MP intervju: Aleš Hribar – Kinestica

Možganska kap, po statistični plati gledano, vsako leto prizadene kar 15 milijonov ljudi po vsem svetu. Od 10 milijonov, ki slednjo preživi, pa večina potrebuje intenzivno rehabilitacijo, pri kateri je lahko v veliko pomoč medicinsko-rehabilitacijski pripomoček BiMeo.
MP intervju: Aleš Hribar – Kinestica

MP intervju: Aleš Hribar – Kinestica (Vir fotografije: osebni arhiv)

BiMeo prek senzorjev, ki so nameščeni na roke uporabnika oz. uporabnice in vodenih gibov omogoča intenzivno vadbo in nepristransko opazovanje stanja pacienta po možganski kapi. Pod inovacijo pripomočka se podpisuje petčlanska ekipa diplomantov in doktorjev Fakultete za elektrotehniko, bolj specifično inženirjev robotike, pri čemer jim je bil v samem procesu razvoja v veliko pomoč tudi Laboratorij za robotiko. O potencialih BiMeo in njegovem končnem inoviranju je za portal Mladi podjetnik spregovoril eden izmed ustanovnih članov Kinestice, dr. Aleš Hribar.

Kateri dejavniki so vas vodili na podjetniško pot in kdo so integralni protagonisti vaše ekipe?

Glavni motiv, zaradi katerega smo se odločili za podjetniško pot, je uporaba vrhunskega  znanja za ustvarjanje novih tehnologij, ki izboljšujejo kvaliteto življenja ljudi. Morda to zveni nekoliko klišejsko, a mnogokrat smo bili priča odličnim rešitvam, ki so iz različnih razlogov, predvsem pa zato, ker ni bilo volje in energije za naslednji korak, pristale na policah ropotarnic in sedaj ne koristijo nikomur.

Pripisovanje zaslug je definitivno nehvaležna naloga, a brez dvoma je najpomembnejši člen razvojne ekipe prof. dr. Matjaž Mihelj, ki je tudi izumitelj rehabilitacijskega pripomočka BiMeo. Poleg tega sta veliko časa in energije v razvoj vložila tudi dr. Jaka Ziherl in Tadej Beravs. Na začetku je v ekipi sodeloval tudi dr. Matic Trlep. Nenazadnje pa ne smemo pozabiti niti prof. dr. Marka Munih, predstojnika Laboratorija za robotiko, ki je celotno zgodbo tudi omogočil.

                                                 Fotografija: arhiv Kinestice

Sama rehabilitacija naj bi potekala prek igranja iger, pri čemer so na poškodovano roko nameščeni trije senzorji – na nadlahti, podlahti in v dlaneh pacienta. Lahko razložite, kako medicinsko-rehabilitacijski pripomoček BiMeo pravzaprav deluje in kakšen specifičen problem pri ljudeh, ki so preživeli možgansko kap, v svoji esenci rešuje?

Originalnost sistema BiMeo je način vadbe, ki aktivira preostale motorične aktivnosti obeh rok z namenom izboljšanje motoričnih funkcij bolj prizadete roke. Kot ste omenili, sistem BiMeo sestavljajo trije senzorji, ki so nameščeni na roko pacienta. Senzorji zajemajo fizikalne veličine, kot so pospeški, hitrosti, položaji in sile. Vsi ti podatki se preko brezžičnega omrežja prenašajo na osebni računalnik, kjer matematični algoritmi izračunavajo parametre vadbe. Ti se nadalje uporabijo za optimizacijo načina vadbe, s čimer omogočamo intenzivno in pacientu prilagojeno vadbo. Le s tako vadbo namreč lahko pričakujemo izboljšanje motoričnih funkcij. Ocenjeni parametri se tudi shranijo za vsako terapijo posebej. Na ta način ima fiziater možnost vpogleda v celotno zgodovino terapij pacienta, na podlagi česar lahko ocenjuje napredek. S sistemom BiMeo pravzaprav združujemo tehnologije, ki izhajajo iz področja robotike, z znanji o gibanju človeka in znanji iz področja medicine.

Naloge, ki jih med terapijo izvaja pacient, so razvrščene v dve skupini. V prvo skupino sodijo igre, katerih namen je oceniti napredek in stanje pacienta. Drugo skupino sestavljajo igre, ki ponazarjajo naloge in opravila vsakdanjega življenja. Cilj teh iger je raznovrstna aktivnost rok, predvsem pa motivacija pacienta za dolgotrajno vadbo.

S sistemom BiMeo torej rešujemo več problemov. Po eni strani pacientom zagotavljamo zanimiv in stimulativen način rehabilitacijske vadbe, na drugi strani pa fiziatrom oz. terapevtom omogočamo nepristranski vpogled v pacientovo stanje in napredek.

Kolikšno ocenjujete, da bo zanimanje rehabilitacijskih centrov in drugih poslovnih subjektov za vaš proizvod, ki ga boste na trgu za ceno 5.500 evrov ponudili predvidoma ob koncu letošnjega leta?

Končna cena sistema sicer še ni povsem definirana, se pa giblje nekje v razredu, ki ste ga omenili. V prvem letu po vstopu na trg načrtujemo prodajo petdesetih sistemov BiMeo, večino od teh na trgu Evropske unije. Nadaljnja rast prodaje pa bo odvisna predvsem od sposobnosti osvajanja novih trgov.

Cena, ki ste jo omenili, se morda zdi visoka, toda potrebno je poudariti, da so glavna konkurenca sistemu BiMeo rehabilitacijski roboti, katerih cena se tipično začne pri desetkratniku cene našega sistema. To pomeni, da si klinika namesto enega rehabilitacijskega robota lahko privošči deset ali več BiMeo sistemov in s tem omogoči intenzivno vadbo več pacientom sočasno.

Ob tem naj omenim, da razvijamo tudi sistem, ki bo omogočal vadbo na domu, torej potem, ko pacient že zapusti kliniko. Poslovni model bo v tem primeru drugačen, saj bodo naprave cenejše, načrtujemo pa tudi možnost izposoje sistema. To, s sicer omejenim naborom prototipnih sistemov, počnemo tudi sedaj in s tem pridobivamo pomembne informacije za razvoj.

Kakšni finančni vložki bodo potrebni za zagon in inoviranje končnega proizvoda ter njegovo vpeljavo na trgu? Kako imate namen presegati morebitne težave finančnega značaja?

Končen proizvod v smislu serijske proizvodnje še ni pripravljen, zato o konkretnih številkah ne moramo govoriti. Trenutno smo v fazi certificiranja, ki je obvezno za vsak medicinski pripomoček, ki ga želimo prodajati na trgu. Poleg tega BiMeo pripravljamo za proces industrializacije. Ob finančnih vložkih pa pomemben delež predstavljajo tudi mnoge ure neplačanega dela, ki jih ekipa vsakodnevno vlaga v razvoj.  

Iz katerih virov pričakujete nadaljnje financiranje? Pridejo v poštev tudi zainteresirani investitorji?

V okviru programa Obzorje 2020, ki ga podpira Evropska unija, je na voljo kar nekaj finančnih inštrumentov, namenjenih prav inovativnim MSP-jem. Tukaj vidimo priložnost za nadaljnje financiranje projekta. Poleg tega želimo privabiti tudi zainteresirane investitorje. V poštev pridejo predvsem investitorji z izkušnjami na področju medicinske tehnike oz. sorodnih področjih, saj menimo, da so poleg denarja, ravno izkušnje in poznavanje branže  bistvenega pomena za uspeh na trgu.

V kakšni meri pri svojem poslovnem delovanju zaznavate pasti recesije?

V splošnem se pozna, da je denarja manj in da se varčuje na vsakem koraku. Zlasti je to vidno pri investicijah v opremo, vendar menimo, da z ustrezno predstavitvijo prednosti, ki jih prinaša uporaba nove opreme, lahko prepričaš svoje stranke.

V katero smer so generalno usmerjene vizije Kinestice? Razmišljate tudi o ideji globalnega prodora?

Že od samega začetka je naša vizija razviti sistem za pomoč pri rehabilitaciji v domačem okolju, torej za končnega uporabnika. Profesionalna verzija BiMea, ki je namenjena uporabi v bolnicah in rehabilitacijskih inštitucijah, je samo vmesni korak, s katerim želimo odpreti pot do končnih uporabnikov. Poleg tega želimo v prihodnosti na podlagi znanja, tehnologij in izkušenj, pridobljenih pri sistemu BiMeo, razviti in trgu predstaviti tudi sisteme za pomoč pri rehabilitaciji drugih delov telesa ter tako ponuditi celovito rešitev.

Zavedamo se, da moramo z relativno specializiranimi proizvodi nastopiti na globalnem trgu, saj bomo le na ta način lahko zaobjeli kritično maso uporabnikov, ki bo omogočala nadaljnji razvoj in rast podjetja.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

BigD Design & Innovation je podjetje, ki se ukvarja z industrijskim oblikovanjem. Ustanovitelj Adrian Larripa se je po študiju v Milanu vrnil na univerzo Navarra v Pamplono, kjer je začel s svetovanjem na področju industrijskega oblikovanja. Podjetje deluje deset let, v tem času pa so se specializirali za projekte LED svetil za turbine vetrnic. Z njimi sodeluje Anamarija Čuden, sicer “coworkerka” v MP hubu. Preberite več >>

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Pred 13 leti je takoj po zaključenem študiju skočil v podjetniški svet, točneje v finančništvo. V vseh letih so se morali kar nekajkrat preoblikovati v skladu s trendi, ker če bi ostali v istem segmentu financ, jih danes ne bi bilo več, priznava. Nejc Apšner, soustanovitelj podjetja Nekster finance (zdajšnji Achilles op.a.), ki upravlja spletno platformo Nekster, pravi, da je rast podjetja potekala zelo generično. "Začeli smo z ničle, danes pa se lahko pohvalimo, da smo ena večjih slovenskih faktoring družb. Čeprav v resnici nismo več faktoring družba, ampak se pozicioniramo kot neke vrste “airbnb’ za investitorje in na drugi strani podjetja, ki jim na platformi omogočamo, da prihajajo do likvidnostnih sredstev na enostaven način." Preberite več >>

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Reči, da dobra komunikacija na delovnem mestu vpliva na finančni rezultat, je resno podcenjevanje. Raziskave kažejo, da je povprečna ocenjena izguba na podjetje zaradi slabe interne komunikacije zelo velika. Preberite več >>

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

Za startup podjetja, ki razvijajo fizični produkt, je eden ključnih dejavnikov uspešnega razvoja povezovanje s podjetji iz t.i. hardware industrije. Ekipa SparkLPG, ki razvija avtoplinski sistem za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina, se je vključila v pospeševalniški program HardwareSTART, ker bi brez podpore večjih podjetij projekt težko izpeljali, pravi direktor podjetja Simon Štrancar. Preberite več >>

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Podjetje Evegreen razvija 100-odstotno bio-razgradljive, naravi prijazne materiale in izdelke na osnovi organskih odpadkov, ki jih proizvedejo različna industrijska in uvozna podjetja. Tako jih po eni strani razbremenijo stroškov z odpadki, po drugi pa nadomestijo del njihove ponudbe z zelenimi, inovativnimi izdelki. Do zdaj so pri ustvarjanju receptur uporabili že pšenično slamo, riževe in pšenične luščine ter odpad kave, njihov cilj pa je trgu ponuditi čim širšo paleto alternativnih produktov, ki bodo v naravi povsem razgradljivi. Ta misija jih je pripeljala tudi v pospeševalniški program HardwareSTART, ki ga v konzorciju izvajajo Dewesoft, Katapult in Zavod mladi podjetnik. Preberite več >>

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

V podjetju Agitron razvijajo napredne strojne in programske rešitve za podporo digitalizaciji fizičnih trgovin. Razvili so napravo, ki je nameščena na nakupovalni voziček in trgovcem daje podatke o gibanju kupcev po trgovini, na podlagi katerih trgovec določi postavitev artiklov in vrednost posamezne pozicije. Njihov drugi produkt pa je digitalna cenovka, ki trgovcem omogoča spreminjanje cen na daljavo, kupcu pa daje informacije o posameznem izdelku. Preberite več >>

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Microbium je mlado podjetje, dejavno na področju detekcije in eliminacije mikrobov v industriji. Razvilo je avtomatiziran sistem za identifikacijo in štetje bakterij v vzorcih pitne vode, s tem pa omogočilo enostaven nadzor nad kvaliteto vode, brez laboratorijev in znanja mikrobiologije. Preberite več >>

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Pri blagovnih znamkah EQUA in GOAT STORY gre za dve slovenski zgodbi o uspehu, ki sta plod istega podjetja. Dokazujeta, da se lahko inovativnost in težnja po stalnih izboljšavah bogato obrestujeta. Obe zgodbi sta namreč uspešni tudi v svetovnem merilu. Preberite več >>

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic je startup, ki ga sestavlja ekipa študentov. Ukvarja se z izdelavo naravne kozmetike iz čebeljih proizvodov, ki imajo zaradi bogate vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov številne pozitivne učinke na kožo. Preberite več >>

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

V začetku tega leta je Marin Medak z ekipo Gigodesign ustanovil startup Della Spina. Gre za optiko, ki ponuja kakovostna dioptrijska očala po ugodnih cenah. Posebnost je v tem, da lahko stranka tri pare očal en teden brezplačno preizkuša na domu, preden se odloči, če jih bo kupila. Kako optika posluje danes? Preberite več >>

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje