Kako izbrati WordPress vtičnik? Tu je 6 kontrolnih točk!

WordPressova privlačnost in popularnost se skrivata v preprosti uporabi, množični skupnosti in številnih strokovnjakih s celega sveta. Uporabniki se za ta CMS (ang. content management system) odločajo tudi zaradi možnosti razširitve funkcionalnosti prek t. i. vtičnikov (ang. plugins). Ti vam omogočajo, da svojo stran opremite z uporabnimi orodji, ki vam pomagajo doseči namen, za katerega ste spletno stran vzpostavili.
Kako izbrati WordPress vtičnik? Tu je 6 kontrolnih točk!

Kako najbolje izbrati vtičnik za vašo WordPress stran?

WordPress vtičnik je programska koda, ki omogoča razširitev funkcionalnosti vaše spletne strani brez programerskega znanja. Če smo v času ekspanzije mobilnih aplikacij radi izrekali krilatico »there’s an app for everything«, tudi za vtičnike velja »there’s a plugin for everything«.

Ali ste si zamislili, da bo ob vaši spletni strani uporabnikom na voljo tudi forum za izmenjavo mnenj? Tu je vtičnik bbPress. Seveda boste želeli zbirati podatke svojih obiskovalcev (v skladu z uredbo GDPR, kajne?), za kar morate implementirati kontaktni obrazec. Izberite vtičnik svojega ponudnika, npr. MailChimp, ali pa uporabite enega od ostalih, npr. Contact Form by WPForms. Prvi stik z vtičniki bo najbolje opraviti preko uradne spletne strani WordPress.org. Vtičniki niso vsemogočni, zato jih bo za izpolnitev nekaterih zahtev treba naložiti več.

Zakaj je izbiri vtičnika treba posvetiti dovolj pozornosti?

Zaradi varnosti! WordPress je zaradi svoje razširjenosti pogosta tarča hekerjev. Blog SUCURI je objavil analizo 8 tisoč okuženih spletnih strani in ugotovil, da je med njimi kar 74 odstotkov takšnih, ki uporabljajo WordPress.

Vtičnik s slabo kodo nepridipravu polepša dan, saj mu omogoči prevzem nadzora nad vašo spletno stranjo. S tem se lahko dokoplje do vaših podatkov ali kontaktov strank, nenazadnje lahko vašo spletno stran izbriše ali od vas zahteva odkupnino. WPScan poroča, da kar 52 odstotkov kritičnih varnostnih lukenj povzročajo vtičniki, medtem ko WordPress teme predstavljajo »le« 11 odstotkov ranljivosti.

Vabljeni na delavnico o WordPress CMS sistemu in postavite svojo spletno stran.

Marko Lampret je programer in WordPress strokovnjak, ki je postavil več kot 250 spletnih strani! Klikni na zgornjo sliko in si oglej program tridnevne delavnice!

Kako varno izbrati WordPressov vtičnik?

WordPress premore več kot 50 tisoč vtičnikov; skupaj so uporabniki izvedli že prek milijardo prenosov. Ko izbirate svojega, preverite naslednje kontrolne točke.

1. Ocene (ang. ratings)

Najbolj pogost trik spletnih trgovcev za prepričevanje kupcev so ocene zadovoljnih uporabnikov. Tudi pri vtičnikih ni nič drugače, saj ima vsak izmed njih vidno povprečno oceno. Uporabniki za njih glasujejo z oceno od ena do pet.

Pridobivanje ocen na spletu je lahko tarča manipulativnih praks, zato se zgolj nanje ni modro popolnoma zanašati. Bodite pazljivi pri vtičnikih z visoko oceno, a manjšim številom ocen, ki so jih podali uporabniki – ocene so lahko podali prijatelji in znanci, včasih se jih lahko na spletu celo kupi. Iščite zdravo razmerje med višino ocene (od 1 do 5 zvezdic) in številom podanih ocen. Strokovnjaki pravijo, da bi morali biti sumničavi do vtičnikov, ki imajo oceno nižjo od »dobre trojke«.

Po drugi strani morate pri analizi ocen v zakup vzeti dejstvo, da vsi uporabniki ne vnesejo ocene, kar pomeni, da vtičnika zgolj na podlagi majhnega števila ocen ne smete izključiti. Vtičnik je lahko zelo nišno usmerjen in kot tak ne more privabiti veliko uporabnikov.

Preberite tudi članek Kako izbrati najboljšo WordPress temo?

2. Uporabniško mnenje oz. komentar

Na spletu kupujete prenosni računalnik, knjigo ali WordPress vtičnik. Odločitev sprejmete na podlagi zelo podobnih informacij. Verjetno tudi vi sprva poiščete negativne komentarje obstoječih uporabnikov in se postopoma pomikate proti pozitivnim. V analizo vtičnika vključite oboje in bodite kritični do zapisanega. Negativne komentarje sproži močnejše čustvo, npr. jeza ali frustracija, medtem ko srednje zadovoljen uporabnik svoje ocene morda niti ne bo podal. Negativni komentarji so lahko tudi rezultat lenobe uporabnika, ki se ni poglobil v navodila za namestitev ali preveril posodobitev.

Namig: WordPress je odprtokodni sistem, ki je osnovan na skupnosti zanesenjakov. Ali ste z vtičnikom zadovoljni? Za skupnost boste naredili največ, če vtičnik ocenite in pustite komentar. Razvijalcu lahko tudi donirate denar.

3. Namestitve (ang. active installations)

Vtičnik, ki ima milijone namestitev, je dosegel svoj namen in prepričal skupnost uporabnikov WordPressa. Preverite ta podatek za lažjo odločitev, saj ga je za razliko od ocene težje prikrojiti.

Zastareli WordPress vtičniki so velika varnostna grožnja vaši spletni strani.

Bodite pozorni na redne posodobitve WordPress vtičnikov!

Kako se odločiti, katero WP temo izbrati? Preverite članek Kako izbrati najboljšo WordPress temo?

4. Posodobitve (ang. last update)

Z varnostnega vidika gre za izjemno pomemben podatek. Ali si na svoji spletni strani želite redno pregledovan, posodobljen in pred hekerji varen vtičnik?

Posodobljen vtičnik kaže na to, da za njim stoji avtor (programer ali ekipa), ki vlaga trud v razvoj. To pomeni, da je v koraku s časom in pripravljen na preteče nevarnosti ter da lahko v prihodnje pričakujete tudi kakšno novost v funkcionalnosti. Zgodovino posodobitev najdete v zavihku »changelog«.

Ne zanemarite podatka o združljivosti vtičnika z vašo verzijo WordPressa, ki jo morate redno posodabljati (letno so na voljo tri posodobitve). WordPressove posodobitve so izjemno pomembne novosti, ki poleg novih funkcionalnosti odpravljajo varnostne luknje prejšnjih verzij. Od vseh okuženih WordPress strani je kar 61 odstotkov takšnih, ki so bile z zlonamerno kodo okužene prav zaradi zastarelih verzij. Redno posodabljanje WordPressa je vaša naloga!

Namig: Vtičniki lahko upočasnijo vašo spletno stran, česar pa si iz več razlogov nikakor ne želite (dva od njih sta SEO in uporabniška izkušnja). Testirajte, kakšen vpliv ima vtičnik na hitrost! Na Googlu poiščite eno izmed mnogih storitev, ki merijo hitrost nalaganja spletnih strani, in primerjajte rezultate s prižganim in ugasnjenim vtičnikom.

5. Podpora (ang. support)

Ali ste opazili, da avtor na forumu uporabnikom redno postreže z odgovori? Da je avtorjevo reševanje posredovanih napak ali hroščev v programski kodi ažurno? Odlično! Kombinacija rednih posodobitev iz prejšnje točke in odlična podpora sta izjemno pomembni pri vaši odločitvi.

Vabljeni na delavnico o WordPress CMS sistemu in postavite svojo spletno stran.

Marko Lampret je programer in WordPress strokovnjak, ki je postavil več kot 250 spletnih strani! Klikni na zgornjo sliko in si oglej program 3-dnevne delavnice!

Če ste naleteli na težavo, poiščite sekcijo pogosto zastavljena vprašanja, dokumentacijo vtičnika, forum ali kakšen drug kanal komunikacije, ki ga uporablja avtor. Verjetnost, da je odgovor na vaše vprašanje že javno dostopen, je velika.

Namig: Nakup vtičnika opravite le prek uradnega razvijalca, WordPress.org ali zaupanja vrednih storitev, kot je CodeCanyon. Če naletite na nepreverjeno stran tretje osebe (tj. stran, ki ni povezana z avtorjem, ali stran, ki ni prepoznavna spletna tržnica), ki vam ponuja “ekskluziven paket najboljših vtičnikov po izjemni ceni”, se ji raje izognite, saj je verjetnost, da takšni paketi skrivajo zlonamerno kodo, velika.

6. Posnetki zaslona in videi

Dolgi predstavitveni opisi so lahko v svoji obsežnosti nerazumljivi. Večina avtorjev v predstavitev doda posnetke zaslona ali video, ki vam slikoviteje prikažejo uporabnosti vtičnika. Na pomoč vam lahko priskočijo tudi recenzije, ki jih uporabniki samoiniciativno posnamejo na YouTubu.

Namig: Med iskanjem pravega vtičnika boste zagotovo naleteli na več konkurenčnih rešitev. Odprite vsakega v svojem zavihku in jih enostavno primerjajte med seboj glede na zgoraj opisane kriterije. Če se ne morete odločiti, uporabite Google ali YouTube in poiščite objave blogerjev, ki so pripravili natančne primerjave.

Za zaključek: ne pozabite na uporabniško izkušnjo!

Čeprav število nameščenih vtičnikov (če so ti kvalitetni) minimalno vpliva na hitrost vaše spletne strani, pa bodite pri njihovem nameščanju zmerni. Nepremišljeno dodajanje vtičnikov bo vodilo v kaos in povišalo verjetnost, da izberete takšnega, ki vam bo kasneje povzročal težave. Dodajajte jih postopoma, pri izbiri pa si ne dovolite zanemariti uporabniške izkušnje. Vaši obiskovalci vam bodo hvaležni, če jih ne boste v prvih nekaj sekundah spravili v slabo voljo z vsemi triki digitalnega marketinga.

POZOR! Na urniku MP izobraževanj se je pojavila čisto NOVA delavnica, ki je ne smete spregledati. Z vrhunskim strokovnjakom za WordPress smo sestavili program tridnevne delavnice, v okviru katere boste spoznali WordPressov CMS in se naučili, kako postaviti svojo spletno stran. Vas zanima več? Na voljo je le 8 mest: podrobnosti najdete TUKAJ >>

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

Delavnica: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

Email je eden izmed najmočnejših marketinških kanalov za podjetja vseh velikosti, z enim od najnižjih cen na konverzijo in najvišjo stopnjo uspeha. Še vedno pa ga mnogi neuspešno izkoriščajo. Zato ti bomo na delavnici pokazali, kako zgradiš in maksimalno izkoristiš potencial svojih email baz. Preberite več >>

WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo! Preberite več >>


Kako v 5 korakih postaviti spletno stran za vaše podjetje?

Kako v 5 korakih postaviti spletno stran za vaše podjetje?

Spletna stran vašega podjetja je pomemben prvi stik med potencialnimi strankami in podjetjem. V prispevku vam podajamo napotke, kako jo lahko postavite v petih enostavnih korakih. Preberite več >>

7 ključnih elementov, ki jih morate upoštevati pri email marketingu

7 ključnih elementov, ki jih morate upoštevati pri email marketingu

Če ste vpeti v email marketing, potem vam je stavek, da je email marketing mrtev, znan. Temu v praksi ni tako. Šest od desetih B2B marketingašev uporablja email marketing, polovica teh je prepričana, da je še kako učinkovit. Preberite več >>

10 primerov odlično oblikovanih spletnih strani

10 primerov odlično oblikovanih spletnih strani

Predstavljamo vam 10 primerov spletnih strani, ki se odlikujejo tako po designu kot tudi po uporabnosti in podajanju bistvenih informacij. Lahko so vam v navdih pri oblikovanju spletne strani za vaše podjetje. Preberite več >>

“Email marketing je veliko več, kot le gola prodaja”

“Email marketing je veliko več, kot le gola prodaja”

Ali se vsakodnevno soočate z izzivom uspešnega email marketinga? Zakaj vam ves vloženi trud v pripravo elektronskih sporočil ne prinaša rezultatov? Zakaj se vaša sporočila znajdejo med nezaželeno pošto in potencialni kupci zahtevajo izbris iz vaših email baz? Preberite več >>

8 razlogov, zakaj vaše podjetje potrebuje spletno stran

8 razlogov, zakaj vaše podjetje potrebuje spletno stran

Ne glede na to, ali želite, da vaše podjetje raste ali ostane majhno; to, da imate v današnjih časih svojo spletno stran, je nuja. Stroški, ki jih boste odšteli za spletno stran, so majhna investicija v primerjavi s prednostmi, ki vam jih ta prinaša. Preberite več >>

Kako izbrati najboljšo WordPress temo?

Kako izbrati najboljšo WordPress temo?

Porodila se vam je poslovna ideja, morda ideja za hobi. Naslednji korak je postavitev spletne strani na WordPressu. Odločiti se morate, kakšen je cilj vaše spletne strani: blog, spletna trgovina ali predstavitvena stran podjetja so si strukturno namreč zelo različne. Temu primerna mora biti tudi WordPress tema, ki jo boste izbrali ... Preberite več >>

Bloganje za majhna podjetja

Bloganje za majhna podjetja

Predstavljajte si, da bi kot muha na steni, lahko pozorno poslušali milijone ljudi in od njih pridobivali najbolj sveže informacije, medtem ko le-ti govorijo o vašem podjetju. Preberite več >>

Kako se lotiti načrtovanja internetnega marketinga? – 2. del

Kako se lotiti načrtovanja internetnega marketinga? – 2. del

O pomenu dobrega načrtovanja internetnega marketinga smo govorili že v prejšnji novici. Nadaljevanje predlogov, kako uspešno načrtovati spletni marketing, pa delimo v tokratnem prispevku. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

17.01.2019 od 15:00 do 19:00
Delavnica: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

Email je eden izmed najmočnejših marketinških kanalov za podjetja vseh velikosti, z enim od najnižjih cen na konverzijo in najvišjo stopnjo uspeha. Še vedno pa ga mnogi neuspešno izkoriščajo. Zato ti bomo na delavnici pokazali, kako zgradiš in maksimalno izkoristiš potencial svojih email baz.
Preberite več >>

WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

22.01.2019 od 16:00 do 19:00
WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo!
Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

20.02.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje