9 načinov, kako lahko izboljšate samodisciplino

Da bi bili uspešni pri zasledovanju ciljev, ki ste si jih postavili v poslovnem in zasebnem življenju, morate pri sebi razviti veščine samodiscipline. Predstavljamo vam nekaj napotkov, kako se lahko tega lotite.
Kako izboljšati samodisciplino? (Vir: Pixabay)

Kako izboljšati samodisciplino? (Vir: Pixabay)

1. Prepoznajte svoje pomanjkljivosti

Ljudje skušajo večinoma prekriti svoje pomanjkljivosti in se z njimi čim manj ukvarjati. Vendar pa to ni pravilen pristop. Če želite pri sebi kaj spremeniti, se morate najprej zavedati, katere so vaše omejitve in slabosti. Šele ko jih boste prepoznali in priznali, lahko začnete delati na tem, da bi jih odpravili oziroma zmanjšali.

2. Izognite se skušnjavam

Skušajte v čim večji meri odstraniti skušnjave, ki vas napeljujejo na neželena dejanja. Če ugotavljate, da med delom izgubljate preveč časa s pregledovanjem telefona, ga odstranite z delovne površine. Če se želite izogniti prehranjevanju z nezdravo hrano, je ne kupujte več. Manj kot boste imeli motilcev in skušnjav v bližini, večja verjetnost je, da boste uspeli odpraviti škodljive navade.

3. Postavite si jasne cilje

Razčistite pri sebi, kaj vam v življenju največ pomeni, katere so vaše prioritete. Na podlagi tega si boste lahko postavili konkretne cilje, kaj nameravate doseči. Naredite načrt, kako boste prišli do njih, in se ga držite.

4. Razvijajte samodisciplino

Pri razvijanju samodiscipline je tako kot pri drugih veščinah, ki jih želite osvojiti. Na tem morate delati dan za dnem in to sposobnost postopoma razvijati. Pomembno je čim bolj redno ponavljanje želenih vzorcev.

5. Vzpostavite nove navade

Tudi velikih ciljev se je treba lotiti postopoma. Razdelajte jih na več majhnih oziroma naredite načrt, kako boste korak za korakom osvojili nove navade. Če je vaš cilj, da bi se redno ukvarjali s športom, se z izbrano telesno dejavnostjo sprva ukvarjajte vsak drug dan po 15 minut. Ko vam bo to “prešlo v kri”, pa čas postopoma podaljšujte.

Z majhnimi koraki do velikih ciljev (Vir: Pixabay)

Z majhnimi koraki do velikih ciljev (Vir: Pixabay)

6. Zdrava in redna prehrana

V stanju lakote se sposobnost koncentracije zniža, možgani niso zmožni hitrega reševanja problemov, poslabša pa se tudi splošno počutje. Prav tako na poslabšanje možganskih funkcij in slabše razpoloženje vpliva nezdrava hrana. Če želite razviti samodisciplino, k temu spada tudi skrb za zdrave in redne obroke, ki vam bodo dali energijo, da boste kar najbolj produktivni.

Podjetniki so pogosto preobremenjeni in popolnoma izčrpani. Kako lahko poskrbite zase?

7. Pozitivno razmišljanje

Predpogoj za to, da bi nekaj dosegli je, da verjamete vase in v svoje zmožnosti. Pozitiven pogled na stvari, ki se vam zgodijo, in življenje na sploh bo bistveno povečal možnosti za vaš uspeh. Tako se boste vsake naloge lotili z večjo mero motiviranosti, kar bo v končni fazi pripeljalo do boljših končnih rezultatov.

8. Nagradite se

Ko osvajate nove navade in dosegate cilje, ki ste si jih zadali, se ne pozabite nagraditi za vsak majhen korak, ki ste ga pri tem naredili. Še preden se lotite uresničevanja načrta, pomislite, kako boste sami sebe motivirali za vsak uspeh na tej poti. Potem tudi izpolnite svoje obljube in proslavite majhne in velike dosežke.

9. Odpustite si

Ne glede na to, kako se boste trudili na svoji poti, vam kdaj ne bo uspelo dosegati zastavljenih ciljev. Vsak od nas od časa do časa doživi tudi kakšen poraz in padec. Sprejmite to kot del življenja. Odpustite si za napake, ki ste jih naredili, in ne glede na vse napredujte v smer, ki ste si jo sprva zadali. Samoobtoževanje in pritoževanje nad situacijami vam ne bo prineslo nič dobrega, ampak vam bo le dodatno otežilo napredovanje.

Vir: Entrepreneur

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Številke delavcev, ki trenutno ne delajo zaradi posledic epidemije koronavirusa so visoke. Takšnim delavcem morajo delodajalci ob izpolnitvi zakonoskih pogojev izplačevati nadomestila plač,  kar pa lahko predstavlja veliko breme v že tako precej negotovi in neugodni poslovni situaciji. Preberite več >>

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Vlada je na včerajšnji seji sprejela Predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ter Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19. Tako imenovana protikorona paket 1 in protikorona paket 2 bosta predložena v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru, po nujnem postopku. Preberite več >>

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Vlada bo z obravnavo popravkov in dopolnitev trenutno veljavne protikorona zakonodaje pričela 21. aprila, njihovo sprejetje pa lahko pričakujemo do konca prihodnjega tedna. Kateri so torej najpomembnejši sklopi, ki jih drugi sveženj ukrepov obravnava in na kakšen način širi krog upravičencev do pomoči? Preberite več >>

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

Samozaposleni: izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka v eDavkih že na voljo!

V aplikaciji eDavki je že omogočen dostop do izjave, s katero bodo samozaposleni uveljavili pravico do mesečnega temeljnega dohodka. Preberite več >>

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

PROTIKORONA PAKET – kdo bo upravičen do odpisa prispevkov?

Novelirani interventni zakon (ZIUZEOP-A) omogoča, da določenim subjektom ob izpolnjevanju zakonskih pogojev prispevke za čas epidemije krije država. Kateri so ti upravičenci, kakšne pogoje morajo izpolnjevati in kako do oprostitve plačila razlagamo v nadaljevanju. Preberite več >>

FURS razjasnjuje dileme v zvezi z novimi davčnimi ukrepi proti koronavirusu

FURS razjasnjuje dileme v zvezi z novimi davčnimi ukrepi proti koronavirusu

V tokratnem prispevku povzemamo odgovore FURSa, podane na najpogosteje zastavljena vprašanja v zvezi s prvim paketom davčnih ukrepov, ki jih za pomoč gospodarstvu in prebivalcem uvaja nov interventni zakon.   Preberite več >>

Oznake: ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje