Kolumna: Ponovno v Silicijevi dolini

Avtor — 19.02.2013
Ko smo pred tremi leti in pol pričenjali ustvarjati Hekovnik, je vsako omembo Silicijeve doline spremljala znanstveno-fantastična pokrajina, torej nepredstavljiva in nekje zelo daleč. S petimi ekipami smo se v Silicijevo dolino prvič odpravili leta 2010.
Kolumna: Ponovno v Silicijevi dolini

Kolumna: Ponovno v Silicijevi dolini (Vir slike: sxc.hu)

Oboroženi smo bili z geekovskim ekvivalentom skafandrov in merilnih naprav. Od odpravnikov so nekatera podjetja do danes pridobila že milijone (Visionect), druga so še vedno v ZDA (takrat Flowr, sedaj Zeppelin), nekateri pa še vedno iščejo pravo zgodbo ali celo pišejo knjige (Swizec Teller).

Vrnitev v Silicijevo dolino spremlja občutek časovnega potovanja v pokvarjenem časovnem stroju. Medtem ko je Evropa uradno še vedno v recesiji, se je Silicijeva dolina otresla krize in je 5 korakov naprej. Podjetja uspevajo bolj kot kadar koli prej. Danes sicer postopajo malo bolj previdno, a iznajdljivost, dobre ideje in trdo delo so vedno nagrajeni. Pojavljajo se tržne niše, ki omogočajo novim podjetjem zgodbe o uspehu, ki so tu del vsakdana.

V dolini sem sedaj že mesec dni. Tokrat se ne selim od hotelov do motelov kot kak junak iz romana Philipa K. Dicka, ampak živim v startup hiši, ki smo jo (poleg Hekovnika še Vox.io kot pobudnik, Zemanta, 3fs in hrvaški Shout.em) z navdušenjem zagnali pred približno pol leta. Vzdušje v hiši je zelo pozitivno, prepletamo se podjetniki, študenti, razvijalci, investitorji … Postopoma uvajamo tudi redne dogodke, ki povezujejo evropske startupe z lokalnimi prebivalci (največkrat odseljenci iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in ostalih sosednjih držav, ki delajo po znanih startupih, kot so Google, Apple, Twitter …) in z investitorji ter s partnerji iz doline.

Sam se v teh dneh borim za nadaljnje življenje startup hiše. Iščemo novo lokacijo, ki bo še bolj ustrezala temu, kar potrebujejo podjetniki in študenti, ki pridejo v dolino, na drugi strani pa pridobivamo partnerje, ki bodo hišo podprli in tako omogočili njen nadaljnji obstoj. V veselje mi je, da lahko naznanim, da je partnerstvo v hiši med drugim potrdil tudi bolgarski pospeševalnik, kar bo omogočilo mešanje še bolj raznolikih kultur in idej iz celotne t. i. Nove Evrope.

Preberite si tudi ostale MP kolumne.

Da pa ekipe in podjetniki ne bodo kar brez skafandrov in potrebnega predznanja vstopali v dolino silicija, v Hekovniku že petič zapored pripravljamo program BoundBreaker, ki izobrazi in pripravi startup podjetja na kar se da učinkovit in uspešen obisk Silicijeve doline. Prijave so že odprte, mi bomo pa poskrbeli, da bo startup hiša še boljša baza, kot je to zdaj, več kot pripravljena na BoundBreakerjevce, ki bodo vanjo stopili maja.

Avtor kolumne je Tomaž Frelih iz Zavoda Hekovnik.

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , , ,