Najboljše taktike za pogajanje

Le dobre pogajalske taktike lahko podjetnike pripeljejo do najboljših poslov. V kolikor je pred vami velik izziv, v katerem boste morali dokazati svoje odlično pogajalsko znanje, si preberite nekaj nasvetov, da se boste odrezali kar najbolje.
Najboljše taktike za pogajanje

Najboljše taktike za pogajanje (Vir slike: Pixabay.com)

Napravite domačo nalogo: Na sestanek nikoli ne hodite nepripravljeni. Natančno ugotovite, kakšen je cilj, ki ga želite doseči, nato pa pridobite vse potrebne podatke, da boste lahko na pogajanjih podprli svoje trditve. Če boste stali za svojimi besedami, boste bistveno bolj prepričljivi!

Ne molčite o čustvih: Povejte, da ste opazili, če menite, da se vaš sogovornik počuti prizadetega ali užaljenega. S tem boste izpadli kot pravičen in empatičen sogovornik. Prav takšni sogovorniki pa dosegajo najboljše kompromise iz katerih profitirajo tako sami kot tudi njihovi sogovorniki.

Uporabljajte številsko lestvico: Če želite natančno izvedeti, kako močno si vaš sogovornik želi doseči svoje, ga prosite, da za razlago uporabi številsko lestvico: ocena 1 naj pomeni, da si tega sploh ne želi, ocena 10 pa, da brez tega ne more živeti. Na ta način se bosta s sogovornikom lažje uskladila.

Ne poskušajte le zmagati v pogajanju: Pogajanje ni tekmovanje, niti bitka. Gre bolj za dogovarjanje o skupnem dobrem.

Postavljajte veliko vprašanj: A ne takšnih, na katere boste prejeli zgolj odgovor “da” ali “ne”. Želite namreč, da se vaš sogovornik odpre. Povprašajte, kaj želi z dogovorom doseči, kakšne so njegove želje in podobno.

Bodite pripravljeni, da se čemu tudi odpoveste: Zagotovo ne boste dobili vsega, kar si želite, zato je nujno, da že na začetku jasno poveste, kje ste fleksibilni in kje ne.

S sogovornikom delite informacije: Ne bojte se razkriti informacij, ki jih imate. Nekatere študije so namreč dokazale, da razkritje vsaj nekaterih podatkov precej poveča možnosti za uspeh v pogajanju.

Pojdite na kratek sprehod: Včasih si je med pogajanjem treba vzeti nekaj časa in zadevo premisliti. Že kratka zamenjava okolja lahko povzroči, da pridobite nov vpogled v situacijo in stvari vidite z drugačnega zornega kota.

Napravite prvi korak: S tem boste pridobili pomembno prednost, saj boste vi tisti, ki bo postavil izhodišče za nadaljnje pogajanje.

Razjasnite vse nejasnosti: Nič neobičajnega ni, če se tekom pogajanja pojavijo kakšne nejasnosti. A če te ostanejo nerešene, lahko vodijo do konfliktov in nesoglasij, zato vedno preverite, ali je vaš sogovornik razumel, o čem je govora.

Uporabljajte premore med pogajanjem: Tekom pregovarjanja lahko situacija postane vroča. Umirite jo lahko tako, da za nekaj sekund obmolknete.

Uporabite svojo čustveno inteligenco: Ne bojte se pokazati svojih čustev in empatije. Probleme tekom pogajanja boste tako lahko rešili veliko hitreje, obenem pa boste v očeh sogovornika izpadli kot veliko bolj všečna oseba.

Vaši stavki naj bodo kratki in jedrnati: Na ta način boste dokazali, da resnično poslušate sogovorca in ga spodbudili, da nadaljuje z govorjenjem. S tem pa boste dobili nekaj več nadzora nad pogajanjem.

In ne pozabite: ključ do uspešnega pogajanja je, da ste z rezultatom pogajanja zadovoljni tako vi kot vaš partner. Če ga boste ogoljufali, boste resda dosegli kratko zmago, a si tako zagotovo zapečatili morebitno sodelovanje v prihodnosti.

Vir: Inc.com

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>


V novo leto z učinkovitejšimi sestanki

V novo leto z učinkovitejšimi sestanki

Ne glede na to, kako pomembni so sestanki, so pogosto povsem neučinkoviti. Izgubljanje rdeče niti pogovora, zamišljenost prisotnih in neupoštevanje zastavljenih ciljev lahko hitro privede do zapravljenega časa. Novo leto prinaša priložnost, ko lahko sestanke naredimo bolj učinkovite. Preberite več >>

Kateri so najslabši nasveti, ki so jih prejeli danes uspešni podjetniki?

Kateri so najslabši nasveti, ki so jih prejeli danes uspešni podjetniki?

Nasveti izkušenejših kolegov so nekaj, kar podjetniki vedno radi slišijo. Toda od časa do časa se zgodi, da nasvet, ki ga prejmejo, naredi več škode kot koristi. Tudi nekateri izmed danes zelo uspešnih podjetnikov so prejeli takšen nasvet, se ga na daleč izognili - ter uspeli. Preberite več >>

Zaposlujete? Preberite, kaj pričakujejo vaši bodoči sodelavci!

Zaposlujete? Preberite, kaj pričakujejo vaši bodoči sodelavci!

Konkurenca med mladimi, zlasti med najuspešnejšimi, je vse večja. Najpomembnejši dejavnik pri iskanju primerne zaposlitve, pravijo kandidati, je možnost pridobivanja in razvoja novih spretnosti, sledijo plača, dobro delovno vzdušje, odnosi in uravnoteženost delovnega in zasebnega življenja. Preberite več >>

4 načini, kako izboljšati proces brainstorminga

4 načini, kako izboljšati proces brainstorminga

Inovativne ideje so gonilo napredka in uspeha. Podajamo vam 5 predlogov, kaj lahko sami naredite za to, da bi izboljšali proces brainstorminga, ki bi vas pripeljal do čim boljših idej. Preberite več >>

14 navad milijonarjev, ki so se zgodaj upokojili

14 navad milijonarjev, ki so se zgodaj upokojili

Ugotovljeno je bilo, da imajo posamezniki, ki si že v zgodnjih letih naredijo dovolj velik kupček denarja, da se lahko upokojijo, podoben življenjski slog in miselno naravnanost. Kaj se torej lahko naučimo od ljudi, ki zelo dobro obvladujejo svoje osebne finance? Preberite več >>

7 znakov, da imate dobro razvito čustveno inteligenco

7 znakov, da imate dobro razvito čustveno inteligenco

Dokazano je, da ima čustvena inteligenca velik vpliv na posameznikovo srečo in na njegov poslovni uspeh. Če se najdete v spodnjih točkah, potem je vaša čustvena inteligenca dobro razvita. Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje