Kaj je davčna blagajna?

Avtor — 30.06.2017
Enotna strokovna opredelitev davčne blagajne ne obstaja. To so sistemi in modeli, ki na bolj ali manj učinkovit način zagotavljajo, da podatki o izdanih računih in prometu davčnih zavezancev odražajo dejansko stanje.
davčne blagajne

Kaj je davčna blagajna? (Vir slike: Pixabay.com)

Gre za enega izmed ukrepov proti sivi ekonomije in utaji davkov, večji zaščiti potrošnikov in povečanju javnofinančnih prihodkov.

Davčna blagajna je sistem obveščanja Fursa o skorajda vsakem izdanem računu, ki ste ga plačali z gotovino, kar vključuje vse, kar ni nakazano na transakcijski račun prodajalca, torej tudi plačilo preko kreditne ali debetne kartice. Celoten postopek ureja Zakon o potrjevanju davčnih računov (ZDavPr).

Kako deluje davčna blagajna?

Za delovanje svoje davčne blagajne davčni zavezanec potrebuje brezplačno namensko digitalno potrdilo, ki se uporablja zgolj za izmenjavo podatkov o računih in o poslovnih prostorih. Nato je potrebno pred prvim potrjevanjem računov registrirati poslovni prostor oz. prodajno mesto pri FURS.

Sledi oznaka poslovnih prostorov, v katerih se bo gotovinsko poslovanje izdajalo, blagajn prek katerih bo postopek potekalo davčno potrjevanje računov, oznake za identifikacijo fizičnih oseb, ki bodo te račune izstavljale, določiti način številčenja računov in se odločiti o uporabo elektronske naprave ali knjige vezanih računov. Vse našteto se zabeleži v internem aktu. V primeru nesprejetja tega akta sledijo krepko visoke globe.

Davčna blagajna mora biti popolnoma v skladu z zakonom s področja davčnega potrjevanja računov. Na računu ne smejo manjkati podatki o času izdaje računa, navedena mora biti oznaka fizične osebe, ki je račun izdala, enkratna identifikacijska oznaka računa EOR, zaščitna oznaka izdajatelja računa ZOI v tekstovni obliki in v obliki QR kode, zakonsko predpisana oblika številke računa, ki bo sestavljena iz treh sklopov: oznaka prostora – oznaka elektronske naprave – zaporedna številka.

Kakšen strošek bo za vas predstavljala davčna blagajna je odvisno od tega, koliko poslujete z gotovino. Najosnovnejša je brezplačna oblika na spletnem portalu eDavki.

Oznake: , ,