Kako izbrati WordPress vtičnik? Tu je 6 kontrolnih točk!

WordPressova privlačnost in popularnost se skrivata v preprosti uporabi, množični skupnosti in številnih strokovnjakih s celega sveta. Uporabniki se za ta CMS (ang. content management system) odločajo tudi zaradi možnosti razširitve funkcionalnosti prek t. i. vtičnikov (ang. plugins). Ti vam omogočajo, da svojo stran opremite z uporabnimi orodji, ki vam pomagajo doseči namen, za katerega ste spletno stran vzpostavili.
Kako izbrati WordPress vtičnik? Tu je 6 kontrolnih točk!

Kako najbolje izbrati vtičnik za vašo WordPress stran?

WordPress vtičnik je programska koda, ki omogoča razširitev funkcionalnosti vaše spletne strani brez programerskega znanja. Če smo v času ekspanzije mobilnih aplikacij radi izrekali krilatico »there’s an app for everything«, tudi za vtičnike velja »there’s a plugin for everything«.

Ali ste si zamislili, da bo ob vaši spletni strani uporabnikom na voljo tudi forum za izmenjavo mnenj? Tu je vtičnik bbPress. Seveda boste želeli zbirati podatke svojih obiskovalcev (v skladu z uredbo GDPR, kajne?), za kar morate implementirati kontaktni obrazec. Izberite vtičnik svojega ponudnika, npr. MailChimp, ali pa uporabite enega od ostalih, npr. Contact Form by WPForms. Prvi stik z vtičniki bo najbolje opraviti preko uradne spletne strani WordPress.org. Vtičniki niso vsemogočni, zato jih bo za izpolnitev nekaterih zahtev treba naložiti več.

Zakaj je izbiri vtičnika treba posvetiti dovolj pozornosti?

Zaradi varnosti! WordPress je zaradi svoje razširjenosti pogosta tarča hekerjev. Blog SUCURI je objavil analizo 8 tisoč okuženih spletnih strani in ugotovil, da je med njimi kar 74 odstotkov takšnih, ki uporabljajo WordPress.

Vtičnik s slabo kodo nepridipravu polepša dan, saj mu omogoči prevzem nadzora nad vašo spletno stranjo. S tem se lahko dokoplje do vaših podatkov ali kontaktov strank, nenazadnje lahko vašo spletno stran izbriše ali od vas zahteva odkupnino. WPScan poroča, da kar 52 odstotkov kritičnih varnostnih lukenj povzročajo vtičniki, medtem ko WordPress teme predstavljajo »le« 11 odstotkov ranljivosti.

Vabljeni na delavnico o WordPress CMS sistemu in postavite svojo spletno stran.

Marko Lampret je programer in WordPress strokovnjak, ki je postavil več kot 250 spletnih strani! Klikni na zgornjo sliko in si oglej program tridnevne delavnice!

Kako varno izbrati WordPressov vtičnik?

WordPress premore več kot 50 tisoč vtičnikov; skupaj so uporabniki izvedli že prek milijardo prenosov. Ko izbirate svojega, preverite naslednje kontrolne točke.

1. Ocene (ang. ratings)

Najbolj pogost trik spletnih trgovcev za prepričevanje kupcev so ocene zadovoljnih uporabnikov. Tudi pri vtičnikih ni nič drugače, saj ima vsak izmed njih vidno povprečno oceno. Uporabniki za njih glasujejo z oceno od ena do pet.

Pridobivanje ocen na spletu je lahko tarča manipulativnih praks, zato se zgolj nanje ni modro popolnoma zanašati. Bodite pazljivi pri vtičnikih z visoko oceno, a manjšim številom ocen, ki so jih podali uporabniki – ocene so lahko podali prijatelji in znanci, včasih se jih lahko na spletu celo kupi. Iščite zdravo razmerje med višino ocene (od 1 do 5 zvezdic) in številom podanih ocen. Strokovnjaki pravijo, da bi morali biti sumničavi do vtičnikov, ki imajo oceno nižjo od »dobre trojke«.

Po drugi strani morate pri analizi ocen v zakup vzeti dejstvo, da vsi uporabniki ne vnesejo ocene, kar pomeni, da vtičnika zgolj na podlagi majhnega števila ocen ne smete izključiti. Vtičnik je lahko zelo nišno usmerjen in kot tak ne more privabiti veliko uporabnikov.

Preberite tudi članek Kako izbrati najboljšo WordPress temo?

2. Uporabniško mnenje oz. komentar

Na spletu kupujete prenosni računalnik, knjigo ali WordPress vtičnik. Odločitev sprejmete na podlagi zelo podobnih informacij. Verjetno tudi vi sprva poiščete negativne komentarje obstoječih uporabnikov in se postopoma pomikate proti pozitivnim. V analizo vtičnika vključite oboje in bodite kritični do zapisanega. Negativne komentarje sproži močnejše čustvo, npr. jeza ali frustracija, medtem ko srednje zadovoljen uporabnik svoje ocene morda niti ne bo podal. Negativni komentarji so lahko tudi rezultat lenobe uporabnika, ki se ni poglobil v navodila za namestitev ali preveril posodobitev.

Namig: WordPress je odprtokodni sistem, ki je osnovan na skupnosti zanesenjakov. Ali ste z vtičnikom zadovoljni? Za skupnost boste naredili največ, če vtičnik ocenite in pustite komentar. Razvijalcu lahko tudi donirate denar.

3. Namestitve (ang. active installations)

Vtičnik, ki ima milijone namestitev, je dosegel svoj namen in prepričal skupnost uporabnikov WordPressa. Preverite ta podatek za lažjo odločitev, saj ga je za razliko od ocene težje prikrojiti.

Zastareli WordPress vtičniki so velika varnostna grožnja vaši spletni strani.

Bodite pozorni na redne posodobitve WordPress vtičnikov!

Kako se odločiti, katero WP temo izbrati? Preverite članek Kako izbrati najboljšo WordPress temo?

4. Posodobitve (ang. last update)

Z varnostnega vidika gre za izjemno pomemben podatek. Ali si na svoji spletni strani želite redno pregledovan, posodobljen in pred hekerji varen vtičnik?

Posodobljen vtičnik kaže na to, da za njim stoji avtor (programer ali ekipa), ki vlaga trud v razvoj. To pomeni, da je v koraku s časom in pripravljen na preteče nevarnosti ter da lahko v prihodnje pričakujete tudi kakšno novost v funkcionalnosti. Zgodovino posodobitev najdete v zavihku »changelog«.

Ne zanemarite podatka o združljivosti vtičnika z vašo verzijo WordPressa, ki jo morate redno posodabljati (letno so na voljo tri posodobitve). WordPressove posodobitve so izjemno pomembne novosti, ki poleg novih funkcionalnosti odpravljajo varnostne luknje prejšnjih verzij. Od vseh okuženih WordPress strani je kar 61 odstotkov takšnih, ki so bile z zlonamerno kodo okužene prav zaradi zastarelih verzij. Redno posodabljanje WordPressa je vaša naloga!

Namig: Vtičniki lahko upočasnijo vašo spletno stran, česar pa si iz več razlogov nikakor ne želite (dva od njih sta SEO in uporabniška izkušnja). Testirajte, kakšen vpliv ima vtičnik na hitrost! Na Googlu poiščite eno izmed mnogih storitev, ki merijo hitrost nalaganja spletnih strani, in primerjajte rezultate s prižganim in ugasnjenim vtičnikom.

5. Podpora (ang. support)

Ali ste opazili, da avtor na forumu uporabnikom redno postreže z odgovori? Da je avtorjevo reševanje posredovanih napak ali hroščev v programski kodi ažurno? Odlično! Kombinacija rednih posodobitev iz prejšnje točke in odlična podpora sta izjemno pomembni pri vaši odločitvi.

Vabljeni na delavnico o WordPress CMS sistemu in postavite svojo spletno stran.

Marko Lampret je programer in WordPress strokovnjak, ki je postavil več kot 250 spletnih strani! Klikni na zgornjo sliko in si oglej program 3-dnevne delavnice!

Če ste naleteli na težavo, poiščite sekcijo pogosto zastavljena vprašanja, dokumentacijo vtičnika, forum ali kakšen drug kanal komunikacije, ki ga uporablja avtor. Verjetnost, da je odgovor na vaše vprašanje že javno dostopen, je velika.

Namig: Nakup vtičnika opravite le prek uradnega razvijalca, WordPress.org ali zaupanja vrednih storitev, kot je CodeCanyon. Če naletite na nepreverjeno stran tretje osebe (tj. stran, ki ni povezana z avtorjem, ali stran, ki ni prepoznavna spletna tržnica), ki vam ponuja “ekskluziven paket najboljših vtičnikov po izjemni ceni”, se ji raje izognite, saj je verjetnost, da takšni paketi skrivajo zlonamerno kodo, velika.

6. Posnetki zaslona in videi

Dolgi predstavitveni opisi so lahko v svoji obsežnosti nerazumljivi. Večina avtorjev v predstavitev doda posnetke zaslona ali video, ki vam slikoviteje prikažejo uporabnosti vtičnika. Na pomoč vam lahko priskočijo tudi recenzije, ki jih uporabniki samoiniciativno posnamejo na YouTubu.

Namig: Med iskanjem pravega vtičnika boste zagotovo naleteli na več konkurenčnih rešitev. Odprite vsakega v svojem zavihku in jih enostavno primerjajte med seboj glede na zgoraj opisane kriterije. Če se ne morete odločiti, uporabite Google ali YouTube in poiščite objave blogerjev, ki so pripravili natančne primerjave.

Za zaključek: ne pozabite na uporabniško izkušnjo!

Čeprav število nameščenih vtičnikov (če so ti kvalitetni) minimalno vpliva na hitrost vaše spletne strani, pa bodite pri njihovem nameščanju zmerni. Nepremišljeno dodajanje vtičnikov bo vodilo v kaos in povišalo verjetnost, da izberete takšnega, ki vam bo kasneje povzročal težave. Dodajajte jih postopoma, pri izbiri pa si ne dovolite zanemariti uporabniške izkušnje. Vaši obiskovalci vam bodo hvaležni, če jih ne boste v prvih nekaj sekundah spravili v slabo voljo z vsemi triki digitalnega marketinga.

POZOR! Na urniku MP izobraževanj se je pojavila čisto NOVA delavnica, ki je ne smete spregledati. Z vrhunskim strokovnjakom za WordPress smo sestavili program tridnevne delavnice, v okviru katere boste spoznali WordPressov CMS in se naučili, kako postaviti svojo spletno stran. Vas zanima več? Na voljo je le 8 mest: podrobnosti najdete TUKAJ >>

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Email Marketing Master Class

Email Marketing Master Class

Email je eden izmed najmočnejših marketinških kanalov za podjetja vseh velikosti, z enim od najnižjih cen na konverzijo in najvišjo stopnjo uspeha. Še vedno pa ga mnogi neuspešno izkoriščajo. Zato ti bomo na delavnici pokazali, kako zgradiš in maksimalno izkoristiš potencial svojih email baz. Preberite več >>

WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo! Preberite več >>


Kontrolni seznam za masovno pošiljanje e-mailov

Kontrolni seznam za masovno pošiljanje e-mailov

Poznate tisti strašljivi občutek, preden kliknite na gumb Pošlji za sporočilo, naslovljeno na več tisoč naslovnikov? Se sporočilo lepo prikazuje v vseh odjemalcih? Smo odstranili vse slovnične napake? Ali vse povezave delujejo? Preberite več >>

Kako izbrati najboljšo WordPress temo?

Kako izbrati najboljšo WordPress temo?

Porodila se vam je poslovna ideja, morda ideja za hobi. Naslednji korak je postavitev spletne strani v okviru storitve WordPress. Odločiti se morate, kakšen je cilj vaše spletne strani: blog, spletna trgovina ali predstavitvena stran podjetja so si strukturno namreč zelo različne. Zelo zabavna je tudi odločitev glede videza spletne strani. Temu primerna mora biti tudi WordPress tema, ki jo boste izbrali ... Preberite več >>

Email marketing kampanje naj vsebujejo dodano vrednost

Email marketing kampanje naj vsebujejo dodano vrednost

Ne glede na to, ali se email marketinga poslužujete 10 let ali 10 dni, morate vsebine, ki jih nudite svojim bralcem, ves čas izpopolnjevati. Ljudje, industrija, celo vaš posel se namreč neprestano spreminja in razvija, zato morate temu prilagajati tudi svoje email marketing kampanje. Preberite več >>

Najbolj priljubljeni ovitki za mobilne telefone

Najbolj priljubljeni ovitki za mobilne telefone

Ko pride do poškodbe mobilnega telefona zaradi padca, je prepozno za ukrepanje. Veliko bolje je, če se poskrbi za preventivo. V te namene se uporabniki poslužujejo različnih tipov ovitkov, ki so namenjeni zaščiti telefonov. Preberite več >>

10 pravil za učinkovito pošiljanje elektronske pošte

10 pravil za učinkovito pošiljanje elektronske pošte

Vsi podjetniki se dnevno soočajo z ogromnimi količinami elektronske pošte – pravzaprav bi lahko svoje delovne dneve v celoti posvetili odgovarjanju na prejeta sporočila. V prispevku predstavljamo, kako lahko sebi in drugim olajšate pošiljanje in prejemanje uvodnih sporočil. Preberite več >>

Amazon na poti do 200 milijard prometa v 2018 in priložnost, ki jo nudi slovenskim podjetnikom

Amazon na poti do 200 milijard prometa v 2018 in priložnost, ki jo nudi slovenskim podjetnikom

Številke, ki jih ustvarja največji svetovni online trgovec v zadnjih letih so neverjetne. Amazon je bil na začetku online knjigarna, danes pa izjemno uspešno prodaja praktično vse možne produkte – od nakita, prehrane, tehnike pa do vrtne opreme. Preberite več >>

S spodnjimi nasveti izboljšajte stopnjo odprtih elektronskih sporočil

S spodnjimi nasveti izboljšajte stopnjo odprtih elektronskih sporočil

Pridobivanje kontaktnih podatkov potencialnih strank je pomembno, toda veliko število elektronskih naslovov vam ne bo prav nič koristilo, če vaša sporočila ne bodo prebrana. Če se boste pravilno lotili email marketinga, teh težav ne bi smeli imeti. Preberite več >>

5 nasvetov, kako izboljšati trženje prek elektronske pošte

5 nasvetov, kako izboljšati trženje prek elektronske pošte

Trženje prek e-pošte je daleč najbolj učinkovit način za komunikacijo z naročniki, kontakti in strankami. Danes se bije bitka za pozornost potencialnih strank tudi na tem področju – zato morate izstopati. Kako torej lahko izboljšate trženje in pošiljate boljša sporočila? Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

GDPR po GDPR (delavnica s konkretnimi rešitvami)

18.10.2018 od 14:00 do 17:00
GDPR po GDPR (delavnica s konkretnimi rešitvami)

Vsi smo že slišali za GDPR - zaostritev pravil na področju varstva osebnih podatkov, ki močno vpliva na poslovanje podjetij, ki zbirajo osebne podatke o strankah. Kako se na spremembe, ki jih je prinesla uredba GDPR, pripraviti v praksi in kaj je potrebno urediti kar se tiče hranjenja osebnih podatkov o strankah?
Preberite več >>

Email Marketing Master Class

24.10.2018 od 15:00 do 18:00
Email Marketing Master Class

Email je eden izmed najmočnejših marketinških kanalov za podjetja vseh velikosti, z enim od najnižjih cen na konverzijo in najvišjo stopnjo uspeha. Še vedno pa ga mnogi neuspešno izkoriščajo. Zato ti bomo na delavnici pokazali, kako zgradiš in maksimalno izkoristiš potencial svojih email baz.
Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

21.11.2018 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje