Ustanovitev podjetja ob že obstoječi zaposlitvi?

Veliko ljudi si želi ustanoviti lastno podjetje, a se zaradi strahu pred neuspehom za ta korak ne odločijo. Če že imajo redno zaposlitev, je odločitev še toliko težja, saj je tveganje večje. Toda ali je mogoče početi oboje: biti zaposlen ter obenem voditi mlado podjetje?
Ustanovitev podjetja ob že obstoječi zaposlitvi?

Poiščite razloge, ki vas vlečejo k ustanovitvi lastnega podjetja (Vir slike: Pixabay.com)

Da je to mogoče, so dokazali številni uspešni podjetniki, ki so se v podjetniške vode podali tedaj, ko so bili že redno zaposleni v podjetju nekoga drugega. Pri vstopu v podjetništvo je treba namreč biti previden, saj gre za tvegano karierno odločitev – ni namreč zagotovila za uspeh, obenem pa je treba imeti zadosten vir prihodkov za normalno življenje. Obstoječa služba je zato lahko dober ‘pripomoček’, ki nam bo omogočil preizkušanje poslovne ideje v prostem času.

Na kakšne načine se boste k uresničitvi svoje poslovne ideje še bolj približali?

Poiščite razloge, ki vas vlečejo k ustanovitvi lastnega podjetja

Vas motivira zaslužek, svoboda ali kaj drugega? Čimprej si razjasnite, kaj je vaša najpomembnejša motivacija, nato pa ugotovite, ali vam bo to zadostovalo v težkih časih, ko boste želeli obupati. Če ugotovite, da to ne bo dovolj, je morda bolje, da se v podjetništvo ne podajate.

Zavežite se k temu, da boste uresničili svoj cilj

Obstaja precejšnja razlika med željo po dosegi nekega cilja ter med resnično zavezo k njegovi uresničitvi. Čimprej se odločite, da boste dosegli svoj cilj, nato pa vse svoje moči namenite prav temu.

Ugotovite, kaj si želite doseči čez 1, 5 ali 10 let

Bodite zelo natančni, ko si postavljate dolgoročne cilje. Zamislite si, kakšen bo tedaj vaš produkt ali storitev, koliko kupcev boste imeli, kolikšen bo vaš mesečni profit ipd. Napravite analizo trga. Več kot boste razmišljali o tem, bližje boste k temu, da se vaše zamisli materilizirajo.

Pridružite se eni izmed že obstoječih skupin, ki povezuje podjetnike

Tudi v Sloveniji obstaja več skupin, namenjenih povezovanju mladih podjetnikov ter medsebojnemu deljenju izkušenj. Poiščite eno izmed njih in se ji pridružite.

Čimprej začnite z izobraževanjem

Poskušajte dobiti čimveč znanja iz področja, ki je smiselno za vaš bodoči posel. Posezite po knjigah (priporočamo MP knjižnico!), preiščite internet, poiščite si mentorja… Več znanja kot boste imeli, bolj boste samozavestni in večje bodo vaše možnosti za uspeh.

Ostanite pozitivni glede svoje trenutne zaposlitve

Resda morda sanjate o čimprejšnji odcepitvi na svoje, toda nikar ne pozabite na svojo trenutno službo, ki vam prinaša denar. Delo opravljajte dobro, kljub temu da ste z mislimi drugod. Če boste na službo gledali kot na nujno zlo, lahko zapadete v negativno mišljenje, kar pa vas bo zgolj oviralo na poti do cilja.

Postavite si majhne, a dosegljive cilje

Na začetku se vam bo morda zdelo, da delo, ki ga opravljate, ne pušča rezultatov, toda najverjetneje temu ni tako. Pot do uspešnega podjetja s trdnimi temelji nikakor ne more biti hitra in enostavna, kar morate znati upoštevati.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Subvencioniranje delovnega časa in turistični boni: tretji protikorona paket tik pred sprejetjem

Subvencioniranje delovnega časa in turistični boni: tretji protikorona paket tik pred sprejetjem

Poslanci bodo na izredni seji potrjevali predlog tretjega protikorona zakona namenjenega zagonu gospodarstva po epidemiji, ki je predvidoma vreden milijardo evrov. Najbolj odmevna ukrepa, ki ju prinaša predlog sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in boni, namenjeni za pomoč turizmu. Trenutno veljavni ukrepi se iztekajo z 31. majem, zato se s sprejemom zakona precej mudi. Preberite več >>

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Številke delavcev, ki trenutno ne delajo zaradi posledic epidemije koronavirusa so visoke. Takšnim delavcem morajo delodajalci ob izpolnitvi zakonoskih pogojev izplačevati nadomestila plač,  kar pa lahko predstavlja veliko breme v že tako precej negotovi in neugodni poslovni situaciji. Preberite več >>

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Vlada je na včerajšnji seji sprejela Predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ter Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19. Tako imenovana protikorona paket 1 in protikorona paket 2 bosta predložena v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru, po nujnem postopku. Preberite več >>

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Vlada bo z obravnavo popravkov in dopolnitev trenutno veljavne protikorona zakonodaje pričela 21. aprila, njihovo sprejetje pa lahko pričakujemo do konca prihodnjega tedna. Kateri so torej najpomembnejši sklopi, ki jih drugi sveženj ukrepov obravnava in na kakšen način širi krog upravičencev do pomoči? Preberite več >>

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

V aplikaciji eDavki je že omogočen dostop do izjave, s katero bodo samozaposleni uveljavili pravico do mesečnega temeljnega dohodka. Preberite več >>

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

Novelirani interventni zakon (ZIUZEOP-A) omogoča, da določenim subjektom ob izpolnjevanju zakonskih pogojev prispevke za čas epidemije krije država. Kateri so ti upravičenci, kakšne pogoje morajo izpolnjevati in kako do oprostitve plačila razlagamo v nadaljevanju. Preberite več >>

Oznake:
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje