Ustanavljate prvi startup? Ne delajte teh napak!

Podjetništvo je nepredvidljivo, če pa ste začetnik, se stvari hitro lahko odvijejo v napačno smer. Kako preprečiti, da ne bi delali napak kot začetnik? Rešitev je predvsem v učenju na (tujih) napakah.
Ustanavljate prvi startup? Ne delajte teh napak!

Ste se v podjetništvo podali zaradi bogastva (Vir slike: YouTube).

Tudi če vam v prvem poskusu startup ne uspe (uspeh je sicer resda relativen pojem), se ne ustavite. Neuspeh je namreč del uspeha, pomembno pa je, da se na preteklih napakah česa naučite in jih ne ponavljate več. Poglejmo si tipične napake začetnikov.

Slaba odločitev pri zaposlovanju.

Ekipa je pomemben del (ne)uspeha; že ena slaba kadrovska odločitev lahko pripelje startup h koncu. Zaposlujte zaradi izkušenj in znanj, ne na podlagi prijateljskih ali sorodstvenih vezi. Tako, kot testirate newsletter (če ga pošiljate), testirajte tudi svojo ekipo. V kolikor se nek član ne vklopi vanjo, je morda čas za pogovor.

V podjetništvo se podate zaradi napačnih razlogov.

Če menite, da je to pot do hitrega bogastva, se motite; zaradi napačnih razlogov se boste hitro znašli v nerešljivih situacijah. Veliko podjetnikov pravi, da so se na to pot podali zaradi notranjega klica. Podjetništvo namreč zahteva številna odrekanja in če vam po mislih beži zgolj denar, boste hitro obupali.

Ne spremljate finančnega dogajanja.

Večina tistih, ki se je že podala na podjetniško pot, vam bo priznala, da se to pogosto zgodi. Posledice pa so lahko hude, saj lahko ostanete brez finančnega zaledja, četudi ustvarjate prihodke in dobiček.

Pozabite na zaščito svojega izdelka oziroma intelektualne lastnine.

Če ste razvili inovativen izdelek, na njegovo zaščito pa pozabili, se lahko zgodi, da vas bo pri tem prehitela vaša konkurenca. V tem primeru boste sami, ne glede na to, da ste vi dejanski izumitelj produkta, morali prenehati s proizvodnjo.

Na prodajni aspekt popolnoma pozabite.

Namesto da bi odšli ven, med ljudi in začeli prodati svoj produkt, se ekipe startupov pogosto zavlečejo v pisarne in delajo zgolj med štirimi stenami. Pojdite ven, med ljudi, raziskujte svoje kupce. Precej več boste izvedeli od njih kot pa od štirih sten.

Kupci, kupci in še enkrat kupci.

Vašega produkta oziroma storitve ne bo brez kupcev. Ti morajo naravnost oboževati vaš produkt – v celoti. Prisluhnite jim, se z njimi povežite. Poskrbite, da boste z njimi povezani na dnevni bazi.

Verjamete v poročila, ki pravijo, da vam gre enkratno, temu primerno se začnete tudi obnašati. Mnogi podjetniki vam bodo rekli, da v podjetništvu stanje ni nikoli zadovoljivo. V podjetništvu je vsak dan boj za preživetje, stvari gredo nenehno narobe. Ne zadovoljite se z dobrimi rezultati.

Do uspeha ne pridete v enem dnevu.

Tudi vašemu podjetju (žal) ne bo uspelo v prvem mesecu ali letu. Ko vam gre slabo, bodite dovolj pozitivno naravnani, da vse ovire vidite kot izziv, pot, ki vas pelje do uspeha. Strokovnjaki vam bodo na začetku poti namesto oblikovanja popolnega produkta svetovali raje izgradnjo minimalno sprejemljivega produkta (MVP). Zakaj? Ta pot ima manj katastrofalnih posledic, saj je manj časovno zamudna, poleg tega pa je potreben manjši finančni vložek, predvsem pa obstaja manjša možnost, da se boste opekli.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


BREXIT – kako bo vplival na mojo znamko EU?

BREXIT – kako bo vplival na mojo znamko EU?

Velika Britanija je s 1.2.2020 izstopila iz EU, kar pomeni, da je od tega dne smatrana kot tretja država (nečlanica EU). Po dogovoru trenutno od 1.2. do 31.12.2020 sicer velja prehodno obdobje, kar pomeni, da v tem času evropsko pravo še vedno velja in se uporablja tudi na britanskem ozemlju. Spremembe in prilagoditve na izstop se torej obetajo na večini področij, prav tako tudi na področju industrijske lastnine. Preberite več >>

Koronavirus: Kaj bo z mojo znamko?

Koronavirus: Kaj bo z mojo znamko?

V luči trenutnih razmer po več državah EU že veljajo izredne razmere. V Španiji in Švici, državah kjer imata sedež Evropski urad za intelektualno lastnino (EUIPO) in Mednarodna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO) ukrepi zoper širjenje koronavirusa zadevajo tudi postopke, ki tečejo v zvezi z registracijo znamk, modelov in patentov. Preberite več >>

Zaprtje s.p.

Zaprtje s.p.

V članku je predstavljeno, kakšen je postopek v primeru zaprtja s.p.. Zaprtje s.p. je treba načrtovati vsaj 15 dni pred njegovim dejanskim zaprtjem v obliki sporočila o zaprtju s.p. na AJPES. Preberite več >>

Zakaj prejemniki ne preberejo vaših elektronskih sporočil?

Zakaj prejemniki ne preberejo vaših elektronskih sporočil?

Večina komunikacije, ki jo imamo s svojimi potencialnimi kupci, poslovnimi partnerji in zaposlenimi, gre prek elektronskih sporočil. V svoje nabiralnike prejmemo tudi sporočila, ki po dolžini bolj spominjajo na članke kot pa sporočila z nujnimi informacijami. Preberite več >>

6 trikov, ki jih uporabljajo milijonarji

6 trikov, ki jih uporabljajo milijonarji

Če si želite uspeti, sledite nasvetom tistih, ki so uspeh že doživeli. Predstavljamo šest trikov, ki jih uporabljajo milijonarji, ki so začeli iz nič. Vključite jih v delovanje svojega podjetja in hitro se boste znašli na poti do uspeha. Preberite več >>

V novo leto z učinkovitejšimi sestanki

V novo leto z učinkovitejšimi sestanki

Ne glede na to, kako pomembni so sestanki, so pogosto povsem neučinkoviti. Izgubljanje rdeče niti pogovora, zamišljenost prisotnih in neupoštevanje zastavljenih ciljev lahko hitro privede do zapravljenega časa. Novo leto prinaša priložnost, ko lahko sestanke naredimo bolj učinkovite. Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje