Britanski startup s pomočjo crowdfundinga proti malariji

QuantuMDx, britanski biotehnološki startup, je pravkar naznanil Indiegogo kampanjo, s katero bodo poskušali zbrati dovolj denarnih sredstev, potrebnih za podporo njihovega humanitarnega projekta, s katerim želijo iz sveta izbrisati malarijo.
Britanski startup s pomočjo crowdfundinga proti malariji

Britanski startup s pomočjo crowdfundinga proti malariji (Vir slike: quantumdx.com)

QuantuMDx je britanski biotehnološki startup, ki že dlje časa dela na izdelavi posebne diagnostične naprave, ki naj bi človeštvu pomagala pri iztrebljanju malarije, hude bolezni, ki letno povzroči okoli 800 tisoč smrti po vsem svetu, predvsem v tropskih državah in v deželah podsaharske Afrike.

Ideja o ustanovitvi startupa, ki bo delal na razvoju tovrstne biotehnologije, se je prvič porodila molekularnemu biologu Johathanu O’Halloranu že pred več kot desetimi leti, ko mu je nekega dne med delom v svoji garaži uspelo ustvariti prvi prototip delujoče naprave za spreminjanje DNK vijačnic.

O’Halloran je kmalu za tem sestavil manjšo ekipo raziskovalcev in skupaj so ustanovili startup, ki je danes lociran v Newcastlu v Veliki Britaniji.

Ekipa je porabila več let, da je vendarle uspela ustvariti edinstveno napravo, ki bo zdravstvenim delavcem po vsem svetu omogočala postavitev natančne diagnoze glede okuženosti s parazitom, ki povzroča omenjeno nalezljivo bolezen. Naprava to zmore storiti tako, da analizira kri bolnika in na podlagi krvnih testov ugotovi ne le prisotnost okužbe z malarijo, temveč ponudi tudi podatke o tem, na katera zdravila je parazit, ki je prisoten v krvi bolnika, že odporen. Za vse to naprava potrebuje zgolj 15 minut časa in majhno kapljico krvi pacienta, ki mu jo odvzame s kratkim zbodljajem v prst. 

QuantuMDx se je že od samega začetka soočal predvsem z eno težavo – z ugotavljanjem, na katera zdravila je prisotni parazit že odporen. V jugovzhodni Aziji in v državah podsaharske Afrike se namreč pojavlja ogromno sevov malarije, ki so zaradi pretirane uporabe antimalarikov nanje že postali odporni in mutirali v drugačno, ponavadi mnogo hujšo obliko.

A ekipa je kljub nekaterim začetnim težavam že uspela prebroditi vse večje zapreke in nastal je produkt, ki so ga poimenovali Q-POC. Glavna prednost naprave je predvsem v tem, da ne potrebuje elektrike ali tekoče vode, hkrati pa je cenovno veliko ugodnejša v primerjavi z laboratoriji, ki so potrebni za takšna testiranjai in so bila do sedaj edini način ugotavljanja okužbe z malarijo.

Da bi zbrali dovolj sredstev, ki jih ekipa potrebuje za zagon množične proizvodnje, so v startupu pravkar sporočili, da bodo sredstva poskušali zbrati s pomočjo množičnega financiranja preko crowdfunding strani Indiegogo. Kampanja se bo začela z 12. februarjem, ekipa pa upa, da bo naprava Q-POC z letom 2015 že dostopna množicam, ki živijo na težje dostopnih in manj poseljenih mestih.

Vir: VentureBeat

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje