Poslovni račun

Avtor Borut Borštnik — 20.03.2015
Komentiraj!
Poslovni račun je nekaj, kar potrebuje vsako podjetje. Odpre se ob registraciji podjetja. Velikih razlik glede na banko, pri kateri odpremo poslovni račun, ni, vsaj kar se tiče dnevnega poslovanja. Kljub temu pa razlike obstajajo, predvsem v ceni, fleksibilnosti banke ter sistemu e-bančništva.
Poslovni račun

Poslovni račun (Vir slike: Bigstockphoto.com)

Poslovni račun je skupna lastnost vseh podjetij, samostojnih podjetnikov ter vseh ostalih organizacij v Sloveniji. Posameznik, ki opravlja dejavnost, podjetje ter organizacije, morajo namreč imeti vsaj en transakcijski račun prek katerega plačujejo ter prejemajo denarna sredstva za posle, ki so povezani s podjetjem.

S poslovnim računom se podjetnik sreča v zelo zgodnji fazi poslovanja podjetja. Postopek odpiranja računa se namreč opravi po registraciji podjetja.

Pri ustanovitvi d.o.o. odpiranje računa poteka po nekoliko drugačnih korakih, saj je potrebno za to obliko podjetja vplačati osnovni kapital. Tega se vplača po obisku VEM točke, kjer podjetnik pridobi akt o ustanovitvi podjetja oziroma družbeno pogodbo. Osnovni kapital se vplača na tako imenovani začasni/depozitni poslovni račun. POZOR! Pri večosebnih d.o.o. je potrebno na banko prinesti tudi družbeno pogodbo, ki jo lahko napravite tudi na VEM točki. 

Po odprtju začasnega računa banka podjetniku izda (elektronsko podpisano) potrdilo o vplačanem kapitalu, s katerim se podjetnik nato spet napoti na (e-)VEM točko ali k notarju ter zaključi postopek ustanovitve podjetja. Ko je družba vpisana v sodni register, se podjetnik s sklepom o registraciji zglasi na banki, kamor je vplačal osnovni kapital ter začasni račun pretvori v poslovni račun in uredi vse potrebno glede poslove kartice.

Poslovni račun in sistem e-TRR (enoosebne d.o.o.)

Ustanovni kapital se lahko na poslovni račun pri nekaterih bankah (trenutno so v sistemu 4) vplača tudi prek sistema e-TRR, ki deluje v okviru projekta e-VEM. Sistem e-TRR je namenjen podjetnikom, ki nameravajo ustanoviti enoosebni d.o.o. in to sami prek e-VEM točke, hkrati pa tudi tistim, ki registracije podjetij opravljajo za podjetnike (VEM točke ter notarji).

Podjetnik lahko vplačilo kapitala za ustanovitev enoosebnega d.o.o. opravi tudi na fizični VEM točki, tam to lahko opravi tudi za ostale d.o.o. (na primer večosebni d.o.o.). Prek sistema e-TRR lahko podjetnik pridobi tudi potrdilo o vplačilu osnovnega kapitala na začasni račun, tako da je v tem primeru obisk banke potreben šele po končanih postopkih na VEM točkah.

V primeru, da ne gre za ustanovitev d.o o. ali s.p., nam pri tem pomaga notar, pri katerem se poleg omenjenih oblik podjetij lahko registrira tudi ostale oblike podjetja (d.n.o., k.d.d., d.d. idr.). Za dostop do sistema e-TRR je potrebno imeti eno izmed digitalnih kvalificiranih potrdil (SIGOV-CA ali SIGEN-CA, POŠTA®CA, AC-NLB in HALCOM CA). Dostop do aplikacije e-TRR za podjetnike >>

poslovni račun

Kako poteka poslovanje s poslovnim računom v praksi

Čeprav lahko podjetnik določene stvari opravi prek spleta, se je vsaj v začetku poslovanja potrebno zglasiti na banki z osebnim dokumentom za odprtje računa ter namene identifikacije.

E-bančništvo vam precej olajša poslovanje. Omogočajo ga vse banke, ki poslujejo v Sloveniji. To omogočajo programski vmesniki, ki jih ločimo na dve vrsti:

  • programi, ki delujejo prek spleta,
  • namizni sistem podjetja Halcom.

Nekatere banke svojim komitentom za uporabo poslovnega računa ponujajo programe, ki delujejo prek spleta (npr. Banka Koper, SKB banka, Gorenjska banka idr.), nekatere pa uporabljajo splošno razširjen sistem podjetja Halcom - Hal E-Bank (npr. NLB, Raiffeisen, Sparkasse ipd.). Za poslovanje s programom Halcom potrebujete pametno kartico, gonilnik za čitalnik pametne kartice ter program za delo s certifikatom.

Pri sistemih, ki so razviti pri bankah samih, boste potrebovali vsaj digitalno potrdilo ter enega njihovih sistemov za varno poslovanje (generator kode ipd). V vsakem primeru vam banke pomagajo pri pridobitvi vseh potrebnih orodij za e-poslovanje, vendar pa ta niso vedno brezplačna.

Iščete ugodno ponudbo? Zaupajte nam podatke in vam jo pošljemo.

Sistema se razlikujeta tudi v samem grafičnem vmesniku ter načinu namestitve. Halcom je aplikacija, ki jo je potrebno namestiti na računalnik (instalacija). Torej jo lahko uporabljate le, če imate nameščeno programsko opremo.

Alternativa so sistemi, ki delujejo prek spleta. To pomeni, da do njih lahko dostopate od koderkoli (potrebna je seveda ustrezna identifikacija), hkrati pa je razlika tudi v tem, da imajo spletni sistemi sami arhiv za shranjevanje podatkov na spletu. Vsi podatki o preteklih transakcijah so torej shranjeni na strežnikih banke, torej vam ni potrebno skrbeti za varnostne kopije sistema. Pri Halcomu se podatki na strežnikih shranijo le za pol leta, tako je potrebno skrbeti za konstantno varnostno shranjevanje podatkov.

Kateri stroški so povezani z odprtjem poslovnega računa?

Poslovanje z banko podjetnika kar nekaj stane. Za poslovni račun se zaračunava:

  • nadomestilo za vodenje računa: za malo podjetje od 5 do 10 evrov na mesec,
  • nadomestilo za uporabo e-banke: okoli 5 evrov na mesec,
  • stroški transakcij (prilivi, odlivi): od 50 centov do 1 evra na transakcijo.

Skupaj torej vodenje poslovnega bančnega računa za malo podjetje niti ni tako ugodno in nas hitro stane od 15 do 30 evrov mesečno, na letni ravni pa se tako nabere kar velik znesek. Priporočamo poslovanje prek e-banke, podobno kot velja za zasebni račun. Tovrstne transakcije so namreč cenejše kot transakcije na banki, tako da se hitro povrne tistih nekaj evrov za nadomestilo za uporabo e-banke. Po drugi strani pa je res tudi to, da je poslovanje prek e-banke povezano z začetnimi stroški: to je v večini primerov pametna kartica + čitalnik (skupaj to stane okoli 100 evrov, zadostuje pa za več let), v nekaterih primerih pa zadostuje digitalno kvalificirano potrdilo, ki stane od 10 do 15 evrov na leto.

Svetujemo vam, da pregledate ponudbo bank na trgu. Nekatere namreč ponujajo ugodnejše pogoje za prvo leto poslovanja novega podjetja. Na ta način lahko kar nekaj prihranite. Seveda pa prihranek ne sme biti glavni razlog za izbiro banke - pomembna je tudi kakovost same storitve. Pri izbiri banke vam lahko pomagamo tudi mi.

poslovni račun

Kratek povzetek odpiranja poslovnega računa pri s. p. in d. o. o. >>

Postopek odpiranja računa pri ustanovitvi s. p.:

1. Podjetnik obišče (e-)VEM.  

2. Izpolni potrebne obrazce ter pridobi akt o ustanovitvi. 

3. Napoti se na izbrano banko ter odpre poslovni račun. Pri ustanovitvi s. p. se bančni poslovni račun odpre po tem, ko se opravi registracija podjetja na VEM točki, e-VEM ali pri notarju) oziroma točneje, ko AJPES pošlje potrdilo o registraciji podjetja (sklep o registraciji). S sklepom se podjetnik odpravi na eno izmed poslovnih bank. Ta mu določi skrbnika računa, ki podjetniku pomaga izpolniti vlogo za odprtje poslovnega računa.

Postopek odpiranja poslovnega računa pri d. o. o.:

1. Podjetnik obišče (e-)VEM ali notarja ter tam napravi akt o ustanovitvi podjetja ali družbeno pogodbo. 

2. Napoti se na izbrano banko ter vplača osnovni kapital (to lahko stori tudi prek (e-)VEM. 

3. Podjetnik se nato vrne na (e-)VEM, kjer se opravi vpis v sodni ter poslovni register. 

4. Sledi preoblikovanje depozitnega računa v poslovni račun na banki.


 

Iščete najprimernejšo ponudbo za svoje podjetje?

Nekatere banke imajo posebno ugodno ponudbo za podjetnike začetnike. Za vas skrbno spremljamo trg. Če ste pred odprtjem podjetja, nam zaupajte svoje podatke in poslali vam bomo najprimernejšo ponudbo za vaše podjetje:

*  Vaš e-poštni naslov:
*  Ime in priimek:
*  Vaš GSM:
    Podjetje:
    Vpišite vprašanje:

Pogosta vprašanja

Ali je potrebno imeti ločen transakcijski račun?

Obveznost ločenega transakcijskega računa za opravljanje dejavnost sicer velja že dalj časa, od 1.1.2013 dalje pa je za kršitev predvidena tudi globa, ki se lahko giblje med 800 do 10.000 evrov. Globa od 400 do 4.000 EUR pa lahko doleti tudi odgovorno osebo kršitelja. Priporočamo rabo ločenih transakcijskih računov, saj vam omogoča lažje spremljanje poslovanja.

Ali imam lahko več poslovnih računov?

Da. Najmanj enega, lahko pa tudi več. Seveda to, da imate več računov, tudi pomeni, da imate več stroškov - plačujete namreč stroške vodenje vsakega računa posebej.

Ali imam lahko račun odprt v tujini?

Lahko, vendar morate obvezno imeti tudi račun odprt v Sloveniji. Za račune v tujini je potrebno Banki Slovenije podajati posebno poročilo o poslovanju prek teh računov, račun je potrebno tudi prijaviti.

Kaj je začasni/depozitni račun?

Gre za predhodnik poslovnega računa. Pri d.o.o. je namreč potrebno še pred registracijo podjetja položiti ustanovni kapital. Le-tega se položi na začasni/depozitni račun, ki se ga kasneje pretvori v običajni poslovni račun.

Ali je pomembno, da je lokacija moje banke blizu lokacije pisarne?

S sodobnimi načini poslovanja to pravzaprav ni več tako pomembno. Podjetnik lahko namreč prek e-banke opravi večino dnevnih opravil. Na banki se je tako treba oglasiti predvsem za spremembe pooblaščenih oseb, zapiranje/odpiranje računa, pridobivanje kreditov ali dvigovanje gotovine, kar so precej redka opravila. Za večino dnevnih opravil podjetnika pa to ni potrebno.

Ali lahko odprem tudi navaden račun za svoje podjetje?

Pravna oseba potrebuje za poslovanje poslovni račun. Samozaposlenim pa ni potrebno imeti poslovnega računa, zadošča že navaden (osebni) račun, vendar pa mora biti le-ta ločen. Račun, ki bo samozaposlenemu služil za namen opravljanja dejavnosti mora biti označen z oznako "T" in ne z oznako "A", s katero se označuje zasebne račune. Samo računi z oznako "T" se lahko vpišejo v AJPES-ev register transakcijskih računov, ki zagotavlja transparentnost in olajšuje pridobitev raznih subvencij ter odpravlja nezaupljivost pri poslovnih partnerjih.

Prijavi se na e-novice!