Kako pridobiti sredstva za financiranje startupa?

Da bi lahko vaša podjetniška ideja zaživela, morate vanjo praviloma vložiti določeno vsoto začetnih sredstev. Kateri so možni viri za pridobitev teh sredstev?
Kako pridobiti sredstva za zagon startupa? (Vir: Pixabay)

Kako pridobiti sredstva za zagon startupa? (Vir: Pixabay)

Vaši prihranki

Prihranki so najpogostejši vir financiranja, iz katerega črpajo novonastala podjetja. Mogoče vam trenutno finančno stanje tega ne dopušča, lahko pa denar pridobite s prodajo dragocenih stvari, ki jih ne potrebujete (več).

Družina in prijatelji

Druga najpogostejša oblika financiranja startupov je pomoč s strani sorodnikov in / ali prijateljev, ki vam dajo posojilo ali so vam določen znesek za začetek poslovanja pripravljeni dati kot darilo in spodbudo. Gre za ljudi, ki vas podpirajo pri uresničevanju vaših ciljev in so vam pri tem pripravljeni pomagati.

Različne vrste kreditov

Kljub temu, da je ta vir financiranja že bolj tvegan, marsikateri startup nikoli ne bi mogel začeti brez njega. Priporočljivo je, da vseeno skušate zagotoviti kar največji delež lastnih sredstev in je kredit le dopolnitev, da pridete do končne vsote, ki jo potrebujete. Tako boste manj tvegali. Vedeti morate, da bodo dejanski stroški, ki jih boste morali pokriti v okviru začetnega poslovanja, skoraj gotovo višji od tistih, ki ste jih ocenili pri začetnih izračunih.

Če se že odločite za kredit in izpolnjujete pogoje, da ga dobite, se podrobno pozanimajte o pogojih poslovanja in obrestnih merah pri posameznih bankah. Tako boste lahko izbrali možnost, ki bo v vašem primeru najbolj ugodna.

Posojilo pri banki

Le redka podjetja izpolnjujejo pogoje za to, da bi prejela posojilo pri banki. Pozanimajte se glede pogojev in se dobro pripravite na morebitno predstavitev podjetniške ideje, da bi imeli kar najboljše možnosti, da vam uspe pridobiti potrebna sredstva.

Razpisi kot vir finančnih sredstev

Eden izmed ciljev Slovenije in Evropske unije je podpreti gospodarski razvoj, kar se izvaja tudi s podporo novonastalih podjetij. Spremljajte aktualne razpise. Če izpolnjujete razpisane pogoje, se lahko potegujete za pridobitev nepovratnih ali povratnih finančnih sredstev.

Če želite biti na tekočem z aktualnimi podjetniškimi razpisi, spremljajte našo rubriko o razpisih >>

Podpora investitorja

Novonastalim podjetjem je lahko v veliko oporo pomoč s strani investitorjev. Lahko gre za poslovne angele ali za druge investitorje. Poslovni angeli so običajno serijski podjetniki, ki imajo že veliko podjetniških izkušenj in si želijo podpreti podjetja z dobrimi idejami. V zameno za investiranje pridobijo začasno delno lastništvo v podjetju, ki ga podprejo. Poslovni angeli hkrati delujejo tudi kot mentorji, ki podprtemu podjetju pomagajo razvijati idejo, delijo nasvete iz svojih izkušenj in ekipi pomagajo pridobiti potrebne poslovne stike.

Dobro je vedeti, da se investitorji odločijo za podporo redkih idej. Podjetniška ideja mora biti res inovativna, unikatna in perspektivna tudi v mednarodnem merilu. Pomemben kriterij je tudi človeški kapital – ekipa, ki stoji za projektom. Ključnega pomena je, da se na mroebitno predstavitev poslovnega načrta pred potencialnimi investitorji dobro pripravite.

Množično financiranje

Podjetniki lahko sredstva za zagon podjetja pridobite tudi prek sistema množičnega financiranja. Najbolj znani platformi pri tem sta Kickstarter in Indiegogo. Slovenska platforma za množično financiranje se imenuje Adrifund. Gre tudi za dobro opcijo, da preverite, koliko je vaša poslovna ideja zanimiva za širšo javnost. Pri prijavi projekta morate veliko pozornost nameniti sami predstavitvi izdelka. Določiti morate minimalni znesek, ki ga morate zbrati, da bi ideja lahko zaživela.

Vir: thebalancesmb.com

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva Preberite več >>

SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>


V novo leto z učinkovitejšimi sestanki

V novo leto z učinkovitejšimi sestanki

Ne glede na to, kako pomembni so sestanki, so pogosto povsem neučinkoviti. Izgubljanje rdeče niti pogovora, zamišljenost prisotnih in neupoštevanje zastavljenih ciljev lahko hitro privede do zapravljenega časa. Novo leto prinaša priložnost, ko lahko sestanke naredimo bolj učinkovite. Preberite več >>

Kateri so najslabši nasveti, ki so jih prejeli danes uspešni podjetniki?

Kateri so najslabši nasveti, ki so jih prejeli danes uspešni podjetniki?

Nasveti izkušenejših kolegov so nekaj, kar podjetniki vedno radi slišijo. Toda od časa do časa se zgodi, da nasvet, ki ga prejmejo, naredi več škode kot koristi. Tudi nekateri izmed danes zelo uspešnih podjetnikov so prejeli takšen nasvet, se ga na daleč izognili - ter uspeli. Preberite več >>

Zaposlujete? Preberite, kaj pričakujejo vaši bodoči sodelavci!

Zaposlujete? Preberite, kaj pričakujejo vaši bodoči sodelavci!

Konkurenca med mladimi, zlasti med najuspešnejšimi, je vse večja. Najpomembnejši dejavnik pri iskanju primerne zaposlitve, pravijo kandidati, je možnost pridobivanja in razvoja novih spretnosti, sledijo plača, dobro delovno vzdušje, odnosi in uravnoteženost delovnega in zasebnega življenja. Preberite več >>

4 načini, kako izboljšati proces brainstorminga

4 načini, kako izboljšati proces brainstorminga

Inovativne ideje so gonilo napredka in uspeha. Podajamo vam 5 predlogov, kaj lahko sami naredite za to, da bi izboljšali proces brainstorminga, ki bi vas pripeljal do čim boljših idej. Preberite več >>

14 navad milijonarjev, ki so se zgodaj upokojili

14 navad milijonarjev, ki so se zgodaj upokojili

Ugotovljeno je bilo, da imajo posamezniki, ki si že v zgodnjih letih naredijo dovolj velik kupček denarja, da se lahko upokojijo, podoben življenjski slog in miselno naravnanost. Kaj se torej lahko naučimo od ljudi, ki zelo dobro obvladujejo svoje osebne finance? Preberite več >>

7 znakov, da imate dobro razvito čustveno inteligenco

7 znakov, da imate dobro razvito čustveno inteligenco

Dokazano je, da ima čustvena inteligenca velik vpliv na posameznikovo srečo in na njegov poslovni uspeh. Če se najdete v spodnjih točkah, potem je vaša čustvena inteligenca dobro razvita. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

30.01.2020 od 15:00 do 19:00
SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje