MARKETINŠKA KONFERENCA

Kako uporabljati portal eDavki za pregled nad prispevki?

Prek portala eDavki je treba vsak mesec oddati obračun prispevkov za socialno varnost za pretekli mesec. Ta služi kot osnova za plačevanje le-teh. Kako torej uporabljati portal eDavki v te namene?
Kako naj podjetnik uporabi portal eDavki za obračun prispevkov? (Vir: Pixabay)

Kako naj podjetnik uporabi portal eDavki za obračun prispevkov? (Vir: Pixabay)

Podjetniki morajo najkasneje do 20. v mesecu plačati prispevke za socialno varnost za pretekli mesec. Gre za štiri kategorije teh prispevkov in sicer so to prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevki za zdravstveno zavarovanje, prispevki za starševsko varstvo in prispevki za zaposlitev. Kot osnova za plačilo velja obračun prispevkov, ki ga je treba prek portala eDavki oddati najkasneje do 15. v mesecu.

Dostop do portala eDavki

Da bi podjetnik lahko dostopal do portala eDavki, si mora najprej urediti digitalno potrdilo in se z njim registrirati v sistem. Namestiti si mora tudi elektronsko komponento. Ta služi podpisovanju dokumentov, ki jih bo vlagal.

Ko je to urejeno, gre na spletno stran edavki.durs.si. Zgoraj desno izbere možnost “prijava”. Ob tem se ponudi možnost dostopa prek digitalnega potrdila, kar potrdite, in že ste prijavljeni.

Kako dostopati do portala eDavki?

Obračun prispevkov lahko vložite vi ali davčni organ

  • Predizpolnjen obračun prispevkov naj bi davčni urad v sistem eDavki predložil 10. v mesecu za pretekli mesec;
  • Če do tega datuma tega ni storil, ste to dolžni narediti sami najkasneje do 15. v mesec;
  • Lahko se odločite, da boste obračun izpolnili sami, če to storite pred 10. v mesecu;
  • Če obrazec izpolnete tako vi kot davčni organ, velja obračun, ki ste ga vložili vi;
  • Če ugotovite določene nepravilnosti na predizpolnjenem obračunu s strani davčnega organa, ste ga dolžni popraviti oziroma kreirati novega, ki bo nato zaveden kot veljaven.

Kako sami izpolnete obrazec za obračun prispevkov?

Najprej greste na namizje portala. Izberete možnost “dokumenti”.

Na namizju eDavki izberete možnost "dokumenti"

Ko pridete na stran z dokumenti, izberete možnost “nov”. Med ponujenimi obrazci možnosti izberete “PODO-OPSVZ – obračun prispevkov za socialno varnost”.

Izbira dokumenta za obračun prispevkov za socialno varnost

Izberete obdobje, za katerega nameravate izvesti obračun prispevkov. Če ste se v podjetništvo podali prvič in podjetje deluje prvo ali drugo leto, označite opcijo, da zavezanec uveljavlja oprostitev plačila prispevkov na podlagi prvega vpisa.

Označite obdobje, za katero nameravate poravnati prispevke

Odpre se vam obrazec za obračun prispevkov za socialno varnost:

Podatki o zavezancu

Pod rubriko 060 – tedenski sklad ur zavezanca navedite število ur na teden, za katere ste zavarovani prek podjetja. Če ste zavarovani za polni delovni čas, vpišite 40.

Pomemben podatek je še rubrika o polni zavarovalni osnovi. Ko boste vpisali ta znesek, se bo avtomatsko izračunala vrednost vseh kategorij prispevkov, ko boste izbrali možnost “izračun”.

Vpišite zavarovalno osnovo

Kot zavarovalna osnova se šteje višina plače, od katere bodo v vašem primeru obračunani prispevki. Podatek pridobite v aktualnem dokumentu na spletni strani FURS-a: Osnove za plačilo ter zneski prispevkov za socialno varnost. Dokument v prvih dneh novega meseca pripravi Finančna uprava Republike Slovenije. Gledate podatke za pretekli mesec v stolpcu “samozaposleni”.

Dokument, ki ga pripravi FURS: Osnove za plačilo ter zneski prispevkov za socialno varnost

Dokument, ki ga pripravi FURS: Osnove za plačilo ter zneski prispevkov za socialno varnost.

Nato preverite vse podatke, ki ste jih vnesli na dokument ter kliknite “oddaj vlogo”. Sistem vam bo ponudil možnost, da dokument elektronsko podpišete.

Pregled obdelanega dokumenta

Ne glede na to, ali ste vlogo za obračun oddali sami ali jo je pripravil davčni organ sam, lahko do dokumenta dostopate tako, da kliknete možnost “dokumenti”, nato “vloženi” oziroma “pripravljeni”. Tukaj se vam izpiše seznam dokumentov. Če ste dokument vložili sami, morate počakati, da se njegov status spremeni v “obdelan” (uspešno).

Pregled vloženih dokumentov

Pregled vloženih dokumentov.

Na podlagi pregleda višine prispevkov za socialno varnost dobljene vrednosti napišete na položnice in tako plačate prispevke za prejšnji mesec.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

MP računovodstvo

MP računovodstvo

MP računovodstvo je mreža računovodskih servisov po vsej Sloveniji. Vsa računovodstva uporabljajo sistem e-računovodstva, kar podjetnikom omogoča nižanje stroškov, lažji pregled nad delom in možnost za hitrejše poslovno odločanje. Preberite več >>


Koledar poslovnih obveznosti za marec 2020

Koledar poslovnih obveznosti za marec 2020

Za vas smo zbrali pomembne roke, vezane na plačila prispevkov in obvezna poročanja, ki jih morate podjetniki poznati. Preberite več >>

Obračun prevoza na delo in kilometrin – februar 2020

Obračun prevoza na delo in kilometrin – februar 2020

V nadaljevanju si lahko ogledate vse potrebne podatke za obračun prevoza na delo ter kilometrin v obliki potnih nalogov. Preberite več >>

Prispevki za popoldanski s.p. – februar 2020

Prispevki za popoldanski s.p. – februar 2020

Če svojo dejavnost opravljate prek popoldanskega s.p.-ja, morate do 20. v mesecu poravnati prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter prispevke za zdravstveno zavarovanje za pretekli mesec. Preberite več >>

Prispevki za enoosebni d.o.o. za poslovodne osebe – februar 2020

Prispevki za enoosebni d.o.o. za poslovodne osebe – februar 2020

Družbeniki enoosebnih družb imate še do 20. v mesecu čas, da plačate prispevke za socialno varnost za pretekli mesec. Preverite, kolikšna je višina aktualnih zneskov. Preberite več >>

Prispevki za socialno varnost samozaposlenih – februar 2020

Prispevki za socialno varnost samozaposlenih – februar 2020

Samostojni podjetniki si sami plačujete prispevke za socialno varnost. Poravnati jih morate do 20. v mesecu za pretekli mesec. Kolikšni so aktualni zneski? Preberite več >>

Bliža se rok za oddajo podatkov za četrtletno poročanje

Bliža se rok za oddajo podatkov za četrtletno poročanje

Ponovno bo treba predložiti podatke za četrtletno poročanje o poslovanju poslovnih subjektov. Zavezanci boste morali podatke predložiti do 31. oktobra 2019. Preberite več >>

Oznake: , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

SIO: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – pogovor z Rokom Staričem, Mladim podjetnikom leta 2018

31.03.2020 od 10:00 do 12:00
SIO: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – pogovor z Rokom Staričem, Mladim podjetnikom leta 2018

V zadnjem času govorimo pretežno o koronavirusu in o ukrepih države v smeri preprečitve gospodarskih posledic. Da nekoliko presekamo to prakso in prispevamo malo optimizna, smo se odločili, da za vas pripravimo pogovor z Rokom Staričem, ROK'S NUT BUTTER d.o.o., uspešnim mladim podjetnikom, ki smo mu leta 2018 podelili naziv Mladi podjetnik leta. Pogovor bo potekal prek webinarja, udeležba je brezplačna, so pa potrebne prijave.
Preberite več >>

Webinar: Koronavirus in vpliv na male podjetnike

31.03.2020 od 16:00 do 18:00
Webinar: Koronavirus in vpliv na male podjetnike

Prepoved opravljanja določenih storitev (frizerstvo, gostinstvo...) na eni strani ter zmanjšanje povpraševanja na drugi strani, so v zadnjih tednih mnoge mlade podjetnike privedle do stanja zmanjšanja prihodkov, do celo totalne blokade prihodkov ter celo zapiranja podjetij. O tem kaj bi se lahko zgodilo v prihodnjih tednih ter dnevih, se bomo pogovarjali z našimi gosti.
Preberite več >>

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje