Aplikacija, ki porazi tudi takšnega velikana, kot je Facebook

Avtor — 10.08.2016
Aplikacije, ki omogočajo klepete, so zadnja leta v vzponu. In v naboru teh najdemo tudi aplikacijo Line, ki ima kar 220 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov. Prednost, ki jo ima pred Facebookom na Japonskem, je ogromna.
Aplikacija, ki porazi tudi takšnega velikana, kot je Facebook

Line je aplikacija, ki Facebook na Japonskem zlahka premaga (Vir slike: YouTube).

Na Japonskem ima namreč kar štirikrat več uporabnikov kot Facebook, priljubljena pa je tudi v Tajvanu, na Tajskem in v Indoneziji. Aplikacija je podobna WhatsAppu, le da ponuja še nalepke (prodaja nalepk je lani znašala 270 milijonov dolarjev, kar je z letom prej skoraj 40-odstotno povečanje), družabne igre, video klice in nekatere druge funkcionalnosti. Njena priljubljenost torej ne prihaja le iz same aplikacije, ki omogoča klepete, temveč tudi iz oglaševalske platforme, ki stoji za njo.

Največji igralci za mobilne oglase na Japonskem so Facebook, Twitter in Yahoo Japan. Ti igralci so veliki, a ne povečujejo prednosti. Trg ima zanimivo značilnost v tem času: cene oglasov pomembno naraščajo.

Line pa ponuja oglase po nižjih cenah, kot jih nudijo konkurenti, a kljub temu dosežejo vseh 90 milijonov uporabnikov pametnih telefonov na Japonskem. Njegovi oglasi oziroma prihodki od njih bodo naraščali tudi v prihodnje – v prihodnjem letu se bodo podvojili -, so prepričani analitiki.

Nalepke, igre in oglasi

Korejsko podjetje Naver, ki stoji za omenjeno aplikacjo, je v začetku julija odšlo na borzo. Vrednost njene delnice je v zgolj enem dnevu narasla iz slabih 9 na dobrih 41 dolarjev. Samo lani je aplikacija prinesla približno milijardo dolarjev prihodkov. Večinski del je prinesla prodaja nalepk, iger in oglasov. Uporabnik po podatkih analitikov pri Macquarie Research porabi slabih 5 dolarjev znotraj aplikacije (ali gre za mesečni ali letni podatek, ni znano). Z nalepkami so njihovi uporabniki razvili poseben način komunikacije. Do novega ducata nalepk jih ločita vsaj dva dolarja.

Korejsko podjetje zaobšlo Korejo in se osredotočilo na Japonsko

Line je nastala – zanimivo – po uničujočem potresu in cunamiju na Japonskem leta 2011. Korejski Naver (gre za internetno podjetje) je Japonsko izbral, da bi se izognil aplikaciji Kakao, korejski vodilni aplikaciji za klepet.

Poskus na evropskih in ameriških tleh

Danes ima Line že skoraj 2.500 zaposlenih, okoli tisoč zaposlenih dela na Japonskem. Naporom iz leta 2014 in 2015, ko se je ekipa poskušala razširiti na evropski in ameriški trg, so kmalu naredili konec. Prostora za novega, neznanega igralca je premalo, zato so se ponovno osredotočili na azijski bazen.

Manjša baza od velikanov, a toliko bolj močna

Čeprav se po številu uporabnikov ne more kosati s Facebookom ali WhatsAppom, pa ga dela posebnega njegova lojalna uporabniška baza. Baza, ki je močna. Kar 6 od 10 uporabnikov je dnevno aktivnih. Morda največji izziv, pred katerim je korejska ekipa, je dejstvo, da kar 90 odstotkov vseh prihodkov prihaja iz Japonske.

Preberite tudi
Infografika: Kakšni so 10 letni načrti Facebooka?

Infografika: Kakšni so 10 letni načrti Facebooka?

V dobrih desetih letih obstoja Facebooka je Mark Zuckerberg iz majhnega popoldanskega projekta uspel ustvariti večmilijardno podjetje, ki še vedno raste in se razvija. A v katero smer bo Facebook ponesla prihodnost? Napovedi si oglejte v infografiki.

Preberite več >>
Bo LinkedIn še aktualen? Po službo kar prek Facebooka!

Bo LinkedIn še aktualen? Po službo kar prek Facebooka!

Facebook je pred kratkim predstavil novost, ki lahko spremeni razmerja na področju družabnih omrežij: delodajalci v ZDA in Kanadi lahko po novem prek svojih strani neposredno objavljajo prosta delovna mesta, iskalci zaposlitve pa se lahko nanje odzovejo kar prek Messengerja.

Preberite več >>
Najboljša orodja za uspeh na družabnih omrežjih

Najboljša orodja za uspeh na družabnih omrežjih

Ne glede na to, ali gre za majhno podjetje ali veliko korporacijo, je upravljanje s profili na družabnih omrežjih zahtevno delo. Redno oblikovanje in objavljanje odličnih vsebin predstavlja le en vidik, nato pa je treba analizirati še uspešnost objav in angažma sledilcev.

Preberite več >>
Kako v Facebooku skrbijo za zvestobo svojih zaposlenih

Kako v Facebooku skrbijo za zvestobo svojih zaposlenih

Si želite, da bi bili vaši zaposleni zelo zvesti vašemu podjetju? Tako zvesti, da bi jim zaupali celo informacije, ki bi vam lahko škodile, če bi prišle v napačne roke? Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je odkril čudežno formulo, ki jo predstavljamo v prispevku.

Preberite več >>
Facebook je najbolj vroča platforma za oglaševalce!

Facebook je najbolj vroča platforma za oglaševalce!

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje podjetja. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase.

Preberite več >>
So lokacijsko omejeni oglasi na Facebooku primerni za vas?

So lokacijsko omejeni oglasi na Facebooku primerni za vas?

Lokacijsko omejeni oglasi predstavljajo možnost, da ciljno publiko svojega oglaševanja omejite na določeno geografsko območje. Tako lahko svoj oglas usmerite le na določeno področje in povečate njegovo učinkovitost. Vse skupaj zveni odlično, kajne? Vendar ni tako preprosto.

Preberite več >>
Decembrske novosti na Facebooku

Decembrske novosti na Facebooku

Mraz in praznično vzdušje sta upočasnila Facebookove predstavitve novosti in prihajajočih funkcij. Kljub temu v prispevku predstavljamo zanimive novice in ponujamo nekaj nasvetov, kako lahko v zadnjih dneh pred novim letom pridobite zadnje stranke, ki še niso nakupile vseh daril.

Preberite več >>
Decembrske novosti na Instagramu

Decembrske novosti na Instagramu

V zadnjih tednih je Instagram začel predstavljati nekatere novosti v svoji aplikaciji. Nekaterim uporabnikom sta na voljo funkciji prenašanja v živo in izginjajočih fotografij. V prispevku predstavljamo ti funkciji in razmislek o prihodnjem razvoju aplikacije Instagram.

Preberite več >>
Video oglaševanje na spletu – z zvokom ali brez njega?

Video oglaševanje na spletu – z zvokom ali brez njega?

Veliko podjetij svoje televizijske reklame objavi še na Facebooku. Vendar obstaja pomembna razlika med televizijo in Facebookom: televizije nikoli ne gledamo z utišanim zvokom, na Facebooku pa pogosto uporabimo to funkcijo – čemur se morajo prilagoditi tudi oglaševalci.

Preberite več >>
Zuckerberg razkriva načrt, kako nad lažnive novice na Facebooku

Zuckerberg razkriva načrt, kako nad lažnive novice na Facebooku

Največje družabno omrežje je že nekaj časa preplavljeno z lažnimi novicami. Te naj bi vplivale celo na rezultat ameriških volitev, ki so se odvijale pred tedni. Mark Zuckerberg je v ta namen pripravil načrt boja proti neresničnim novicam.

Preberite več >>
Oznake:
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial.

Preberite več >>
Vse za podjetje