Kako barve v prostoru vplivajo na delovno produktivnost?

Znano je, da barve okoli nas vplivajo na naše razpoloženje. Prav tako pa imajo vpliv na našo motivacijo, kreativnost in delovno produktivnost. Kakšen je učinek posameznih barv in katere je priporočljivo vnesti v pisarne, da bi dosegali optimalne učinke?
Vpliv barv na delovno produktivnost (Vir: Pixabay)

Vpliv barv na delovno produktivnost (Vir: Pixabay)

Številne znanstvene študije so potrdile, da barve v prostoru ne vplivajo zgolj na naše razpoloženje. Pomembno funkcijo imajo tudi pri povečanju / zmanjšanju delovne produktivnosti in kreativnosti. Prav zato je smiselno pri načrtovanju ureditve delovnih prostorov upoštevati tudi ta vidik. Z vsako barvo lahko dosežemo nekaj drugega.

Če barve v prostoru uporabljamo z namenom, da bi povečali delovne učinke, je treba v ozir vzeti tudi naravo dela. Pri delu s podatki se aktivira predvsem leva možganska polovica, pri ustvarjalnem pa desna. Zato moramo vedeti, katere miselne procese želimo s prisotnostjo posamezne barve v prostoru spodbuditi. Na splošno se bolje obnese kombinacija barv, kot da bi bila v celem prostoru zastopana zgolj ena barva.

Modra in zelena

Zelena in modra barva sta dve najbolj zastopani barvi v naravi, zato je njun učinek na ljudi pomirjujoč. Ti dvi barvi povečujeta učinkovitost pri delu in osredotočenost na bistvene naloge. Poleg tega tudi pozitivno vplivata na splošno počutje posameznikov, ki so jim izpostavljeni dlje časa. Obe barvi sta precej primerni za dolge ure dela in sta lahko zastopani na večjih površinah.

Zelena je povezana tudi z rastjo in pomaga pri poglobljenem razmišljanju o določenem problemu. Pomaga tudi pri inovativnosti, zmanjšuje stres in vzpostavlja ravnovesje.

Modra znižuje srčni utrip. Povezana je tudi z zaupanjem. Spodbuja komunikacijo med ljudmi, zato je primerna tudi v prostorih, ki so namenjeni sestankom.

Rdeča

Rdeča barva je po drugi strani zelo vpadljiva in močna. Je barva strasti, ognja, primerna pa je, če želimo z njo nekaj izpostaviti. Zvišuje srčni utrip, možgansko aktivnost in kliče k akciji. Dokazano je, da tudi povečuje apetit.

Rdeča lahko spodbuja agresivno vedenje, zato ni primerna za večje površine oziroma za v prostore, kjer se ljudje zadržujejo dlje časa. Lahko pa je dobra izbira za prostor za druženje in za jedilnice. Če želite v pisarni izpostaviti neko obvestilo, detajl, da bi bili nanj pozorni vsi zaposleni, je rdeča več kot primerna izbira.

Rumena

Rumena barva je barva optimizma, energije in svežine. Spodbujala naj bi delovanje domišljije. Prav zato je priporočljiva za uporabo v prostorih, kjer svoje delo opravljajo umetniki, pisci, designerji, razvijalci in drugi, ki za opravljanje svojega dela potrebujejo inspiracijo. Prav tako naj bi kot rdeča naj bi vplivala na povečan apetit.

Priporočljiv je umirjen ton rumene. Preveč intenziven odtenek ima namreč lahko nasprotni učinek od želenega in povzroča tesnobnost.

Pravilna uporaba barv v pisarni za boljše delovne učinke (Vir: Pixabay)

Pravilna uporaba barv v pisarni za boljše delovne učinke (Vir: Pixabay)

Oranžna

Oranžna je barva, ki dviguje razpoloženje. Če ste utrujeni, je oranžna tista, ki vas bo zbudila in spodbudila k nadaljevanju aktivnosti. Oranžna je tako kot rumena primerna kot delovni prostor za ljudi, ki pri delu uporabljajo ideje in domišljijo.

Rjava

Rjava je precej neopazna barva, je pa tudi barva zvestobe in profesionalnosti. Izkaže se lahko kot odlično ozadje za bolj intenzivne barve kot je rdeča, saj ublaži njen vpliv.

Roza

Roza ima pomirjujoč vpliv na ljudi, ki so ji izpostavljeni. Vpliva na odpravljanje oziroma zmanjševanje agresivnega vedenja, zato jo s tem namenom uporabljajo tudi v nekaterih zaporih. Ker gre za umirjeno različico rdeče barve, je prav tako barva sreče in energije, hkrati pa nima njenih negativnih učinkov. Roza barva v pisarni pomaga zaposlenim, da pri delu ohranjajo osredotočenost na delovne naloge.

Bela

Bela barva daje vtis čistosti in modernosti, po drugi strani pa tudi hladnosti in sterilnosti. Ker je preveč nevtralna, ne deluje najbolje na delovno produktivnost. Poleg tega se pri izpostavljenosti večjim belim površinam poveča možnost, da bo zaposleni pri delu naredil napake. Vseeno pa se bela lahko odlično obnese, če se jo kombinira z drugimi, bolj intenzivnimi barvami, ki jih bela zmehča.

Siva

Sivo velikokrat povezujemo z depresivnim počutjem in nizko samozavestjo, zato ni dobro, če ta barva v pisarni prevladuje. Jo pa lahko uporabljamo na podoben način kot rjavo – kot ozadje drugim bolj izraznim barvam, ki zaradi prisotnosti sive ne delujejo več tako vpadljivo.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>


Podjetniki z razvito čustveno inteligenco so uspešnejši

Podjetniki z razvito čustveno inteligenco so uspešnejši

Čustvena inteligenca igra zelo pomembno funkcijo v življenju posameznika. Ta vpliva na sposobnost navezovanja pristnih stikov z drugimi in ustvarjanja kakovostnih odnosov. Znanost pa čedalje bolj ugotavlja, da čustvena inteligenca ni pomembna le v zasebnem življenju; izreden pomen ima tudi na podjetniški uspeh. Preberite več >>

Kako pripraviti dobro prezentacijo?

Kako pripraviti dobro prezentacijo?

Če nameravate nastopati pred javnostjo, da bi predstavili določeno tematiko, se morate pred tem dobro pripraviti, če želite, da boste želeno sporočilo predali kar najbolj učinkovito. Podajamo vam nekaj napotkov, kako oblikovati prezentacijo, ki bo zanimiva za poslušalce. Preberite več >>

9 največjih izzivov, s katerimi se spopadajo (mladi) podjetniki

9 največjih izzivov, s katerimi se spopadajo (mladi) podjetniki

Če ste se odločili za podjetniško pot, so izzivi nekaj, kar sodi zraven. Nanje morate biti pripravljeni, poleg tega pa morate vedeti tudi to, kako se jih boste lotili. Predstavljamo vam seznam 9 izzivov, s katerim se več ali manj spopadajo vsi podjetniki, in napotke, kako jih premagati. Preberite več >>

Odpirate podjetje? Pripravite se na davčno oddajo podatkov

Odpirate podjetje? Pripravite se na davčno oddajo podatkov

Pri samem postopku ustanovitve podjetja se bodoči podjetniki med drugim soočijo tudi z vprašanji o poslovnih prostorih, kapitalskih naložbah, povezanih osebah ipd. Odgovore na ta in še nekatera druga vprašanja je treba imeti že pri samem postopku ustanovitve s.p. ali druge oblike gospodarske družbe, ko se prvič oddaja davčne podatke. Preberite več >>

Zakaj podjetniki izbirajo stoječe mize?

Zakaj podjetniki izbirajo stoječe mize?

O stoječih mizah ste verjetno že slišali. Mize, ki jih mnogi hvalijo, zlasti podjetniki, ki v sedečem položaju preživijo večino dneva, so v zadnjih letih postale hit. Pa ne le zaradi »oblike«, temveč tudi zaradi prednosti, ki jih ponujajo. Preberite več >>

Več ur dela ne pomeni nujno tudi boljših rezultatov

Več ur dela ne pomeni nujno tudi boljših rezultatov

Ljudje trdo delo velikokrat enačijo s produktivnostjo, toda več ur, preživetih na delovnem mestu, še ne pomeni nujno tudi boljših rezultatov. Treba je delati pametneje, pa tudi pogumneje: šele tedaj se pokažejo resnično dobri rezultati. Preberite več >>

Oznake: