Britanski startup s pomočjo crowdfundinga proti malariji

QuantuMDx, britanski biotehnološki startup, je pravkar naznanil Indiegogo kampanjo, s katero bodo poskušali zbrati dovolj denarnih sredstev, potrebnih za podporo njihovega humanitarnega projekta, s katerim želijo iz sveta izbrisati malarijo.
Britanski startup s pomočjo crowdfundinga proti malariji

Britanski startup s pomočjo crowdfundinga proti malariji (Vir slike: quantumdx.com)

QuantuMDx je britanski biotehnološki startup, ki že dlje časa dela na izdelavi posebne diagnostične naprave, ki naj bi človeštvu pomagala pri iztrebljanju malarije, hude bolezni, ki letno povzroči okoli 800 tisoč smrti po vsem svetu, predvsem v tropskih državah in v deželah podsaharske Afrike.

Ideja o ustanovitvi startupa, ki bo delal na razvoju tovrstne biotehnologije, se je prvič porodila molekularnemu biologu Johathanu O’Halloranu že pred več kot desetimi leti, ko mu je nekega dne med delom v svoji garaži uspelo ustvariti prvi prototip delujoče naprave za spreminjanje DNK vijačnic.

O’Halloran je kmalu za tem sestavil manjšo ekipo raziskovalcev in skupaj so ustanovili startup, ki je danes lociran v Newcastlu v Veliki Britaniji.

Ekipa je porabila več let, da je vendarle uspela ustvariti edinstveno napravo, ki bo zdravstvenim delavcem po vsem svetu omogočala postavitev natančne diagnoze glede okuženosti s parazitom, ki povzroča omenjeno nalezljivo bolezen. Naprava to zmore storiti tako, da analizira kri bolnika in na podlagi krvnih testov ugotovi ne le prisotnost okužbe z malarijo, temveč ponudi tudi podatke o tem, na katera zdravila je parazit, ki je prisoten v krvi bolnika, že odporen. Za vse to naprava potrebuje zgolj 15 minut časa in majhno kapljico krvi pacienta, ki mu jo odvzame s kratkim zbodljajem v prst. 

QuantuMDx se je že od samega začetka soočal predvsem z eno težavo – z ugotavljanjem, na katera zdravila je prisotni parazit že odporen. V jugovzhodni Aziji in v državah podsaharske Afrike se namreč pojavlja ogromno sevov malarije, ki so zaradi pretirane uporabe antimalarikov nanje že postali odporni in mutirali v drugačno, ponavadi mnogo hujšo obliko.

A ekipa je kljub nekaterim začetnim težavam že uspela prebroditi vse večje zapreke in nastal je produkt, ki so ga poimenovali Q-POC. Glavna prednost naprave je predvsem v tem, da ne potrebuje elektrike ali tekoče vode, hkrati pa je cenovno veliko ugodnejša v primerjavi z laboratoriji, ki so potrebni za takšna testiranjai in so bila do sedaj edini način ugotavljanja okužbe z malarijo.

Da bi zbrali dovolj sredstev, ki jih ekipa potrebuje za zagon množične proizvodnje, so v startupu pravkar sporočili, da bodo sredstva poskušali zbrati s pomočjo množičnega financiranja preko crowdfunding strani Indiegogo. Kampanja se bo začela z 12. februarjem, ekipa pa upa, da bo naprava Q-POC z letom 2015 že dostopna množicam, ki živijo na težje dostopnih in manj poseljenih mestih.

Vir: VentureBeat

Oznake: , , , ,