VIDEO: Tehnologija veriženja blokov bo vplivala tudi na vaše področje

Tehnologija veriženja blokov je po mnenju številnih strokovnjakov prelomna. V naslednjih letih se bo njen vpliv še nadalje širil. Ali bo blockchain spremenil tudi vaše področje delovanja?
Blockchain področja

VIDEO: Tehnologija veriženja blokov bo vplivala tudi na vaše področje. (Vir slike: Pixabay)

Veriženje blokov (angl. blockchain) je tehnologija razpršene evidence, na kateri temeljijo kriptovalute, kot je bitcoin, in platforme, kot je Ethereum. Na podlagi te tehnologije lahko na transparenten, varen, preverljiv in odporen način shranjujemo in prenašamo podatke. Tako lahko poskrbimo tudi za transparentnost, demokratičnost, decentralizacijo, učinkovitost in varnost delovanja podjetij in drugih organizacij.

Po mnenju strokovnjakov bo tehnologija veriženja blokov na naslednjih letih korenito spremenila številna področja človeškega delovanja. Prav zato se je ekipa poddaje (angl. podcast) Future Thinkers pripravila kratek pregled področij, na katere že danes vpliva tehnologija veriženja blokov. Ali je med njimi tudi vaše?

1. Bančništvo in plačevanje

Nekateri pravijo, da bo veriženje blokov na bančništvo vplivalo na podobno prelomen način, kot je svetovni splet spremenil medije. Na podlagi te tehnologije lahko do finančnih storitev dostopajo tudi posamezniki iz držav tretjega sveta, ki jih tradicionalno bančništvo ne doseže.

Tudi banke hitro prepoznavajo potencial tehnologije veriženja blokov, zato jo vedno pogosteje vključujejo v svoje delovanje.

Razmišljaš o ICO kampanji? Pridruži se mentorskemu programu ICOrelator!

2. Spletna varnost

Razpršena evidenca, na kateri temeljijo bločne verige, je javna, hkrati pa so vsi podatki, ki jih vsebuje, preverjeni in šifrirani. Tako je kakršno koli spreminjanje podatkov ali vdor vanje vsaj otežen, če ne tudi onemogočen.

3. Upravljanje z dobavnimi verigami

Tehnologija veriženja blokov omogoča shranjevanje podatkov o transakcijah v trajnih razpršenih evidencah. Na ta način lahko pomembno zmanjšamo količino zamud in človeških napak. Poleg tega lahko tako nadzorujemo stroške, delo ter celo odpadni material in izpuste na vseh točkah dobavne verige.

Na tem področju deluje uspešno slovensko podjetje OriginTrail, ki je pred časom uspešno zaključilo prvo javno ponudbo kriptožetonov.

4. Napovedovanje

Blockchain naj bi popolnoma spremenil pristope k raziskovanju, svetovanju, analiziranju in napovedovanju. Na podlagi tehnologije že nastajajo platforme, na katerih naj bi se oblikovali globalni decentralizirani trgi za napovedovanje.

5. Internet stvari

Na podlagi tehnologije veriženja blokov lahko ustvarimo decentralizirano mrežo naprav, ki so del interneta stvari. Tako ne bi več potrebovali osrednje lokacije, ki bi nadzorovala in upravljala njihovo komunikacijo.

Blockchain področja IoT

Na podlagi blockchaina lahko ustvarimo decentralizirano mrežo naprav. (Vir slike: HubSpot)

6. Zavarovanje

Svetovni zavarovalniški trg temelji na upravljanju z zaupanjem. Tehnologija blockchain pa zavarovalnicam ponuja nov način za upravljanje z zaupanjem in jim omogoča hitro preverjanje različnih informacij.

Slovensko podjetje InsurePal na področje zavarovalništva uvaja tehnologijo veriženja blokov in metodo socialnega vplivanja.

7. Prevoz in sopotništvo (angl. ride sharing)

Tehnologija veriženja blokov je lahko podlaga za decentralizirane različice aplikacij za sopotništvo, kot je Uber. Elektronske denarnice, ki jih razvijajo različni posamezniki in podjetja, pa lahko lastniki avtomobilov uporabljajo za plačilo parkirnin, cestnin in drugih stroškov.

8. Shranjevanje v oblaku

Centralizirani strežniki so dovzetni za vdore, izgubo podatkov ali človeške napake. Shranjevanje v oblaku lahko uspešno uporabi tehnologijo blockchain za izboljšanje varnosti in zanesljivosti.

9. Dobrodelne in humanitarne organizacije

Na področju humanitarnosti se pogosto pojavljata očitka o neučinkovitosti in korupciji. Zaradi takšnih nepravilnosti denar pogosto ne pride v roke tistih, ki bi ga zares potrebovali. S tehnologijo veriženja blokov lahko sledimo donacijam in se prepričamo, da so naši prispevki prispeli na pravi cilj.

10. Volitve

Tehnologija blockchain lahko poveča transparentnost, demokratičnost in pravičnost volitev. Uporabimo jo lahko za registracijo in preverjanje identitete volivcev. Poleg tega lahko z oblikovanjem javne in nespremenljive evidence glasovanja zagotovimo veljavnost volitev.

11. Vlada in vladanje

Sistemi vladanja in vladni organi so pogosto počasni, nejasni in koruptivni. Z implementacijo sistemov, ki temeljijo na veriženju blokov, bi lahko znatno zmanjšali količino birokracije in povečali stopnjo varnosti, učinkovitosti in transparentnosti na tem področju.

12. Socialni transferji

Sistem javnih oziroma socialnih transferjev prv tako pogosto zaznamujeta počasnost in pretirana birokratizacija. Tehnologija veriženja blokov nam lahko na varen in hiter način pomaga oceniti, preveriti in razdeliti socialne transferje, nadomestila za brezposelne ipd.

13. Zdravstvo

Bolnišnice in druge zdravstvene ustanove za svoje delovanje v današnjem času potrebujejo varno platformo za shranjevanje in deljenje podatkov o pacientih. Prav to omogoča tehnologija veriženja blokov.

14. Upravljanje z energijo

Področje upravljanja z energijo je izjemno centralizirano. Porabniki energije tako ne morejo kupiti neposredno od proizvajalcev, temveč se morajo zanašati na javno omrežje ali zasebne posrednike. S pomočjo blockchaina pa bi lahko kupovali in prodajali energijo brez posrednikov.

Blockchain področja energija

Blockchain lahko izloži posrednike s trga z energijo. (Vir slike: Pixabay)

15. Glasba

Nekatera zagonska podjetja že preizkušajo rešitve, na podlagi katerih bi glasbeniki prejemali plačilo neposredno od svojih oboževalcev – namesto od glasbenih založb in platform, ki zase zadržijo ogromen delež zaslužka.

Revolucijo na področju glasbe pripravlja slovensko podjetje Viberate, ki je svojo prvo javno ponudbo žetonov uspešno zaključilo v le nekaj minutah.

16. Trgovina

Decentralizirani projekti s področja trgovine, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov, neposredno povezujejo kupce in prodajalce. Zaradi sistema pametnih pogodb, varnosti transakcij in vgrajenih sistemov za ocenjevanje takšne platforme ne potrebujejo posrednikov.

17. Nepremičnine

Na področju prodaje in nakupa nepremičnin se danes pojavlja veliko problemov: birokracija, pomanjkanje transparentnosti, goljufije in napake. Blockchain lahko pospeši transakcije in omogoči večjo varnost in transparentnost pri sklepanju pogodb.

18. Zbiranje sredstev

Množično zbiranje sredstev (angl. crowdfunding) je v zadnjih letih postalo priljubljena metoda za pridobivanje sredstev za zagonska podjetja in projekte. Prav na tem področju je vpliv tehnologije veriženja blokov danes morda najbolj opazen. Vedno več podjetij oziroma posameznikov sredstva za svoje delovanje zbira s t. i. prvimi ponudbami kriptožetonov (angl. initial coin offering, ICO).

Kakšen razmah so doživele prve ponudbe kriptožetonov v lanskem letu, lahko preberete v prispevku Prve ponudbe kovancev letos zbrale več kot 1,3 milijarde dolarjev.

19. Vaše področje

Tudi če vaše področje ni našlo mesto na seznamu, to ne pomeni, da ga bo tehnologija blockchain popolnoma obšla. Če se na kakršen koli način ukvarjate s podatki ali transakcijami, lahko pričakujete določene spremembe. Področje je namreč še vedno zelo mlado in se hitro razvija.

Posamezne točke s seznama so podrobneje predstavljene tudi na spodnjem posnetku.

Vir: Future Thinkers

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Razmišljaš o ICO kampanji? Pridruži se mentorskemu programu ICOrelator!

Razmišljaš o ICO kampanji? Pridruži se mentorskemu programu ICOrelator!

Imaš poslovno idejo, ki bazira na tehnologiji blockchain? Te zanima, kako pripraviti odlično ICO kampanjo? Pripravljamo brezplačen mentorski program ICOrelator, ki bo s predavanji in individualnimi mentorstvi pomagal pri začetnih ovirah ICO kampanje. Prijava je brezplačna in nezavezujoča, zato beri dalje! Preberite več >>


Kako zagnati uspešno ICO kampanjo?

Kako zagnati uspešno ICO kampanjo?

Prva javna ponudba kriptožetonov oziroma ICO kampanja je priljubljen način za zbiranje sredstev. Žal vedno več projektov oziroma podjetij ne doseže zastavljenih ciljev. Kako lahko zagotovite, da bo vaša kampanja uspešna? Pogovarjali smo se z Vanjo Čas in dr. Petrom Mercem. Preberite več >>

Kako prepoznati dobro ICO kampanjo?

Kako prepoznati dobro ICO kampanjo?

Prve javne ponudbe kriptožetonov oziroma ICO kampanje omogočajo posameznikom, da podprejo zanimive projekte, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov. Na žalost pa je med obilico ICO projektov tudi veliko lažnih. Kako prepoznati kvaliteten projekt in kako se izogniti goljufom? Preberite več >>

Kolumna: Prihajajo ICO zombiji!

Kolumna: Prihajajo ICO zombiji!

Vedno več startupov zbira sredstva v okviru t .i. javnih ponudb kriptožetonov (ICO). Predvsem zato, ker je (vsaj do sedaj) bila uspešnost tovrstnega zbiranja kapitala vseeno višja, kot pa preko poslovnih angelov in skladov tveganega kapitala (ki so malce bolj izbirčni). Preberite več >>

Vstopate v svet kriptovalut? Poskrbite za varnost!

Vstopate v svet kriptovalut? Poskrbite za varnost!

Svet kriptovalut radi označimo za divji zahod. Odsotnost regulative, na eni strani veliki zaslužki in na drugi velike izgube. Gre za industrijo, ki je zrasla v svetu programerjev in tehnično podkovanih posameznikov. Preberite več >>

Video: Spoznajte Blockchain v dveh minutah

Video: Spoznajte Blockchain v dveh minutah

V javnosti se vedno več govori o tehnologiji veriženja blokov oziroma blockchain. Ali veste, za kaj sploh gre? Oglejte si kratek video. Preberite več >>

Tudi Google onemogoča oglaševanje kriptovalut in povezanih projektov

Tudi Google onemogoča oglaševanje kriptovalut in povezanih projektov

Podjetje Google je pred nekaj dnevi objavilo novico, da prek njihovih oglaševalskih platform kmalu ne bo več mogoče oglaševati podjetij oziroma storitev, povezanih s kriptovalutami. Preberite več >>

92 odstotkov blockchain projektov ni več aktivnih

92 odstotkov blockchain projektov ni več aktivnih

Podjetje Deloitte je pred kratkim objavilo poročilo obsežne analize 26.000 projektov, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov. Le 8 odstotkov analiziranih projektov je dočakalo začetek letošnjega leta. Preberite več >>

Infografika: Koliko denarja je na svetu?

Infografika: Koliko denarja je na svetu?

Milijoni, milijarde, bilijoni … Ko govorimo o vrednosti podjetja Apple, bogastvu Warrena Buffeta ali ogromnemu svetovnemu dolgu, si zneskov z veliko ničlami pravzaprav sploh ne predstavljamo. Zato je izjemno koristna tehnika vizualizacije. Preberite več >>

Uspešna prva javna ponudba kriptožetonov podjetja OriginTrail

Uspešna prva javna ponudba kriptožetonov podjetja OriginTrail

Ljubljansko podjetje OriginTrail, ki je razvilo sistem preverjanja porekla, je v svojo rešitev vključilo tudi tehnologijo veriženja blokov. Pred nekaj dnevi so uspešno zaključili svojo ICO kampanjo. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje