in joga, ne iščite izgovorov, češ da nimate časa. Aplikacije za meditacijo vas vodijo skozi položaje in dihalne vaje, ki trajajo manj kot 15 minut. Tudi v najbolj zasedenem dnevu si lahko vzamete 15 minut za skrb zase.

Konec koncev, če sami ne boste poskrbeli zase, kdo bo?

2. Organizirajte svoj čas

Poleg tega, da v svoj dnevni urnik umestite skrb zase in od tega ne odstopate, morate biti prav tako pozorni na svoje navade glede organizacije časa.

Najbolje je, da svoje obveznosti razvrstite glede na naslednje kriterije:

 • prioriteta glede na druge obveznosti
 • rok za izpolnitev
 • potreben čas
 • stopnja truda glede na čas in denar (nizka, srednja, visoka)
 • udeležba drugih deležnikov
 • pričakovan izid/donosnost naložbe

Če boste tako analizirali vse svoje obveznosti, jih boste lahko primerjali in sestavili nov seznam prioritet.

Poleg tega je pomembno, da se osredotočite na eno nalogo naenkrat. Večopravilnost slabo vpliva na kakovost opravljenega dela, upočasni produktivnost in poveča raven stresa.

V svoje življenje lahko vključite še druge strategije za organizacijo časa, na primer:

 • zavračanje neobveznih aktivnosti
 • združevanje srečanj, ki se odvijajo v bližini
 • omejevanje trajanja telefonskih pogovorov na 15 minut in sestankov na 30 minut
 • oblikovanje jasnega dnevnega reda z določenimi cilji in pričakovanimi izidi za poslovne sestanke in pomembne telefonske klice
 • odpovedovanje ali delegiranje nepomembnih sestankov in nalog
 • delegiranje vseh administrativnih nalog
 • nadziranje toka elektronskih in SMS sporočil z vklopom funkcije »Ne moti« na telefonu ali računalniku
 • izklop vseh obvestil z družabnih omrežij, ki so popolnoma nekoristna, izjemno moteča in nepomembna za vaše delo

V sodobnem času se ljudje instinktivno odzovemo na vsako sporočilo, klic ali drug zvok, ki prihaja iz naše naprave. Da bi ponovno pridobili nadzor nad svojim dragocenim časom, morate spremeniti svoje navade.

Ne pustite, da z vami razpolagajo drugi. Sami razpolagate s svojim časom in s svojo energijo. Sami ste odgovorni za svoje psihično in fizično počutje. Le če se boste zavedali tega dejstva in delovali v skladu z njim, boste resnično uspešni.

Nemalokrat se zgodi, da podjetniki svoje dneve preživljajo neproduktivno, brez pravih rezultatov. Preberite si nekaj trikov, ki vam lahko pomagajo izboljšati vašo osredotočenost ter povečati produktivnost >>

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Številke delavcev, ki trenutno ne delajo zaradi posledic epidemije koronavirusa so visoke. Takšnim delavcem morajo delodajalci ob izpolnitvi zakonoskih pogojev izplačevati nadomestila plač,  kar pa lahko predstavlja veliko breme v že tako precej negotovi in neugodni poslovni situaciji. Preberite več >>

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Vlada je na včerajšnji seji sprejela Predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ter Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19. Tako imenovana protikorona paket 1 in protikorona paket 2 bosta predložena v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru, po nujnem postopku. Preberite več >>

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Vlada bo z obravnavo popravkov in dopolnitev trenutno veljavne protikorona zakonodaje pričela 21. aprila, njihovo sprejetje pa lahko pričakujemo do konca prihodnjega tedna. Kateri so torej najpomembnejši sklopi, ki jih drugi sveženj ukrepov obravnava in na kakšen način širi krog upravičencev do pomoči? Preberite več >>

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

V aplikaciji eDavki je že omogočen dostop do izjave, s katero bodo samozaposleni uveljavili pravico do mesečnega temeljnega dohodka. Preberite več >>

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

Novelirani interventni zakon (ZIUZEOP-A) omogoča, da določenim subjektom ob izpolnjevanju zakonskih pogojev prispevke za čas epidemije krije država. Kateri so ti upravičenci, kakšne pogoje morajo izpolnjevati in kako do oprostitve plačila razlagamo v nadaljevanju. Preberite več >>

FURS razjasnjuje dileme v zvezi z novimi davčnimi ukrepi proti koronavirusu

FURS razjasnjuje dileme v zvezi z novimi davčnimi ukrepi proti koronavirusu

V tokratnem prispevku povzemamo odgovore FURSa, podane na najpogosteje zastavljena vprašanja v zvezi s prvim paketom davčnih ukrepov, ki jih za pomoč gospodarstvu in prebivalcem uvaja nov interventni zakon.   Preberite več >>

Oznake:
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje