Kolumna: Digitalni trendi 2016

Zakaj je trinajsti januar čisto drugačen od denimo drugega oktobra? Morda imamo kakšno stranko več ali pa nujen elektronski naslov manj, a poslovno se ne razlikujeta dosti. Ali pač?
Kolumna: Digitalni trendi 2016

Digitalni trendi 2016 (Vir slike: Unsplash.com)

Vmes je bilo novo leto. Datum, ki poleg bolj ali manj zanimivih pričakovanj in praznovanj pomeni tudi neko prelomnico. Priložnost, da svoje osebne in poslovne cilje analiziramo, zajamemo sapo in postavimo ambiciozne načrte za prihodnost. Kakšne načrte lahko naredimo za 2016? Digitalna tehnologija se spreminja, izboljšuje in migeta iz dneva v dan. In za naslednje leto ima v rokavu kar nekaj adutov, ki bodo lahko izboljšali marketinške aktivnosti. Ali pa vsaj prevetrili sceno in odprli areno za nove načine razmišljanja, komuniciranja in pojavljanja.

Današnji kupec je zahteven in tehnološko napreden. Mislim, da tega ni potrebno grozno izpostavljati. Tako gredo tudi marketinški trendi na vseh področjih v smeri boljše personalizacije, pametno distribuirane vsebine … Na kratko, v smeri boljše izkušnje.

1. Omnichannel

Če govorimo o izkušnji, ne moremo mimo omnichannel koncepta. Sliši se zanimivo in posvojile so ga predvsem maloprodajne trgovine, ki ugotavljajo, da ljudje kupijo več, če imajo do znamke pozitiven odnos. Tega pa pridobijo ali izboljšujejo, če od (v tem primeru) trgovine dobivajo konsistentna sporočila, ne glede na komunikacijski kanal. Obisk trgovine je tako nadaljevanje izkušnje, ki smo jo začeli na spletni strani trgovine, osebno elektronsko sporočilo s posebnim popustom za izdelek, pred katerim stojimo že eno minuto, pa nadgradnja.

Simpatičen primer izkušnje je Starbucksova aplikacija, kjer lahko uporabnik preverja in osvežuje stanje svojih naročil in nagrad tako na računalniku, telefonu kot v sami trgovini.

Vir slike: Starbucks

V nedeljo se je v New Yorku pričel tradicionalni prodajni dogodek in vse se vrti okrog kupčeve izkušnje. Za inspiracijo se nedvomno splača pogledati materiale s konference.

Možnosti so nadvse razsežne. A ne glede na velike besede, koncept ni nov. Pravzaprav marketinški umi že od nekdaj ustvarjajo konsistentne zgodbe. Sedaj imajo tudi tehnološke zmožnosti za presežke.

Kolumna: Čez 3 leta bo ostal le performance marketing

2. Facebook e-commerce

Za prodajnike je Facebook e-commerce nedvomno navdušujoča novica. Priljubljeno družabno omrežje je s to potezo že (neuspešno) poskušalo leta 2011, a uporabniki še niso bili pripravljeni. Danes naj bi bilo stanje bistveno drugačno, saj skoraj polovica ljudi na Facebooku išče produkte.

Za mobilnike so pripravili super hitro aplikacijo Canvas, ki ob kliku na oglas naloži katalog s preostalimi možnostmi izbora. Druga možnost je zavihek Shop na Facebook strani podjetja. Za Shopify in BigCommerce uporabnike bo nastavitev Facebook trgovine stvar nekaj klikov.

V 2016 bomo tako manj obiskovali dejanske spletne trgovine in vse več nakupovali kar preko družabnih omrežij. Podobna e-commerce revolucija se dogaja tudi na Twitterju in Pinterestu.

3. Internet stvari

Velika skovanka, o kateri se veliko govori, še vedno pa, vsaj pri nas, nima veliko aplikacij v marketingu. Pa bi lahko bile.

Marketinške ideje za končnega uporabnika se kar odpirajo – avtomatična komunikacija z obiskovalcem v trgovini glede na njegovo obnašanje, up-sell športne opreme glede na dosežke, ki jih beležijo pametne ure … ali pa produkti za boljše zdravje, spanje, učenje itd. A če sta prva dva opisana trenda predvsem primerna za B2C podjetja, se mi zdi tukaj na mestu še preskok v B2B sfero.

Proizvajalci bolj ali manj zapletenih proizvodnih, logističnih, tehnoloških in drugih rešitev lahko z uporabo senzorjev in njihovih podatkov pridobijo veliko – ne le pri optimizaciji poslovanja, tudi v marketinškem pogledu. Internet stvari lahko B2B marketingarjem zagotovi dragocene podatke, kako (potencialni) kupci uporabljajo rešitve njihovih podjetij in predstavlja možnost dvosmerne komunikacije. Ko bomo integrirana sistema CRM in marketinške avtomatizacije povezali še s podatki interakcij v fizičnem svetu, bomo imeli pred seboj celotno sliko nakupne poti.

Digitalni marketing v novem letu zagotovo sledi “hitreje, višje, močneje” principu. Uporabnikom omogoča nepozabne izkušnje, podjetjem pa zavidljive prihodke. Tudi teh ne gre pozabiti.

Avtorica kolumne je Lea Lipovšek, direktorica marketinga v agenciji Madwise.

Se želite na marketinško kampanjo pripraviti čim bolj učinkovito?

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>


Kolumna: Tehnologije, ki oblikujejo našo prihodnost

Kolumna: Tehnologije, ki oblikujejo našo prihodnost

Leto 2018 bo verjetno še en mejnik v razvoju IT. Hitrost, s katero se spreminja IT, se dodatno pospešuje, kar prinaša velike transformacije za gospodarstvo in celotno družbo. Nove tehnologije se širijo in postajajo del našega vsakdana. Umetna inteligenca je prisotna v naših pametnih telefonih, navidezna resničnost je na konferencah že običajen pojav. Tu so še chatboti, internet stvari, rešitve za strojno učenje, tehnologija blockchain in roboti, ki jih uporablja vse več podjetij in še bi lahko naštevali. Preberite več >>

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Po podatkih Coindeska je bilo v prvih treh mesecih letošnjega leta s primarnimi izdajami kripto žetonov (ICO) zbranih za 6,3 mrd USD sredstev. Ta znesek presega vsoto vseh zbranih sredstev v letu 2017. Samo v januarju so slovenski ICO projekti (CargoX, X8Currency, InsurePal, Origin Trail in ostali) zbrali za več kot 50 mio EUR sredstev. Ponudba na kripto trgu v obliki ICO projektov torej obstaja, prav tako obstaja povpraševanje (investitorji). Površen opazovalec ICO industrije bi lahko na osnovi prej navedenih dejstev hitro sklepal, da je svoj ICO vedno lažje izpeljati. Ali je res tako? Preberite več >>

Od ideje do globalne platforme: zgodba o tem, kako je zavarovalništvo vstopilo v kriptovalute

Od ideje do globalne platforme: zgodba o tem, kako je zavarovalništvo vstopilo v kriptovalute

Vse odkar smo javno naznanili projekt InsurePal in pričeli z globalno kampanjo, sem prejel ogromno pohval, kritik pa tudi skeptičnih pogledov in vprašanj o tem, kako in zakaj smo zavarovalništvo »prestavili« na tehnologijo veriženja blokov. Preberite več >>

Kolumna: 9 nasvetov SmartNinje za vstop na avstrijski trg

Kolumna: 9 nasvetov SmartNinje za vstop na avstrijski trg

Opravili ste analizo trga in ugotovili, da je Dunaj pravi kraj za nadaljnjo širitev vašega podjetja. Ne nazadnje je to 2,5-milijonski trg; večji kot celotna Slovenija. V nadaljevanju bom opisal izkušnje, ki smo jih pri selitvi na Dunaj doživeli v ekipi SmartNinje. Preberite več >>

Kolumna: Pri 19 letih do svoje spletne trgovine

Kolumna: Pri 19 letih do svoje spletne trgovine

Spletno trgovino Top izbira sva ustanovila dva najboljša prijatelja. Že v prvem letniku srednje šole sva sanjala, da bova nekoč skupaj odprla podjetje. Želja je iz letnika v letnik naraščala, z njo pa so se rojevale tudi nove poslovne ideje. Preberite več >>

Kolumna: orodje za razvoj brandov

Kolumna: orodje za razvoj brandov

Na svetovnem trgu založništva trenutno vlada poplava managerskih knjig, priročnikov in receptov, kako uspeti osebno in poslovno. A le peščica se jih uspe prebiti v ospredje in uveljaviti v poslovni praksi. K sreči se tudi okolje in tehnologija hitro spreminjajo, z njimi pa tudi vedenje potrošnikov. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

13.03.2020 od 14:30 do 19:30
Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje