V podjetništvo s prijatelji – je to dobra odločitev?

Prijatelji so tisti, s katerimi med drugim delimo tudi svoje želje in načrte. Hitro se lahko zgodi, da se nam utrne ideja o ustanovitvi skupnega podjetja. Pa se je v podjetništvo res pametno podati skupaj s prijatelji?
Ustanavljanje podjetja s prijatelji (Vir: Pixabay)

Ustanavljanje podjetja s prijatelji (Vir: Pixabay)

Seveda na to vprašanje ni mogoče podati enoznačnega odgovora. Obstaja veliko primerov, ko je prijateljska naveza obrodila uspešna podjetja. Med njimi je tudi podjetje Airbnb. Po drugi strani pa so številna prijateljstva zaradi kasnejših nesoglasij pri poslovnih odločitvah tudi razpadla.

Zakaj je podajanje v podjetništvo s prijateljem lahko dobra odločitev?

  • Prijateljstva se rojevajo med ljudmi, ki jih družijo skupni interesi, prepričanja in pogledi na svet. To je lahko velika prednost tudi pri skupnem poslovanju. Zaradi podobnih pogledov na situacije obstaja večja verjetnost, da se bodo prijatelji strinjali, katero poslovno odločitev je v danem trenutku smiselno sprejeti.
  • Ker prijatelja že dolgo poznate, točno veste, katere so njegove močne in katere šibke točke. Prav tako ima tudi on jasen vpogled v vaše prednosti in slabosti. Na podlagi tega si bosta lažje in bolj učinkovito razporedila delovne naloge in odgovornosti znotraj podjetja.
  • V podjetniški ekipi je ključna komponenta dobrega sodelovanja zaupanje med pripadniki, da bo vsak opravil svoje naloge z največjo mero odgovornosti. Veliko bolj lahko zaupamo prijateljem kot ljudem, ki jih ne poznamo tako dobro.
  • Pri delovanju v podjetništvu se dostikrat srečamo s težkimi in stresnimi situacijami. Ko smo ljudje pod stresom, lahko rečemo ali naredimo kaj, kar ne mislimo resno. Če greste v posel s prijateljem, boste lažje razumeli njegove reakcije in vedeli, kaj lahko naredite, da se bo počutil bolje oziroma da boste skupaj prebrodila take situacije.
  • Prednost delovanja v podjetništvu s prijateljem je tudi v tem, da bo delovno okolje sproščeno in zabavno. To pa je dobra osnova za dobro počutje, zmanjšanje stresa in razvoj kreativnih idej.

Zakaj je podajanje v podjetništvo s prijatelji lahko slaba odločitev?

  • Pogosto se z razvojem podjetjem zgodi, da vsi člani ekipe nimajo več enakovredne funkcije, ampak da zaradi lažje organizacije dela nekdo zavzame vodstveni položaj. To je lahko velika preizkušnja za prijateljstvo, saj se nekdo znajde v podrejenem položaju in mora sprejemati navodila od prijatelja. To pa lahko s sabo prinese veliko neprijetnih situacij, zaradi katerih se lahko prijateljstvo tudi konča.
  • Kljub temu, da je poslovanje s prijatelji precej bolj zabavno, kot bi bilo sicer, pa je tudi to lahko dvorezen meč. V taki situaciji je včasih težko vzpostaviti profesionalnost, resnost in se zagnano lotiti dela, saj nas s prijatelji običajno vežejo bolj zabavne izkušnje. Če se posla skupaj lotijo prijatelji, mora biti pri vseh razvita velika mera odgovornosti in sposobnost ločevanja med delom in prostim časom.
  • Tako v začetkih kot tudi pri kasnejšem poslovanja se lahko bogata mreža poznanstev izkaže kot velika prednost. Če so v poslu prijatelji, obstaja velika verjetnost, da imajo precej podoben krog poznanstev. S tem je krog potencialnih poslovnih partnerjev in drugih ljudi, ki bi nam lahko pomagali, precej manjši, kot če bi se poslovno povezali z nepoznanimi ljudmi.
  • Glede na to, da večina podjetij propade, seveda obstaja verjetnost, da tudi podjetja, ki ste ga ustanovili skupaj s prijateljem/i ne bo preživelo. To je lahko težka preizkušnja za prijateljstvo. Propad podjetja namreč marsikdo jemlje kot osebni poraz in hitro se lahko znajdete v začaranem krogu, ko prijatelji en drugega obtožujejo za nastalo situacijo, kar se lahko konča tudi z razdorom prijateljskih odnosov.

Podajanje v podjetništvo s prijateljem torej ni nujno tako rožnato, kot se zdi na prvi pogled. Seveda pa je to lahko tudi recept za uspeh. Pred tako odločitvijo je treba dobro premisliti, kako bodo poslovni odnosi vplivali na prijateljske vezi in kako bomo reševali morebitne težave, ki lahko s tem nastanejo.

Še preden se lotite ustanovitve podjetja s prijatelji, poskrbite za pravno skladnost vseh dokumentov. Tako se lahko v prihodnosti izognete marsikateremu zapletu! Pridite na naše pravno svetovanje, kjer vam bodo pomagali izkušeni pravniki!

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Subvencioniranje delovnega časa in turistični boni: tretji protikorona paket tik pred sprejetjem

Subvencioniranje delovnega časa in turistični boni: tretji protikorona paket tik pred sprejetjem

Poslanci bodo na izredni seji potrjevali predlog tretjega protikorona zakona namenjenega zagonu gospodarstva po epidemiji, ki je predvidoma vreden milijardo evrov. Najbolj odmevna ukrepa, ki ju prinaša predlog sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in boni, namenjeni za pomoč turizmu. Trenutno veljavni ukrepi se iztekajo z 31. majem, zato se s sprejemom zakona precej mudi. Preberite več >>

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Številke delavcev, ki trenutno ne delajo zaradi posledic epidemije koronavirusa so visoke. Takšnim delavcem morajo delodajalci ob izpolnitvi zakonoskih pogojev izplačevati nadomestila plač,  kar pa lahko predstavlja veliko breme v že tako precej negotovi in neugodni poslovni situaciji. Preberite več >>

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Vlada je na včerajšnji seji sprejela Predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ter Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19. Tako imenovana protikorona paket 1 in protikorona paket 2 bosta predložena v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru, po nujnem postopku. Preberite več >>

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Vlada bo z obravnavo popravkov in dopolnitev trenutno veljavne protikorona zakonodaje pričela 21. aprila, njihovo sprejetje pa lahko pričakujemo do konca prihodnjega tedna. Kateri so torej najpomembnejši sklopi, ki jih drugi sveženj ukrepov obravnava in na kakšen način širi krog upravičencev do pomoči? Preberite več >>

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

V aplikaciji eDavki je že omogočen dostop do izjave, s katero bodo samozaposleni uveljavili pravico do mesečnega temeljnega dohodka. Preberite več >>

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

Novelirani interventni zakon (ZIUZEOP-A) omogoča, da določenim subjektom ob izpolnjevanju zakonskih pogojev prispevke za čas epidemije krije država. Kateri so ti upravičenci, kakšne pogoje morajo izpolnjevati in kako do oprostitve plačila razlagamo v nadaljevanju. Preberite več >>

Oznake:
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje