Kako izbrati WordPress vtičnik? Tu je 6 kontrolnih točk!

WordPressova privlačnost in popularnost se skrivata v preprosti uporabi, množični skupnosti in številnih strokovnjakih s celega sveta. Uporabniki se za ta CMS (ang. content management system) odločajo tudi zaradi možnosti razširitve funkcionalnosti prek t. i. vtičnikov (ang. plugins). Ti vam omogočajo, da svojo stran opremite z uporabnimi orodji, ki vam pomagajo doseči namen, za katerega ste spletno stran vzpostavili.
Kako izbrati WordPress vtičnik? Tu je 6 kontrolnih točk!

Kako najbolje izbrati vtičnik za vašo WordPress stran?

WordPress vtičnik je programska koda, ki omogoča razširitev funkcionalnosti vaše spletne strani brez programerskega znanja. Če smo v času ekspanzije mobilnih aplikacij radi izrekali krilatico »there’s an app for everything«, tudi za vtičnike velja »there’s a plugin for everything«.

Ali ste si zamislili, da bo ob vaši spletni strani uporabnikom na voljo tudi forum za izmenjavo mnenj? Tu je vtičnik bbPress. Seveda boste želeli zbirati podatke svojih obiskovalcev (v skladu z uredbo GDPR, kajne?), za kar morate implementirati kontaktni obrazec. Izberite vtičnik svojega ponudnika, npr. MailChimp, ali pa uporabite enega od ostalih, npr. Contact Form by WPForms. Prvi stik z vtičniki bo najbolje opraviti preko uradne spletne strani WordPress.org. Vtičniki niso vsemogočni, zato jih bo za izpolnitev nekaterih zahtev treba naložiti več.

Zakaj je izbiri vtičnika treba posvetiti dovolj pozornosti?

Zaradi varnosti! WordPress je zaradi svoje razširjenosti pogosta tarča hekerjev. Blog SUCURI je objavil analizo 8 tisoč okuženih spletnih strani in ugotovil, da je med njimi kar 74 odstotkov takšnih, ki uporabljajo WordPress.

Vtičnik s slabo kodo nepridipravu polepša dan, saj mu omogoči prevzem nadzora nad vašo spletno stranjo. S tem se lahko dokoplje do vaših podatkov ali kontaktov strank, nenazadnje lahko vašo spletno stran izbriše ali od vas zahteva odkupnino. WPScan poroča, da kar 52 odstotkov kritičnih varnostnih lukenj povzročajo vtičniki, medtem ko WordPress teme predstavljajo »le« 11 odstotkov ranljivosti.

Vabljeni na delavnico o WordPress CMS sistemu in postavite svojo spletno stran.

Marko Lampret je programer in WordPress strokovnjak, ki je postavil več kot 250 spletnih strani! Klikni na zgornjo sliko in si oglej program tridnevne delavnice!

Kako varno izbrati WordPressov vtičnik?

WordPress premore več kot 50 tisoč vtičnikov; skupaj so uporabniki izvedli že prek milijardo prenosov. Ko izbirate svojega, preverite naslednje kontrolne točke.

1. Ocene (ang. ratings)

Najbolj pogost trik spletnih trgovcev za prepričevanje kupcev so ocene zadovoljnih uporabnikov. Tudi pri vtičnikih ni nič drugače, saj ima vsak izmed njih vidno povprečno oceno. Uporabniki za njih glasujejo z oceno od ena do pet.

Pridobivanje ocen na spletu je lahko tarča manipulativnih praks, zato se zgolj nanje ni modro popolnoma zanašati. Bodite pazljivi pri vtičnikih z visoko oceno, a manjšim številom ocen, ki so jih podali uporabniki – ocene so lahko podali prijatelji in znanci, včasih se jih lahko na spletu celo kupi. Iščite zdravo razmerje med višino ocene (od 1 do 5 zvezdic) in številom podanih ocen. Strokovnjaki pravijo, da bi morali biti sumničavi do vtičnikov, ki imajo oceno nižjo od »dobre trojke«.

Po drugi strani morate pri analizi ocen v zakup vzeti dejstvo, da vsi uporabniki ne vnesejo ocene, kar pomeni, da vtičnika zgolj na podlagi majhnega števila ocen ne smete izključiti. Vtičnik je lahko zelo nišno usmerjen in kot tak ne more privabiti veliko uporabnikov.

Preberite tudi članek Kako izbrati najboljšo WordPress temo?

2. Uporabniško mnenje oz. komentar

Na spletu kupujete prenosni računalnik, knjigo ali WordPress vtičnik. Odločitev sprejmete na podlagi zelo podobnih informacij. Verjetno tudi vi sprva poiščete negativne komentarje obstoječih uporabnikov in se postopoma pomikate proti pozitivnim. V analizo vtičnika vključite oboje in bodite kritični do zapisanega. Negativne komentarje sproži močnejše čustvo, npr. jeza ali frustracija, medtem ko srednje zadovoljen uporabnik svoje ocene morda niti ne bo podal. Negativni komentarji so lahko tudi rezultat lenobe uporabnika, ki se ni poglobil v navodila za namestitev ali preveril posodobitev.

Namig: WordPress je odprtokodni sistem, ki je osnovan na skupnosti zanesenjakov. Ali ste z vtičnikom zadovoljni? Za skupnost boste naredili največ, če vtičnik ocenite in pustite komentar. Razvijalcu lahko tudi donirate denar.

3. Namestitve (ang. active installations)

Vtičnik, ki ima milijone namestitev, je dosegel svoj namen in prepričal skupnost uporabnikov WordPressa. Preverite ta podatek za lažjo odločitev, saj ga je za razliko od ocene težje prikrojiti.

Zastareli WordPress vtičniki so velika varnostna grožnja vaši spletni strani.

Bodite pozorni na redne posodobitve WordPress vtičnikov!

Kako se odločiti, katero WP temo izbrati? Preverite članek Kako izbrati najboljšo WordPress temo?

4. Posodobitve (ang. last update)

Z varnostnega vidika gre za izjemno pomemben podatek. Ali si na svoji spletni strani želite redno pregledovan, posodobljen in pred hekerji varen vtičnik?

Posodobljen vtičnik kaže na to, da za njim stoji avtor (programer ali ekipa), ki vlaga trud v razvoj. To pomeni, da je v koraku s časom in pripravljen na preteče nevarnosti ter da lahko v prihodnje pričakujete tudi kakšno novost v funkcionalnosti. Zgodovino posodobitev najdete v zavihku »changelog«.

Ne zanemarite podatka o združljivosti vtičnika z vašo verzijo WordPressa, ki jo morate redno posodabljati (letno so na voljo tri posodobitve). WordPressove posodobitve so izjemno pomembne novosti, ki poleg novih funkcionalnosti odpravljajo varnostne luknje prejšnjih verzij. Od vseh okuženih WordPress strani je kar 61 odstotkov takšnih, ki so bile z zlonamerno kodo okužene prav zaradi zastarelih verzij. Redno posodabljanje WordPressa je vaša naloga!

Namig: Vtičniki lahko upočasnijo vašo spletno stran, česar pa si iz več razlogov nikakor ne želite (dva od njih sta SEO in uporabniška izkušnja). Testirajte, kakšen vpliv ima vtičnik na hitrost! Na Googlu poiščite eno izmed mnogih storitev, ki merijo hitrost nalaganja spletnih strani, in primerjajte rezultate s prižganim in ugasnjenim vtičnikom.

5. Podpora (ang. support)

Ali ste opazili, da avtor na forumu uporabnikom redno postreže z odgovori? Da je avtorjevo reševanje posredovanih napak ali hroščev v programski kodi ažurno? Odlično! Kombinacija rednih posodobitev iz prejšnje točke in odlična podpora sta izjemno pomembni pri vaši odločitvi.

Vabljeni na delavnico o WordPress CMS sistemu in postavite svojo spletno stran.

Marko Lampret je programer in WordPress strokovnjak, ki je postavil več kot 250 spletnih strani! Klikni na zgornjo sliko in si oglej program 3-dnevne delavnice!

Če ste naleteli na težavo, poiščite sekcijo pogosto zastavljena vprašanja, dokumentacijo vtičnika, forum ali kakšen drug kanal komunikacije, ki ga uporablja avtor. Verjetnost, da je odgovor na vaše vprašanje že javno dostopen, je velika.

Namig: Nakup vtičnika opravite le prek uradnega razvijalca, WordPress.org ali zaupanja vrednih storitev, kot je CodeCanyon. Če naletite na nepreverjeno stran tretje osebe (tj. stran, ki ni povezana z avtorjem, ali stran, ki ni prepoznavna spletna tržnica), ki vam ponuja “ekskluziven paket najboljših vtičnikov po izjemni ceni”, se ji raje izognite, saj je verjetnost, da takšni paketi skrivajo zlonamerno kodo, velika.

6. Posnetki zaslona in videi

Dolgi predstavitveni opisi so lahko v svoji obsežnosti nerazumljivi. Večina avtorjev v predstavitev doda posnetke zaslona ali video, ki vam slikoviteje prikažejo uporabnosti vtičnika. Na pomoč vam lahko priskočijo tudi recenzije, ki jih uporabniki samoiniciativno posnamejo na YouTubu.

Namig: Med iskanjem pravega vtičnika boste zagotovo naleteli na več konkurenčnih rešitev. Odprite vsakega v svojem zavihku in jih enostavno primerjajte med seboj glede na zgoraj opisane kriterije. Če se ne morete odločiti, uporabite Google ali YouTube in poiščite objave blogerjev, ki so pripravili natančne primerjave.

Za zaključek: ne pozabite na uporabniško izkušnjo!

Čeprav število nameščenih vtičnikov (če so ti kvalitetni) minimalno vpliva na hitrost vaše spletne strani, pa bodite pri njihovem nameščanju zmerni. Nepremišljeno dodajanje vtičnikov bo vodilo v kaos in povišalo verjetnost, da izberete takšnega, ki vam bo kasneje povzročal težave. Dodajajte jih postopoma, pri izbiri pa si ne dovolite zanemariti uporabniške izkušnje. Vaši obiskovalci vam bodo hvaležni, če jih ne boste v prvih nekaj sekundah spravili v slabo voljo z vsemi triki digitalnega marketinga.

POZOR! Na urniku MP izobraževanj se je pojavila čisto NOVA delavnica, ki je ne smete spregledati. Z vrhunskim strokovnjakom za WordPress smo sestavili program tridnevne delavnice, v okviru katere boste spoznali WordPressov CMS in se naučili, kako postaviti svojo spletno stran. Vas zanima več? Na voljo je le 8 mest: podrobnosti najdete TUKAJ >>

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi. Preberite več >>


Reportaža: Predavanje Seana Ellisa, svetovno znanega eksperta v marketingu

Reportaža: Predavanje Seana Ellisa, svetovno znanega eksperta v marketingu

Zaradi aktualnosti teme reportažo objavljamo ponovno. Maja 2019, je v Ljubljani potekalo predavanje Američana Seana Ellisa o marketingu in metodah, s katerimi lahko podjetja učinkovito dosegajo rast. Katera nova znanja smo osvojili? Preberite več >>

Podjetja, ki ne oglašujejo na spletu, tonejo v pozabo. Razkrivamo, zakaj.

Podjetja, ki ne oglašujejo na spletu, tonejo v pozabo. Razkrivamo, zakaj.

Včasih je veljalo pravilo, da podjetje ne obstaja, če nima svoje spletne strani. Danes podjetje ne obstaja, če ne oglašuje na spletu. Zakaj je tako, smo povprašali več strokovnjakov s področja digitalnega marketinga. Preberite več >>

7 nasvetov: prehitite konkurenco s pomočjo SEO optimizacije!

7 nasvetov: prehitite konkurenco s pomočjo SEO optimizacije!

Številni SEO strokovnjaki opozarjajo, da lahko le dobro optimizirana spletna stran prinaša resnično zadovoljive rezultate, kljub temu pa še vedno veliko podjetij ne daje dovolj poudarka področju optimizacije spletnih strani. Preberite več >>

8 SEO smernic, ki jih morate začeti upoštevati takoj

8 SEO smernic, ki jih morate začeti upoštevati takoj

Način komuniciranja uporabnikov spleta z spletnimi iskalniki se v zadnjih letih bistveno hitreje spreminja kot nekoč. Ljudje se tako namesto tipkanja ključnih besed v spletni iskalnik danes raje poslužujejo glasovnega iskanja, namesto branja besedila pa si raje ogledajo videoposnetek, ki predstavi vsebino. Preberite več >>

5 korakov do učinkovitega prodajnega lijaka

5 korakov do učinkovitega prodajnega lijaka

Kot podjetnik se najverjetneje še kako zavedate pomembnosti marketinga. Če pa ste podjetnik začetnik in temu področju v vašem mladem podjetju še niste posvetili večje pozornosti, je nastopil čas, da to storite. Na primer z vzpostavitvijo prodajnega lijaka. Preberite več >>

Oblikujte emaile tako, da jih bodo naročniki želeli odpreti!

Oblikujte emaile tako, da jih bodo naročniki želeli odpreti!

Pričakovanje, da lahko tedensko pošljete newsletter celotnemu seznamu in pričakujete dobre (prodajne) rezultate, je nerealno. Oddelek za marketing mora oblikovati emaile, ki jih bodo naročniki želeli odpreti. Kako to storite? Preberite več >>

15 nasvetov za pisanje boljših elektronskih sporočil

15 nasvetov za pisanje boljših elektronskih sporočil

V poslovnem svetu je elektronska pošta ena najpogostejših oblik komunikacije. Pa veste, kako napisati sporočilo, ki ni predolgo, nerazumljivo ali neprofesionalno? Preverite naslednje nasvete. Preberite več >>

5 marketinških strategij, ki si jih lahko privošči vsako podjetje

5 marketinških strategij, ki si jih lahko privošči vsako podjetje

Ob odprtju podjetja si je treba zagotoviti dobre temelje za nadaljnjo rast in razvoj. Predvsem je podjetje treba napraviti vidno, saj bo le prepoznavnost omogočila zadostno število kupcev in postopnjo gradnjo kvalitetne blagovne znamke. Preberite več >>

S kakšnimi emaili boste pritegnili pozornost strank?

S kakšnimi emaili boste pritegnili pozornost strank?

Oglaševanje prek elektronske pošte je brezplačno, enostavno in učinkovito, zato je priporočljivo, da pri trženju uporabite tudi to orodje. Vendar je treba do e-mail marketinga pristopiti premišljeno. Vedeti morate, kaj hočete z njim doseči in kako se ga boste lotili. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje