Članek: Množično financiranje in Slovenci

Avtor — 26.02.2014
Zbiranje denarnih sredstev preko množičnega financiranja (ang. crowdfunding) je med slovenskimi podjetniškimi ekipami izjemno priljubljeno. Tekom zadnjih nekaj let smo tako našteli že več kot 45 slovensko obarvanih projektov, ki so skupno zbrali že skoraj 1,8 milijona dolarjev!
Članek: Množično financiranje in Slovenci

Množično financiranje in Slovenci

Gotovo ste tudi vi že slišali za katerega izmed slovenskih projektov, ki je denarna sredstva za razvoj produkta ali za zagon množične proizvodnje zbiral s pomočjo množičnega financiranja (ang.crowdfunding). Svetovno slavo si je na ta način namreč priborilo že več slovenskih startupov.

Kickstarter in Indiegogo

Tako v svetu kot tudi pri nas je med crowdfunding platformami najbolj priljubljen Kickstarter, toda za mnoge Slovence in tudi podjetnike iz drugih držav še vedno veliko oviro za sodelovanje na Kickstarterju predstavlja pogoj, da mora imeti podjetnik prijavljeno stalno bivališče v Veliki Britaniji, Združenih državah Amerike, Kanadi, Avstraliji ali Novi Zelandiji. Večina izmed njih se pri tem poslužuje različnih rešitev, kot je na primer ta, da za pomoč pri prijavi zaprosijo svoje sorodnike ali znance, ki prebivajo v omenjenih državah. 

Prav zaradi omenjenega pogoja si čedalje večjo priljubljenost pridobiva Indiegogo, ki podjetnikom omogoča veliko več prilagodljivosti pri prijavi in tudi kasneje pri njihovi spletni kampanji. Med drugim Indiegogo omogoča tudi t. i. fleksibilno kampanjo, v kateri lahko podjetnik kljub temu, da ne doseže zastavljenega cilja, zbrani znesek, olajšan za 9 odstotkov provizije, odnese domov. V primeru uspešnega zbiranja sredstev si Indiegogo “za svoje delo” sicer vzame le 4 odstotke provizije, medtem ko si Kickstarter odšteje 5 odsotno provizijo

Provizija platforme pa ni edini strošek, na katerega mora biti pozoren podjetnik, ki se odloča za tovrstni način financiranja. 

Več v članku: Množično financiranje in Slovenci >>

Oznake: , , , ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>

Vse za podjetje