Kako pridobiti sredstva za financiranje startupa?

Da bi lahko vaša podjetniška ideja zaživela, morate vanjo praviloma vložiti določeno vsoto začetnih sredstev. Kateri so možni viri za pridobitev teh sredstev?
Kako pridobiti sredstva za zagon startupa? (Vir: Pixabay)

Kako pridobiti sredstva za zagon startupa? (Vir: Pixabay)

Vaši prihranki

Prihranki so najpogostejši vir financiranja, iz katerega črpajo novonastala podjetja. Mogoče vam trenutno finančno stanje tega ne dopušča, lahko pa denar pridobite s prodajo dragocenih stvari, ki jih ne potrebujete (več).

Družina in prijatelji

Druga najpogostejša oblika financiranja startupov je pomoč s strani sorodnikov in / ali prijateljev, ki vam dajo posojilo ali so vam določen znesek za začetek poslovanja pripravljeni dati kot darilo in spodbudo. Gre za ljudi, ki vas podpirajo pri uresničevanju vaših ciljev in so vam pri tem pripravljeni pomagati.

Različne vrste kreditov

Kljub temu, da je ta vir financiranja že bolj tvegan, marsikateri startup nikoli ne bi mogel začeti brez njega. Priporočljivo je, da vseeno skušate zagotoviti kar največji delež lastnih sredstev in je kredit le dopolnitev, da pridete do končne vsote, ki jo potrebujete. Tako boste manj tvegali. Vedeti morate, da bodo dejanski stroški, ki jih boste morali pokriti v okviru začetnega poslovanja, skoraj gotovo višji od tistih, ki ste jih ocenili pri začetnih izračunih.

Če se že odločite za kredit in izpolnjujete pogoje, da ga dobite, se podrobno pozanimajte o pogojih poslovanja in obrestnih merah pri posameznih bankah. Tako boste lahko izbrali možnost, ki bo v vašem primeru najbolj ugodna.

Posojilo pri banki

Le redka podjetja izpolnjujejo pogoje za to, da bi prejela posojilo pri banki. Pozanimajte se glede pogojev in se dobro pripravite na morebitno predstavitev podjetniške ideje, da bi imeli kar najboljše možnosti, da vam uspe pridobiti potrebna sredstva.

Razpisi kot vir finančnih sredstev

Eden izmed ciljev Slovenije in Evropske unije je podpreti gospodarski razvoj, kar se izvaja tudi s podporo novonastalih podjetij. Spremljajte aktualne razpise. Če izpolnjujete razpisane pogoje, se lahko potegujete za pridobitev nepovratnih ali povratnih finančnih sredstev.

Če želite biti na tekočem z aktualnimi podjetniškimi razpisi, spremljajte našo rubriko o razpisih >>

Podpora investitorja

Novonastalim podjetjem je lahko v veliko oporo pomoč s strani investitorjev. Lahko gre za poslovne angele ali za druge investitorje. Poslovni angeli so običajno serijski podjetniki, ki imajo že veliko podjetniških izkušenj in si želijo podpreti podjetja z dobrimi idejami. V zameno za investiranje pridobijo začasno delno lastništvo v podjetju, ki ga podprejo. Poslovni angeli hkrati delujejo tudi kot mentorji, ki podprtemu podjetju pomagajo razvijati idejo, delijo nasvete iz svojih izkušenj in ekipi pomagajo pridobiti potrebne poslovne stike.

Dobro je vedeti, da se investitorji odločijo za podporo redkih idej. Podjetniška ideja mora biti res inovativna, unikatna in perspektivna tudi v mednarodnem merilu. Pomemben kriterij je tudi človeški kapital – ekipa, ki stoji za projektom. Ključnega pomena je, da se na mroebitno predstavitev poslovnega načrta pred potencialnimi investitorji dobro pripravite.

Množično financiranje

Podjetniki lahko sredstva za zagon podjetja pridobite tudi prek sistema množičnega financiranja. Najbolj znani platformi pri tem sta Kickstarter in Indiegogo. Slovenska platforma za množično financiranje se imenuje Adrifund. Gre tudi za dobro opcijo, da preverite, koliko je vaša poslovna ideja zanimiva za širšo javnost. Pri prijavi projekta morate veliko pozornost nameniti sami predstavitvi izdelka. Določiti morate minimalni znesek, ki ga morate zbrati, da bi ideja lahko zaživela.

Vir: thebalancesmb.com

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Subvencioniranje delovnega časa in turistični boni: tretji protikorona paket tik pred sprejetjem

Subvencioniranje delovnega časa in turistični boni: tretji protikorona paket tik pred sprejetjem

Poslanci bodo na izredni seji potrjevali predlog tretjega protikorona zakona namenjenega zagonu gospodarstva po epidemiji, ki je predvidoma vreden milijardo evrov. Najbolj odmevna ukrepa, ki ju prinaša predlog sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in boni, namenjeni za pomoč turizmu. Trenutno veljavni ukrepi se iztekajo z 31. majem, zato se s sprejemom zakona precej mudi. Preberite več >>

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Številke delavcev, ki trenutno ne delajo zaradi posledic epidemije koronavirusa so visoke. Takšnim delavcem morajo delodajalci ob izpolnitvi zakonoskih pogojev izplačevati nadomestila plač,  kar pa lahko predstavlja veliko breme v že tako precej negotovi in neugodni poslovni situaciji. Preberite več >>

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Vlada je na včerajšnji seji sprejela Predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ter Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19. Tako imenovana protikorona paket 1 in protikorona paket 2 bosta predložena v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru, po nujnem postopku. Preberite več >>

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Vlada bo z obravnavo popravkov in dopolnitev trenutno veljavne protikorona zakonodaje pričela 21. aprila, njihovo sprejetje pa lahko pričakujemo do konca prihodnjega tedna. Kateri so torej najpomembnejši sklopi, ki jih drugi sveženj ukrepov obravnava in na kakšen način širi krog upravičencev do pomoči? Preberite več >>

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

V aplikaciji eDavki je že omogočen dostop do izjave, s katero bodo samozaposleni uveljavili pravico do mesečnega temeljnega dohodka. Preberite več >>

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

Novelirani interventni zakon (ZIUZEOP-A) omogoča, da določenim subjektom ob izpolnjevanju zakonskih pogojev prispevke za čas epidemije krije država. Kateri so ti upravičenci, kakšne pogoje morajo izpolnjevati in kako do oprostitve plačila razlagamo v nadaljevanju. Preberite več >>

Oznake: , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje