Do bolniškega lista po novem kar elektronsko!

S februarjem 2020 se uvaja obvezna uporaba elektronskega bolniškega lista (eBOL), ki predstavlja pomembno novost za delodajalce in njihove zaposlene. Od 1.2.2020 zaposlenim namreč več ne bo potrebno dostavljati bolniškega lista v papirni obliki, saj bo vzpostavljena obveznost prevzemanja elektronskih bolniških listov.

S 1.2.2020 bo obvezna uporaba elektronskih bolniških listov (eBOL). (Vir slike: Pixabay)

Potrdilo o upravičeni odsotnosti z dela, oziroma bolniški list, je javna listina, ki jo zavarovancu izda njegov osebni zdravnik. Predstavlja podlago za pravilen obračun plače ali podlago za oddajo zahtevka za refundacijo nadomestila plače med začasno odsotnostjo z dela v breme zdravstvenega zavarovanja.

Po prejšnjem sistemu je delavec bolniški list moral dostaviti svojemu delodajalcu sam. Z začetkom leta 2020 pa se papirnati bolniški listi postopoma ukinjajo, uvaja se elektronski bolniški list – eBOL. Pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so v ta namen vzpostavili informacijsko rešitev, ki delodajalcem omogoča dostop do e-bolniških listov preko portala SPOT (eVEM).

Zdravniki v prehodnem obdobju bolniške liste lahko izdajajo v tiskani in elektronski obliki. Do vključno 31.1.2020 lahko torej še izdajajo papirnate bolniške liste, po tem datumu pa se slednji več ne bodo tiskali. Za večino zavarovancev (zaposleni, s.p.-ji) se tudi v prehodnem obdobju že izda eBOL, le v redkih primerih pa se izda papirnato različico.

Za delodajalce uporaba eBOL obvezna od februarja

Zavezancem vpisanim v Poslovni register Slovenije (PRS) je od 1.1.2020 omogočeno, da do elektronskih bolniških listov že dostopajo preko portala SPOT. S 1.2.2020 pa bo dostop do bolniških listov preko portala SPOT obvezen. Z uvedbo eBOL bo poenostavljen tudi e-postopek za vlaganje zahtevkov za refundacijo nadomestila plače v breme ZZZS. K vlogi ne bo potrebno prilagati tudi skeniranih potrdil o upravičeni odsotnosti o dela, oz. bolniških listov.

Izdaja elektronskega bolniškega lista

Vsak elektronski bolniški list je digitalno podpisan s strani zdravnika, ki ga ob izdaji po elektronski preko eBOL sistema pošlje na ZZZS. EBOL se zaenkrat lahko praviloma izda do 5 dni vnaprej, predvidoma pa bo v prihodnje v določenih primerih možna izdaja tudi do 30 dni vnaprej. Zdravnik lahko eBOL izda tudi v odsotnosti pacienta, v kolikor oceni, da za izdajo ni potreben pregled pacienta. V primeru napake lahko zdravnik eBOL tudi prekliče. Preklic mora digitalno podpisati in ga zapisati v sistem najkasneje 3 leta od izdaje.

Kako do elektronskega bolniškega lista?

Elektronski bolniški listi bodo na voljo v PDF in XML obliki. Delodajalci po uvedbi novega sistema do elektronskih bolniških listov dostopajo na dva načina:

  • preko portala SPOT ali
  • z uporabo spletne storitve, oziroma vmesnika eBOL in eNDM, ki ga prav tako omogoča portal SPOT.

Izbira načina za dostop do bolniških listov bo odvisna od procesa dela v podjetju.

Vmesnik eBOL in eNDM

Z uporabo vmesnika je omogočeno, da se določeni postopki za ZZZS urejajo neposredno iz kadrovskega/računovodskega programa, oziroma programa za obračun plač. Z novim letom je bil obstoječi vmesnik dograjen in sedaj omogoča tudi pregled in prenos elektronskih bolniških listov. Nov vmesnik za prenos e-bolniških listov in oddajo zahtevkov za refundacijo nadomestila plače je sestavljen iz dveh modulov:

  • eBOL, ki omogoča pregled in prenos izdanih in preklicanih elektronskih bolniških listov za zaposlene,
  • eNDM, ki z uvedbo eBOL omogoča poenostavljeno oddajo zahtevkov za refundacijo nadomestila plače.

Uporaba vmesnika

Pred prvo uporabo je potrebno preveriti ali program omogoča pregled in prenos eBOL in ali je za namen oddaje zahtevkov za refundacijo nadomestila plače verificiran pri ZZZS.

Če delodajalec vmesnik eNDM že uporablja, nova prijava za eBOL ni potrebna. Vmesnik je bil namreč z novim letom dograjen tako, da je poleg oddaje zahtevkov za refundacijo omogočen tudi prenos bolniških listov.

Nov odjemalec mora pred pričetkom uporabe vmesnika oddati vlogo za prijavo odjemalca za vmesnik eBOL in eNDM. Vloge se pošlje na Ministrstvo za javno upravo, obrazce elektronsko podpisane s strani zakonitega zastopnika pa se pošlje na: gp.mju@gov.si.

Ministrstvo za javno upravo bo po prejeti vlogi v svojo evidenco vpisalo podjetje, prijavljeni certifikat, dodelilo bo enolični identifikator ter vpisalo v produkcijski sistem vmesnika eBOL in eNDM. Podjetje bo o vpisu v sistem vmesnika obveščeno na elektronski naslov v prijavi.

Pooblaščanje

V primeru, da podjetje najema računovodski servis, da zanj ureja obračun plač in dostopa do eBOL in/ali ureja zahtevke za refundacijo nadomestila plače preko vmesnika eBOL in eNDM, je potrebno slednjega za to pooblastiti. Zakoniti zastopnik pooblastilo uredi elektronsko preko portala SPOT, oziroma z izpolnitvijo vloge (pooblastilo za procesna dejanja prek vmesnika eBOL in eNDM), ki jo pošlje na najbližjo SPOT točko.

Dostop delavca

Do svojih bolniških listov lahko dostopa tudi delavec sam, za kar potrebuje digitalno potrdilo. Dostop je omogočen preko spletnega portala ZZZS, na povezavi: https://moj.zzzs.si. V svojem profilu lahko delavec preveri ali mu je bil izdan eBOL, obdobje bolniškega staleža, razlog zadržanosti, ipd. Svoj eBOL lahko prenese tudi na računalnik in ga natisne.

Izjeme

Do elektronskih bolniških listov preko portala SPOT ne bodo mogli dostopati zavarovanci, katerih delodajalci nimajo pravne podlage za uporabo sistema SPOT in sicer:

  • zaposleni pri fizičnih osebah,
  • zaposleni pri tujih in mednarodnih organizacijah in ustanovah, tujih konzularnih in diplomatskih predstavništvih v Sloveniji,
  • nekatere osebe, ki so v delovnem razmerju na območju Slovenije pri osebah, ki opravljajo poklicno dejavnost kot edini in glavni poklic (npr. zaposleni pri verskem uslužbencu),
  • kmetje,
  • verski uslužbenci,
  • sočasne zaposlitve, samozaposlitve ter družbeniki v drugi državi članici EU.

Za vrste zavarovancev, ki so zaposleni pri zgoraj naštetih oblikah subjektov, se bo izdajala tiskana verzija bolniškega lista.

Viri: eVEM, vmesnik eBOL in eNDM

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>


Kaj nam prinašajo predlogi tretjega svežnja protikorona zakonodaje?

Kaj nam prinašajo predlogi tretjega svežnja protikorona zakonodaje?

Po tem, ko je vlada 15. maja preklicala epidemijo koronavirusa, je na torkovi seji že obravnavala in potrdila predloge tretjega paketa protikorona zakonodaje, ki naj bi pričel veljati po 31. maju. Zaenkrat gre sicer le za predloge, kar pomeni, da so do sprejetja v državnem zboru možne še spremembe. Preberite več >>

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Številke delavcev, ki trenutno ne delajo zaradi posledic epidemije koronavirusa so visoke. Takšnim delavcem morajo delodajalci ob izpolnitvi zakonoskih pogojev izplačevati nadomestila plač,  kar pa lahko predstavlja veliko breme v že tako precej negotovi in neugodni poslovni situaciji. Preberite več >>

Pozor! Le še dva dneva za oprostitev marčevskih in aprilskih prispevkov

Pozor! Le še dva dneva za oprostitev marčevskih in aprilskih prispevkov

Bliža se rok za oddajo izjave za oprostitev marčevskih in aprilskih prispevkov za samozaposlene, kmete, družbenike in verske uslužbence. Za oprostitev marčevskih (od 13. marca naprej) in aprilskih prispevkov morajo upravičenci izjavo vložiti do konca aprila, za oprostitev majskih prispevkov pa je rok za predložitev izjave 31. maj 2020. Preberite več >>

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Vlada je na včerajšnji seji sprejela Predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ter Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19. Tako imenovana protikorona paket 1 in protikorona paket 2 bosta predložena v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru, po nujnem postopku. Preberite več >>

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Vlada bo z obravnavo popravkov in dopolnitev trenutno veljavne protikorona zakonodaje pričela 21. aprila, njihovo sprejetje pa lahko pričakujemo do konca prihodnjega tedna. Kateri so torej najpomembnejši sklopi, ki jih drugi sveženj ukrepov obravnava in na kakšen način širi krog upravičencev do pomoči? Preberite več >>

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

V aplikaciji eDavki je že omogočen dostop do izjave, s katero bodo samozaposleni uveljavili pravico do mesečnega temeljnega dohodka. Preberite več >>

Oznake: , , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje