Slabe navade so sovražnik produktivnosti

Avtor — 14.03.2016
O slabih navadah, ki zmanjšujejo produktivnost, smo nedavno že pisali. Tatovi časa in koncentracije se v naš vsakdan pritihotapijo v različnih oblikah - odlašanje, sestanki, pregledovanje e-pošte in drugi. Nadaljujemo s seznamom navad, ki bi se jih morali čim prej znebiti!
Slabe navade so sovražnik produktivnosti

Slabe navade so sovražnik produktivnosti (Vir slike: Unsplash.com).

Prvih šest slabih navad lahko preberete tukaj >>

7. Celodnevno sedenje

Svetovalka Nilofer Merchant je predstavila nov način za uspešno razvijanje novih idej: sestanke med hojo. Priporoča, da sestanke prestavimo iz konferenčnih sob na svež zrak, ki spodbuja kreativno razmišljanje in izvirne ideje.

8. Pritiskanje gumba za »dremež«

Čeprav se nam zjutraj zdi, da nam bo gumb za »dremež« prinesel še nekaj minut dragocenega počitka, nam v resnici precej škodi. Ko se začnemo zbujati, se v našem telesu namreč začnejo sproščati hormoni, ki nas pripravijo na začetek dneva. Če spet zaspimo, se ta proces upočasni. Hkrati se moramo zavedati tudi, da v tistih nekaj minutah naše telo ne bo doseglo krepilnega spanca. To seveda ne pomeni, da moramo manj spati. Kvaliteten spanec spodbuja produktivnost, povečuje zadovoljstvo, omogoča kvalitetnejše odločanje in odkriva izvirne ideje. Da bi se dobro naspali, moramo vnaprej načrtovati pravočasen odhod v posteljo.

5 napak, ki jih ponavljate vsako jutro >>

9. Nezmožnost postavljanja prioritet

Nekateri menijo, da je za uspeh treba imeti veliko ciljev – če ena ideja propade, se lahko vedno osredotočimo na druge. Na žalost je takšno omahovanje izjemno neproduktivno. Warren Buffet pozna rešitev: ko je opazil, da njegov osebni pilot ne izpolnjuje zastavljenih življenjskih ciljev, mu je naročil, naj pripravi seznam 25 stvari, ki jih hoče doseči, preden umre. Buffet je nato pilotu priporočil, naj se ne ukvarja z vsemi cilji, temveč izbere 5 najbolj pomembnih in se osredotoči nanje.

10. Preveč načrtovanja

Ambiciozni in organizirani ljudje pogosto poskušajo povečati svojo produktivnost z natančnim načrtovanjem vsake minute v dnevu. Na žalost pa življenje včasih ne sledi načrtu: prehlajen otrok ali nepričakovano opravilo lahko pokvarita naš urnik. Zato bi morali načrtovati, da se bomo lahko resnično posvetili delu le štiri ali pet ur dnevno, preostali čas pa si razporedimo po potrebi.

11. Uporaba mobilnega telefona v postelji

Svetloba, ki jo oddajajo zasloni mobilnih telefonov, tabličnih in prenosnih računalnikov, lahko poškoduje naš vid in zavira nastajanje melatonina, hormona, ki sodeluje pri uravnavanju spalnega cikla. Raziskave so pokazale tudi, da so ljudje z nižjimi ravnmi melatonina bolj nagnjeni k depresiji.

12. Perfekcionizem

Britanski filozof in pisatelj Alain de Botton je prepričan, da odlašanje z delom ni posledica lenobe, temveč strahu, da dela ne bomo opravili dovolj dobro. Da bi odlašanje premagali, se ne smemo preveč ukvarjati s podrobnostmi. Zavedati se moramo, da popolnosti ne bomo dosegli in da je (z)motiti se človeško.

Vir: Business Insider

Bi radi postali bolj produktivni? Prijavite se na obveščanje o MP delavnici: Maksimalna produktivnost!

Oznake: ,