Kaj mora gostinec urediti po odprtju s.p.?

Ko podjetnik uredi vse potrebno za ustanovitev, oziroma vpis s.p. v register, se njegovo delo šele dobro začne. V članku navajamo nekaj pomembnih podrobnosti, na katere podjetnik po odprtju s.p. ne sme pozabiti. Pogoji za opravljanje posamezne dejavnosti so vezani na vsako dejavnost posebej, mi pa smo kot primer vzeli gostilniško dejavnost.
gostilniška dejavnost

Podjetnik lahko skladno z določbami Zakona o gospodarskih družbah prične opravljati dejavnost z dnem vpisa v Poslovni register Slovenije. Postopek vpisa podjetnika, vpisa sprememb podatkov in vpisa prenehanja opravljanja dejavnosti podjetnika vodi AJPES.

Svoj s.p. lahko podjetnik odpre sam, preko portala e-VEM, za kar potrebuje digitalno potrdilo. Postopek pa je mogoče izvesti tudi osebno, na eni od točk SPOT (e-VEM). Če podjetnik s.p. odpira na kateri izmed za to pooblaščenih točk, mu lahko na licu mesta hkrati uredijo tudi vpis v davčni register in prijavo v obvezna socialna zavarovanja.

Odprtje poslovnega računa

Po oddaji prijave za vpis v register bo podjetnik v nekaj dneh po izbranem datumu prijave prejel sklep o registraciji. S.p. je mogoče odpreti do enega meseca pred pričetkom delovanja, datum začetka delovanja torej izbere podjetnik sam in ni nujno datum, na katerega odda vlogo za odprtje.

Po prejemu sklepa o registraciji s.p. se bo moral podjetnik s sklepom odpraviti na izbrano banko, kjer bo odprl poslovni račun. Druga možnost, ki jo ima, je uporaba že obstoječega osebnega transakcijskega računa tudi za namene poslovanja. V tem primeru bo na svoji banki podjetnik račun vrste A (osebni) moral spremeniti v račun vrste T (poslovni). Že od leta 2015 pa se pri registraciji s.p. ne potrebuje več ločenega transakcijskega računa za opravljanje dejavnosti in se lahko za osebne in poslovne namene uporablja skupni račun.

Prijava v zavarovanja in davčni register

Podjetnik mora v 8 dneh po vpisu v register urediti prijavo v obvezna socialna zavarovanja. V primeru, da gre za popoldanski s.p., bo potrebna prijava v zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Najkasneje v 8 dneh po vpisu v register pa je potrebno oddati tudi obrazec, s katerim se pristojni davčni urad obvesti o izbranem sistemu vodenja poslovnih knjig (vpis v davčni register). Oboje lahko podjetnik uredi tudi hkrati z odprtjem s.p. na portalu e-VEM ali eni od točk SPOT.

Dovoljenja in pogoji za opravljanje dejavnosti

Pri številnih dejavnostih zakonodaja postavlja dodatne zahteve in pogoje, ki jih mora podjetnik izpolnjevati pred pričetkom opravljanja takšne dejavnosti. Dejavnost, za katero se zahteva opravljanje pogojev, se sicer lahko registrira, še preden podjetnik dejansko izpolnjuje pogoje za njeno opravljanje. Pomembno je, da so pogoji izpolnjeni, preden se dejavnost prične izvajati.

Primer: Dejavnosti gostiln

Gostilniška dejavnost je ena od dejavnosti, ki zahteva izpolnjevanje kar nekaj pogojev iz različnih področij. Gostilne so gostinski obrati, ki po naročilu nudijo ožji izbor toplih in hladnih jedi, napitke in pijače vseh vrst.

restavracija

Objekt, njegove zunanje površine in primerno označevanje

Objekt v katerem se izvaja gostilniška dejavnost, mora imeti uporabno dovoljenje, ki se pridobi z oddajo vloge na pristojni Upravni enoti. Obrat mora imeti vidno označeno podjetje in sedež gostinca ter vrsto in ime obrata. Če gre za nastanitveni obrat, pa je potrebna tudi označba kategorije, v katero je obrat uvrščen. Vsi napisi morajo biti v Slovenščini, vhod v gostinski obrat in napis, pa morata biti v času nočnega obratovanja osvetljena.

Zunanje površine gostišča predstavljajo tisti del funkcionalnega zemljišča objekta ali dela objekta, v katerem je gostinski obrat in druge zunanje površine, ki so namenjene opravljanju gostinske dejavnosti na prostem. Zunanje površine morajo biti ustrezno urejene in primerno označene. Površine namenjene dostavi blaga in odvozu odpadkov morajo biti fizično in vidno ločene od zunanjih površin, ki so namenjene gostom in od drugih javnih površin. Potrebno je urediti tudi dostop do vhoda za goste in ustrezno parkirišče, če je gostišče dosegljivo z motornimi vozili. Gostišče mora imeti urejeno oskrbo s pitno vodo, odvajanje odplak, varstvo pred požarom, priključitev na električno omrežje ter zagotovljeno telefonsko povezavo z javnim telefonskim omrežjem.

Gostišče mora upoštevati tudi minimalne prostorske pogoje. Poskrbljeno mora biti za kuhinjo, gostilniško sobo s točilnim pultom, stranišče za goste, garderobo in stranišče za zaposlene, prostore za družabni program (če ima živo glasbo).

Obratovalni čas in označevanje cen

Obratovanje gostišča se določi samostojno, v skladu s poslovnimi interesi podjetnika. Poslovanje gostišča je zahtevano v njegovem rednem obratovalnem času, ki se določi tudi glede na vrsto gostinskega obrata in mora biti potrjen s strani občine. Razpored obratovalnega časa je potrebno prijaviti 15 dni pred začetkom obratovanja, pred začetkom novega koledarskega leta za naslednje leto (če pride do sprememb), oz. pred spremembo obratovalnega časa, na posebnem obrazcu. Razpored se objavi na vidnem mestu, ob vhodu v obrat.

Gostinec je dolžan svojim gostom vnaprej zagotoviti tudi cene svojih storitev. Slednje morajo biti izpisane čitljivo in gostom na razpolago v vseh prostorih, kjer se nudijo storitve.

Varnost živil

Gostinec lahko svojim gostom nudi le živila, ki ob predvideni uporabi ne predstavljajo nevarnosti za njihovo zdravje. Za zagotavljanje varnosti živil je potrebno zagotavljati njihovo sledljivost, vse do proizvajalcev. Pomembno pa je tudi pravilno označevanje živil in njihovo predstavljanje, na način, ki ne zavaja potrošnikov.

Alkohol in tobačni izdelki

Oseba, ki izvaja gostilniško dejavnost mora upoštevati določene omejitve prodaje tobačnih izdelkov in omejitve prodaje in ponujanja alkoholnih pijač. Tu je mišljena predvsem omejitev prodaje osebam mlajšim od 18 let, pa tudi omejitve glede časovnega okna prodaje alkoholnih izdelkov in prostorov, kjer je dopuščeno kajenje.

Za prodajo tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov je potrebno prej pridobiti dovoljenje za prodajo tovrstnih izdelkov. Dovoljenje se pridobi za vsak poslovni prostor v katerem se stalno, občasno ali začasno izdajajo računi za dobave tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov. Vlogo je mogoče oddati elektronsko preko portala SPOT, vloži pa jo s.p., ki prodaja tovrstne izdelke v poslovnem prostoru. Za pridobitev dovoljenja je potrebno plačati tudi upravno takso, v višini 18,10 evrov. Dovoljenje po pridobitvi velja 5 let od izdaje, z možnostjo podaljšanja.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine je 29. april 2024

Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine je 29. april 2024

Zavezanci, ki so prejeli informativni izračun dohodnine v začetku aprila, imajo do 29. aprila 2024 čas za oddajo ugovora. V primeru da izračuna še niste prejeli, ga boste v naslednjem svežnju informativnih izračunov. Le-ta bo odpremljen 31. maja 2024. Preberite več >>

Prijavite svoje dohodke iz tujine

Prijavite svoje dohodke iz tujine

V primeru da so nenapovedani dohodki, prejeti iz tujine, edini dohodki davčnega zavezanca, le-ta ne bo prejel Informativnega izračuna dohodnine in mora sam vložiti napoved za letno odmero dohodnine. Preberite več >>

Prijavite dohodke iz poslovanja preko spletnih platform

Prijavite dohodke iz poslovanja preko spletnih platform

Finančna uprava zavezance, ki s poslovanjem preko spletnih platform dosegajo dohodke iz naslova opravljanja dejavnosti, poziva, da prejete dohodke vključijo v svoje davčne obračune. Preberite več >>

Za uspešno eVročanje morate potrditi svoj elektronski naslov

Za uspešno eVročanje morate potrditi svoj elektronski naslov

Fizične osebe, ki bodo dokumente Finančne uprave prejemale izključno v eDavke, morajo potrdili svoj elektronski naslov za obveščanje o odloženih dokumentih v eDavkih. To je namreč nujno za prevzemanje dokumentov. Preberite več >>

Kratkotrajno delo v podjetju – pomoč sorodnika v podjetju

Kratkotrajno delo v podjetju – pomoč sorodnika v podjetju

Podjetniki, ki se v svojem podjetju srečujejo z začasno povečanim obsegom dela ali s finančnimi težavami, lahko za pomoč pri opravljanju dela zaprosijo družinske člane. Dela pa sicer ne more opravljati katerikoli sorodnik in prav tako ne neomejeno število ur, saj predpisi s tega področja določajo posebne pogoje in omejitve. Preberite več >>

Obvezno prijavite dohodke, prejete preko spletnih platform

Obvezno prijavite dohodke, prejete preko spletnih platform

Finančna uprava bo v letu 2024 prejela podatke o dohodkih, ki so bili ustvarjeni s poslovanjem preko spletnih platform v preteklem letu 2023. Zakonska podlaga temelji na direktivi DAC7, ki je bila v okviru Evropske unije sprejeta v letu 2021. Preberite več >>

Ne pozabite na novi obvezni zdravstveni prispevek

Ne pozabite na novi obvezni zdravstveni prispevek

Od januarja 2024 dalje bodo zavezanci za obračun obveznih prispevkov za zdravstveno zavarovanje prvič obračunali tudi novi obvezni zdravstveni prispevek (OZP). Določen je v fiksnem mesečnem znesku 35 evrov. Preberite več >>

Regres in letni dopust

Regres in letni dopust

Regres in letni dopust sta nerazdružljivo povezana. Regres je vsota denarja, ki jo mora delodajalec plačati delojemalcu poleg letnega dopusta po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). Letni dopust je pravica delavca, ki se ji slednji ne more odpovedati in ki mu je delodajalec ne sme kratiti. Preberite več >>

Prvo izplačilo pomoči za samozaposlene

Prvo izplačilo pomoči za samozaposlene

Finančna uprava je izplačilo za izjave, prejete do konca septembra, izvedla 10. oktobra 2023. Na podlagi vseh prejetih izjav v septembru, je tako Finančna uprava nakazala zaprošeno pomoč. Nakazila so prejeli upravičenci, samozaposleni zaradi posledic poplav in plazov v avgustu 2023, ki so izpolnjevali zahtevane pogoje. Preberite več >>

Na blagajni ne pozabite na izdani račun

Na blagajni ne pozabite na izdani račun

Novela Zakona o davčnem potrjevanju računov je že v veljavi. Ponovno je uvedena globa za kupce, ki ne bodo vzeli računa. Višina globe je določena na 40 evrov. Preberite več >>

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje