Ustanavljate prvi startup? Ne delajte teh napak!

Podjetništvo je nepredvidljivo, če pa ste začetnik, se stvari hitro lahko odvijejo v napačno smer. Kako preprečiti, da ne bi delali napak kot začetnik? Rešitev je predvsem v učenju na (tujih) napakah.
Ustanavljate prvi startup? Ne delajte teh napak!

Ste se v podjetništvo podali zaradi bogastva (Vir slike: YouTube).

Tudi če vam v prvem poskusu startup ne uspe (uspeh je sicer resda relativen pojem), se ne ustavite. Neuspeh je namreč del uspeha, pomembno pa je, da se na preteklih napakah česa naučite in jih ne ponavljate več. Poglejmo si tipične napake začetnikov.

Slaba odločitev pri zaposlovanju.

Ekipa je pomemben del (ne)uspeha; že ena slaba kadrovska odločitev lahko pripelje startup h koncu. Zaposlujte zaradi izkušenj in znanj, ne na podlagi prijateljskih ali sorodstvenih vezi. Tako, kot testirate newsletter (če ga pošiljate), testirajte tudi svojo ekipo. V kolikor se nek član ne vklopi vanjo, je morda čas za pogovor.

V podjetništvo se podate zaradi napačnih razlogov.

Če menite, da je to pot do hitrega bogastva, se motite; zaradi napačnih razlogov se boste hitro znašli v nerešljivih situacijah. Veliko podjetnikov pravi, da so se na to pot podali zaradi notranjega klica. Podjetništvo namreč zahteva številna odrekanja in če vam po mislih beži zgolj denar, boste hitro obupali.

Ne spremljate finančnega dogajanja.

Večina tistih, ki se je že podala na podjetniško pot, vam bo priznala, da se to pogosto zgodi. Posledice pa so lahko hude, saj lahko ostanete brez finančnega zaledja, četudi ustvarjate prihodke in dobiček.

Pozabite na zaščito svojega izdelka oziroma intelektualne lastnine.

Če ste razvili inovativen izdelek, na njegovo zaščito pa pozabili, se lahko zgodi, da vas bo pri tem prehitela vaša konkurenca. V tem primeru boste sami, ne glede na to, da ste vi dejanski izumitelj produkta, morali prenehati s proizvodnjo.

Na prodajni aspekt popolnoma pozabite.

Namesto da bi odšli ven, med ljudi in začeli prodati svoj produkt, se ekipe startupov pogosto zavlečejo v pisarne in delajo zgolj med štirimi stenami. Pojdite ven, med ljudi, raziskujte svoje kupce. Precej več boste izvedeli od njih kot pa od štirih sten.

Kupci, kupci in še enkrat kupci.

Vašega produkta oziroma storitve ne bo brez kupcev. Ti morajo naravnost oboževati vaš produkt – v celoti. Prisluhnite jim, se z njimi povežite. Poskrbite, da boste z njimi povezani na dnevni bazi.

Verjamete v poročila, ki pravijo, da vam gre enkratno, temu primerno se začnete tudi obnašati. Mnogi podjetniki vam bodo rekli, da v podjetništvu stanje ni nikoli zadovoljivo. V podjetništvu je vsak dan boj za preživetje, stvari gredo nenehno narobe. Ne zadovoljite se z dobrimi rezultati.

Do uspeha ne pridete v enem dnevu.

Tudi vašemu podjetju (žal) ne bo uspelo v prvem mesecu ali letu. Ko vam gre slabo, bodite dovolj pozitivno naravnani, da vse ovire vidite kot izziv, pot, ki vas pelje do uspeha. Strokovnjaki vam bodo na začetku poti namesto oblikovanja popolnega produkta svetovali raje izgradnjo minimalno sprejemljivega produkta (MVP). Zakaj? Ta pot ima manj katastrofalnih posledic, saj je manj časovno zamudna, poleg tega pa je potreben manjši finančni vložek, predvsem pa obstaja manjša možnost, da se boste opekli.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Subvencioniranje delovnega časa in turistični boni: tretji protikorona paket tik pred sprejetjem

Subvencioniranje delovnega časa in turistični boni: tretji protikorona paket tik pred sprejetjem

Poslanci bodo na izredni seji potrjevali predlog tretjega protikorona zakona namenjenega zagonu gospodarstva po epidemiji, ki je predvidoma vreden milijardo evrov. Najbolj odmevna ukrepa, ki ju prinaša predlog sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in boni, namenjeni za pomoč turizmu. Trenutno veljavni ukrepi se iztekajo z 31. majem, zato se s sprejemom zakona precej mudi. Preberite več >>

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Številke delavcev, ki trenutno ne delajo zaradi posledic epidemije koronavirusa so visoke. Takšnim delavcem morajo delodajalci ob izpolnitvi zakonoskih pogojev izplačevati nadomestila plač,  kar pa lahko predstavlja veliko breme v že tako precej negotovi in neugodni poslovni situaciji. Preberite več >>

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Vlada je na včerajšnji seji sprejela Predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ter Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19. Tako imenovana protikorona paket 1 in protikorona paket 2 bosta predložena v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru, po nujnem postopku. Preberite več >>

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Vlada bo z obravnavo popravkov in dopolnitev trenutno veljavne protikorona zakonodaje pričela 21. aprila, njihovo sprejetje pa lahko pričakujemo do konca prihodnjega tedna. Kateri so torej najpomembnejši sklopi, ki jih drugi sveženj ukrepov obravnava in na kakšen način širi krog upravičencev do pomoči? Preberite več >>

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

V aplikaciji eDavki je že omogočen dostop do izjave, s katero bodo samozaposleni uveljavili pravico do mesečnega temeljnega dohodka. Preberite več >>

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

Novelirani interventni zakon (ZIUZEOP-A) omogoča, da določenim subjektom ob izpolnjevanju zakonskih pogojev prispevke za čas epidemije krije država. Kateri so ti upravičenci, kakšne pogoje morajo izpolnjevati in kako do oprostitve plačila razlagamo v nadaljevanju. Preberite več >>

Oznake:
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje