Napaka v podjetništvu ni napaka, temveč priložnost za učenje

V podjetništvu so napake dobrodošle, so nekaj naravnega, zato napaka pravzaprav ni napaka. So namreč priložnost za raziskovanje, spoznavanje ter učenje. A zapomnite si, da prostora za njihovo nenehno ponavljanje ni.
Napaka v podjetništvu ni napaka, temveč priložnost za učenje

Napake so priložnost za učenje in razvoj (Vir slike: Unsplash)

Tokrat ne bomo govorili, kakšne so najpogostejše napake v podjetništvu – 10 podjetniških napak si lahko preberete tukaj -, govorili bomo o razlogih, zakaj se moramo iz njih učiti. Saj veste, že star slovenski rek govori, da se moramo iz napak učiti. Zakaj je temu tako?

V prvi vrsti, ker si predvsem na začetku podjetniške poti napak ne morete privoščiti. Če boste napake nenehno ponavljati, v poslu ne boste zdržali dolgo časa. Ironično, pa vendar, morda ena največjih napak, ki jih storijo podjetniki, je, da ne pregledajo preteklih napak. Ne posvetijo jim dovolj časa, zato je učinek učenja zanemarljiv.

Če se sami ne boste učili iz svojih napak, se bo konkurenca

Vse vaše napake so lahko tudi priložnost za vašega tekmeca. Medtem ko boste v labirintu napak, iz katerega ne boste videli izhoda, bo vaš tekmec uvidel napake, ki ste jih storili, in postal bolj pozoren. Pravzaprav ga boste sami naučili, česa ne sme početi. Ste pripravljeni predati prvo mesto?

Na napakah se mora učiti celotna ekipa, ki se ji s tem ponuja dobra priložnost za povezovanje in sprejemanje novih izzivov. Ekipa bo spoznala, da je pomembno prevzeti odgovornost za napake, še bolj kot pa učenje na napakah. Naučiti jih morate, da ni nič narobe, če priznajo napako, o tem se morate odprto pogovoriti z ekipo in tako oblikovati kulturo o samoodgovornosti.

Poznavanje in analiziranje napak vas lahko pripelje na področje, v katerem morda na začetku niste prepoznali potenciala. O napakah vas bodo podučili tudi vaši uporabniki, ki jim pozorno prisluhnite. Saj veste, stranka je kralj. Napake namreč dajejo priložnost za izpolnitev svojega produkta in v kolikor to uspete narediti, tudi narediti korak stran od preostale konkurence.

Napake pred investitorji vas lahko zaznamujejo

Kako pa se izogniti napakam pred investitorji? Za začetek targetirajte prave. Preden se dobite z njimi, poskusite izvedeti čim več o njih. V kakšni fazi investirajo? Gre za semenske investicije, serije A, B, C? Kateri lahko v vaš startup vložijo pameten denar?

Pripravite se na pogovor z njimi. Vadite enominutni pitch, tudi daljšega, 10-minutnega, in enournega. Pripravite različne pitche, takšne bolj tehnološko obarvane, in takšne, ki bodo razkrivali poslovno plat. Ta bo investitorjem razkril, kam lahko zraste vaš startup.

Premislite, kaj vse bi vas investitorji lahko vprašali. Pripravite zanimive, a resnične odgovore. Vsakič ko boste pitchali, si zapišite vprašanja, ki vam jih bodo navzoči zastavili. Večina investitorjev od 100 poskusov kar 99-krat reče ne. Bodite del tistega odstotka, v katerem bodo investitorji prikimali vaši ideji. A bodite pripravljeni. Saj veste, investicija je kot poroka. Zaljubite se morate vi in oni.

Pokažite jim svojo strast; investitorji želijo v prvi vrsti investirati v ljudi, bolj kot v same produkte. Če jim svoje strasti in predanosti ne boste prikazali v prvih 30 sekundah, vas to lahko stane posla (oziroma investicije). Verjemite vase, v svoj produkt, da bodo lahko verjeli tudi sami.

Predvsem pa: ne obupajte. Pravi podjetniki svoje življenje podredijo delu. Verjamejo vase, svoji ekipi in viziji. Naučijo se sprejemati zavrnitev, ki jih ne odvrne od nadaljnjega dela. Potreben je zgolj en »da«.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Številke delavcev, ki trenutno ne delajo zaradi posledic epidemije koronavirusa so visoke. Takšnim delavcem morajo delodajalci ob izpolnitvi zakonoskih pogojev izplačevati nadomestila plač,  kar pa lahko predstavlja veliko breme v že tako precej negotovi in neugodni poslovni situaciji. Preberite več >>

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Vlada je na včerajšnji seji sprejela Predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ter Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19. Tako imenovana protikorona paket 1 in protikorona paket 2 bosta predložena v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru, po nujnem postopku. Preberite več >>

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Vlada bo z obravnavo popravkov in dopolnitev trenutno veljavne protikorona zakonodaje pričela 21. aprila, njihovo sprejetje pa lahko pričakujemo do konca prihodnjega tedna. Kateri so torej najpomembnejši sklopi, ki jih drugi sveženj ukrepov obravnava in na kakšen način širi krog upravičencev do pomoči? Preberite več >>

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

V aplikaciji eDavki je že omogočen dostop do izjave, s katero bodo samozaposleni uveljavili pravico do mesečnega temeljnega dohodka. Preberite več >>

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

Novelirani interventni zakon (ZIUZEOP-A) omogoča, da določenim subjektom ob izpolnjevanju zakonskih pogojev prispevke za čas epidemije krije država. Kateri so ti upravičenci, kakšne pogoje morajo izpolnjevati in kako do oprostitve plačila razlagamo v nadaljevanju. Preberite več >>

FURS razjasnjuje dileme v zvezi z novimi davčnimi ukrepi proti koronavirusu

FURS razjasnjuje dileme v zvezi z novimi davčnimi ukrepi proti koronavirusu

V tokratnem prispevku povzemamo odgovore FURSa, podane na najpogosteje zastavljena vprašanja v zvezi s prvim paketom davčnih ukrepov, ki jih za pomoč gospodarstvu in prebivalcem uvaja nov interventni zakon.   Preberite več >>

Oznake: ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje