“Golo preživetje ni dovolj, morate tudi zaslužiti”

Število žensk v našem podjetniškem okolju narašča. O tem, kakšen je njihov položaj in s kakšnimi težavami ter stereotipi se soočajo podjetnice, smo se pogovarjali s Petro Bališ, ki je vključena tudi v njihovo izobraževanje.
Petra-balis-pisanje-za-splet

Ob bogatih izkušnjah s pisanjem za splet in številnih izvedenih uspešnih projektih za večje in manjše naročnike, se strokovnjakinja za vsebinski marketing in izkušena avtorica promocijskih ter drugih besedil Petra Bališ lahko pohvali tudi z vodenjem delavnic za usposabljanje bodočih samostojnih podjetnic.

“Bodoče podjetnice učim, kako se predstaviti svoji ciljni javnosti, kako izkoristiti vsebinski marketing v svojo korist, kako pisati za splet in jih predvsem spodbujam k samozavestnemu nastopu na novi poti in vztrajnosti,” je pojasnila Petra Bališ, ki razkriva, kakšen je položaj žensk v slovenskem podjetniškem okolju.

Ženske si težko izborijo enakovreden položaj v podjetniškem okolju

“Žensko podjetništvo se v Sloveniji lepo razvija. Položaj podjetnikov v Sloveniji nikakor ni enostaven, še posebej pa to velja za podjetnice in mala samostojna podjetja. Borijo se za enakovreden položaj v podjetniškem okolju, a si je to zelo težko izboriti. Pri ženski materinstvo močno vpliva na razvoj njenega podjetja v določenih življenjskih obdobjih.”

Podjetnice se pri svojem delu soočajo s takšnimi in drugačnimi stereotipi. “Slišim, da so ženske v podjetniškem svetu preveč nežne. V nasprotnem primeru pa so označene za možače,” v smehu dodaja Petra Bališ.

Poudarja, da se osebno ne srečuje s težavami zaradi tega, ker je ženska. To zna včasih celo izkoristiti sebi v prid. Vsekakor opaža razlike v odnosu do dela. Po njenem mnenju imajo ženske drugačen pristop. Meni, da so bolj sistematične in odgovorne. Pri opravljanju posla je pri ženskah prisotna večja mera čustvene inteligence. V samo delo in odnos do dela ter naročnika vlagajo več čustev, časa, zagnanosti, kot tudi sebe in svoje srčnosti. Se pa večkrat zgodi, da brez postavljanja meja in prioritet pripelje do izgorelosti.

Bo tržišče sprejelo vašo idejo?

“Zanimanje za podjetništvo med ženskami je v porastu. Med predavanji sem se srečevala z bodočimi podjetnicami različnih starostnih skupin, zelo razgledanimi, visoko izobraženimi. Večina se lahko pohvali tudi z bogatimi delovnimi izkušnjami. Nekatere udeleženke pridejo z že razvito poslovno idejo, druge pa popolnoma brez podjetniških izkušenj.

Mnoge udeleženke v času izobraževanj ugotovijo, da ideja v praksi ne bo preživela, zato jo opustijo in razvijejo novo. Cilj je s tem vsaj delno dosežen – ugotoviti, ali je njihova ideja dovolj zanimiva, da jo bo tržišče sprejelo in ali bodo z njim lahko preživele. Ob tem pa predavatelji poudarjajo in jih opozarjajo, da golo preživetje ni dovolj, morajo tudi zaslužiti. Le tako se bodo podjetnice lahko razvijale in v svojem podjetju rastle.

Občutek svobode je lahko zelo varljiv

“Na začetku vsake delavnice jih vprašam, zakaj so se odločile za podjetništvo. Odgovori so si v precejšni meri podobni. V podjetništvu vidijo večjo mero svobode, saj si bodo lahko same odmerjale delovni čas in sprejemale odločitve o tem, s kom in kako bodo sodelovale. Obenem bodo lahko svobodno izrazile svojo kreativnost.”

Kot samostojna podjetnica jim Petra Bališ pove, da vse le ni tako, kot se jim zdi na prvi pogled. “Vse zgoraj navedeno drži, vendar se morajo bodoče podjetnice zavedati, da je občutek svobode, ki si ga tako zelo želijo, zelo varljiv. Redki podjetniki pridejo v položaj, ko lahko izbirajo naročnika povsem po svojih željah, težko si je izboriti mesto na trgu, predvsem pa se dela veliko več, kot v “navadni” službi. Kot samozaposlen si sam za vse. Višina mesečnih prilivov je zelo variabilna.”

“O tem, da je manj dopustov oziroma, da je računalnik obvezna oprema za na plažo ali smučišče, sploh ne bom govorila. Vsekakor je zadnje, kar si želiš, da zboliš, da zboli otrok in ne moreš delati.”

Ne išči službe, temveč si ustvarjaj delo

Strokovnjaki opozarjajo, da ima status samostojnega podjetnika trenutno še veliko pomanjkljivosti. Aktualni sistem podjetnika velikokrat postavi v zelo težaven in manj vreden položaj, kar lahko vpliva tudi na kakovost opravljanja posla in možnost razvoja ter rasti.

Razmere na trgu se konstantno spreminjajo in temu primerno je potrebno spremeniti tudi način razmišljanja. “Tudi svojo gimnazijko spodbujam, naj odkriva svoje talente in strasti, naj ve, da se danes ne išče službe, temveč si sam ustvarjaš delo. Če si dober, ne glede na to, kaj delaš, lahko uspeš v Sloveniji in tudi tujini. Če delo razviješ iz svojega hobija, je uspeh lahko še večji,” je prepričana Petra Bališ.

Največja težava je cenovna politika

Pri delu jo večkrat zmoti odnos med naročniki in samostojnimi podjetniki (izvajalci). Veliko stvari se namreč gleda samo skozi prizmo financ. Premalo pozornosti je namenjeno kakovosti storitve, kreativnosti, času in srca, ki je vloženega vanj.

podjetnice-cenovna-politika

Po besedah Petre Bališ nekateri samostojni podjetniki ne znajo postaviti cene svoji storitvi ali izdelku in posledično celotnemu tržišču delajo “dumping” (foto: Pixabay.com)

“Opažam, da so se velika podjetja začela zavedati prednosti sodelovanja z manjšimi podjetji. Prednost manjših podjetnikov je v tem, da smo fleksibilnejši in se lažje ter hitreje prilagodimo in odzivamo naročniku. Težave nastopijo predvsem pri cenovni politiki. Nekateri samostojni podjetniki ne znajo postaviti cene svoji storitvi ali izdelku in posledično celotnemu tržišču delajo “dumping”. Na dolgi rok ne preživijo, cene pa so primorani zniževati tudi drugi. Naročniki ne znajo oziroma do prvega sodelovanja ne morejo presoditi njihove kakovosti in nivoja znanj.”

Povezovanje med podjetniki prinaša korist

Bališeva opozarja, da težave lahko nastanejo tudi pri večji količini dela, ki ga en sam ne zmore, zato se je dobro povezovati. Sama že več let sodeluje z dvema oblikovalcema, programerjem, lektorico, urednico spletnih strani in družbenih omrežij.

“Po potrebi ali ob povečanem obsegu dela stopimo skupaj, da dostavimo (po)polno storitev. Naročniki, ki jim lahko rečem partnerji, so zadovoljni z našim delom, mi pa tudi, ko vidimo kakovosten izdelek. Imam tudi manj prijetne izkušnje, ko daš vse od sebe, veš, da je rezultat več kot dober, pa mi kljub temu ni uspelo vzpostaviti partnerskega, dolgoročnejšega odnosa z naročnikom ali na koncu celo ostane priokus izkoriščanja. Ampak to je del posla, tega že dolgo ne jemljem več osebno,” je pogovor za portal Mladi podjetnik zaključila Petra Bališ.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>


5 resnic o podjetništvu, o katerih nas v šolah ne naučijo

5 resnic o podjetništvu, o katerih nas v šolah ne naučijo

Šole nam podajo številne informacije, ki nam lahko pridejo prav kasneje v življenju. Na uspešno delovanje v podjetništvu pa nas ne pripravijo v zadostni meri. Česa nas šole o podjetništvu niso naučile, pa bi to morali vedeti, če se podajamo na samostojno pot? Preberite več >>

Ponovno aktualno: Ste dobili to pismo? Vrzite ga stran!

Ponovno aktualno: Ste dobili to pismo? Vrzite ga stran!

Če ste podjetnik, potem obstaja velika verjetnost, da ste prejeli pismo, ki vam ga je poslal tuj spletni poslovni imenik EBN European Business Number. Pismo ni novost, a kot kaže, je prišlo do novega vala pošiljanja, zato bodite pozorni. Preberite več >>

Kakšne pasti se skrivajo za franšizami?

Kakšne pasti se skrivajo za franšizami?

Vse več je govora o franšizah, ki naj bi podjetnemu posamezniku zagotovile hiter uspeh v podjetništvu. A kljub številnim prednostim, kot je na primer že uveljavljena blagovna znamka, tržna podpora in pomoč franšizodajalca, obstaja tudi nekaj pasti, ki jih ne smemo zanemariti. Preberite več >>

Tržno analizo morate napraviti vsaj enkrat letno

Tržno analizo morate napraviti vsaj enkrat letno

Analiza trga je eden najpomembnejših korakov ob načrtovanju novega posla, manjkati pa ne sme niti ob merjenju učinkovitosti trenutnega poslovanja. Tržišče se namreč hitro spreminja, čemur morate prilagajati tudi svojo poslovno taktiko. Preberite več >>

9 načinov, kako lahko izboljšate samodisciplino

9 načinov, kako lahko izboljšate samodisciplino

Da bi bili uspešni pri zasledovanju ciljev, ki ste si jih postavili v poslovnem in zasebnem življenju, morate pri sebi razviti veščine samodiscipline. Predstavljamo vam nekaj napotkov, kako se lahko tega lotite. Preberite več >>

Najboljše taktike za pogajanje

Najboljše taktike za pogajanje

Le dobre pogajalske taktike lahko podjetnike pripeljejo do najboljših poslov. V kolikor je pred vami velik izziv, v katerem boste morali dokazati svoje odlično pogajalsko znanje, si preberite nekaj nasvetov, da se boste odrezali kar najbolje. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje