VIDEO: Tehnologija veriženja blokov bo vplivala tudi na vaše področje

Tehnologija veriženja blokov je po mnenju številnih strokovnjakov prelomna. V naslednjih letih se bo njen vpliv še nadalje širil. Ali bo blockchain spremenil tudi vaše področje delovanja?
Blockchain področja

VIDEO: Tehnologija veriženja blokov bo vplivala tudi na vaše področje. (Vir slike: Pixabay)

Veriženje blokov (angl. blockchain) je tehnologija razpršene evidence, na kateri temeljijo kriptovalute, kot je bitcoin, in platforme, kot je Ethereum. Na podlagi te tehnologije lahko na transparenten, varen, preverljiv in odporen način shranjujemo in prenašamo podatke. Tako lahko poskrbimo tudi za transparentnost, demokratičnost, decentralizacijo, učinkovitost in varnost delovanja podjetij in drugih organizacij.

Po mnenju strokovnjakov bo tehnologija veriženja blokov na naslednjih letih korenito spremenila številna področja človeškega delovanja. Prav zato se je ekipa poddaje (angl. podcast) Future Thinkers pripravila kratek pregled področij, na katere že danes vpliva tehnologija veriženja blokov. Ali je med njimi tudi vaše?

1. Bančništvo in plačevanje

Nekateri pravijo, da bo veriženje blokov na bančništvo vplivalo na podobno prelomen način, kot je svetovni splet spremenil medije. Na podlagi te tehnologije lahko do finančnih storitev dostopajo tudi posamezniki iz držav tretjega sveta, ki jih tradicionalno bančništvo ne doseže.

Tudi banke hitro prepoznavajo potencial tehnologije veriženja blokov, zato jo vedno pogosteje vključujejo v svoje delovanje.

Razmišljaš o ICO kampanji? Pridruži se mentorskemu programu ICOrelator!

2. Spletna varnost

Razpršena evidenca, na kateri temeljijo bločne verige, je javna, hkrati pa so vsi podatki, ki jih vsebuje, preverjeni in šifrirani. Tako je kakršno koli spreminjanje podatkov ali vdor vanje vsaj otežen, če ne tudi onemogočen.

3. Upravljanje z dobavnimi verigami

Tehnologija veriženja blokov omogoča shranjevanje podatkov o transakcijah v trajnih razpršenih evidencah. Na ta način lahko pomembno zmanjšamo količino zamud in človeških napak. Poleg tega lahko tako nadzorujemo stroške, delo ter celo odpadni material in izpuste na vseh točkah dobavne verige.

Na tem področju deluje uspešno slovensko podjetje OriginTrail, ki je pred časom uspešno zaključilo prvo javno ponudbo kriptožetonov.

4. Napovedovanje

Blockchain naj bi popolnoma spremenil pristope k raziskovanju, svetovanju, analiziranju in napovedovanju. Na podlagi tehnologije že nastajajo platforme, na katerih naj bi se oblikovali globalni decentralizirani trgi za napovedovanje.

5. Internet stvari

Na podlagi tehnologije veriženja blokov lahko ustvarimo decentralizirano mrežo naprav, ki so del interneta stvari. Tako ne bi več potrebovali osrednje lokacije, ki bi nadzorovala in upravljala njihovo komunikacijo.

Blockchain področja IoT

Na podlagi blockchaina lahko ustvarimo decentralizirano mrežo naprav. (Vir slike: HubSpot)

6. Zavarovanje

Svetovni zavarovalniški trg temelji na upravljanju z zaupanjem. Tehnologija blockchain pa zavarovalnicam ponuja nov način za upravljanje z zaupanjem in jim omogoča hitro preverjanje različnih informacij.

Slovensko podjetje InsurePal na področje zavarovalništva uvaja tehnologijo veriženja blokov in metodo socialnega vplivanja.

7. Prevoz in sopotništvo (angl. ride sharing)

Tehnologija veriženja blokov je lahko podlaga za decentralizirane različice aplikacij za sopotništvo, kot je Uber. Elektronske denarnice, ki jih razvijajo različni posamezniki in podjetja, pa lahko lastniki avtomobilov uporabljajo za plačilo parkirnin, cestnin in drugih stroškov.

8. Shranjevanje v oblaku

Centralizirani strežniki so dovzetni za vdore, izgubo podatkov ali človeške napake. Shranjevanje v oblaku lahko uspešno uporabi tehnologijo blockchain za izboljšanje varnosti in zanesljivosti.

9. Dobrodelne in humanitarne organizacije

Na področju humanitarnosti se pogosto pojavljata očitka o neučinkovitosti in korupciji. Zaradi takšnih nepravilnosti denar pogosto ne pride v roke tistih, ki bi ga zares potrebovali. S tehnologijo veriženja blokov lahko sledimo donacijam in se prepričamo, da so naši prispevki prispeli na pravi cilj.

10. Volitve

Tehnologija blockchain lahko poveča transparentnost, demokratičnost in pravičnost volitev. Uporabimo jo lahko za registracijo in preverjanje identitete volivcev. Poleg tega lahko z oblikovanjem javne in nespremenljive evidence glasovanja zagotovimo veljavnost volitev.

11. Vlada in vladanje

Sistemi vladanja in vladni organi so pogosto počasni, nejasni in koruptivni. Z implementacijo sistemov, ki temeljijo na veriženju blokov, bi lahko znatno zmanjšali količino birokracije in povečali stopnjo varnosti, učinkovitosti in transparentnosti na tem področju.

12. Socialni transferji

Sistem javnih oziroma socialnih transferjev prv tako pogosto zaznamujeta počasnost in pretirana birokratizacija. Tehnologija veriženja blokov nam lahko na varen in hiter način pomaga oceniti, preveriti in razdeliti socialne transferje, nadomestila za brezposelne ipd.

13. Zdravstvo

Bolnišnice in druge zdravstvene ustanove za svoje delovanje v današnjem času potrebujejo varno platformo za shranjevanje in deljenje podatkov o pacientih. Prav to omogoča tehnologija veriženja blokov.

14. Upravljanje z energijo

Področje upravljanja z energijo je izjemno centralizirano. Porabniki energije tako ne morejo kupiti neposredno od proizvajalcev, temveč se morajo zanašati na javno omrežje ali zasebne posrednike. S pomočjo blockchaina pa bi lahko kupovali in prodajali energijo brez posrednikov.

Blockchain področja energija

Blockchain lahko izloži posrednike s trga z energijo. (Vir slike: Pixabay)

15. Glasba

Nekatera zagonska podjetja že preizkušajo rešitve, na podlagi katerih bi glasbeniki prejemali plačilo neposredno od svojih oboževalcev – namesto od glasbenih založb in platform, ki zase zadržijo ogromen delež zaslužka.

Revolucijo na področju glasbe pripravlja slovensko podjetje Viberate, ki je svojo prvo javno ponudbo žetonov uspešno zaključilo v le nekaj minutah.

16. Trgovina

Decentralizirani projekti s področja trgovine, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov, neposredno povezujejo kupce in prodajalce. Zaradi sistema pametnih pogodb, varnosti transakcij in vgrajenih sistemov za ocenjevanje takšne platforme ne potrebujejo posrednikov.

17. Nepremičnine

Na področju prodaje in nakupa nepremičnin se danes pojavlja veliko problemov: birokracija, pomanjkanje transparentnosti, goljufije in napake. Blockchain lahko pospeši transakcije in omogoči večjo varnost in transparentnost pri sklepanju pogodb.

18. Zbiranje sredstev

Množično zbiranje sredstev (angl. crowdfunding) je v zadnjih letih postalo priljubljena metoda za pridobivanje sredstev za zagonska podjetja in projekte. Prav na tem področju je vpliv tehnologije veriženja blokov danes morda najbolj opazen. Vedno več podjetij oziroma posameznikov sredstva za svoje delovanje zbira s t. i. prvimi ponudbami kriptožetonov (angl. initial coin offering, ICO).

Kakšen razmah so doživele prve ponudbe kriptožetonov v lanskem letu, lahko preberete v prispevku Prve ponudbe kovancev letos zbrale več kot 1,3 milijarde dolarjev.

19. Vaše področje

Tudi če vaše področje ni našlo mesto na seznamu, to ne pomeni, da ga bo tehnologija blockchain popolnoma obšla. Če se na kakršen koli način ukvarjate s podatki ali transakcijami, lahko pričakujete določene spremembe. Področje je namreč še vedno zelo mlado in se hitro razvija.

Posamezne točke s seznama so podrobneje predstavljene tudi na spodnjem posnetku.

Vir: Future Thinkers

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Z blockchainom do lastne sončne elektrarne?

Z blockchainom do lastne sončne elektrarne?

Pred slabim letom dni je zaživela prva energetska tržnica SunContract, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov ali blockchaina. Danes ima slovensko podjetje sklenjenih že za milijon evrov pogodb na področju nakupa in prodaje električne energije ter realiziranih za več sto tisoč evrov naročil za izdelavo sončnih elektrarn in toplotnih črpalk. Preberite več >>

Zakaj uveljavljena podjetja ne posegajo po množičnem financiranju?

Zakaj uveljavljena podjetja ne posegajo po množičnem financiranju?

Lahko pretresi na področju kriptovalut in kriptožetonov ponovno prebudijo zanimanje za množično financiranje na platformah, kot sta Kickstarter in Indiegogo? Preberite več >>

Je TAIA prevajalska rešitev za 21. stoletje?

Je TAIA prevajalska rešitev za 21. stoletje?

Konec oktobra je skupina prevajalskih strokovnjakov, uspešnih podjetnikov in blockchain svetovalcev predstavila prevajalsko platformo TAIA. Z uporabo umetne inteligence bo trajanje prevajanja prepolovljeno. Preberite več >>

Slovenija kot aktivna članica European Blockchain HUB

Slovenija kot aktivna članica European Blockchain HUB

Z organizacijo konzorcija European Blockchain HUB je Slovenija naznanila vodilno vlogo pri globalnem povezovanju vlad, stroke, podjetij, tehnologij, poslovnih eko-sistemov, raziskovalcev in ustvarjalcev na področju blockchain tehnologije. Preberite več >>

Bitnik – od bitcoin bankomatov do lokalne menjave kriptovalut

Bitnik – od bitcoin bankomatov do lokalne menjave kriptovalut

Podjetje Bitnik že od leta 2014 deluje na področju kriptovalut in tehnologije veriženja blokov. Njihova osnovna dejavnost je povezana z menjavo in nakupovanjem kriptovalut, obenem pa želijo širši javnosti čim bolje predstaviti svet kriptovalut in povezanih tehnologij. Preberite več >>

0xcert prepričal vlagatelje širom sveta

0xcert prepričal vlagatelje širom sveta

Slovensko podjetje Oxcert, ki je razvilo prvi protokol za upravljanje nedenarnih sredstev na blockchainu, je s prodajo kriptožetonov zbralo 10 milijonov dolarjev. Preberite več >>

Lahko SunContract sproži energetsko revolucijo?

Lahko SunContract sproži energetsko revolucijo?

Z uporabo platforme SunContract lahko uporabniki dostopajo do električne energije po nižji ceni. Gre za produkt slovenskega znanja, ki temelji na blockchain tehnologiji. Preberite več >>

S predavanjem Nika Slavniča se je zaključil prvi program ICOrelator

S predavanjem Nika Slavniča se je zaključil prvi program ICOrelator

V sredo, 20. junija 2018, se je s predavanjem Nika Slavniča zaključil večmesečni brezplačni mentorski program ICOrelator v organizaciji Tehnološkega parka Ljubljana, IRP (Tovarna podjemov) in Zavoda mladi podjetnik, z vsebinsko podporo Blockchain Think Tanka, Bitcoin društva Slovenije in podjetja Bitnik. Rezultati programa so vzpodbudni, odzivi udeležencev, tako mentorjev kot podjetniških ekip, pa pozitivni. Preberite več >>

Bo Slovenija ostala privlačno okolje za blockchain projekte?

Bo Slovenija ostala privlačno okolje za blockchain projekte?

Vlada Republike Slovenije je konec maja sprejela Akcijski načrt glede blockchain tehnologije. "Med državami EU že poteka tekma, katera bo svoje okolje naredila najbolj privlačno za blockchain projekte," pojasnjuje slovenski strokovnjak za blockchain tehnologijo, dr. Peter Merc. Preberite več >>

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Po podatkih Coindeska je bilo v prvih treh mesecih letošnjega leta s primarnimi izdajami kripto žetonov (ICO) zbranih za 6,3 mrd USD sredstev. Ta znesek presega vsoto vseh zbranih sredstev v letu 2017. Samo v januarju so slovenski ICO projekti (CargoX, X8Currency, InsurePal, Origin Trail in ostali) zbrali za več kot 50 mio EUR sredstev. Ponudba na kripto trgu v obliki ICO projektov torej obstaja, prav tako obstaja povpraševanje (investitorji). Površen opazovalec ICO industrije bi lahko na osnovi prej navedenih dejstev hitro sklepal, da je svoj ICO vedno lažje izpeljati. Ali je res tako? Preberite več >>

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje