Britanski startup s pomočjo crowdfundinga proti malariji

QuantuMDx, britanski biotehnološki startup, je pravkar naznanil Indiegogo kampanjo, s katero bodo poskušali zbrati dovolj denarnih sredstev, potrebnih za podporo njihovega humanitarnega projekta, s katerim želijo iz sveta izbrisati malarijo.
Britanski startup s pomočjo crowdfundinga proti malariji

Britanski startup s pomočjo crowdfundinga proti malariji (Vir slike: quantumdx.com)

QuantuMDx je britanski biotehnološki startup, ki že dlje časa dela na izdelavi posebne diagnostične naprave, ki naj bi človeštvu pomagala pri iztrebljanju malarije, hude bolezni, ki letno povzroči okoli 800 tisoč smrti po vsem svetu, predvsem v tropskih državah in v deželah podsaharske Afrike.

Ideja o ustanovitvi startupa, ki bo delal na razvoju tovrstne biotehnologije, se je prvič porodila molekularnemu biologu Johathanu O’Halloranu že pred več kot desetimi leti, ko mu je nekega dne med delom v svoji garaži uspelo ustvariti prvi prototip delujoče naprave za spreminjanje DNK vijačnic.

O’Halloran je kmalu za tem sestavil manjšo ekipo raziskovalcev in skupaj so ustanovili startup, ki je danes lociran v Newcastlu v Veliki Britaniji.

Ekipa je porabila več let, da je vendarle uspela ustvariti edinstveno napravo, ki bo zdravstvenim delavcem po vsem svetu omogočala postavitev natančne diagnoze glede okuženosti s parazitom, ki povzroča omenjeno nalezljivo bolezen. Naprava to zmore storiti tako, da analizira kri bolnika in na podlagi krvnih testov ugotovi ne le prisotnost okužbe z malarijo, temveč ponudi tudi podatke o tem, na katera zdravila je parazit, ki je prisoten v krvi bolnika, že odporen. Za vse to naprava potrebuje zgolj 15 minut časa in majhno kapljico krvi pacienta, ki mu jo odvzame s kratkim zbodljajem v prst. 

QuantuMDx se je že od samega začetka soočal predvsem z eno težavo – z ugotavljanjem, na katera zdravila je prisotni parazit že odporen. V jugovzhodni Aziji in v državah podsaharske Afrike se namreč pojavlja ogromno sevov malarije, ki so zaradi pretirane uporabe antimalarikov nanje že postali odporni in mutirali v drugačno, ponavadi mnogo hujšo obliko.

A ekipa je kljub nekaterim začetnim težavam že uspela prebroditi vse večje zapreke in nastal je produkt, ki so ga poimenovali Q-POC. Glavna prednost naprave je predvsem v tem, da ne potrebuje elektrike ali tekoče vode, hkrati pa je cenovno veliko ugodnejša v primerjavi z laboratoriji, ki so potrebni za takšna testiranjai in so bila do sedaj edini način ugotavljanja okužbe z malarijo.

Da bi zbrali dovolj sredstev, ki jih ekipa potrebuje za zagon množične proizvodnje, so v startupu pravkar sporočili, da bodo sredstva poskušali zbrati s pomočjo množičnega financiranja preko crowdfunding strani Indiegogo. Kampanja se bo začela z 12. februarjem, ekipa pa upa, da bo naprava Q-POC z letom 2015 že dostopna množicam, ki živijo na težje dostopnih in manj poseljenih mestih.

Vir: VentureBeat

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje